kbs: Köszi a választ! Elmondás alapján a "para" a cég hozzáállása, fenyegetőzése, hangneme miatt lehet, meg ugye neki nincs ideje ilyenekkel foglalkozni, a cég meg ráér, meg tud fizetni akit akar - gondolom én, gondolja ő.
Vállalkozó versenytilalma?
Nem tudom, látni kellene azt a szerződést.
De ha konkrétan munkaviszonyra utaló kikötések voltak benne (pl. munkaidő beosztása, a munkavégzéshez szükséges eszközök megbízó általi biztosítása stb.), akkor jó eséllyel bebizonyítható utólag a színleltség. Kérdés az, hogy ezzel mennyire járna jól az ismerősöd.
Ha igaz (bár mindenki hazudik; c: Dr. House), hogy a munkát nem a "vállalkozó" végezte, akkor mire fel a para?
Ha azonban netalán tán, esetleg és mindazonáltal mégiscsak ő csempézett, akkor a részletek ismerete nélkül nem lehet megítélni ezt az esetet; nagy a tévedés lehetősége. Mert már ennyiből is megállapítható, hogy jó eséllyel leplezett munkaszerződés volt a felek között. Ha pedig az volt, akkor a munkáltató jogszerűen megtilthatja a munkavállalójának, hogy vállalkozóként a konkurenciája legyen.
Ugyanakkor, ha valóban vállalkozási szerződés állt fenn a felek között, akkor a teljes tilalom tisztességtelen magatartás lehet, és érdemes a versenyfelügyelet figyelmére.
Ja, most jutott eszembe, ha a szerződés színlelt munkaszerződésnek tűnik (formailag vállalkozói, tartalmilag inkább munka, megjelenés, korlátozások, munkavégzésért felelős megkötése, stb, nem emlékszem pontosan mik a jellemző jegyek) akkor ezt ki hivatott eldönteni? Gondolom valami bíróság persze... Ilyen esetben mi lehet a kimenetel? A vállalkozó nem akarja a szerződést bolygatni, neki jó volt így, de ha per lesz mégis, van ezzel valami esélye, vagy ez nem tartozik a tárgyhoz (szerződésszegés, versenytilalom, esetlegesen a cég valami követelése) ? Köszi!
Köszi a választ. Csak a tisztánlátás miatt, én vagyok a szomszéd :)
„Ha a megbízó perelni akar a versenytilalom megszegéséért, akkor szerintem azt is bizonyítania kell, hogy ebből neki ténylegesen kára származott, pl. emiatt csúsztál egy határidővel…”
Mint írtam, a megbízó és az általa 'ügyfél'-nek titulált alany (én) nem ismertük korábban egymást, nem szerencsés így ügyfélnek hívnia engem, na mindegy. Tőlük így sem ajánlat, semmi nem került hozzám, nem hiszem hogy ezt akár közvetetten is kárként lehet értelmezni a cég javára. S mivel nem a vállalkozó végezte a munkát, szerintem nem sértett szerződést. Jól gondolom? Szegény vállalkozó szomszédom nem ért sem fórumhoz, sem joghoz (én sem), de legalább a kérdéseit felteszem...
Vállalkozó esetében szerintem nem értelmezhető a "fusi". A vállalkozó munkaideje kvázi 7/24, ezidő alatt annyit dolgozik, amennyit bír. A vállalkozói szerződéseket általában egy adott feladatra kötik, ami lehet időszakos, vagy állandó is (pl. folyamatos karbantartás).
Ugyanakkor az is igaz, hogy a vállakozói szerződésben a felek szabadon állapodhatnak meg a feltételekben. A versenytilalom kikötését pedig nem tiltja a Ptk., sem más vonatkozó törvény, így a szerződés érvényes.
Ha a megbízó perelni akar a versenytilalom megszegéséért, akkor szerintem azt is bizonyítania kell, hogy ebből neki ténylegesen kára származott, pl. emiatt csúsztál egy határidővel...
Üdv!
Alaphelyzet: építőipar, cég + egy vállalkozó.
Kérdés: Vállalkozói szerződésben van-e helye versenytilalmi rendelkezésnek? Ellentételezés nincs beleírva, csak szerződés alatti és utáni hasonló munkakör, stb, mint az Mt esetben. Mielőtt gyorsan rávágna valaki valamit, nem munkaszerződés, tehát nem is Mt. Az egyszerűbb ebben az esetben.
És mi a helyzet abban az esetben, ha a megbízó a szerződés megszűnte után perelni akar szerződésszegés miatt, ami szerinte a szerződés hatálya alatt történt? Konkrétan 'fusit' gyanít. A cég szerint a vállalkozója kicsempézte a szomszédja lakását feleáron, mint ahogy azt a cég elvállata volna. A munkát ténylegesen nem a vállalkozó végezte, de a cég erősködik, meg hirtelen felindulásból perrel hozakodott elő. Ez csak a szerződés megszűnte után cirka egy évvel került elő. Elmaradt haszonra hivatkozhat? Vagy mire? Hogy lehet ezt bizonyítania egyáltalán? A szomszéd sose tudott a cégről, semmilyen ajánlatot nem kapott, csak a vállalkozót ismeri, de speciel tőle sem. Ja és viszont is, eddig a cég sem ismerte a szomszédot. Nyilván ebből sose lett volna üzlet.
Köszi a választ!

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02