Bátran kimerem jelenteni, hogy sokszorosára nőne a felderítések száma, ha egy magamfajta embert alkalmazna a munkaügyi felügyelőség vagy az APEH...
Nem vagyok bejelentve - mit tehetek?
Sajnos szerintem nem működik megfelelően.
Nyílt titok, hogy hol mit és hogyan csinálnak, ennek ellenére mégsem történik szinte semmi. Nálunk is 2hete elindult egy lavina (legalább is azt hittük), de még sehol senki.
Max majd akkor lesz ellenőrzés, ha már mindent rendbe hozott a cég...
Nem tudom, hogy az illetékes szerv mennyire ellenőrzi a munkáltatókat, de egy biztos. Ha az ember munkát keres, akkor rendkívül gyakran és nyugodt szívvel belemondják a telefonba, hogy: "bejelenteni sajnos nem tudjuk".
Más cégnél nem vonták le, de ott be is voltam jelentve.
Fizetést még nem kaptam meg, de 3munkanapot adtam nekik erre. Felvételkor szóban volt arról szó, hogy ha az ember 6 hónapon belül otthagyja őket, akkor levonják a ruha árát, ellenben akkor azt nem közölték, hogy feketén akarnak foglalkoztatni. Ha közlik, nem veszem fel a munkát, és akkor ruhát sem kell adniuk.
jobb helyeken a munkaruha ingyen van, vagy adnak ruhapénzt. ha a fizetésed még nem adták oda, akkor könnyen levonhatják sztem, hacsak nem borítod rájuk az asztalt...pláne ha előtte nem volt szó ilyesmiről.
Végre sikerült találnom új munkahelyet, ellenben az előző cég le akarja vonni az általa adott ruhák összegét.
Lehet ez ellen tennem valamit?
Olyan esetleg lehetséges, hogy visszamenőlegesen bejelentsenek (1 v. 2 hónapra gondolok)?
tiszteletem!
nos, az alábbi fejlemény történt az ügyemben:
megkeresett az imént 2 munkaügyi felügyelő a lakásunkon, majd némi adategyeztetés és beszélgetés után elindultak a volt melóhelyemre, megkeresni a jelenléti ívet, ami bizonyítja hogy ott dolgoztam. ez némileg komplikált dolog, mert a feljelentésnél kértem, hogy az adataimat kezeljék bizalmasan, tehát a volt munkáltató ne tudjon róla, hogy ki nyomta fel az APEH-nél. ezt viszont csak úgy tudják megcsinálni, ha szúrópróba szerűen ellenőriznek.ráadásul nem is biztos, hogy megvan még az a jelenléti, amin szerepeltem. ha nincs meg, akkor tárgytalan az egész.
időközben maradéktalanul kifizetett a volt munkáltató is, de erre is rákérdeztem a felügyelőknél, hogy akkor mi van, ha időközben kifizet a fazon. azt mondták, hogy örüljek a pénznek, az APEH úgyis a szerződés nélküli alkalmazás miatt fogja megbüntetni. ha nem fizeti ki az ürge a büntit, akkor munkaügyi bíróságra viszik az ügyet(ott már nekem is fizetni kell némi kis perköltséget)
Kedves AlterEgg!
Teljesen átérzem a gondjaidat, a szolgáltatókat nem nagyon érdekli, hogy miből és mennyiből élsz, a csekkek csak jönnek.
Esetleg próbálkozz egy trükkel, hogy közelebb juss a talányhoz bejelentettek-e vagy sem?
Mond azt a munkáltatódnak,hogy orvosnál jártál vagy gyógszertárban és pirossan villogott a TAJ számod. Ez azt jelenti, hogy nincs mögötte járulékfizetés. Ilyenkor elkérheted a bejelentésről az igazolást (amit tényleg kötelező kiadni a munkábaállást követő 3 napon belül - ha jól emlékszem a tv-i szövegre). Azzal lehet igazolni a biztosítási jogviszonyt. Ha ezt is hárítja, akkor tuti, hogy feketén alkalmaz (nem véletlenül nincs pecsét és aláírás a szerződésen, így simán letagadhatja azt is, hogy ismer).
Remélem találsz egy rendes helyet hamarosan.
SzM
Kedves rward!
Ha jól értettem még nem kaptál egy vasat sem. Akkor miért bántana az APEH?
Goodwitch
üdv!
a problémám a következő: május 31-i kezdéssel munkát ajánlott és adott egy fazon. munkaszerződést és fizetést azóta sem kaptam, különböző okokra hivatkozva, viszont a kollégám megkapta a pénzét, már egy jó pár napja( ő már ott dolgozik 3 éve, bejelentetlenül). ma közölte a faszi, hogy fizetésképtelen, ezért nézzek másik munkát, a pénz átadását pedig következő hónap nyolcadikára ígérte (bár ismerve az ilyen fajankókat, ebből nem lesz semmi).
előrelátó voltam, mivel készítettem egy pár fotót a jelenléti füzetről, a munkaidő beosztásról illetve a munkahelyről is.
ma küldtem egy e-mailt az apeh felé, hogy csekkolják ezt a faszit.
olvastam egy hozzászólást, miszerint engem is megbüntethet az apeh. ebben az esetben is, ha a munkaszerződéssel csak kábított a munkáltató? tehát kezdetektől fogva jóhiszeműen vártam a szerződést, amit még most sem kaptam meg? és egyáltalán, miért nekem kell visszamenőleg kifizetni azt, amit ez a gyökér elmulasztott befizetni?
bocs' a hülye kérdésekért, de nem vagyok járatos munkajogi ügyekben.
a válasz(oka)t előre is köszönöm, üdv:
rward
Kaptam munkaszerződést (igaz még nem hivatalos, mert nincs rajta cégszerű aláírás, meg pecsét sem - állítólag lesz).
További érdekesség, hogy munkabér kifizetésének minden hónap 15-e van megadva. Ezt felettébb érdekesnek találom.
Alkalmassági vizsgálatra továbbra sem kell mennem, a TB-s könyv még mindig nálam (semmilyen papírom nincs leadva, csak egy lapot töltettek ki velem jelentkezéskor), és arról sem kaptam papírt, hogy x naptól be vagyok jelentve - úgy tudom ezt kötelező lenne adnia minden cégnek.
Eddig ennyi.
Én dolgozni szeretnék teljesen bejelentve, ahogy a nagy könyvben meg van írva, de sajnos kiszolgáltatott helyzetben vagyok.
Vannak amiket minden hónapban fiztnem kell, és a csekket küldőket nem érdekli hogy be vagyok-e jelentve vagy sem, a lényeg hogy fizessek...ha viszont így nem vállalom a munkát, kiesésem lesz, és akkor még több helyről fognak támadni.
Ez itt a nagy baj.
Amennyiben feljelentem őket, elveszítem a munkám - ha más jelenti fel, akkor is.
A gond, hogy akárhova akartam menni dolgozni, mindenhol volt a háttérben 'csalás'. Általában csak 8 órára jelentettek volna be, miközben 12 órát kellett volna dolgoznom, plusz kevesebb alappal, aminek ugye kisebbek a járulékos költségei.
A mostani helyen már felvételkor kijelentették, hogy nem fizetnek szabadságot, stb...de szerződést kapunk (hahaha). Kénytelen voltam elvállalni a munkát, mert vannak kötelezettségeim :-(
Mindez most csak úgy 'kiszaladt' belőlem.
Természetesen értem és megértem a hozzászólásod tartalmát.
Gyorsan gondold át, mit szeretnél.
A legújabb gyakorlat szerint már nem csak a feketén foglalkoztatókat, hanem a feketén munkát vállalókat is bírságolják!
a rommá büntetés viszont egyáltalán nem biztos. Sajna még mindig elég sok cég megússza... :(
Kedves Szilviamária!
Először is köszönöm a válaszod.
A dolgok rossz oldalaival tisztában vagyok, és épp a tudatosságom miatt nem szeretném ezt az utat választani.
Megpróbálok lépni...
Kedves AlterEgg!
Elhiszem, hogy örülsz a munkahelynek, de ennek sok hátulütője van.
Nem vagy biztosított, nem jár az ingyenes orvosi ellátás. Nincs baj, amíg nincs baj, de mi van, ha holnap megbetegszel vagy baleset ér? Nem kapsz egy forint táppénzt sem és lehet, hogy hónapokra munkaképtelen leszel.
Nem fizetnek utánad nyugdíjjárulékot sem, bár ezt a nyugdíjbiztosító megelőlegezi neked és majd a cégen behajtják, ha tudják.
Tehetsz névtelen bejelentést az APEH-nál és a munkaügyi felügyelőségnél is, kimennek ellenőrízni a céghez. Amennyiben rommá büntetik őket (ez pedig tuti) még a céget is bezárhatják és akkor megint nincs munkahely.
Én azt javaslom, hogy próbáld meg kipaszírozni belőlük a munkaszerződést + igazolást kell nekik adni (törvényi előírás) a bejelentésedről.
Ha egy cég ennyire nem tartja be a szabályokat, mi a garancia arra, hogy a következő havi béredet is megkapod?
Szerintem keress másik munkahelyet, sok sikert!
SzM
Sziasztok!
Másfél hete vettek fel 1 céghez.
Munkaszerződést még nem kaptam. Körülöttem akik kaptak, azok sem érvényeset, mert se bélyegző, sem pedig aláírás nem volt rajtuk. Amennyiben valaki rákérdez, akkor kitérő választ adnak, vagy hogy mindjárt hozzák, de persze semmi.
Ami miatt tudom, hogy nem vagyok bejelentve: nem írtam alá munkaszerződést, nem küldtek el üzemorvosi vizsgálatra, a többi munkavállalónak borítékban hozzák a munkabért.
A dilemma: mit tegyek? Nem szeretnék feketén dolgozni, mindig is bejelentve dolgoztam.
Nehezen találtam munkát, de ha lépek az ügyben, még ez a munkahelyem sem lesz. 22-es csapdája.
Ki mit javasol?
Amennyiben a bejelentés a járható út - gondolom csak ez -, akkor lehet-e névtelenül? Ugyanis nem szeretnék a retorziótól tartani.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02