családi adókedvezmény 2011

Rexor # 2012.10.30. 08:47

Kedves Gabcsi,

Kinél vannak a gyerekek elhelyezve?

Gabcsi75 # 2012.10.23. 12:17

Tisztelt Szakértő!
Elvált vagyok a volt feleségemmel külön háztartásban élünk,van két kis gyerekünk!A volt feleségemnek nincs munkahelye,nekem van!Én kérhetem-e a gyerekek után a családi kedvezményt(ADÓ)?
Válaszukat előre is köszönöm!

phantom1 # 2012.04.11. 08:50

Tisztelt Szakértők!

Nekem nem egészen tiszta ez a családi adókedvezmény dolog. 2011-ben 2 gyermek után havonta igénybe vettem a családi adókedvezményt. Most készítem el az adóbevallásomat és nem tudom hogy ezt a tavaly igénybe vett családi adókedvezményt fel kell tüntetni az adóbevallásomban? Vagy ne írjak be semmit a 1153 A lap 16. az összevont adóalapot csökkentő családi kedvezmény összege részhez, mivel már igénybe vettem és nem tudok további családi kedvezményt érvényesíteni?

Köszönöm előre is a segítséget!!

Akasha5 # 2012.04.01. 05:12

Üdv Mindenkinek!

Látom akad, aki válaszolni is szokott a kérdésekre. Az enyém a következő lenne. Tavaly októberben munkahelyet váltottam. A szerződés megkötésekor kértem az adójóváírást és a családi kedvezményt is(1 gyermek), amiről azidáig nem is hallottam. Na már most az adóhoz szükséges adatlapon, amit kaptam a munkáltatótól januárban az szerepel, hogy nem vontak tőlem adóelőleget, csak a családi kedvezmény összege szerepel rajta. Megkérdeztem egy HR-es ott dolgozótól és szerinte ez a két dolog üti egymást, azért nem kapok vissza ez idő után semmit. Tényleg helyes, ha így töltöm ki az adópapírt?

Köszönöm, ha ír valaki.

Krebsi # 2012.03.29. 07:17

Ha tudtok segítsetek már!
A munkaviszonyból származó bérjövedelem a 1 440 000 d 1 828 800
Az adóelőleg megállapításánál figyelembe vett családi adókedvezmény 1 289 400
Na már most sztem ez nem jó így? ugye?
A kisfiú 2009 10 29.-én született na őt be kell írnom mint eltartott a 03as lapra az világos!
A várandóság 91. napja 2011-06-13.-a
Az iker lányok 2011 12 21.-én születtek meg.
Akkor úgy kell kiszámolni ,hogy
5X62500+62500/3013 ???
aztán
206250
5+206250/3017 ???
+1
206250 ???
Ami még nem világos ,hogy a 03 as pótlapon a lányokat "csak" alulra a nyilatkozathoz kell beírni ??Vagy felülre is mivel decemberben megszülettek?
Anyuka nem dolgozik, nem vett igénybe semmilyen kedvezmény, apukánál akarnánk érvényesíteni
!

Azt mondta megcsináltassa egy könyvelővel , de azóta se vitte el ! Engem meg bosszant!
Kérlek ha tudtok segítsetek már!
Ha nem nem tudtok egy telefonszámot vagy mail címet ahol rákérdezhetnék! Apehnek nincs ilyen segítséges vonala?
Vagy csak telepítéssel kapcsolatba lehet kérdezni?

Ja beszúrom még a két linket is! Hogy jobban átlásástok!

http://www.kepfeltoltes.hu/…ltes.hu_.jpg

http://www.kepfeltoltes.hu/…ltes.hu_.jpg

Előre is nagyon köszönöm a segítségeteket!

Szil13 # 2012.03.24. 10:42

Azt hiszem jól értelmeztem.
Köszönöm a segítséget, a válaszokat!
Ami kell az államnak úgyis behajtja, ennyi, valahogy majd csak lesz!

További szép napot!

Szivl

Szil13 # 2012.03.24. 10:16

Hát, igen, megkaptuk, de nem kértük, egyikünk sem, főleg nem egyszerre mindkét gyerekre.

Szil13 # 2012.03.24. 10:15

Igen, kaptunk valamit.
Ezen ez áll: "Az adóelőleg megállapításánál figyelembe vett jövedelem és adóalap: (az adóalapkiegészítés alapja, jövedelem) 2.280.071.- ft, majd annál a rublikánál, hogy "Összevont adóalap (adóalapkiegészítéssel növelt jövedelem): 2.895.690.- ft.
Majd lejjebb az áll, hogy
"20. Az éves jövedelembe beszámítandó összeg: 2.895.690.- ft.
Nos, nem tudom mi a lényeg.
"655. A munkáltatóként levont (megfizetett) és ténylegesen fizetendő adóelőleg, adó különbözete: 2."

Ez most azt jelenti, hogy jogosult voltam adójóváírásra, és a megfizetett, és valósan adható adójóváírás között 2 ft a különbség? Bocsánat, ha értetlen vagyok.

Szilvi

Rexor # 2012.03.24. 10:07

Nem vagytok meghurcolva, de ha jogtalanul használjátok állam bácsi pénzét azt sajnos vissza kell fizetni. Vigasztaljon az, hogy egy évig kamatmentesen használhattátok ezt.

Szil13 # 2012.03.24. 10:03

Bocsánat, ha esetleg értelmetlen dolgokat írok, de tényleg nem értek ezekhez a dolgokhoz.
Csak azt értem, hogy el lett rontva az egész, nem mi rontottuk el, és mégis mi vagyunk meghurcolva ezért.

Rexor # 2012.03.24. 10:02

Kedves SZil,

A bruttót nem növelheti a családi adókedvezmény, mivel ez nem plusz pénz, hanem egy adókedvezmény (mint a nevéből is következik), tehát ennyivel több marad a zsebedebn, de emiatt az adójóváírásra sincs hatással. Abban igazad van, hogy ezt csak akkor lehet érvényesíteni, ha a munkaadónak leadsz nyilatkozatot, hogy kéred ennek az adóelőlegnél történő megállapítását.

Egyébként már biztso megkaptad a munkaadódtól (te is és a férjed is) az éves elszámoéást, abban le van vezetve, hogy mit és hogyan fizettetek.

Szil13 # 2012.03.24. 09:57

Tisztelt Rexor!
Igen, a tartásdíj vonatkozásában én is így gondoltam. És igen, mind a ketten kaptuk a családi adókedvezményt egy időszakban, viszont voltak hónapok mikor egyikünk sem, szóval ennyire nem egyszerű.
Viszont azt sem értem, hogy ha én visszamenőleg kértem azokra a hónapokra, amikre kaptam családi adókedvezményt, vagyis 4., 5., 6., 7. hónapra, akkor férjem ezekre a hónapokra nem kéri. De ő annak ellenére, hogy egyáltalán nem is kértük, mégis kapta, és vontak belőle tartásdíjat is. Lényegében ezek a hónapok azok, amikor mind a ketten kaptuk.
A másik, hogy mivel úgy tudom a családi adókedvezmény a bruttót növeli, leginkább az adójóváírás miatt aggódom mostmár. Mert mikor én családi adókedvezményt nem kaptam, rejtélyes módon, pont azokban a hónapokban viszont adójóváírást kaptam. Lényegében majdnem ugyanannyit. Még az is rejtély, hogy férjem hogy kaphatott minden hónapban ugyanannyit, ha kapott családi adókedvezményt, ha nem. Valahogy a nettója mindig pár ezer forint különbséggel ugyanannyi volt, persze tartásdíj levonása után.

Be is vallották, hogy nincs meg a papír, hogy mi kértünk volna családi adókedvezményt, hát persze, mert nem kértük még!!!!!!

Na, akkor akármit csinálok, fizetnem kell, igaz???!!! Értem én.... csak nincs miből.

Szilvi

Rexor # 2012.03.24. 09:32

Kedves Szil, kicsit keverednek itt a dolgok úgy látom. A tartásdíjat a nettó jövedelemből kell fizetni. Értelemszerűen, ha valaki családi adókedvezményt kap, akkor magasabb lesz a nettó jövedelme, tehát több tartásdíjat fog fizetni (amennyiben az a fizetés százalékában van meghatározva). A 41.000 Ft-ot gyanítom azért kell visszafizetni, mert arra az időszakra a férjed és te is vallottatok adókedvezményt.

Szil13 # 2012.03.24. 09:24

Köszönöm, de nem igazán értem amit mondasz. Én egy magánszemély vagyok egy cégnél, ahol több ezer alkalmazott van. A bevallásomat pedig a cég készíti az általa fizetett "adószakértőkkel".
Azt mondta, már nem választhatom azt, hogy én készítsem a bevallásomat. Ezek szerint ez sem igaz?
Ha én szeretném készíteni, akkor pontosan mit is csináljak?? Hova menjek, mit kérjek kitől? Még soha nem csináltam én.

Köszönöm előre is!!!

Zizzz # 2012.03.24. 09:02

Szil13: sürgősen keress egy másik könyvelőt, vidd az M30-asaitok. Magánszemély május 20-ig vall, ha először az adójóváírást állítjátok be a bevallásba, másabb lesz a leányzó fekvése!

"a tavalyi évhez ugye már nem lehet hozzányúlni"-ez butaság, a tavalyi év zárása a legtöbb cégnél most van folyamatban (határideje május 31.), és a már leadott bevallásokat is lehet önrevíziózni..

Szil13 # 2012.03.24. 08:50

Bocsánat, még annyit hozzátennék, hogy azt mondta még a hölgy, hogy a tavalyi évhez ugye már nem lehet hozzányúlni, így ha a bruttóm meghaladta az előírt keretet, akkor így is úgy is vissza kell fizetnem az adójóváírást.

Szilvi

Szil13 # 2012.03.24. 08:35

Tisztelt Szakértők!

Az esetünk elég bonyolult, és tényleg nem is tudom, hogy egyáltalán bármiféle megoldás van-e rá.
Tavalyi évre egyikünk sem kérte előre a családi adókedvezményt, idén most szerettük volna egyben érvényesíteni. De nem ez történt, tegnap közölték velünk, hogy nekünk van 41.000.- ft tartozásunk. MI???? Röviden megpróbálom leírni mi történt.
Második gyermekünk február 21-én született, tavalyi évre én kértem adójóváírást tudván, hogy nem fogja meghaladni a jövedelmem a határt. Kaptam is január, február, március hónapra. Majd bérszámfejtő elmondása szerint a gép magától begenerálta, hogy nekem jár a családi adókedvezmény, amikor felvitte a megszületett gyermeket a gépre. Vagyis állítólag a gép magától beállította nekem a családi adókedvezményt két gyerek után!!! Így én április hónaptól nem az adójóváírást, hanem a családi adókedvezményt kaptam a TGYÁS idejére, aztán augusztustól újra az adójóváírást. ÉS ÉN VAGYOK A HIBÁS, MERT NEM VETTEM ÉSZRE, és nem szóltam. Ez még semmi!!!! Férjemet is állítólag magától begenerálta a gép, és ő márciustól kapta két gyermekünk után a családi adókedvezményt. Ő sem vette észre, ő is hibás, neki változott valahogy a jövedelme, és észre sem vette. Így nemhogy mi kapnánk 240.000-et, még mi fizessünk visszamenőleg ki 41.000.- ft-ot. Hát, ez szép! Ami még jobb, férjem előző kapcsolatából született két gyermeke után 25 % gyermektartásdíjat fizet (egyik gyermekünk tartós beteg, de nem kértük, hogy rá tekintettel nekünk többet állapítsanak meg, mert nem akartunk rosszat a másik két gyereknek). Nos, neki végig vonták ebből az összegből a gyermektartásdíjat.
Azt már vágom, hogy gyermektartásdíjat a családi adókedvezményből is kell fizetni, legalábbis számomra ez jön le a jogszabályokból. Viszont a bérszámfejtő hölgyemény (akinek mostmár úgy érzem semmi köze az adókhoz, mert azt állította, hogy nem lett volna szabad a családi adókedvezmény összegéből is tartásdíjat vonni, és a gép csinál mindent magától, neki fogalma sincs miért?) azt mondta, hogy akkor mostmár kérjük megosztva tavalyi évre vonatkozóan a családi adókedvezményt, vagyis kérjem én április, május, június, július hónapokra, a többire pedig a férjem. Így is kértük. Nade, akkor erre a négy hónapra jogosulatlanul vonták a tartásdíjat igaz? Ezt hogyan lehet visszaszerezni? Sajnálom, hogy garasoskodok, de most így teljes mértékű anyagi csődbe kerültünk! Erre a pénzre igen erősen számítottunk! És most ahelyett, hogy pénzt kapnánk, a mínusz egyenlegünkből még fizessünk vissza valahogy 41.000.- ft-ot!
Még a hab a tortán, hogy azt közölte velem a bérszámfejtő hölgy, hogy így, mivel kaptam a családi adókedvezményt, a jövedelmem úgy tűnik meghaladta a határt, és lehet, hogy az adójóváírást is vissza kell fizetnünk.
Mit tehetek????

Kétségbe vagyok esve.....

Előre is köszönöm!

fapapucs1999 # 2012.03.22. 15:51

Tisztelt Szakértő!
Férjem a 2011. évben januártól augusztus 31-ig dolgozott. Szeptembertől év végéig nem volt állása. Az első nyolc hónapban érvényesíteni tudtuk a három gyerekünk utáni adókedvezményt. Kérdésem, hogy a maradék négy hónapra, amikor a férjem már nem dolgozott, igényelhetjük-e a családi adókedvezményt? A szeptemberig levont szja-előleg bőven fedezné a 4x99.000,- forintnyi adókedvezményt.
Köszönettel,Kriszta

mmaja # 2012.03.09. 20:07

Lehet érvényesíteni 2011-re egyszerre az adójóváírást és a családi adókedvezményt?

efi99 # 2012.03.09. 11:26

A cégé?
Arról a papírról aztán ki nem derül. A cég megcsinálta egy célprogrammal, esetleg kézzel, az adózó meg ugyanúgy aláírta, mintha ő csinálta volna, büntetőjogi felelősségem tudatában bla-bla.

Rexor # 2012.03.09. 10:48

HA helyesen töltötted ki a nyilatkozatot, akkor a cégé a felelősség (tehát neki kell fizetnie a 12%-ot). Ugyanakkor a "plusz" adókedvezményt, tehát az alaptartozást neked kell visszatérítened.

SZABYAPU # 2012.03.09. 10:02

Tisztelt szerkesztő !

A 2010-es adóbevallással megbíztam a cégem,mert felajánlották,hogy akinek nem volt más bevétele,annak megcsinálják ingyen.Február 20-án a cégem közölte velem,hogy sajnos rosszul számolták ki a családi adókedvezményemet,mert valamit elnéztek és 2 gyermek helyett véletlen három gyermekre számolták ki a kedvezményt és most nekem keletkezett 156 ezer forint tartozásom az apeh felé,amit be kell fizetnem és persze ezzel együtt önadózó lettem.
Egy kedves könyvelő ismerősöm meghallgatva a problémát,azt tanácsolta,hogy kérjek a cégtől igazolást,hogy ők rontották el az adószámítást,mert ha ilyenem nincs,akkor +12 % büntetőkamatot kell fizetnem a fenálló tartozásra.Ez tényleg igaz?
Megteheti ezt a cég,hogy a saját hibájukat rámhárítva nekem kell kifizetni a tarozást,amikor én minden hivatalos papírt leadtam,csak ők "elnéztek" valamit?
Kihez fordulhatok ezzel a problémával?
A segítséget előreis köszönöm : 1 olvasó

Sziszkó87 # 2012.02.27. 12:53

Tisztelt szerkesztő!!
Érdeklődnék hogy a családi kedvezmény hogyan van,ha az igénybevevő szülő egy gyermek után a munkahelyén igénybe vette március közepétől,de előtte munkanélkülin volt és ott nem vették figyelembe!Megilleti arra a két hónapra is?Ha igen milyen módon kell kiszámolni?
Van még egy ilyen ismerősöm aki év elején 3 hónapig GYES-en volt utána kezdett el dolgozni és szintén a munkahelyén igénybevették neki a gyerekkedvezményt viszont ha csak azt írom be a bevallásba fizetendő adója jön ki!Neki jár egész évre a két gyermek után?
Előre is köszönöm válaszát!
Sziszkó87

rolianyu # 2012.02.27. 11:31

Tisztelt Szerkesztő!

Egyszerű kérdésem lenne.2011-ben kettő gyermeket neveltünk,augusztustól pedig kérhettük a magzat után járó adókedvezményt is.Jól értelmeztem,hogy az éves adóalap csökkentő családi kedvezmény az alábbiak szerint alakul:
7262.500=875.000 és 53206.250=3.093.750,tehát összesen 3.968.750 ft kedvezmény vehető igénybe?
Válaszát előre is köszönöm!

Baan # 2012.02.24. 12:01

Tisztelt Szerkesztők!

Az élettársammal három gyereket nevelünk. Két általános iskolást és egy egyetemistát. Az élettársammal a két kicsi a közös gyerek. A családi adókedvezményt 2011-ben én vettem igénybe, három eltartott, de két kedvezményezett után.
Munkaviszonyom 2011.10.31.-én megszűnt.
Szeretném megkérdezni, hogy 10 hónap a jogosultsági időszakom a kedvezmény figyelembe vételére, vagy 12?
A fennmaradó összeget, az adóbevallásban megoszthatom-e az élettársammal?

Segítségüket köszönöm.

Baan