Köszönöm a válaszát.
( a pdf már nem elérhető elvileg, nekem gyorsan megnyitotta ezért nem vettem észre. Köszönöm az észrevételt)
Hagyaték
Laczaa,
Ott is van benne a 3. oldal elején : kiesett az öröklésből, aki visszautasított. Így a haszonélvezetet sem örökölhette.
(szerintem vedd le amúgy, mert a pdf fokozatosan töltődik be, és minden olvasható benne kb 3 másodpercig. Vagy máshogy takard ki.)
Ha ez segít akkor bescanneltem. ( A neveket kitakartam azért a sok fekete rész)
https://drive.google.com/…C-GWyIw/view?…
Amit leírtál, abból egyenlőre semennyire nem látni, miről mondott le.
Illetve egyvalami biztos : a hagyatéki eljárásnál semmiről sem mondott le. Az öröklésről lemondás ugyanis teljesen más, az örökhagyó életében lehet, vele kötött szerződéssel.
Ami lehetséges, az a hagyaték visszautasítása. Az viszont úgy működik, hogy a visszautasító örököst úgy kell tekinteni, mintha kiesett volna az öröklésből. Ezért szerintem nincs lehetőség arra, hogy az özvegyi jogon kapjon haszonélvezetet, ha egyszer kiesett az öröklésből.
A kifejezett kivétel is csak a termőföldre és az ahhoz kapcsolódó dolgokra van.
Az a "további hagyaték" kifejezés csak azért van, mert az egyik része más módon öröklődik, mint a másik. Attól meg a hagyaték egy és egész, amibe szerintem a haszonélvezet is beletartozik. És csak egyben lehet visszautasítani.
Üdvözlök mindenkit
Hagyatékátadó végzésen, ha az özvegy a többi örökössel együtt elutasította az örökséget, akkor automatikusan lemondott az özvegyi holtig tartó haszonélvezeti jogról is? Nekem ellentmondásos az egész. Ma egy ügyvéd azt mondta, hogy igen. Ellenben máshol azt az információt kaptam, hogy nem, mert arról külön kell lemondani mert nem képezi a hagyatékátadás tárgyát. Teljesen el vagyok veszve. Azért lenne fontos, mert árverésre bocsájtják a házat amiben lakik ( ott szerződéssel kötött haszonélvezeti joggal tartózkodik ami törlődik a sikeres árverés után ). Idézek a végzésből:
A ptk. 7.58§(1) bekezdés a) pontja alapján az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon holtig tartó haszonélvezeti jog illeti meg az örökhagyó házastársát. A hagyaték többi részén öröklésre vannak hivatva a ptk.7.55§(1) bekezdése és a ptk.7.58§(1) bekezdés b) pontja alapján Bertalan és Tiborné 1/2-1/2 arányban.
A második mondat ugye úgy kezdődik, hogy a hagyaték többi részén. Tehát nekem olyan , mintha csak a tulajdoni hányadról mondott volna le, ugyan úgy ahogy a Bertalan.
A tulajdoni lapon csak a két évvel korábban szerződéssel létrehozott haszonélvezeti jog szerepel.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02