moratórium alatti törlesztés


drbjozsef # 2022.01.06. 08:44

addi.bigg,

Megintcsak : a rendelet nem rendelkezik róla (szerintem, de nem néztem meg), tehát jogilag nem. Etikus lehetne, de legfeljebb akkor a jegybanki alapkamat, ami valami 10000-20000 ft közötti lenne. Bár a betéti kamatok inkább nullák, vagy egyenesen negatívok...

addi.bigg # 2022.01.06. 08:18

drbjozsef, Szomorú örökös,

Köszönöm a válaszotokat! Így kezelte a bank, és én is elcsesztem.
Ellenben a majd' két év alatt befizetett, a bank által külön számlán vezetett 1 millió Ft-om nem kellene hogy kamatot kapjak?

Szomorú örökös # 2022.01.06. 07:20

addi.bigg

Az adott havi törlesztőrészletem 2021.02.15-én került utalásra. Én ezt az alábbi szerint megkésett törlesztésként, de teljesített törlesztésként értelmezem.....Volt olyan hónap amikor nem tudtam fizetni, de volt olyan hónap amikor kétszer annyit fizettem.
MIt gondolok ez alapján rosszul szerinted?

Szerintem úgy mindent!

amennyiben az ügyfél saját kezdeményezésére befizeti (átutalja, készpénzben befizeti) a szerződés szerinti esedékes összeget, az az arra utaló magatartása, hogy nem kíván élni a fizetési moratóriummal

Itt nyilván a leírás arra vonatkozik, hogy a feltüntetett fizetési határidőn belül fizeted be, nem pedig a következő hónapban duplán. Ez már nem fér bele a „néhány nappal később törleszt” fogalmába. Vajon én miért nem kerültem az autó-lízingemmel (zárt végű volt) ilyen szituba? Nyilván azért, mert nem kértem a moratóriumba belépést és gyakorlatilag minden hónapban időben törlesztettem. Amikor csak egy-két hetet késtem a munkába történő elhavazás miatt - még nem a moratórium ideje alatt, hanem korábban - akkor máris jött a figyelmeztetés, hogy szíveskedjek mielőbb igazolni a befizetés tényét egy csekk feladóvevénnyel a számfejtés felé. Ugye annak nagyobb kockázata volt, mert azzal játszottam, hogy bukom a lízingemet. Bankokkal nem játszunk! Ennyi!

drbjozsef # 2022.01.06. 07:02

addi.bigg,

Ha egyszer (EGYETLENegyszer) késtél volna a havi törlesztéssel "néhány napot", akkor lehetne vitatkozni azon, hogy a törvény "szellemiségével" összhangban járt-e el a bank, hogy az 5 napot jogosan (etikusan) nem ítélte néhány napnak, mert az szerinte csak 2-3 nap lehetne. Hiszen itt nincs konkrét jog, a rendelet erről nem rendelkezik, ez az MNB ajánlása. Nem is kötelező feltétlen.

De ha jól értelek, itt nem ez a helyzet, többször is késtél. Még akkor is, ha a következő hónapban duplán törlesztettél.

A bank ezt már tényleg nem értékelhette "néhány napnak", ezért a moratóriumba kerültél, a nyilatkozatod hiányában. Ez pedig nem olyan, hogy havonta vizsgálgatják. Bekerültél, akkor benne vagy amíg konkrétan nem kéred a kiléptetést.

Értem én, hogy ha tényleg etikusan akarna eljárni a bank, akkor akár igazad is lehetne. De ez jogi kérdés, és az szerintem nem vitatható, hogy a rendelet szerint járt el a bank. Sőt, igazából még az ajánlás szerint is.

addi.bigg # 2022.01.06. 06:49

Szomorú örökös,

Szerintem a szöges ellentétét írják mint az MNB tájékoztatás.

Az adott havi törlesztőrészletem 2021.02.15-én került utalásra. Én ezt az alábbi szerint megkésett törlesztésként, de teljesített törlesztésként értelmezem:

Ugyanakkor szükséges kezelni azt a helyzetet, amikor a törlesztéssel „csak késik” az ügyfél, azaz, ha a törlesztési naphoz képest „néhány nappal” később törleszt. Ez esetben az a méltányos és a szabályozás szellemiségével összhangban lévő eljárás, ha a késett törlesztőrészletet az intézmény határidőben teljesítettnek tekinti.

Ez alapján pedig azt gondolom hogy ha befizetek törlesztőt akkor azt ráutaló magatartásként kellene kezelniük és levonniuk a tartozásból és nem egy külön számlára gyűjteni:

"Az egyes hiteltípusokra lebontott álláspontot megelőzően általánosságban elmondható, hogy amennyiben az ügyfél
saját kezdeményezésére befizeti (átutalja, készpénzben befizeti) a szerződés szerinti esedékes összeget, az az arra
utaló magatartása, hogy nem kíván élni a fizetési moratóriummal, azonban az csak az adott törlesztőrészlet
tekintetében irányadó. "

Volt olyan hónap amikor nem tudtam fizetni, de volt olyan hónap amikor kétszer annyit fizettem. Azokért a hónapokért vállalom a felelősséget amikor nem fizettem, kamatoztassa meg. De amit befizettem azt pedig a törlesztésbe számolja el, ne pedig egy külön számlán kuporgassa, kamatoztassa a saját hasznára.

MIt gondolok ez alapján rosszul szerinted?

Köszönöm!

Szomorú örökös # 2022.01.05. 17:21

addi.bigg

2021.02.10-én nem került rendezésre, ezt követően Bankunk - az MNB elvárásainak eleget téve - ráutaló magatartásként értékelte az 5 napos késedelembe esését és a hitelt automatikusan törlesztési moratórium alá helyezte

Ezek után nem is értem, mi a kérdésed? :-O

addi.bigg # 2022.01.05. 16:55

drbjozsef,

Az én esetemben mivel moratóriumba került a hitelem, mert elfelejtettem lemondani, ha volt is kihagyásom de fizettem a törlesztőrészletet, és azt a bank egy külön gyűjtőszámlán kezeli akkor szerintem nem jogosan jár el és nem az MNB iránymutatását követi.

E-mailes, netbankos és személyesen is leadott panaszomra tegnap és ma is kaptam egy válaszlevelet amikben az alábbi ide vonatkozó dolgok állnak.
A tegnapi levélből:
Idézet 1.: "Hitelének havi esedékessége minden hónap 10-e, moratóriumból történő kilépésre vonatkozó nyilatkozatot nem találtunk, ezért Bankuk a hitelt törlesztési moratórium alá helyezte, így a késedelmet és a további törlesztéseket ( az erre vonatkozó nyilatkozat hiányában) moratóriumi gyűjtőszámlákon gyűjtötte."
Idézet 2.:"Hitelének havi esedékessége minden hónap 10-e, moratóriumból történő moratóriumból történő kimaradására vonatkozó korábbi nyilatkozata ellenére a szóban forgó hitel törszeltőrészele rendeszeresn az esedékességi napot követően kerül jóváírásra a törlesztőszámlán, így például 2021.02.10-én nem került rendezésre, ezt követően Bankunk - az MNB elvárásainak eleget téve - ráutaló magatartásként értékelte az 5 napos késedelembe esését és a hitelt automatikusan törlesztési moratórium alá helyezte, így a késedelmet és a további törlesztéseket (az erre vonatkozó nyilatkozat hiányában) moratóriumi gyűjtőszámlákon gyűjtötte"

A mai levélből:
Idézet 3.:"Megkeresésében említett törlesztési szándékra utaló magatartással kapcsolatban meg kívánjuk jegyezni, hogy a törlesztőszámlákon történő jóváírást éppen a fogyasztók védelmében nem fogadtuk el a moratóriumból történő kilépésre vonatkozó nyilatkozatnak, ezt sem a vonatkozó jogszabályok sem az MNB nem várta el Bankunktól"

Az ide vonatkozó, korábban is linkelt MNB határozat:
https://www.mnb.hu/…olatosan.pdf
Idézetek a fentiből:
"Az egyes hiteltípusokra lebontott álláspontot megelőzően általánosságban elmondható, hogy amennyiben az ügyfél
saját kezdeményezésére befizeti (átutalja, készpénzben befizeti) a szerződés szerinti esedékes összeget, az az arra
utaló magatartása, hogy nem kíván élni a fizetési moratóriummal, azonban az csak az adott törlesztőrészlet
tekintetében irányadó. "
"Jelzálog-, személyi- és gépjárműhitel/lízing esetén amennyiben utalással, befizetéssel (aktív fogyasztói magatartás) érkezik a célszámlára a törlesztés, az átutalás, illetve befizetés a fizetési moratórium mellőzésére vonatkozó szándékot
fejezi ki, ráutaló magatartásként. Ugyanakkor szükséges kezelni azt a helyzetet, amikor a törlesztéssel „csak késik” az ügyfél, azaz, ha a törlesztési naphoz képest „néhány nappal” később törleszt. Ez esetben az a méltányos és a szabályozás szellemiségével összhangban lévő eljárás, ha a késett törlesztőrészletet az intézmény határidőben teljesítettnek tekinti."

Véleményeim:

Idézet 1. Én úgy értelmezem az MNB iránymutatását hogy a moratóriumi nyilatkozat hiányában is minden egyes befizetett havi törlesztőrészletem az adott hónapra vonatkozó moratóriummal "nem élésem"-nek kellene kezeleni, mindenféle külön ügyintézés nélkül ezt törlesztésként kellett volna kezelniük nem egy külön számlán gyűjtögetniük.
Idézet 2. Itt éppen valami blődséget írnak le mert az MNB tájékoztató pontosan azt mondja, ha pár nap késéssel fizetek is akkor is teljesítettnek kéne kezelni, és nem annak hogy a moratóriummal élni akarok.
Idézet 3. Ez a blődségek netovábbja. Engem mivel véd akkor ha befizetem az aktuális havi törlesztőt és azt nem a hiteltörlesztésbe könyveli el hanem egy ettől független gyűjtőszámlán gyűjtögeti? Ez mellé még az MNB tájékoztató teljes ellentétjét írják, mivel éppen hogy a befizetett törlesztőrészletet az adott hónapra történő moratóriumi nyilatkozatként kellene kezelniük.

Bármelyik idézettel kapcsolatban szerintetek rosszul gondolom a véleményemet?

drbjozsef # 2022.01.04. 16:51

addi.bigg,

Adott a kormányrendelet, és az MNB ajánlása - a bankok aszerint számolnak. Ha valami okból mégsem, azt meg lehet panaszolni, és korrigáltatni. De szerintem nem fog ilyen előfordulni.

addi.bigg # 2022.01.04. 14:48

Azért erre kíváncsi lennék hogy minden egyes banknál így van-e, hogyha törlesztessz de moratóriumban vagy akkor egy külön számlán kezelik-e a begyűjtött pénzt.

oligaliga # 2022.01.04. 12:15

drbjozsef

Jól feltételezed, az OTP-nél az A-hitel egy folyószámlahitel.

Sankio

A moratórium kezdő napjáig felhasznált folyószámlahitel keret került moratóriumba, a hitelkeret pedig megmaradt. A moratórium kezdete után igénybe vett hitelkeretet ugyanúgy kellett törleszteni, mint előtte. A mortórium lejárta a bank köteles 12 havi egyenlő részletet adni, ezt törleszted most.

Ezek a tények - ahogy azt drbjozsef már leírta - hónapokon keresztül folytak a csapból is, teljesen fogalmatlannak kellett lenni ahhoz, hogy legalább egyszer ne fusson bele az ember.

drbjozsef # 2022.01.04. 09:16

Nem tudom, mi valójában a "bankkártya "A" hitel", mert ilyen az OTP-nél így nincsen, de ha feltételezem, hogy ez egy folyószámlahitel egy bizonyos hitelkerettel, akkor az egy nem egyenletes törlesztésű hitel, és ezért nem vonatkozik rá az, hogy a rendszeres részletfizetés ráutaló magatartás a moratóriumból kimaradásra (mert hogy nincs egyenletes és rendszeres fizetés).

Forduljon panasszal az országgyűlési képviselőjéhez, hogy nem elégedett a kormányzat rendeletalkotásával.

Szomorú örökös # 2022.01.04. 06:59

drbjozsef

A legtöbb hiteltípusnál a rendelet szerint az első körben automatikusan bekerültél a moratóriumban, és nyilatkozni kellett volna, ha nem akarsz benne lenni.

Az MKB Euroleasing automatikusan a hitelmoratóriumba történő tartozást figyelmen kívül hagyta, ha a törlesztés automatikusan megtörtént minden hónapban. Akkor kellett nekik nyilatkozni, ha az illető szeretett volna hitelmoratóriumba tartozni, de jelezték azt is, hogy ez többletköltséggel fog számára járni.

drbjozsef # 2022.01.04. 06:01

Sankio,

Igen, feltehetőleg.
A legtöbb hiteltípusnál a rendelet szerint az első körben automatikusan bekerültél a moratóriumban, és nyilatkozni kellett volna, ha nem akarsz benne lenni. Én több értesítést is kaptam erről, levélben, email-ben, internetbankban.
A tavaly év végi új rendelet változtatta ezt meg, és fordította csak meg a dolgot, akkor ha benne akartál maradni, akkor kellett nyilatkozni.

Eléggé fullosan volt vele minden média, szóval nem nagyon kerülhette volna el a figyelmed. Így jártál.

Panasszal élhetsz, kivizsgálják, és megmutatják majd, hogy hol hányszor figyelmeztettek a nyilatkozat tételre, oszt annyi.

Sankio # 2022.01.03. 19:45

Üdvözletem!

OTP bankkártya "A" hitel. Most vettem észre,hogy benne voltam vagyok a fizetési moratóriumban holott nem nyilatkoztam mivel senki nem kérdezett. Most látom hogy elkezdtek vonni egy un. hitel moratórium kamatot plusz a hitel rendes törlesztőjét. Ezt azért tisztességtelennek tartom ha valahol állítólag megkérdeztek és nem nyilatkozom akkor a bank automatikusan bevesz a moratóriumot kérők közé. Mi ebben a segítség nem értem hiszen a hitelt eddig is rendesen vonták a fizetésemből most meg még plusz a moratórium miatt keletkezett kamatot is fizetnem kell. Gondolom emiatt nem élhetek sehol panasszal,mert úgyis megmagyarázzák,hogy én követtem el hibát.

addi.bigg # 2021.12.09. 09:12

Köszi ismét a válaszokat!

Beviszem ezt az MNB kiadványt, vigyek mást is?
Jól sejtem hogyha a banki dolgozó akihez kerülök nem is tudja megoldani, de minden bankban van olyan supervisor aki ezt az ügyet ott helyben le tudja zárni?

Szomorú örökös # 2021.12.03. 06:11

addi-bigg

Van egy írásos (e-mail) az irányukba

Amikor ilyen ügybe keveredik az ember, akkor azt nem emailben, hanem ajánlott tértivevényes levélben kell megpróbálni megoldani, mert azt nem tudják letagadni. Ma még nem igazán hivatalos az emailben levelezgetés. Sajna tűnnek el levelek az éterben, így simán le is tagadhatják. Szerintem inkább próbálj bemenni hozzájuk személyesen és csapj egy nagyot az asztalra, hogy komolyan vegyenek végre.

addi.bigg # 2021.12.03. 06:01

Köszönöm a segítségeket!
Az általam korábban linkelt MNB kiadványt vigyem magammal, hogy lássák nem a levegőbe beszélek?
A bank oldaláról már nem elérhetőek azok a moratóriumi kiadványok amiket tavaly az "első" kezdetén adtak ki, így azokkal nem tudom összevetni. Attól tartok hogy megy majd bent a hablatyolás (mint eddig is) aztán nem igazán foglalkoznak ezzel a témával.
Van egy írásos panaszom (e-mail) az irányukba, pont azért mert se Telebankon, se személyesen nem tudtak megoldani semmit. A panaszlevelemre megvárjam hogy reagálnak-e vagy ettől függetlenül menjek be?

Szomorú örökös:
Pont ezt gondolom én is hogy így a bank duplán jól akarna járni, mert nem elég hogy kamatoztatja a moratórium tartozást, de még az általuk a gyűjtőszámlára átvezetett pénz után sem kapok semmi kamatot.

Van egy írásos (e-mail) az irányukba, azt azért megvárjam hogy reagálnak-e vagy ettől függetlenül menjek be?

Kogeza # 2021.12.02. 16:28

Első körben tedd azt, amit Szomorú örökös írt. Ha ez nem megy, akkor fordulj a Pénzügyi Békéltető Testülethez. (Utóbbi lehetőségét már a bank megkeresésekor is nyugodtan helyezd kilátásba.)

Szomorú örökös # 2021.12.02. 14:16

addi.bigg

1millió Ft-os hitelre 1,13milliót kellett volna alpból visszafizetnem, de most még 160ezer Ft kamatot is rám akarnak húzni

Szerintem menj be és vigyél magaddal egy írásos nyilatkozatot, miszerint te a moratórium ideje alatt is rendesen fizettél, ergo ott van egy számlán a pénz, amire viszont akkor te kérsz kamatot, ha azt nem a törlesztésre könyvelték el. És nyugodtan írd a nyilatkozat végére, hogy utána számolják ki a különbözetet a két kamat között, mert te csak azt vagy hajlandó befizetni. Lehet meg fog változni a nézőpontjuk. De én mindenképp úgy gondolnám, hogy ezt személyes ügyintézéssel kellene a bankban lezongorázni, nem leveleket küldözgetve. :-)

addi.bigg # 2021.12.02. 13:57

A moratórium már lezáródott, mivel a következő "etap"-ban már akkor lehettem volna benne ha jelentkezem rá.
Tehá lényegében már ki vagyok léptetve, még akkor is ha igazából léynegében sosem kellett volna hgoy így benne legyek mert utalgattam a pénzt.
Kvázi 1millió Ft-os hitelre 1,13milliót kellett volna alpból visszafizetnem, de most még 160ezer Ft kamatot is rám akarnak húzni.
Kihez lehet ilyenkor fordulni jogorvoslásért?

Kogeza # 2021.12.02. 09:36

Szomorú örökös

Nem számít, hogy külön okiratban nem nyilatkozott.

Azzal, hogy fizetett, ráutaló magatartással nyilatkozott, hogy nem kíván élni a moratóriummal. Az ezzel ellentétes banki gyakorlat tisztességtelen.

Szomorú örökös # 2021.12.02. 04:03

Kogeza

A kérdező ezt is írta:

elfelejtettem nyilatkozni hogy nem akarok moratóriumba lépni

Nálam az autó-lízingnél arról kellett nyilatkoznom, hogy akarok-e moratóriumba lépni, tehát semmi sem volt automatikus. Sőt le is volt az írva, amit a kérdező idézett, azaz ha fizetek rendesen továbbra is, akkor az egyértelműen ráutaló magatartás, hogy nem kívánok élni a moratóriummal.

Itt a bank viszont arról nyilatkoztatta volna a kérdezőt - feltehetően egyedi szabályozás útján - hogy csak akkor kell kitölteni és visszaküldeni, ha NEM akar élni a moratóriummal. Szerintem a kérdezőnek ezt a nyilatkozatot kellene mielőbb kitöltenie:

https://www.kh.hu/…5ba77764d7f6?…

Mert ezzel gyakorlatilag jelezné, hogy nem kíván a moratórium lehetőségével élni.
Akkor feltehetően lezárják ezt a gyűjtőszámlát és helyére kerülnek a pénzek.

Kogeza # 2021.12.01. 21:43

"Ilyenkor a banknak van jogosultsága ezt egy külön gyűjtőszámlán kezelni és nem hiteltörlesztésként kezelnie?"

Nincs. Jól értelmezed.

addi.bigg # 2021.12.01. 09:35

Jó napot!

Van egy személyi hitelem a K&H banknál ami moratóriumba került (mert elfelejtettem nyilatkozni hogy nem akarok moratóriumba lépni), de a törlesztőrészletet folyamatosan fizetem. Ilyenkor a banknak van jogosultsága ezt egy külön gyűjtőszámlán kezelni és nem hiteltörlesztésként kezelnie? Jelen esetben 3 számlám van ezzel a hitellel kapcsolatban:

  1. Gyűjtőszámla (itt van az összes moratórium alatt befizetett törlesztőrészletem)
  2. Moratórium tőketartozás számla ( ez mínuszos, mivel ugye nem ide kerülnek a befizetéseim, hanem az 1.-re)
  3. Moratórium kamat számla (ez is mínuszos mivel az 1. számlára gyűlik a törlesztő és nem a 2.hoz adódik hozzá)

Az alábbi MNB tájékoztató alapján én azt gondolom hogy a minden hónapban befizetett törlesztő részletet \"arra utaló magatartásnak\" kéne kezelni, kvázi nem kéne hogy nőjön a moratórium tőketartozás számlám hanem éppen hogy csökkennie kéne a befizetések miatt?

https://www.mnb.hu/…olatosan.pdf

\"Az egyes hiteltípusokra lebontott álláspontot megelőzően általánosságban elmondható, hogy amennyiben az ügyfél
saját kezdeményezésére befizeti (átutalja, készpénzben befizeti) a szerződés szerinti esedékes összeget, az az arra
utaló magatartása, hogy nem kíván élni a fizetési moratóriummal, azonban az csak az adott törlesztőrészlet
tekintetében irányadó. \"

\"Jelzálog-, személyi- és gépjárműhitel/lízing esetén

  • amennyiben utalással, befizetéssel (aktív fogyasztói magatartás) érkezik a célszámlára a

törlesztés, az átutalás, illetve befizetés a fizetési moratórium mellőzésére vonatkozó szándékot
fejezi ki, ráutaló magatartásként\"

Nekem az MNB leírás alapján az az értelmezésem, hogy minden egyes hónapban történő utalásom a moratórium arra a hónapra nem igénylésének szándékát jelzi, és azt hogy törleszteni akarom a hitelt.

Rosszul értelmezem?

Köszönöm!
Üdv. Ádám