Cafetéria


vzoli # 2008.10.14. 21:55

Sziasztok!

Az alábbi üggyel kapcsolatban szeretném szíves segítségeteket kérni:

Adott egy munkáltató, amely évi 300.000 Ft-nak megfelelő összegig nyújt a cafetéria rendszerén belül adómentes béren kívüli juttatást a munkavállaló számára.

A cafetérián belül felkínált választható elemek közül a munkavállaló a lakáskorszerűsítés jogcímén igénybe vehető támogatással szeretne élni, lehetőleg a teljes összeg: évi 300.000 Ft vonatkozásában; mert házában jelenleg két szobában már gázkonvektor található, a másik két szobában fatüzelésű kályhával megoldott a fűtés, míg a fennmaradó két szoba jelenleg egyáltalán nem fűtött. Az utóbbi négy szobába szeretne az első kettőhöz hasonló módon gázkonvektoros fűtést kiépíttetni; természetesen a kapcsolódó fogyasztói gázvezetékrendszerrel együtt. (További plusz információ lehet, hogy a munkavállaló házasságban él, két 10 éven aluli gyermek édesapja, és a jövő év tavaszán fog érkezni a harmadik.)

A kérdés az lenne, hogy ha - a munkavállaló előzetes kalkulációi szerint - a számlával igazolt (igazolható) költségek nagyjából - és maximálisan - 600.000 Ft-ot tesznek (tennének) ki, akkor

Hogyan alakul a cafetéria-rendszeren belül lakáskorszerűsítés céljából adómentesen igénybe vehető összeg mértéke - figyelemmel pl. a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. tv. 1-es számú mellékletének 2.7-es és 9.3-as pontjaira, továbbá a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 3. §-ára és a 12. § (9) bek.-re, és más esetleges kapcsolódó jogszabályokra és jogszabályhelyekre tekintettel?

(Illetve a kérdést megfordítva: Milyen számlaösszeget kell "produkálnia" (és milyen esetleges további feltételeknek kell megfelelnie) ahhoz, hogy a 300.000 Ft-nak megfelelő lakáskorszerűsítési cafetéria-lehetőséget teljes mértékben ki tudja használni?)

További - tanácsadásra vonatkozó - kérés a fentebb vázolt kérdéskörben jártasak felé, hogy mivel az elkövetkező évre vonatkozó cafetéria választott összetételéről a közeljövőben kell dönteni: Hogyan érdemes kalkulálni egy olyan jellegű cafetéria-lehetőséggel, amellyel kapcsolatban még ha a majdani kivitelező részéről adott előzetes és részletes árajánlat és költségösszesítés rendelkezésre is állna a jelenben: ez nem egyenlő a munkavégzés befejezésekor kézhez kapott számlákkal és számlaösszegekkel; főleg ha a munkavállaló vélelmezi, hogy egy esetleges jövőbeni APEH-ellenőrzés nagy valószínűséggel a lakáskorszerűsítési cafetéria-opció igénybe vett összegének, és a később sorra kerülő korszerűsítési munkákhoz kapcsolódó tényleges számlaösszegeknek a kapcsolatára terjedne ki.

Válaszotokat előre is köszönöm.

nandy # 2008.10.15. 15:55

Zavarban vagyok... még nem hallottam olyanról, hogy a cafeteria-rendszerben lehetőség legyen ilyen célra pénzt adni-kapni.

A lakáskorszerűsítésre a munkáltató kedvezményes munkáltatói kölcsönt adhat a munkavállalónak. De mivel kölcsönről beszélünk, azt vissza is kell fizetni. A munkáltató által adható kölcsön összege limitált, ha jól emlékszem, összesen 1 millió forint lehet, és 5 éven belül vissza kell fizetni.

csaklátogató # 2020.12.17. 14:02

Cafetériával kapcsolatban lenne kérdésem, tartós táppénzre hivatkozva a munkáltatóm részarányosan vissza követeli a még tavasszal egy összegben szép kártyára utalt összegét.
A táppénz kezdetekor tudták,hogy tartós táppénzen leszek. De ekkor rá is kérdeztem, hogy vissza vonják-e, vagy elkölthetem. A válasz az volt, hogy elkölthetem.
Dec. 10-én érkezett az e-mail, hogy 4 havi cafetéria összeget fizessek vissza dec. 31-ig.
Kérdésem az lenne, hogy mennyi ideig követelhető vissza? Ha augusztustól táppénzen vagyok?
Részletfizetést nem adnak, mert arra hivatkoznak,hogy ebben az évben rendezni kell a tartozásom.
Kértem, hogy vonják le az utalásból, azt mondták,hogy táppénzből nem vonható le.
A munkáltató általi cafetéria szabályozásra hivatkoznak, hogy tartós táppénz alatt nem jár, utaljam vissza.

Köszönettel.

drbjozsef # 2020.12.18. 05:44

A munkáltató általi cafetéria szabályozásra hivatkoznak, hogy tartós táppénz alatt nem jár, utaljam vissza.

Akkor mi a kérdés?
Ismerjük mi azt a szabályozást?

gesztenye77 # 2021.02.09. 17:14

Üdv.
Szeretném kérdezni, hogy meg tudom e változtatni a cafetéria elosztást, amit elfohadtam januárban!
Otp szépkártyán a szabadidő zsebről vendéglátásra?
Köszönöm

oligaliga # 2021.02.09. 18:49

Ha már kiutalták, akkor nem.

Ha még nem, akkor elvileg lehet rajta módosítani, keresd a munkáltatódat.

Petra82 # 2021.02.10. 14:57

Tisztelt Fórum!

Nem egészen Cafeteria kérdés, de hát ha más is járt így és van tapasztalata a témában.

2019. decemberében vásároltam egy hoteltől 2 db ajándékutalványt ( mely 2 éjszakát, teljes ellátást tartalmazott) családom részére, melyet MKB-s szép kártyával fizettem ki.
Sajnos a Covid miatt el kellett a foglalásainkat halasztani:

  1. 2020.03.26-n
  2. 2020.06.02-n
  3. 2020.12.03-n volt foglalásunk.

Mindhárom foglalást a kihirdetett veszélyhelyzet miatt kellett eltolnunk.
Jelenleg a hotel meghosszabbította az utalványok érvényességét 2021.május 31-ig.
Foglalást intéztünk idén májusra az utalványokkal, de a hotel közölte, hogy mivel áremelkedés volt náluk, ha megyünk májusban, akkor úgy készüljünk, hogy utalványonként (szobánként) 20.000 Ft-ot, vagyis összesen 40.000 Ft- ot kell még fizetnünk.
Azt a tájékoztatást kaptam, hogy szép kártyára nem áll módjukban visszatéríteni az ajándékutalványok értékét, így vagy kifizetem pluszban a 40.000ft-ot, vagy nem megyünk el, de akkor bukom a 2019-ben kifizetett utalványok értékét.
Szíves segítségét kérnék, hogy ilyen esetben mit tehetek?
Nem tartom korrektnek a hotel álláspontját, azt gondolom, sem én nem tehetek róla, hogy nem tudtam beváltani az utalványokat, sem ők, hiszen veszélyhelyzet volt kihirdetve a foglalások időpontjaiban, de miért nekem kell megfizetem ezért?
Segítségüket előre is köszönöm!