Árverés megtámadása


papinianus88 # 2021.08.06. 06:12

Ahogyan az előttem szólok említették: Esélytelen+ elkéstél.
A végrehajtó intézkedik az adó - és értékbizonyítvány beszerzéséről, az lényegében azt is konkretizálja, hány négyzetméter a rötyi. Amennyiben a leírt adatok nem megfelelőek, az miben befolyásolta az például, hogy már a becsértékközlésben megállapított becsértéket mondjuk megtámadd...? Akkor egy szakértőt rendeltek volna ki, aki még a csöveket is megnézi az ingatlanban. Ja igen...a szakértőnek a díját meg kell előlegezni, az fájt volna. A hirdetményen a Vht. által taxatíve felsorolt lényeges adatoknak szerepelnie kell, azonban a jellemző tulajdonságoknál azt sorolja fel, ami rendelkezésére áll. Ezért is kerül rögzítésre, hogy mindenki saját felelősségére győződjön meg, vagy a fénykép tájékoztató jellegű stb.

Amikor a hirdetményt közzétette a végrehajtó, akkor kellett volna feltenned ezt a kérdést, másrészt a becsértékközlésnél már láthattad az adó- és értékbizonyítvány alapján mennyire és értékelik az ingatlanod, ha az nagyon eltérő a piaci ártól, már azt támadnod kellett volna. A légy a szádba. Sajnálom.

gerbera317 # 2021.08.06. 05:47

+1: Ezt a kifogást az árverési hirdetmény ellen kellett volna előterjeszteni. Jó, hogy nem a felosztási tervet támadod ugyanerre hivatkozva.

drbjozsef # 2021.08.05. 20:00

Yabba,

Halott ügy. A végrehajtó okiratokból, közhiteles nyilvántartásból, az adó- és értékbizonyítványból dolgozik. Hogy itt hibázott, annak az esély nagyon csekély. De hát egy próbát végülis megér.

A hirdetményben már ezek szerepeltek? Ha igen, azt megtámadtad időben?

Yabba # 2021.08.05. 18:14

Nagyon köszi. Azon még belül vagyok, úgyhogy jó vagyok :))
Tehát.

 1. megfogalmazok egy végrehajtási kifogást
 2. beleírom, hogy melyik végrehajtói intézkedéssel van bajom: végrehajtási jegyzőkönyv
 3. milyen mértékben kérem a végrehajtói intézkedés megváltoztatását vagy megsemmisítését: kérem az árverési jegyzőkönyv megsemmisítését, és (itt a kérdés:) és akkor kérem az árverés megsemmisítését is???
 4. melyik jogszabályát sértette meg a végrehajtási eljárásnak: Vht. 143. § (1) d)
 5. mitől lényegesen jogszabálysértő: komplett baromság a "jellemző sajátosság" felsorolás, nem stimmel a négyzetméter, nem stimmel az emeletek száma, nem stimmel a közművesítettség szintje
 6. milyen érdekedet sérti: olyannyira baromság a hirdetményben felsorolt lista, ami annyira eltorzítja az ingatlan árát, hogy egy nagyságrenddel torzította el az árat a hamis tulajdonságok felsorolása, nem annyiért kelt el, amennyiért helyes hirdetményi adatok esetében alakult volna az ár
 7. milyen okból kérem az árverés megsemmisítését, hogy hát jogszabálysértő is, meg a jogos érdekeimet is sérti, és teljesen más áron kelt volna el, nem kicsit, nagyon
 8. felragasztok 15 ezer okmánybélyeget

9, tértivevénnyel elküldöm a végrehajtónak

Ennyi? Jól csináltam? (Vagyis fogom csinálni?)

gerbera317 # 2021.08.05. 15:00

Az árverési jegyzőkönyvet. A kifogásban meg kell jelölni, hogy 1) a végrehajtó az árverés során a végrehajtási eljárás mely szabályát sértette meg; 2) az mitől lényegesen (tehát nem csupán formailag) törvénysértő; 3) az neked milyen jogodat vagy érdekedet sérti; 4) milyen okból kéred az árverés megsemmisítését. Továbbá 5) megfelelő módon megküldve kell előterjeszteni (tehát emailben nem), valamint 6) nem szabad megfeledkezni a 15e Ft illeték megfizetéséről sem. Mindezt az árverési jegyzőkönyv részedre történt kézbesítésétől számított 15. napig.
A hirdetményt nem támadhatod, hiszen annak a kézbesítésétől már bőven eltelt 15 nap. A licitálást pláne nem támadhatod meg.
Abból, amit és ahogyan kérdeztél, nem sok esélyt jósolok neked.

Yabba # 2021.08.05. 14:38

ja, és bármelyik is a válaszotok, mikortól indul a 15 napos kifogásolási határidő?

Yabba # 2021.08.05. 14:35

Sziasztok

Azt szeretném kérdezni, hogy a végrehajtó melyik intézkedését kell megtámadni, amikor az árverést akarom megsemmisíttetni?

 1. Árverési hirdetményt?
 2. Árverési jegyzőkönyvet?
 3. Vagy esetleg a licitálást? De hát ott nem is intézkedett a végrehajtó?

Köszi:

Yabba

gerbera317 # 2020.10.26. 13:45

Arról, hogy az árverési hirdetményt kifogással támadtad, tudomása van mind a végrehajtónak, mind a vevőnek. A kifogásodnak nincs halasztó hatálya az árverésre, ezért azt meg kellett tartani. Ha a bíróság az árverés megismétlésére utasítja a végrehajtót, akkor azzal az árverési jegyzőkönyvet is megsemmisíti. Ha viszont hatályban tartja az árverési hirdetményt, akkor az elbírálás jogerőre emelkedését követően - ha eltelt addig a 30 nap - az árverés is jogerős lesz. Jelenleg nem az - ha netán ezt akartad tudni.
A kiköltözés határideje a kifogás elbírálásának jogerőre emelkedése + 15 nap. Ha addig nem költözöl ki, akkor a vevő kérheti a kényszerkiürítést, és onnan számolódnak az egyéb határidők. Ha annak a lejárata még a téli moratórium idejére esik, akkor a végrehajtó elhalasztja a kilakoltatást április 30-át követő időszakra.

Hideges # 2020.10.26. 13:29

Megint én... :
Végrehajtási kifogást benyújtottam, az árverés az ajánlott legmagasabb ajánlott összegen lezárásra került.
A múlt héten kaptam a Végrehajtótól egy 2020.09.28. keltezésű Ingatlanárverési Jegyzőkönyvet. Ebben szerepel, hogy szóban tájékoztatta a Vevőt, hogy kifogást nyújtottam be.
Elbírálás a Bíróságtól nem érkezett.
Ez így jogerős?
Nekem most elindult a kiköltözésre rendelkezésemre álló idő?
Mikortól?
Köszönöm ha jön válasz!

gerbera317 # 2020.08.22. 17:51

Nincs olyan, hogy "gyors válasz".
Már hogyne lenne a történetben bíróság? A bírósági végrehajtó a bíróság mellé van kinevezve. És a kifogásodat is éppen az a bíróság fogja elbírálni, amelyik mellett a végrehajtó működik. A kifogást a végrehajtónál kell előterjeszteni, de a bíróságot kell benne megszólítani. Kínosan ügyelj arra, hogy ne e-mail útján add be, a 15 ezer Ft illetékbélyeg pedig legyen a beadványra felragasztva.

Hideges # 2020.08.22. 15:04

@gerbera317:
Köszönöm a gyors választ.
megtámadni a végrehajtónál kell? bíróság ugye nincs, mert közjegyzői záradék volt a kölcsönszerződésnél. A kölcsönszerződés (banki) ugye nem kérdés, hogy fogyasztói szerződés....

gerbera317 # 2020.08.22. 11:40

147. § (3) Lakóingatlanra legalább a kikiáltási ár 70%-ának - fogyasztóval kötött szerződésen alapuló követelés behajtása esetén legalább a kikiáltási árának - megfelelő összeggel tehető érvényes vételi ajánlat, ha az adósnak ez az egyetlen lakóingatlana, lakóhelye ebben van, és a végrehajtási eljárás megindítását megelőző 6 hónapban is ebben volt.
Ahhoz, hogy ne 50% legyen a minimálára az árverezett ingatlannak, a következőknek kell együttesen teljesülniük: 1) ez legyen az egyetlen lakóingatlanod, 2) itt legyen az állandó lakcímed, 3) a végrehajtás megindulását (több végrehajtás esetén a legkorábbi megindulását) megelőző 6 hónapnál korábban már itt legyen a lakcímed. Eddig ez a 70 százalékra jó. A 100 százalékoz további feltétel, hogy 4) a hirdetményen felsorolt végrehajtások valamelyike fogyasztóval kötött szerződésen alapuló követelésen alapuljon.
A kérdésed alapján a te legnagyobb problémád, hogy van másik lakóingatlanod. Nos, megpróbálhatod a bíróságot rávenni, hogy ossza azt az álláspontodat, hogy a lakóingatlan Vht. 147. § (4) szerinti meghatározása hiányos, mert figyelmen kívül hagyja azt az esetleges, tenálad pedig konkrétan fennálló körülményt, hogy ez az ingatlan nem biztosít számodra alternatív lakhatást, mivel azt haszonélvező lakja és használja, egyébként pedig a tört tulajdoni hányadod sem jogosítana fel téged a használatára.
Mindezt az árverési hirdetmény ellen időben előterjesztett végrehajtási kifogással kell előadnod.

Hideges # 2020.08.22. 05:19

Tisztelt Fórumozók,
véleményeteket szeretném kérni:
1/1 saját tulajdonú lakóingatlanomat árverezik. Örökléssel van 1/4 tulajdoni részem özvegyi (haszonélvezeti) joggal terhelt másik lakóingatlanon.
A becsérték 50%-án eladható a saját ingatlanom. Van esélyem ha megtámadom az árverési hirdetményt vagy nagyon egyértelmű a törvény?
Azt szeretném elérni, hogy a becsértéken lehessen ajánlatot tenni az ingatlanomra.
Köszönöm ha jön válasz.

rek83 # 2019.11.05. 13:03

kusza az úgy nem titkoltam semmit.. volt tartozásom, elismertem, fizettem megcsúsztam levelet küldtek, megjelentem kifizettem a elmaradást, a kitűzés napján az eredeti reszletf. megállapodas szerint elmaradasom nem volt. minden szóban történt, mind az "ígéret, h nem lesz arveres, mind az h ez miatt kar fellebbezni az érték miatt" ezért nem tudom bizonyítani, és érzem úgy h kiforgattak, s megvezettek. (a tel számom, a párom neven van, elvileg a Nyertes sehonnan nem ismer, nem tudhatja a számom. csak a vh n keresztül, ők természetesen ismerik. egy egyszerű ember vagyok, könnyen vezethető. lehet mind az én képzeletem, de túl sok a ?jel

rek83 # 2019.11.05. 12:57

az ingatlan a becsértékűnél is értékesebb, azért nem éltem a fellebbezés jógával, mert amikor megfizettem az elmaradást, a vh SZOBAN arról tájékoztatott, h így kitűzésre sem kerül az arveres, tehát felesleges is kifogással élnem. azóta történt egy olyan fejlemény h az nyertes meghatalmazottja telefonon megkeresett h lemond az ingatlanról ha megfizetem a vételár 3x osat. (700e volt a tartozás, 9m150e a becsérték. 4m575 e kelt el. és 14m ért felajánlottak. telefont hangrogzitettem, nem tudom van e esetleg bármiben bizonyító ereje.) helyettes vh. de sztem az helytelen h x neve szerepel mindenhol, az aláírás helyen is x neve van feltüntetve, de az aláírást y tette, és x nem is volt jelen.

gerbera317 # 2019.11.05. 12:31

Nos, ebben az esetben nem lehet túl értékes ingatlan. Ha a becsérték arányban áll a(z árveréskor fennálló) követelés összegével, akkor nem sérült az arányosság elve. Ha az adós az árverés alapjául szolgáló tartozását a licitnapló lezárását követően fizette meg, az árverés nem semmisíthető meg.
A másik, amit mondasz az eljárás szabálytalanságnak tűnik, legalábbis az előadásod alapján. Ha helyettes végrehajtó vagy tartós helyettes írta alá az árverési jegyzőkönyvet, akkor már közel sem olyan szabálytalan a dolog. Sőt. A többit majd a bíróság elbírálja.

rek83 # 2019.11.05. 11:52

Nem lakóingatlan. művelés alól kivett terület. becsérték feléért kelt el, az ajánlat az utolsó percben történt. el nem hallgatok semmit, ma míg jogerőre nem emelkedik a vh, kifizettem a teljes tartózást, nem akartak befogadni, de ügyvédem kötötté h tegyem meg. kifogással éltünk a vh ellen. közben még egy olyan derült ki, h a vh jegyzőkönyvet nem az a vh írta alá, az új tulaj jelenlétében, ki a jogosult az aláírásra. egyik kollégája, de a papiron a hivatalosan eljáró vh szerepel. tanúk nincsenek, csak ketten voltak jelen. tehát nem az a vh volt jelen aki a határozatot meghozta, és a névével jelezte.

gerbera317 # 2019.11.05. 09:06

Ehh, biztos, hogy elhallgatsz valamit. Az arányosság elvével ellenkezik, amit leírsz. És a végrehajtó sem olyan ostoba, hogy néhány százezres tartozás miatt, ami belátható néhány hónapon belül megtérül, elárverezzen egy sokmilliós lakóingatlant.

rek83 # 2019.11.04. 17:13

Tiszteletem. Tartozásom volt,van. Az év elején részletfizetést kertem 12hó rá, megkaptam. 6. hónapban nem tudtam teljesíteni. Levelet kaptam, h az ingatlanom amire ráterheltek, elárverezik, vagy egy összegben fizessem be a tartozast. ezt 8.ho 8. an vettem kézhez. aznap bementem a vh irodába, megkerdeztem hogyan tudom elkerülni a vht. a végrehajtó "megnyugtatot" ha kiegyenlítem az elmaradásokat, nem teszik fel 8.12én az árverést. én így tettem. és még egy hónappal előre is törlesztettem. viszont egy hete jött egy újabb levél, h ELARVEREZTÉK az ingatlant. már csak pár 100e ft hátralékom volt, törlesztettem is. ismét bementem a vh irodába, megkérdezni miért tették, és hogy tudom ezt kivaltani, megakadalyozni. A valasz az volt, h ők kérték fizessem be egy összegben a tartózást, ez állt a levélben. én nem tettem eleget ezért indítottak el 2nap múlva ahogy én ott személyesén befizettem az elmaradásokat. felkutattam volna a Nyertes vevőt, (a vh jegyzőkönyvön szereplőt) h megegyezzek vele, kicsit többet fizetve mint ahogy ő vásárolta.. de a megadott címen nem el 11eve. és senki nem tudja hol el. a megadott tel szám (vh irodából kis "segitseggel" megszerezve) nem kapcsolható. Jól érzem h kiforgattak, vagy ez így egy természetes ügy, és törődjek bele???

gerbera317 # 2019.07.16. 11:11

Ilyenkor az van, hogy a vevő "megtekintett állapotban" vette meg az ingatlant. Hány helyen kérdezted még meg?

valinéni # 2019.07.16. 09:43

Kedves Fórumozók!

Mit tehet az árverési vevő ha 2019 elején vásárolt árverésen egy ingatlant.
Az ingatlan 202 m2-re volt meghírdetve tehermentesen, úgy hogy csatorna, gáz, víz és villany van.
Ehhez képest ténylegesen az ingatlan csak 73m2 (alatta van egy ugyan ekkora pince / taroló), csatorna nincs bevezetve és a gáz óra is le van szerelve.
Ezen felül egy hatalmas szemét lerakat volt a telek végében, tartalmazva vegyes és veszélyes anyagokat (kb. 1000 gumi abroncs). Ennek az elszállítása 1.5 millió FT.
Magyarul az ingatlan nem felel meg az árverési hirdetménynek.

Az ingatlan hivatalos átadása Július 29-re van kitűzve de már az új vevő neve szerepel a tulajdoni lapon.

Mit lehet ilyen esetben tenni?

ELőre is köszönöm a válaszokat.

Vali

gerbera317 # 2019.04.07. 09:06

A másik ("Ingatlan árverés" című) topikban megkaptad a választ. Megjegyzem, hogy az előárverezési joggal való élés nem azonos az árverés megtámadásával. Úgyhogy nagyon benézted ezt a topikcímet.

Ziziora # 2019.04.06. 17:40

Tisztelt Fórumozók!
Van egy 1/2 tehermentes ingatlanom amelyben jelenleg us benne lakom. Most a másik 1/2 részt kitűzték árverezésre. Én nem vagyok érintett azokban a hitelekben amelyek miatt árverezik a tulajdonostárs részét. Szeretném megvenni a másik 1/2 részt és érdeklődöm hogy van e elővásárlási jogom rá?

gerbera317 # 2019.03.28. 09:29

megkapja annak a 135 százalékát
Eh, elírás. 1250 százalékát, vagyis 12,5-szörösét. Úgy is lehet mondani, hogy amit a bank kap, azzal egyidejűleg a végrehajtó is megkapja annak a 8 százalékát.

gerbera317 # 2019.03.28. 09:05

Ügyvéd által írt kifogást akarok benyújtani
144. § (1) Az árverési hirdetményt kézbesíteni kell a) a feleknek, b) azoknak, akiknek az ingatlanra vonatkozólag az ingatlannyilvántartásba bejegyzett joguk van. A "feleknek" annyit tesz, hogy a végrehajtást kérőknek, valamint az árveréssel érintett végrehajtás adósának. Az ügyvédnek nincs más dolga, mint megmagyarázni a bíróságnak, hogy te az árveréssel érintett ingatlan vonatkozásában félnek vagy tekintendő, és eljárási szabálytalanság történt azzal, hogy nem szerepelsz az ingatlan-végrehajtással kapcsolatos iratok címzettjeinek listáján. És mindezt a kifogásolt intézkedésről való tudomást szerzéstől számított 15 napon belül.
valószínűnek tartják hogy a bank megkapta (nevetséges)
Nevess csak, de ez tényleg így van. Mert ha a munkáltató betartja a levonás törvény szerinti szabályait, akkor minden esetben, amikor a végrehajtó kap egy összeget, azzal egyidejűleg a végrehajtást kérő is megkapja annak a 135 százalékát. És mivel ellenkező bebizonyításig vagy megállapításig vélelmezni kell, hogy a munkáltató s levonás szabályait betartva von le tőled, ezért teljesen jól mondják, hogy "valószínűleg" a bank is megkapta a pénzét. Úgyhogy így tessék nevetni. Ha pedig nem hiszel nekem (mert nem kötelező!), ezt a Vht. 41. § szerinti eljárásban lehet nem nevetségessé tenni. A dolog szépséghibája, hogy ez kizárólag az adós kérelmére indulhat el, egyébként nem intézkedhet iránta a végrehajtó. Mondd el ezt az ügyvédednek is.
jogszerű az eljárás?
Annak tűnik. Neked, illetve az ügyvédednek kell ennek az ellenkezőjét bebizonyítani. Nyilván ismerni kell az eljárási szabályokat ahhoz, hogy rá tudj mutatni, mivel sértették meg azokat.
Mi van ha én az 5 éves fizetési meghagyással kifizettem az ingatlant?
Az van, hogy ez egyszerűen nem igaz.
Építő jellegű ötlet segítség?
Akármilyen választ is kapsz majd a banktól, az legfeljebb a 41. § szerinti eljárást alapozza meg.
Mi lehet ez? Papíron felvettem 2x az összeget?
Megfizetni sosem a jelzálog összegét kell, hanem a jelzáloggal biztosított összeget. Az lehet több is, lehet kevesebb is. Több nyilván csak akkor, ha az úgy van bejegyezve, hogy '...és járulékai erejéig'.
újra bejegyezték a tulajdoni lapra, már árverés keretében
Az teljesen más. Az nem terhelés, hanem tény. Tényleg nem fog ártani, ha felfogadsz egy ügyvédet.
A lenti posztod legnagyobb hibája, hogy nem segítséget kérsz a puszta tényeket feltárva, hanem a vélt sérelmeidet sorolod, és azok megerősítését várod a fórumtól. Nos, ezt most nem kaptad meg.