Vagyonjegy


kuha # 2009.03.28. 17:36

Sziasztok!

(Elindítanám ebben a fórumban is a témámat, hátha itt tud valaki segíteni)

Férjem édesapja elhunyt. Most rendezgetjük az iratokat, és találtunk 8 db, összesen 884.000 névértékű, 1990-ben kibocsátott, névre szóló Vagyonjegyet.
Szerintetek???
Férjemnek korábban nem volt tudomása arról, hogy ilyennel rendelkezett volna az apja, most találtuk meg.
Konkrétan gőzünk sincs, hogy mi ez (na jó, nyilván van, mert utána néztünk a neten), illetve, hogy egyáltalán mit kell ezzel kezdenünk. Már, ha kell egyáltalán, és nem valami réges régen megszűnt, megszüntetett, bevont, stb. dologról van szó.
Szívesen fogadnám az ötleteket, tanácsokat stb.

Köszönöm!

Sz.Márton # 2009.03.28. 17:49

A lehető leghamarabb fel kell venni a kapcsolatot a vagyonjegyet kibocsátó szervezettel is és nem árt az öröklési jogi helyzetét is tisztázni, (ha van másik örökös is) mert ez egyébként a hagyaték részét kellett, hogy képezze. A kibocsátónak tudnia kell a vagyonjegy tulajdonosának haláláról, ha kell a hozzátartozóktól, hiszen ez alapján mindig részesült valamilyen juttatásban, valószínűleg a kibocsátónak van jogi képviselője aki további tájékoztatást nyújthat a vagyonjegy előzményeiről és érvényességi kellékeiről.

kuha # 2009.03.28. 18:03

Köszönöm a gyors választ!

Egy biztos, tuti, hogy apósom semmilyen juttatásban nem részesült ezeknek a vagyonjegyeknek köszönhetően. Saját bankszámlája nem volt, tehát oda nem érkezett a pénz. És mivel együtt éltünk vele, csak feltűnt volna, ha a nyugdíján kívül más pénzt is kap.
Egyetlen egy papírt találtunk a vagyonjegyek között, egy 1993-ból származót, amin a vagyonjegy kibocsátója értesíti apósomat, hogy az 1992. évi zárómérleg alapján az Ő szövetkezeti üzletrésze részarányának alapján az ideiglenes névérték 1.044.700 Ft-ra változott.

Sz.Márton # 2009.03.28. 18:12

Ha a cég megszünt akkor a cégbíróságon kell utána járni ki a lehetséges jogutód! Annak javasolom nézzenek utána, hogy egyáltalán érvényes-e az adott vagyonjegy mert a cégeknek bizonyos feltételek között a belső céges szabályaik szerint visszavásárlási joggal rendelkezhettek a tulajdonos elhunyta után az ingyenesen juttatott vagyonjegyek esetében! Több érvényeségi kellék mellett a kibocsátónak is pontos nyilvántartást kellett róluk vezetni! Érdemes értékpapírjogra szakosodott ügyvédet is megkérdezni, de előtte a kibocsátó cégnek vagy jogutódjának interneten utánanézni.

kuha # 2009.03.28. 18:18

Azt hiszem, akkor gyorsan kell cselekednünk ez ügyben, hiszen a hagyatéki leltár, tárgyalás mégcsak ezután várható...
Gondolom, addigra nem ártana valamit kideríteni ez ügyben...

szabgyongy # 2019.09.21. 09:03

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni. Anyósom 2012-ben halt meg. Az azóta eltelt időszakban a kezünkbe került egy vagyonjegy, mely az Ő nevére szól. Ez egy termelőszövetkezeti vagyonjegy. Megkerestük a céget, melyet időközben eladtak, és azt az információt kaptuk, hogy a cég eladás előtt kiértesítették anyósomat és ki is fizették. Mi erről semmilyen papírt sem találtunk és az eredeti vagyon jegy is nálunk van. Állítólag a szövetkezet egyik dokumentumában be van jegyezve, hogy anyósom eladta egy budapesti valakinek a részét. A kérdésem az lenne, hogy ilyenkor mi a teendő, vagy esetleg van e lehetőségünk. Én azt gondolom, hogy ilyen helyzetben bevonják ezt az értékpapírt, de lehet, hogy nem jól tudom. Sajnos nem vagyok jártas ebben a témában.

Előre is nagyon köszönöm a válaszokat.