Ezt nem tudom. De DrAttikának a vámjog a szakterülete.
Import ruha külföldről
Köszönöm a választ. Igen, én kevertem a jótállást a szavatosággal. Tehát már csak a használtruhánál lévő védjegyjogosult engedélye a kérdés. Ami szerintem logikai alapon is kétséges hogy kellene, mert belegondolva abba a rengeteg budapesti használtruhásba ahol Adidas Nike... ruhákat kapni, nekik mindegyik márkával szerződésük lenne? Kizártnak tartom. Arról nem is beszélve, hogy mennyi külföldi, általunk ismeretlen márkát forgalmaznak.
Ki mondta, hogy a szavatosság azt jelenti, hogy a használt ruhának ki kell tartania egy évig? A szavatosság azt jelenti, hogy az eladó felel azért, hogy az eladott dolog az átadás időpontjában alkalmas arra a célra, amire az ilyen dolgokat általában használni szokták, rendelkezik mindazokkal a tulajdonságokkal, mutatja mindazt a teljesítményt, amely a hasonló dolgoktól általában elvárható. Ebből a szempontból pedig nincs különbség használt és új dolog között.
Egyébiránt vastagon kevered a kellékszavatosságot az önként vállalt jótállással.
Úgy tudom, hogy a btk 329§ -a vonatkozik ezekre az esetekre. Viszont valahol mintha olvastam volna, bár ebben a törvényben biztos nincs benne, hogy használtruha kereskedés esetén azért nem kell a védjegyjogosult engedélye, mert egyszer már értékesítve lett ez az áru így nyilván annak már meg kellett lennie. Ha pedig magyarországon vásárolok használtruhát és akitől veszem, ő külföldről importálja, akkor engem nem terhel a felelősség pl. egy használt Adidas melegítő eladásakkor. Bár lehet hogy én értelmezem rosszul, de akkor ezek szerint a használtruhás üzleteknek minden márkaképviselettől van hozzájárulásuk hazánkban?
A garancia pedig, nem értem hagy egy használt cikkre miért kell adni, mikor a leértékelt árura sem adnak?
Nyílván egy használt ruha nem fog kitartani 1 évig. Akkor mindenki visszahordhatná az összes vásárolt árut.
„ha jól tudom, akkor arra garanciát sem kell válalnom. ” Akkor ez mi volt?
Béla! Nem ez a kérdés.
Üdvözlöm Balint! Ha itthonról szerzi be az árut , akkor is kell a védjegy jogosult engedélye.
A szavatosság a használt dolgok eladóját is terheli.
Üdvözlöm!
Köszönöm a választ.
Tehát a legegyszerűbb, ha magyarországról szerzek márkás használtruhát és azt árulom. Ez esetben nem kell eredetiségi nyilatkozatot beszereznem. Illetve ha jól tudom, akkor arra garanciát sem kell válalnom. Tehát nem kell külön fenntartanom semmiféle ügyfélszolgálatot ahol garanciális igényeket szolgálok ki.
Balint
Üdvözletem Balint!
Ha használt ruhára tesz vámárunyilatkozatot és nem az, akkor a csempészet bűncselekményét követi el és innentől érdektelen, hogy márkás vagy nem, mert a vége büntetőjogi büntetés és elkobzás.
Üdvözletem Ügyvéd Úr!
Köszönöm a választ, bár sejtettem, hogy nem oly egyszerű ez. A kérdésem még az lenne, ha használtruhának vallom a terméket, akkor nem kell a védjegytulajdonos engedélye. Ez esetben mivel kell igazolnom, hogy használt cikkről van szó?
Köszönettel:
Balint
Tiszteletem!
A márkajelzés nélküliekkel nincs gond. Vámkezelés után szabadon forgalmazható. A márkás termékek esetén a védjegy tulajdonos engedélye kell a forgalmazáshoz.
Tiszteletem!
A kérdésem az lenne, hogy külföldi import esetén milyen papírokat kell beszerezni a ruhákhoz, ahhoz hogy Magyarországon szabályosan lehessen velük kereskedni? Érdekelne abban az esetben, ha márka jelzés nélküli, illetve ha pl. Adidas termékekről van szó.
Köszönettel:
Balint
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02