életbiztosítás visszavásárlása - adózás

qwerty09 # 2014.04.12. 21:42

Tisztelt Szakértő!

2003.novemberében kötöttem az OTP Garanciánál egy Stádium életbiztosítást. Az adókedvezményeket folyamatosan igénybe vettem, egészen 2007. évig. A biztosítást 2013. február hónapban a lejárat előtt visszavásároltam. Az lenne a kérdésem, hogy a kapott pénzt az adóbevallás melyik során kell szerepeltetni, kell-e egyáltalán? Amennyiben kell, akkor mekkora adót kell megifzetni utána?
Válaszát előre is közsönöm!

katka51(2) (törölt felhasználó) # 2014.05.08. 10:15

Kérek szépen segítséget az alábbi ügyben:
2003-ben kötöttem CSÉB extra életbiztosítást, mely 10 év múlva 2013.novemberében járt volna le, de én 2013.januárjában visszavásároltam.
Kérdésem, hogy a 2008-ban és 2009-ben igénybe vett adókedvezményt 20+10% illetve 30% vissza kell-e fizetnem? Ha igen ezen felül keletkezet-e más adófizetési kötelezettségem a visszavásárlás miatt.
Az adókedvezmény 3000 Ft volt.
Köszönöm a segítséget!

cinkapanna64 # 2014.05.09. 07:14

Tsztelt Szakértő!
2003 augusztus végén kötöttem a még akkori AVIVA-nál Armada életbiztosítást, amit sajnos családi okok miatt, 2013. július 5-én visszavásároltam. Adókedvezményt 2007-ben vettem igénybe utoljára, ami után tudom, hogy nem kell adóznom.
Amit kaptam összeg, az természetesen kevesebb, mint az eddigi befizetéseim. Kérdésem, hogy az utalt összeget kell-e szerepeltetnem az SZJA-ban? Kell-e valamit fizetnem..

Segítséget köszönöm
Üdvözlettel

samy # 2014.05.14. 13:30

Üdvözlök mindenkit! 2013-ban visszavásároltattam az életbiztosításomat. Adókedvezményt nem kellett visszafizetnem és a bank tájékoztatása szerint nem is vontak le belőle semmit, mert nem keletkezett adófizetési kötelezettségem. Ettől függetlenül az összeget szerepeltetnem kell adóbevallásban?

topi52 # 2014.05.29. 05:40

Tisztelt Szakértő!
Azt szeretném megkérdezni, hogy ha az életbiztosításomat
amit 12 évre kötöttem 10 évnél előbb veszem fel, vissza kell-e fizetnem az eddig igénybe vett ( 30 % ) adókedvezményt?
Köszönettel:
topi52

dixie68 # 2014.06.17. 13:33

Tisztelt Szakértő!
Signal SO100 Gold befektetéshez kötött életbiztosításomat 2002-ben kötöttem, 20 éves lejáratra. 2013.06. hóig fizettem, azóta szüneteltetem a fizetést. Visszavásárlás esetén van e bármilyen bevallási és fizetési kötelezettségem?
Válaszát előre is köszönöm!

Csaba1986 # 2014.06.21. 14:40

Kedves Dixie68!

Nincsen semmiféle adófizetési kötelezettséged. Az adójóváírást csak 3 éven belül kellene visszafizetned, de az 2010 ben megszünt, ha még tavaly vásároltad volna vissza, akkor a 2010. es év után vissza kellett volna fizetned az igénybevett adójóváírást +20 % büntetést.

Kamatadó pedig kizárólag a 2006 szeptember 1. után kötött életbiztosításokra vonatkozik.

Üdv: tudatosbiztositas.hu

Csaba1986 # 2014.06.21. 14:43

Kedves Topi52!

Az idei évtől már nem kell semmit visszafizetnie.

Amennyiben még tavaly vásárolta volna vissza, akkor a 2010-es év után igénybevett adójóváírást 20 %-os büntetőkamttal vissza kellett volna utalnia a NAV számára, de 2014-től már semmit nem kell szrencsére.

kroko # 2014.06.25. 09:53

Kedves Szakértő!

2005-ben kötöttem határozatlan időtartamú életbiztosítás, amit most vissza szeretnék vásárolni. Munkáltatói befizetés nem történt. Kell az életbiztosítás visszavásárolt összegéből adózni?

Segítségét előre is köszönöm.

Csaba1986 # 2014.06.27. 19:02

Kedves Kroko!

Semmiféle adókötelezettsége nem merül fe!

Katica85 # 2014.07.23. 07:01

Kedves Szakértő!

Kérdésem a életbiztosítás díjnemfizetés miatti megszűnése utáni reaktiválás adójogi vonzatára vonatkozik:

2009. májusában kötött édesapám az AXA-nál egy 20 éves életbiztosítást 350.000 Ft éves díjjal.
2009. adóévben igénybe vettük az adókedvezményt: 100.000 Ft-ot.

2011-ben azonban anyagilag nagyon nehéz helyzetbe kerültünk: testvéremék lakáshitele bedőlt, a lakásuk elárverezésre került, viszont hitel törlesztő részletének fizetése a mi vállunkon maradt a mai napig annak érdekében, hogy a fedezetként szolgáló családi házunk ne kerüljön árverezésre.Testvérem képtelen a hitel fizetésére, ezért saját érdekünk, hogy fenntartsuk a bankkal a szerződést és fizessük a törlesztő részleteket.
Emiatt nem tudtuk vállalni ezt az éves díjat. 2 alkalommal is kérvényt adtunk be az AXA-hoz: első alkalommal (2011. június 5-én) 1 éves díjszüneteltetést kértünk, melyet elutasítottak, második alkalommal (2011. július 21-én) éves díj 50%-os csökkentését és havidíjas fizetést kértünk (a fenti indokok megírásával). Díjcsökkentési kérelmünket elutasították, mivel a minimum éves díj 250. 000 Ft lehet. Havidíjas fizetés engedélyezték.

Azonban anyagilag még rosszabb helyzetbe kerültünk, így a havidíjban elmaradásunk gyűlt össze (közben befizettünk akkora a díjakat, amennyit még tudunk vállalni, hogy mutassuk fizetési szándékunkat, de sajnos nem a teljes összegeket), így 2011. októberében megszűnt a szerződés, az AXA kiutalta a szerződésben lévő pénzösszeget, külön tájékoztatás nélkül a szerződés tényleges megszűnéséről (korábban csak a kiküldött havidíjas csekkek mellé mellékelt levélben figyelmeztettek, amennyiben nem kerül rendezésre a díj, megszűnik a szerződés.

2012. januárjában azonban reaktiváltuk a szerződést, pótolva minden elmaradt díjat, így 2012. márciusáig rendezve voltak a befizetések.

1 hónapja édesapámat megkereste a NAV, és adóellenőrzést tartott, mely során ezt az eseményt vizsgálták. A vizsgálat eredményeképpen megállapítottak 120.000 Ft adóhiányt, melyet vissza kell fizetni, mert az adóbevallásban nem szerepeltette ezt az adó visszaigénylést, holott adójogi szempontból megszűnt a szerződés azon a bizonyos 3 éven belül. Édesapámnak ez a dolog azért sem merült fel, mivel 3 hónapon belül reaktiváltuk a szerződést, gondolván, így jogfolytonos az életbiztosítás és megtakarítási szándékunk továbbra is fennállt.
A NAV kimutatásában úgy jelenik meg ez az esemény, hogy 2011. októberében a szerződés díjnemfizetés miatt visszavásárlásra került, igaz reaktiválva lett a szerződés, de ez adójogi szempontból már nem vehető figyelembe.

Kérdésem az, hogy a reaktiválásra van e adójogi szempontból törvény? Miért nem vehető figyelembe a reaktiválás adójogi szempontból?
Másrészről nem saját akaratunkból szűnt meg a szerződés (nem visszavásároltuk).
Van esélyünk egy ilyen helyzetben méltányosságot kérni, van rá jogalapunk?

Válaszát előre is köszönöm!

Rexor # 2014.07.24. 05:38

Sajnos jogos a NAV követelése, mert a szerződés megszűnt 2011. októberében. Amit talán el lehet érni, hogy a 20% mértékű többletet ne kelljen visszafizetni.

Powfix # 2014.08.26. 14:53

Tisztelt Szakértő!

1994-ben kötöttem 25 éves lejárattal életbiztosítást, amit most szeretnék visszavásárolni. Elolvastam az előző hozzászólásokat, és megerősítést kérnék, hogy jól értelmeztem-e. Az idei évtől nincs semmilyen kötelezettségem az adóhatóság felé. Az igénybe vett adókedvezményeket nem kell visszafizetnem, sőt adót sem.

Az adómentesség független a felvett összeg nagyságától? Ez együtt jár azzal, hogy a bevallásban sem kell szerepeltetni az összeget, vagy ettől függetlenül azért be kell írni.

Válaszát köszönöm.

tudatosbiztositás.hu # 2014.09.01. 21:06

Kedves Powfix!

Valóban 2014.01.01. től már senkinek sem kell visszafizetni az igényevett adókedvezményt, mivel csak az utolsó 3 évben igénybevett adókedvezményt kellett visszafizetni, és 2010-ben megszünt a lehetőség, ettől függetlenül az adóbevallásban szerepeltetni kell, de nem kell semmilyen adót sem fizetni, mivel a kamatadót csak 2006 szeptember 1. után kötött szerződésekre vonatkozik.

csucsu43 # 2014.10.06. 19:06

2005-ben kötöttem egy Aranyszárny G65 biztosítást. Én vagyok a szerződő, de a férjem a biztosított ( aki őstermelő). Most 2014-ben visszaszeretném váásárolom a biztosítást. Az lenne a kérdésem , hogy keletkezik -e valamilyen fizetési kötelezettségem ( eho, szja, kamatadó)mivel 10 éven belül vásárolom vissza. Nekem kell majd bevallanom jövőre ( mint szerződőnek) vagy a férjemnek ( mint biztosítottnak) . Válaszukat előre is köszönöm.