Gyerektartásról lemondás,cserébe a lakásért?

monalisa1 # 2009.04.28. 19:54

Nem írtad az életkorodat. Én arra következtetek, hogy a nagykorúságodik- valamint az esetleges továbbtanulást is vélelmezve, nincs sok év már a fizetési kötelezettségből, vagyis a t.díj már semmiképp nem lesz "akkora" pénz egyösszegre átszámítva, mint a jelen fele-fele vagyoni érték.

Félő, hogy anyukádnak bírósághoz kell majd fordulnia a jelen közös vagyoni helyzet megszüntetése miatt - apud vélhetően "üres" kézzel nem akar távozni...

Már mint ha a ház eladásán nem tudnak megegyezni?! Vagy egyik a másikat kifizetni...

Egy ilyen megszüntetési per sajnos elhuzódó és költséges. (És rossz esetben bírósági árverezés lesz a dlog vége - melyből aztán egyik fél sem jön ki jól.)

Szóval az ingatlan közös értékesítése látszik ésszerű megoldsnak, aztán a saját részével minenik fél azt csínál akit akar ill. amit tud.

Zárójelben: Lia szép a neved, az én most 3 éves tündéri kisunokámat is így hívják!

monalisa1 # 2009.04.28. 19:41

Gyermektartást visszamenőleg csak 6 hónapra lehet érvényesíteni. Azt hogy a mamád hagyta ilyen sokáig nem fizetni a papádat azt Te és a mamád szívtátok meg... (Rég fel kellett volna jelentenie a rendőrségen - és még most sem késő. Mert a gyt. nem fizetése bűncselekmény, azaz kiskorú veszélyeztetése.)

Azt nem lehet kiolvasni az írásodból, hogy a t.díj az neked a szülők közti megállapodás alapján jár(na) vagy pedig anno bíróság állapította azt meg.

Javasolt anyukádnak haladéktalanul (= már tegnap) bírósághoz fordulni, egyrészt a t.díj felemelése végett mert időközben az árak-, a bérek- és a jövedelemek csak növekedtek - a legtöbb embernél legalább is. És ha így akkor a valamikori összeg ma már nem valós, nem reális. A bíróság majd megvizsgálja az összeget a papádtól beszerzett aktuális jövedelemigazolás alapján.

A probléma ott van, hogy az alperes nem köteles egy polgeri peres eljárásban megjelenni, és rendőri elővezetés sem lehetséges. Tehát ha az apukád esetlegesen nem megy el a tárgyalásra akkor ez van...

Valamiféle itélet azért fog születni, és a továbbaikban annak bírósági végrehajtón keresztül a mamád megpróbálhat érvényt szerezni, pl. letiltatás a keresetben.

Ha apud esetleg azzal áll elő a tárgyaláson, hogy időközben munkanélküli, jövedelemnélküli - sok gátlástalan férfi megjátsza ezt a trükköt -, akkor a bíróság majd törheti a fejét "mekkora" összeget is határozzon meg t.díj címén a továbbiakban. (Egy mindenkor fizetendő havi minimál fix összeget mindenképpen, melyet akkor is fizetnie kell ha nincs semmi pénze - ez már legyen az ő gondja.)

Ami a kérdésedet illati: apukád a t.díjtől szabadulva legfeljebb neked ajándékozhatja a házrészét, azt a mamád semmiképp nem kaphatja meg. (Egy bizonyos vagyoni értékkel kell hogy kárpótoljon téged az apukád, nem pedig a mamád részére a tulajdonrész.)

De ehhez ügyvéd kell - kötelezően -, és ő majd mindent részletesen elmond. Még annyit, hogy az ügylethez a gyámhívatal előzetes hozzájárulása is szükséges.

Szóval édesanyáddal mielőbb menjetek ügyvédhez.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Lia1986 # 2009.04.28. 17:21

Üdv! Olyan probléma merült fel nálunk, hogy a szüleim elváltak. Édesapám 5 éve nem fizet gyerektartást. A házunk felesben van anya és apa nevén. Gyerektartás fejében követelheti édesanyám apa fél házrészét? Van erre lehetőség? Elévülhet a gyerektartás összege? Köszönöm a segítséget előre is!!!

ObudaFan # 2009.04.06. 14:06

És ha az apuka önként vállalja mondjuk fél év múlva a gyerektartás hogy fizesse kérhetem ,hogy a munkabéréböl tilsák le?

Kérni kérheted. Más kérdés, hogy nem biztos, hogy úgy is önként vállalja.

sziszi77 # 2009.04.06. 12:58

Maryna1217 Ha banki hitel van rajta akkor kell egy adóst szerezned.Ha van jövedelmed akkor talán nem kell.Vagyha jó viszonyban vagy a férjeddel akkor bent maradhat mint adós.Kivével a forint, illetvel állami támogatásos hitel kivételével,mert ezeket vállás esetén vissza kell fizetni!Nekünk is az volt a szerencsénk ,hogy svájci frank alapu a hitel ,de ha forint lenne akkor nem járult volna hozzá a bank ,hogy ö lemondjon a tulajdonjogáról!!

sziszi77 # 2009.04.06. 12:53

Köszönöm a válaszokat.És ha az apuka önként vállalja mondjuk fél év múlva a gyerektartás hogy fizesse kérhetem ,hogy a munkabéréböl tilsák le?És ha hitel is van a lakáson de nem tudom átvállalni mivel a férjem az adós (nekem nincs jövedelmem,gyesen vagyok),azt figyelmbe veszik ,hogy én fizetem a hitelet de a volt férjem az adós?Vagy irassak róla papirt?

Maryna1217 # 2009.04.06. 12:24

Köszönöm a javaslatokat.

Az 1/3 rész kb. 3 milló Ft-ot tesz ki. Reális ez az összeg egy 14 éves gyereknél a nagykorúság eléréséig gyermektartásdíj fejében?

A kizárólagos lakáshasználatot csak azért nem tartom jónak, mert az még szerintem nem tulajdonosi státusz, ha nem tévedek. És itt én a tulajdonjogát mindenképp meg akarom, hogy szűnjön, mivel nem szeretném, ha a kölcsönei nem fizetése következtében bármit is ráterhelnének a házra.

Grád András # 2009.04.06. 12:15

Kedves Maryna1217!

A férj nem a gyermeknek kell átengedje a lakás 1/3-át, hanem Önnek, minthogy a tartásdíjat is az Ön részére kell fizetnie. A bíróság ilyen egyezségeket simán jóváhagy (magam is jóváhagytam valaha rengeteget), persze nyilván nem lehet visszaélésszerűen alkalmazni, de ennek itt semmi nyoma. Egyébként ilyenkor a tartásdíj utólagos felemelésének elhanyagolható az esélye, mivel az egyezség lényege pont az, hogy Ön megkapja a tartásdíjat előre a gyermek nagykorúsága eléréséig. Ha a másik ráadásul amúgysem lenne miből fizessen, magasan ez a legjobb lehetőségük. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

kisokos # 2009.04.06. 12:11

Maryna,

Egyezséget kötni akkor van esélyed, ha ő is belemegy. Ennek során majdnem bármiben megállapodhattok. Ellenkező esetben kénytelen vagy végigjárni a jogi procedúrát.

Szerintem ne erőltesd még a tulajdoni megosztást, hanem hajts inkább a kizárólagos lakáshasználatra. Ha a gyermek nálad marad (gondolom, h ebben nincs vita), ráadásul az apa már nem él veletek, akkor a kizárólagos lakáshasználatra nagyon jó esélyed van.

A tdíj szabályozását pedig kérd ideiglenes jelleggel, 6 hónapra visszamenőleg. Ha van nyomonkövethető jövedelme az apának és nem hajlandó az egyezségre, akkor ezzel elég jó pozícióba kerülsz, ha ki tudod bírni a jogi folyamat lezáródásáig.

kisokos # 2009.04.06. 11:56

Sziszi77,

Természetesen megvan az elvi lehetőség arra, hogy közös megegyezés esetén a potenciálisan elérhető albérleti díjat a bíróság betudja tdíjnak, és ne kötelezze az apát ezen felül is fizetésre, de ez egyáltalán nem általános és nem garantált. Ha nincs közös megegyezés, akkor egyoldalúan ezt nem lehet erőltetni. Az albérlet leginkább olyan esetekben játszik, ahol a lakás beosztása lehetővé teszi a kiadást a bennt élő kiskorúak zavarása nélkül(pl. kétgeneráció számára alkalmas ház, külön bejáratokkal, elszeparált lakrészekkel).

Maryna1217 # 2009.04.06. 11:18

Férjem kb. két éve közmunkásként "dolgozik", három éve élünk külön, most lesz az első tárgyalásunk.

Közös tulajdonunkat képezi egy ingatlan 2/3 - 1/3 arányban, az én javamra. Én is szeretnék megegyezni a férjemmel, hogy az ő 1/3 részét gyermektartásdíj fejében átengedi a közös gyerekünknek.

Jelenleg sem járul hozzá semmilyen módon a gyermek tartásához.

Az adott körülmények között van arra esély, hogy így meg tudjuk kötni az egyezséget?

Számunkra az mindenképpen méltánytalan lenne, ha én kifizetem az ő részét és még az ebből adódó kölcsön törlesztése is az én és a 14 éves gyerekünk anyagi helyzetét nehezítené.

sziszi77 # 2009.04.06. 10:06

Köszönöm a választ.Ha mondjuk a lakás 2 egész+3 fél szobás és van benne 5 kiskorú gyermek ,akkor ez nagynak számit?Ezt kilehet adni a biróság szerint akkor bérbe is?

ObudaFan # 2009.04.06. 08:00

A „lakásról lemondás“ és a tdíj valóban nem köthető ilyen módon össze, ezért nem is szokta a bíróság jóváhagyni azt, hogy vki cserébe nulla Ft tdíjat fizessen.

Attól függ. Pl. ha a lakás akkora, hogy részben bérbe is lehet adni, és ez pótolja a kieső tartásdíjat, akkor semmi akadálya annak, hogy 0 Ft tartásdíjat ítéljen meg a bíróság.

kisokos # 2009.04.06. 07:56

sziszi77,

Ha a bíróság jóváhagyta az egyezséget ilyen formában (amit nem szokott), akkor 2 éven belül csak különösen méltányolható okból lehet annak megváltoztatását kérni. Az, hogy az anya nehéz anyagi helyzetben van, az nem ilyen és később sem lesz ilyen. Az anya legfeljebb a gyermek megváltozott szükségleteivel, vagy az apa megnövekedett teljesítőképességével érvelhet. A 2 év letelte után természtesen bármikor indíthat emelés iránti pert. Nem köti őt az, hogy milyen egyezség született a tulajdon megosztása kapcsán.

A "lakásról lemondás" és a tdíj valóban nem köthető ilyen módon össze, ezért nem is szokta a bíróság jóváhagyni azt, hogy vki cserébe nulla Ft tdíjat fizessen. Relatíve kisebb összeget igen, de nullát nem. Természetesen, ha az egyezségben a lakásról való lemondás vs kisebb tdíj benne volt, akkor az emelés mérlegelésekor a bíró ezt a körülményt is figyelembe fogja venni.

ObudaFan # 2009.04.06. 07:44

Lemondani lehet, ha a bíróság ezt jóváhagyja, márpedig itt, gondolom, jóváhagyta. Ebben az esetben is azonban a körülmények lényeges megváltozása folytán előállhat olyan helyzet, hogy valamekkora összegű tartásdíjat később mégis meg kell állapítani. Természetesen azonban anyuka lesz köteles azt bizonyítani, hogy lényegesen megváltoztak a körülmények.

sziszi77 # 2009.04.06. 07:31

Üdv mindenkinek.Szeretnék segitséget kérni ,olyankor mi van ha az apuka odaadja a gyerektartás fejében a lakást, és az anyuka gondol egyet fél év múlva, és kéri a gyerektartást ,mert indoka az ,hogy nehéz anyagi helyzetben van!Ilyenkor mit csinál a biróság?Azt hallotam állitólag nem lehet lemondani a gyerektartás fejében ,mert az anyuka kérheti akármikor a gyerektartást ez igaz?Segítsetek fontos lenne ,aki tudja ,hogy ez hogyis van!köszönöm.