Sziasztok!
Egyik kérdésem az lenne,hogy GYED-ből tényleg nem lehet majd érvényesíteni?
Másik kérdésem pedig,hogy eddig mi évente egyszer az adóbevallásnál érvényesítettük a családi adókedvezményt(egyrészt jobb volt év elején egy összegben megkapni,másrészt nem növelte a férjem nettó havi jövedelmét és így nem kellett még ebből is gyermektartást fizetni)tehát ezt továbbra is megoldható lesz,hogy nem kérjük havonta hanem csak az adóbevallásnál egy összegben?
Köszönöm!
családi adókedvezmény 2011
Tisztelt Fórumozók.
Nevelőszülő vagyok. A gyermekek után családi pótlékot, és gyest kapok. A férjem igénybe szeretné venni a jövőévben esedékes családi adókedvezményt, DE A MUNKÁLTATÓJA azt állítja, hogy nem jogosult rá. Erre alapozva a pótszabadságot is megtagadta.
Jogszabályi hivatkozást kérnek TŐLÜNK, hogy mi alapján járna páromnak a kedvezmény és a pótszabi.
A Mt. 132.§ (2) és a Szja. tv.a 29.§ alapján a törvényekben nem találtam a nevelőszülőket kizáró okot, de attól még előfordulhat, hogy van ilyen .
Szíves segítségüket kérném a témát illetően.
A családi adókedvezményről érdeklődnék.
A fiam 18 éves nappali tagozaton tanul, akit közösen nevelünk a férjemmel. A családi pótlék a férjem nevére jön, de ő jelenleg álláskeresési segélyben részesül.
A kérdésem az lenne hogyan tudjuk a kedvezményt igénybe venni mi a megosztást választanánk, én dolgozom a férjem viszont munkanélküli. Ez esetben hová kell a nyilatkozatot benyújtani?
Üdvözlök Mindenkit.
Kérem, akit tud, legyenszíves segíteni:
A férjem igénybe veheti-e az adókedvezményt a fiam után, nem az ő vér szerinti gyermeke (a gyerek az én "hozományom" volt a házasságba: :-)
Köszönöm a választ előre is. Zné
Szja. tv. 29/A. §
(3) A családi kedvezmény érvényesítésére jogosult
- az a magánszemély, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint gyermekre tekintettel családi pótlékra jogosult, kivéve (...)
Cst. 7. § (1) Nevelési ellátásra jogosult
- a vér szerinti, az örökbe fogadó szülő, a szülővel együtt élő házastárs,
A férj tehát jogosult a feleség -más apától származó- gyermeke után is a családi pótlékra, ezért családi kedvezményt is érvényesíthet.
Ugyanez nem lenne elmondható, ha csak élettársi kapcsolatban élnétek, mert akkor csak a közös (saját) gyermek után lenne jogosult.
Sziasztok
Én rehabilitációs járadékot kapok, mellett hat órában dolgozom. A férjem vállalkozó, viszont minimálbérrel van bejelentve. A nagyobbik gyerek már főiskolás.
akkor most igénybe vehető a családi kedvezmény, vagy ha vállalkozó akkor nem? A családi pótlék is az Ő nevére jön. Hát nekem ez most nagyon zavaros. Ha valaki tud, kérem segitsen.
Köszönöm szépen.
Sziasztok. Hálásan köszönöm a választ Mindenkinek.
Még egy kérdés: Tehát a férjem ugye jogosult lenne a csp-ra, tehát a családi kedvezményt is igényelheti, de ha a csp. az én nevemre jön akkor is?, vagy akkor a csp-t át kell íratni az ő nevére. Bocsi, ha értetlennek tűnök, de szeretek egy kérdést körbe járni.
Köszönöm a hozzá értők válaszát előre is.
Márti
Itt ez a példa:
Példa: Tételezzük fel, hogy a szülők élettársak, és a családban nevelt három kiskorú gyermek közül egy gyermek közös, míg a további két gyermek közül egy csak az anya, egy pedig csak az apa vérszerinti gyermeke. A leírt esetben az anya csak a saját és a közös gyermekkel összefüggésben jogosult a családi pótlékra, így esetében a kedvezményezett eltartottak száma kettő. Ugyanez a helyzet az apa esetében is. Így – függetlenül attól, hogy a családban nevelt gyermekek száma eléri a hármat – a szülők gyermekenként csak 62 500 forint családi kedvezményre jogosultak. Az adóelőleg megállapítása során az anya (hasonlóan az apához) csak a saját és a közös gyermekre tekintettel veheti igénybe az adóalap kedvezményt, havi kétszer 62 500 forintot. Az adóelőleg megállapítása során a közös gyermek után járó 62 500 forintnyi családi kedvezmény osztható meg a szülők között, természetesen azzal, hogy a két szülő erre a gyermekre tekintettel együttesen sem vehet igénybe havi 62 500 forintnál több kedvezményt. Az éves bevallásban lehetőség van arra is, hogy az egyik élettárs vegye igénybe a családi kedvezményt – fejenként és havonta 62 500 forint összegben – mindhárom gyermek után.
*
Ugyanez két gyerek és élettársak esetén is érvényes, ha az egyik gyermek közös? ? Ez lenne a kérdésem.
Azaz:
Az éves bevallásban lehetőség van arra is, hogy az egyik élettárs vegye igénybe a családi kedvezményt – fejenként és havonta 62 500 forint összegben – mindkét gyermek után. ?? Szóval az apa, aki az egyik gyerek vér szerinti apja igénybe veheti a 2 gyerekre, mert az anyának nincs adója, gyesen van?
Adóelőlegként nem, de az éves bevallásban igen?
Köszönöm a választ.
Márti: nem kell átíratni a csp-t, elég, ha csak jogosult lenne rá.
Szia Kedves Nandy.
Köszi a válaszodat. Képzeld, most beszéltem egy általános apeh-os üi.-vel telefonon, azt mondta, hogy nem veheti igénybe, még akkor sem, ha a csp-re jogosult, mert nem a vérszerinti gyereke.
A csp-re jogosult valóban, de arra mások a feltételek.
Már jó pár helyen utána néztem, van ahol azt irják, hogy igen, van ahol azt, hogy nem.
Te hol olvastad, hogy jogosult rá?
Üdv. Márti
Kedves Nandy.
Bocsi, most láttam, hogy mellékeltél egy linket is, majd azt figyelmesen át olvasom, csak tényleg nem értem, ha valóban jogosult rá a férjem, miért mondta ezt az telefonos ügyintéző.
Üdv. Márti
A fiam tavaly betöltötte 18. életévét, nappalin szakmunkás tanuló!
Azt szeretném tudni, hogy igénybe vehetem-e a családi kedvezményt 20 éves koráig?
Sziasztok!
Megbízási szerződéssel dolgozom egy cégnél. Igaz az, hogy így csak az éves bevallásnál tudom érvényesíteni a családi kedvezményt?
A másik kérdésem az lenne, hogy férjemmel (aki nem a lányom apja) neveljük együtt a gyereket. Férjem EVÁ-s vállakozó, ha én nem venném igénybe a családi kedvezményt, ő igénybevehetné? Ő is csak az év végén tudná érvényesíteni?
Köszönöm a választ előre is.
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni!
Férjem gyermekét, aki előző házasságából született közösen neveljük.
Igényelhetem e én a családi adókedvezményt a gyermek után, ha ezt férjem nem teszi?
köszönöm:)
Házastársak nem saját gyerekre is igénybe vehetik év közben is, az élettársak nem saját gyerekre éves bevalláskor vehetik csak igénybe, ezt az Apeh mondta ma.
Szia Izabella31.
A csp. jár 20 éves koráig, a családi kedvezmény pedig annak jár aki a csp-re jogosult. Tehát 20 éves koráig jár, de csak ha suliba is jár. 18 éves korig tankötelezett, utána pedig iskola látogatási igazolást kell kérni, amit a kincstár felé érdemes be küldeni, mert ugyan ezt hivatalból ők is megteszik, de ez lassúbb folyamat, bár a Ti dolgotokat ez nem lassítaná, mivel a csp. utalása folytatólagos, de szerintem azért célszerű beküldeni. Tehát a családi kedvezmény is tuti jár (én most jártam ezt a témát körbe, mert én is érintett vagyok), mivel eltartott a csemetéd.
Üdv. Márti
Szia Szk0271.
Én ezt nem értem, az apeh-osok nem egyformán tájékoztatnak ezek szerint, mert én is ma beszéltem telefonon az apeh-al, és pont az ellenkezőjét állította a hölgy, ha nem vérszerinti a gyerek, a házastárs nem veheti igénybe a cs.kedvezményt.
Ennyit a hivatalok tájékoztatási moráljáról.
Üdv. Márti
Sziasztok!
Egy konkrét esetben kérek véleményt:
Egyedül nevelek egy 18 éves gimnazistát aki még kedvezményezett eltartott, jár utána családi pótlék a tanév végéig, és egy 20 éves egyetemistát aki eltartott, nappali tagozatos, első egyetemi szakképzésben van.
169 Eft/hó a fizetésem. A munkahelyemen ma nem tudta megmondani a bérelszámoló adminisztrátor, hogyan töltsem ki a családi adókedvezmény igénylő lapot.
Azt írjam be hogy 1 kedvezményezett eltartott után kérek adókedvezményt, vagy összeget írjak?
Vagy két kedvezményezett eltartott után kérek de csak az egyik számít?
Nekem most 62500 Ft al kell csökkenteni a felbruttósított adóalapomat vagy 2x62500 Ft al és az így kapott összeg után állapítják meg a befizetendő a adót? Azt sejtem hogy maga az adó amit be kell havonta fizetni 10 Eft -al csökken, mert csak a kisebb gyerek után jár adó csökkentés,
de az adóalap csökkentés az mindkettő után jár.
Már teljesen belegabalyodtam, pedig elsőre egyszerűnek tűnt. Kérem segítsetek megvilágosodni, mert minden felől mást mondanak a környezetemben.
Előre is köszönöm!
Éva
Sziasztok!
Egyedül nevelek egy 18 éves gimnazistát aki még kedvezményezett eltartott, jár utána családi pótlék a tanév végéig, és egy 20 éves egyetemistát aki eltartott, nappali tagozatos, első egyetemi szakképzésben van.
169 Eft/hó a fizetésem. A munkahelyemen ma nem tudta megmondani a bérelszámoló adminisztrátor, hogyan töltsem ki a családi adókedvezmény igénylő lapot.
Azt írjam be hogy 1 kedvezményezett eltartott után kérek adókedvezményt, vagy összeget írjak?
Nekem most 62500 Ft al kell csökkenteni a felbruttósított adóalapomat vagy 2x62500 Ft al és az így kapott összeg után állapítják meg a befizetendő a adót? Azt sejtem hogy maga az adó amit be kell havonta fizetni 10 Eft -al csökken, mert csak a kisebb gyerek után jár adó csökkentés,
Már teljesen belegabalyodtam, pedig elsőre egyszerűnek tűnt. Kérem segítsetek megvilágosodni, mert minden felől mást mondanak a környezetemben.
Előre is köszönöm!
Éva
Aqua, két eltartott után igényled, de csak egyszeres szorzót vesznek figyelembe.
Sziasztok!
Előre is köszönöm!
Éva
Sziasztok!
Családi adókedvezmény akkor is jár a páromnak, ha együtt élünk 2 éve, viszont nem rég íratkoztam át erre a címre és nem jelentettük be sehol az együttélésünket?
Már megkérdeztünk több könyvelőt, munkaügyest és mindenki mást mond. Most akkor milyen kapcsolat kell, hogy legyen köztünk (házastárs, bejelentett élettárs, közös háztartásban élés). Kérem segítsen valaki, hogy van ez.
Választ előre is köszönöm!
Sürgős választ várok! A családi kedvezmény az eltartott után vehető igénybe, melybe belesorolja a tv. a kedvezményezett eltartottat is. Kedvezményezett eltartottak között nevesíti a rokkantsági járadékban részesülő személyt is. Én rokkantsági járadékos vagyok, mellette keresőtev.et folytatok. Azt a tájékoztatást kaptam az Apeh kék számát felhívva, hogy igénybevehetem én , vagy a férjem. A férjemnek azt mondta a munkáltatója könyvelője, hogy nem veheti igénybe mert én (rok.járadékos) nem vagyok gyerek. Szerintem ez lényegtelen, hiszen a tv. nem ahhoz köti, hogy gyerek után lehet igénybe venni, hanem az eltartott után. Márpedig az eltartottak között szerepel a kedvb. eltartott és azok között a rokk. járadékos személy.Akkor hogyan is van ez?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02