CSOK – Ingatlan vagyonszerzési illeték


drbjozsef # 2020.01.09. 09:46

misike_misike,

A CSOK 10M levonható. Az biztos.
A csok hitel biztosan nem.
A babaváró hitel érdekes kérdés, ez még teljesen új dolog, tippem szerint nem levonható, mert az illetéktörvény „vissza nem térítendő, lakáscélú állami támogatás”-t ír, aminek alapból nem felel meg, de ha megszületik a 3.gyerek, és vissza nem fizetendővé válik, akkor végülis "támogatás" lesz belőle hitel helyett, de nem lakáscélú.

Viszont amivel még számolhatsz :

Itv. 21.§(1) Ha a lakástulajdon szerzője a vásárláshoz vissza nem térítendő, lakáscélú állami támogatásban részesül, ennek összegét a lakástulajdon forgalmi értékből le kell vonni.
...
26.§.(1) Mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól:
...

  1. a vállalkozó által értékesítés céljára újonnan épített, építtetett - ideértve az ingatlan-nyilvántartásban nem lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott és ténylegesen sem lakás céljára használt épület átalakításával, továbbá a lakóépület bővítésével (pl. tetőtér-beépítéssel) létesített - 15 millió forintot meg nem haladó forgalmi értékű új lakás tulajdonjogának, ilyen lakás tulajdoni hányadának megvásárlása. Amennyiben az új lakás forgalmi értéke vagy a 21. § (1) bekezdés szerinti csökkentett értéke nem haladja meg a 30 millió forintot és a vagyonszerző másik lakástulajdon eladását nem igazolja, akkor a megállapított illetékből nem kell megfizetni azt az összeget, amely akkor járna, ha a lakás forgalmi értéke 15 millió forint lenne. Ilyen lakás tulajdoni hányada esetén a kedvezmény a 15 millió forintnak a szerzett tulajdoni hányaddal arányos részére illeti meg a vagyonszerzőt;

Mivel neked a csökkentett érték 25M, ezért az első 15M-re nem kell illetéket fizetni, csak 10M után, a 400.000.- Ft.

misike_misike # 2020.01.09. 08:17

Jó napot!
Az alábbiakban kérek segítséget, számítást.

A férj 34 éves, a feleség 30. A férjnek egy ingatlan van a tulajdonában, a feleségnek nincs semmilye. A férj nem adja el a meglévő ingatlanát, tehát továbbra is a tulajdona lesz.
Vállalkozó által épített, CSOK jogosult és szabályoknak megfelelően lakásvásárlás jön létre, ahol a veők a magánszemély házaspár.
Az új lakás és telek együttes, adásvételi szerződésben rögzített bruttó eladási ára 35mill.
A finanszírozás a következőképp áll össze: 10mill önerő (Babaváró hitel) + 10mill CSOK + 15mill CSOK hitel.
A kérdés, hogy mennyi vagyonszerzési illetéket kell megfizetni?
Felvetéseim, persze nem biztos hogy helyesek. A CSOK-l lehet csökkenti az illeték alapot, tehát 35-10=25mill.
A 25mill-nak a 4%=1mill. – Ez a legkedvezőtlenebb helyzet.

Köszönöm.