Kifüggeszthetik - e a bíróságok a NER - nyilatkozatot?

ObudaFan # 2010.07.17. 12:41

Én is így tudom. (Az AB viszont nem a bírósági szervezetrendszer része a neve ellenére.)

Krujnek Attila # 2010.07.17. 12:13

Úgy tudom, hogy a bíróságok (LB, AB, városi, megyei és munkaügyi bíróságok) egytől egyik visszautasították a kifüggesztést.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.12. 17:08

Megjegyzem, Navracsics is az én magyarázatommal próbhálkozott - tőle talán még nagyobb hiba.
Tetszettek volna határozati formában elfogadni a nyilatkozatot. Mondjuk, a kiplakátoláson az sem segítene.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.12. 17:06

Tényleg. Számomra elég érdekes, hogy az országgyűlésnek a törvényen és a határozaton kívül egyéb döntési formája is van. Nem ismerem behatóan a házszabályt.

ObudaFan # 2010.07.12. 10:28

Ez nem OGY határozat, hanem politikai nyilatkozat. A kettő nem ugyanaz a Házszabály szerint sem.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.05. 10:08

De egy országgyűlési határozat szövegének a kifüggesztését igen.

ObudaFan # 2010.07.04. 10:14

Az 1140/2010. (VII. 2.) Korm. határozat a következőkről határoz:

1. A Kormány – a Nemzeti Együttműködésről szóló 1/2010. (VI. 16.) OGY politikai nyilatkozat (a továbbiakban:
Nyilatkozat) jelentőségére és az Alkotmány 35. § (2) bekezdésére figyelemmel – a következő határozatot hozza.

1. A központi államigazgatási szervek és területi, helyi szervei, valamint a Kormány általános hatáskörű területi

államigazgatási szerve, továbbá a Magyar Honvédség katonai szervezetei és a katonai igazgatás területi szervei
(a továbbiakban együtt: szerv) által feladatuk ellátása során használt középületekben – a melléklet szerinti
formában – a Magyar Közlönyben közzétett szöveggel, a szerv vezetője által meghatározott méltó és a középület
sajátosságainak megfelelő jól látható helyen ki kell helyezni a Nyilatkozatot.

1. A Kormány – tiszteletben tartva az államhatalmi ágak elválasztásának alkotmányos elvét – felkéri a köztársasági

elnököt, az Országgyűlés elnökét, az Alkotmánybíróság elnökét, a Legfelsőbb Bíróság elnökét, az országgyűlési
biztosokat, az Állami Számvevőszék elnökét, a Magyar Nemzeti Bank elnökét, a helyi és kisebbségi
önkormányzatok választott testületeinek vezetõit, a bíróságok elnökeit és az ügyészségek vezetőit, hogy
az általuk feladatuk ellátása során használt középületekben gondoskodjanak a Nyilatkozat megfelelő
kihelyezéséről.

Véleményem szerint a bíróságok a határozat "kérése" ellenére nem tehetik ki a nyilatkozatot. A Bjt. 22. § (1) szerint a bírák politikai tevékenységet nem folytathatnak. Ebből adódóan a bíróság elnöke - aki maga is bíró - nem rendelheti el egy politikai nyilatkozat kifüggesztését.