Teljesítési igazolást melyik jogszabály írja le?


Rexor # 2020.01.13. 15:40

Elég jól összegyűjtöttél mindent, és meg is válaszoltad a saját kérdésedet.

A teljesítési igazolás adózási jogszabályok alapján nem kötelező, inkább csak ajánlott bizonyos esetekben, mert a NAV valóban annyit vizsgál, elsősorban, hogy a szolgáltatás megtörtént e és valóban olyan tartalommal történt e ahogy a számlán szerepel. Ennek több bizonyítéka is lehet (pl. nyilatkoztatják a másik felet, szerződés, egyéb dokumentáció). Javasolt a teljesítési igazolás pl. abban az esetben ha egy szolgáltatást a felek szétbontanak részteljesítésekre, és így a teljesítési igazolás alapján lehet megmondani, hogy mik az egyes teljesítések teljesítési időpontjai.

andras42 # 2020.01.13. 15:02

2020-ban pontosan melyik törvény melyik paragrafusai szabályozzák a teljesítési igazolással kapcsolatos általános (nem ágazat-specifikus) szabályokat? (Mikor kötelező és mikor nem ilyet kiállítani, mik a szükséges tartalmi elemek, ...)

Az alábbi Google keresésre viszonylag sok találat van ugyan, de úgy tűnik, hogy mindegyik elég specifikus (külképviselet, méhészet, állatorvos, ....)

"teljesítési igazolás" site:net.jogtar.hu

A neten több helyen is írják, hogy bizonyos esetekben kötelező, pl.:

Amennyiben szolgáltatásnyújtásnál a számla értéke meghaladja a 200.000 Ft + áfa összeget, mindenképpen legyen mellé szerződés és teljesítési igazolás is. Erre azért van szükség, mert ezen értékhatár felett egy esetleges vizsgálat esetén nekünk kell azt bizonyítani, hogy az adott kiadás a vállalkozás érdekében merült fel. Ezt pedig a számlához tartozó szerződés és teljesítési igazolás segítségével tudjuk megtenni. (1996. évi LXXXI. (Társasági adóról szóló) Tv. 8. § 1/d. pont, illetve 3. sz. melléklet 4. pont)” (Forrás: https://www.vallalkozas-okosan.hu/…la_szamlazas )
  • ugyanakkor a hivatkozott Tao törvény nem beszél "teljesítési igazolás"-ról, sem a hivatkozott paragrafusokban, sem máshol.

Máshol pedig azt írják, hogy nem feltétlenül szükséges, sőt teljesen opcionális, pl. itt a jogi fórumon valaki ezt mondta pár éve:

A teljesítésigazolás, hogy mennyire részletes önamgában semmit nem ér (ez nem is kötelező). Az adóhatóság azt vizsgálja, hogy tényleg történt e szolgáltatás, és ehhez megvizsgálhatják a kapcsolódó levelezést, a projektről készült dokumentumokat is. Tehát önmagában egy teljesítésigazolás édeskevés (a NAV nem is támaszt ezzel kapcsolatban feltételeket).” (forrás: https://www.jogiforum.hu/forum/23/36030)

Röviden ezekre a kérdésekre szeretnék választ kapni:
  • A szolgáltatást nyújtó (adózási szempontból) mikor köteles teljesítési igazolást aláíratni a megrendelővel? (Vagyis mikor nem elég a szerződés + számla?)
  • Mi a következménye (NAV-os ellenőrzés során) annak, ha egy adott számlához nem tartozik teljesítési igazolás?

(Megj.: csak adózási szempontból érdekes a kérdés, nem a megrendelő/szolgáltató közötti vita miatt.)