családi adókedvezmény 2011

Ajsa1 # 2012.02.01. 07:42

Tisztelt Cím!

Családi kedvezmény érvényesítésével kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Jelenleg GYED-en vagyok, februártól GYES-en. Nyilatkoznom kellene, hogy ki veszi igénybe a családi adókedvezményt. (3 gyerek van, 2 kedvezményezett 1 főiskolás) A férjem épp munkanélküli. Tehát csak én tudnám igénybe venni jelenleg, bár teljesen felesleges a februártól járó GYES-re , ami úgy tudom, nem adóköteles. A kérdésem az lenne, hogy kötelező-e most nyilatkozni? A férjemnek lehet, hogy jövő hónapban már lesz munkája, így jobb lenne, ha Ő venné igénybe. Mi a teendőm?
Válaszát előre is köszönöm.
Ajsa

zkriszti # 2012.02.01. 07:47

Hahóóóó :)))
Esetleg kaphatok választ a kérdésemre?
Köszike

Szabocsilike # 2012.02.02. 07:57

Kedves Szakértő!Több kérdésem is lenne családi kedvezménnyel kapcsolatban.

1. gyermekem 2011.01.03-án született. A kedvezmény (62500.- erre a hónapra) részarányosan jár (62500/31×28=58.468.-), vagy nem foglalkozom vele, mert a várandóság idejére is jár?

2. kérdésem párom 9 éves kislánya 2011. 01.21-től bíróság által nálunk lett elhelyezve. Sajnos a párom mivel 2 órára van bejelentve nem tud családi kedvezményt igénybe venni. Az SZJA bevalláshoz küldött útmutatóban én úgy olvasom, hogy "A "hozott" gyerekekre tekintettel év végén a bevallásban oszthatják meg a családi kedvezményt." ha ő nem tudja igénybevenni részben vagy egészben én is kérhetem a nevelt gyermek után. Jól értelmezem?

3. Ha jól értelmezem akkor még egy kérdést felvet a 62500.- január hónapra teljes egészében jár, vagy töredék időre. (62500/31×11=22177)

Előre is köszönöm a válaszokat.

kriberion # 2012.02.02. 20:04

Tisztelt Szakértő!

Legkisebb gyermekem 2011 júniusában szakmunkás bizonyítványt szerzett így tanulmányait befejezte. 2011 szeptemberétől újra tanul érettségizni szeretne. Nyáron visszavonásra került a családi pótlék és ezzel együtt a családi adókedvezmény is. Mire én észrevettem, hogy emiatt csökkent a jövedelmem, addigra jó pár hónap eltelt és nem igényeltem meg újra a családi adókedvezményt. Kérdésem, hogy most a 2011. évi szja bevallási időszakban érvényesíthetem-e mind a 12 hónapra,a családi adókedvezményt, vagy csak a ténylegesen igénybe vett 6 hónapra.
Várom válaszát!

zedan # 2012.02.02. 20:49

"Zöld utat kapott a kismamák jövedelempótléka

Elfogadták a kormányrendeletet, mely szerint jövedelempótlékot kapnak, azok a kismamák (kispapák), akik 2011. december 31-én már és 2012. január 1-jén még terhességi-gyermekágyi segélyben részesültek, s ugyanez érvényes a gyermekgondozási díjra is. A kompenzáció adómentes és nettó összegben állapítják meg."

http://www.anyabarat.hu/…elempotleka/

sissy074 # 2012.02.06. 11:14

Tisztelt fórumozók!
Jelenleg GYED-en vagyok,munkáltatóm nem kifizetőhely így az OEP-től kapom a pénzem.Kérdésem az,hogy a családi adókedvezményhez a nyomtatványt a munkáltatómnak kell aláírni vagy az OEP-nek?
Köszönöm a választ előre is.

szegoa # 2012.02.07. 08:34

Tisztelt Szakértő!

Konkrét kérdésem lenne a családi adókedvezmény érvényesítéséről:
2 gyermeket nevelek egyedül, mindkettő kedvezményezett eltartott. Nyilatkoztam a családi kedvezmény érvényesítéséről, de nem a teljes összeget kértem, csak havonta 10.000 Ft/gyermek. A munkáltatótól kapott 11M30A jelű nyomtatványon 16. sorban az adóelőleg megállapításánál figyelembe vett családi kedvezmény rovatban ez a 240.000 Ft-os összeg szerepel. Ezt kellene-e beírnom az SZJA bevallásban a megfelelő sorba, vagy az éves szinten igénybe vehető maximális adóalap-kedvezményt? (Nem értem ez az összeg melyik: adóalap-kedvezmény vagy adókedvezmény. )

Válaszát köszönöm!
Szegoa

Tergu # 2012.02.08. 15:22

Tisztelt Szakértő!

Egy nemrég megjelent cikkben olvastam, hogy a 3 gyermeket nevelő, regisztrált élettársi kapcsolatban élők, a teljes családi kedvezményt vehetik igénybe. Ezt év közben is lehet, vagy csak továbbra is az adóbevalláskor?
Én is igénybe vehetem a teljeset ebben az esetben, akkor is, ha csak 1 gyermek a sajátom, a másik kettő gyermek nevelt? (Párom mindhárom gyermekünk édesanyja, de ő főállású anya jelenleg)

Válaszát előre is köszönöm!

Baan # 2012.02.24. 12:01

Tisztelt Szerkesztők!

Az élettársammal három gyereket nevelünk. Két általános iskolást és egy egyetemistát. Az élettársammal a két kicsi a közös gyerek. A családi adókedvezményt 2011-ben én vettem igénybe, három eltartott, de két kedvezményezett után.
Munkaviszonyom 2011.10.31.-én megszűnt.
Szeretném megkérdezni, hogy 10 hónap a jogosultsági időszakom a kedvezmény figyelembe vételére, vagy 12?
A fennmaradó összeget, az adóbevallásban megoszthatom-e az élettársammal?

Segítségüket köszönöm.

Baan

rolianyu # 2012.02.27. 11:31

Tisztelt Szerkesztő!

Egyszerű kérdésem lenne.2011-ben kettő gyermeket neveltünk,augusztustól pedig kérhettük a magzat után járó adókedvezményt is.Jól értelmeztem,hogy az éves adóalap csökkentő családi kedvezmény az alábbiak szerint alakul:
7262.500=875.000 és 53206.250=3.093.750,tehát összesen 3.968.750 ft kedvezmény vehető igénybe?
Válaszát előre is köszönöm!

Sziszkó87 # 2012.02.27. 12:53

Tisztelt szerkesztő!!
Érdeklődnék hogy a családi kedvezmény hogyan van,ha az igénybevevő szülő egy gyermek után a munkahelyén igénybe vette március közepétől,de előtte munkanélkülin volt és ott nem vették figyelembe!Megilleti arra a két hónapra is?Ha igen milyen módon kell kiszámolni?
Van még egy ilyen ismerősöm aki év elején 3 hónapig GYES-en volt utána kezdett el dolgozni és szintén a munkahelyén igénybevették neki a gyerekkedvezményt viszont ha csak azt írom be a bevallásba fizetendő adója jön ki!Neki jár egész évre a két gyermek után?
Előre is köszönöm válaszát!
Sziszkó87

SZABYAPU # 2012.03.09. 10:02

Tisztelt szerkesztő !

A 2010-es adóbevallással megbíztam a cégem,mert felajánlották,hogy akinek nem volt más bevétele,annak megcsinálják ingyen.Február 20-án a cégem közölte velem,hogy sajnos rosszul számolták ki a családi adókedvezményemet,mert valamit elnéztek és 2 gyermek helyett véletlen három gyermekre számolták ki a kedvezményt és most nekem keletkezett 156 ezer forint tartozásom az apeh felé,amit be kell fizetnem és persze ezzel együtt önadózó lettem.
Egy kedves könyvelő ismerősöm meghallgatva a problémát,azt tanácsolta,hogy kérjek a cégtől igazolást,hogy ők rontották el az adószámítást,mert ha ilyenem nincs,akkor +12 % büntetőkamatot kell fizetnem a fenálló tartozásra.Ez tényleg igaz?
Megteheti ezt a cég,hogy a saját hibájukat rámhárítva nekem kell kifizetni a tarozást,amikor én minden hivatalos papírt leadtam,csak ők "elnéztek" valamit?
Kihez fordulhatok ezzel a problémával?
A segítséget előreis köszönöm : 1 olvasó

Rexor # 2012.03.09. 10:48

HA helyesen töltötted ki a nyilatkozatot, akkor a cégé a felelősség (tehát neki kell fizetnie a 12%-ot). Ugyanakkor a "plusz" adókedvezményt, tehát az alaptartozást neked kell visszatérítened.

efi99 # 2012.03.09. 11:26

A cégé?
Arról a papírról aztán ki nem derül. A cég megcsinálta egy célprogrammal, esetleg kézzel, az adózó meg ugyanúgy aláírta, mintha ő csinálta volna, büntetőjogi felelősségem tudatában bla-bla.

mmaja # 2012.03.09. 20:07

Lehet érvényesíteni 2011-re egyszerre az adójóváírást és a családi adókedvezményt?

fapapucs1999 # 2012.03.22. 15:51

Tisztelt Szakértő!
Férjem a 2011. évben januártól augusztus 31-ig dolgozott. Szeptembertől év végéig nem volt állása. Az első nyolc hónapban érvényesíteni tudtuk a három gyerekünk utáni adókedvezményt. Kérdésem, hogy a maradék négy hónapra, amikor a férjem már nem dolgozott, igényelhetjük-e a családi adókedvezményt? A szeptemberig levont szja-előleg bőven fedezné a 4x99.000,- forintnyi adókedvezményt.
Köszönettel,Kriszta

Szil13 # 2012.03.24. 08:35

Tisztelt Szakértők!

Az esetünk elég bonyolult, és tényleg nem is tudom, hogy egyáltalán bármiféle megoldás van-e rá.
Tavalyi évre egyikünk sem kérte előre a családi adókedvezményt, idén most szerettük volna egyben érvényesíteni. De nem ez történt, tegnap közölték velünk, hogy nekünk van 41.000.- ft tartozásunk. MI???? Röviden megpróbálom leírni mi történt.
Második gyermekünk február 21-én született, tavalyi évre én kértem adójóváírást tudván, hogy nem fogja meghaladni a jövedelmem a határt. Kaptam is január, február, március hónapra. Majd bérszámfejtő elmondása szerint a gép magától begenerálta, hogy nekem jár a családi adókedvezmény, amikor felvitte a megszületett gyermeket a gépre. Vagyis állítólag a gép magától beállította nekem a családi adókedvezményt két gyerek után!!! Így én április hónaptól nem az adójóváírást, hanem a családi adókedvezményt kaptam a TGYÁS idejére, aztán augusztustól újra az adójóváírást. ÉS ÉN VAGYOK A HIBÁS, MERT NEM VETTEM ÉSZRE, és nem szóltam. Ez még semmi!!!! Férjemet is állítólag magától begenerálta a gép, és ő márciustól kapta két gyermekünk után a családi adókedvezményt. Ő sem vette észre, ő is hibás, neki változott valahogy a jövedelme, és észre sem vette. Így nemhogy mi kapnánk 240.000-et, még mi fizessünk visszamenőleg ki 41.000.- ft-ot. Hát, ez szép! Ami még jobb, férjem előző kapcsolatából született két gyermeke után 25 % gyermektartásdíjat fizet (egyik gyermekünk tartós beteg, de nem kértük, hogy rá tekintettel nekünk többet állapítsanak meg, mert nem akartunk rosszat a másik két gyereknek). Nos, neki végig vonták ebből az összegből a gyermektartásdíjat.
Azt már vágom, hogy gyermektartásdíjat a családi adókedvezményből is kell fizetni, legalábbis számomra ez jön le a jogszabályokból. Viszont a bérszámfejtő hölgyemény (akinek mostmár úgy érzem semmi köze az adókhoz, mert azt állította, hogy nem lett volna szabad a családi adókedvezmény összegéből is tartásdíjat vonni, és a gép csinál mindent magától, neki fogalma sincs miért?) azt mondta, hogy akkor mostmár kérjük megosztva tavalyi évre vonatkozóan a családi adókedvezményt, vagyis kérjem én április, május, június, július hónapokra, a többire pedig a férjem. Így is kértük. Nade, akkor erre a négy hónapra jogosulatlanul vonták a tartásdíjat igaz? Ezt hogyan lehet visszaszerezni? Sajnálom, hogy garasoskodok, de most így teljes mértékű anyagi csődbe kerültünk! Erre a pénzre igen erősen számítottunk! És most ahelyett, hogy pénzt kapnánk, a mínusz egyenlegünkből még fizessünk vissza valahogy 41.000.- ft-ot!
Még a hab a tortán, hogy azt közölte velem a bérszámfejtő hölgy, hogy így, mivel kaptam a családi adókedvezményt, a jövedelmem úgy tűnik meghaladta a határt, és lehet, hogy az adójóváírást is vissza kell fizetnünk.
Mit tehetek????

Kétségbe vagyok esve.....

Előre is köszönöm!

Szil13 # 2012.03.24. 08:50

Bocsánat, még annyit hozzátennék, hogy azt mondta még a hölgy, hogy a tavalyi évhez ugye már nem lehet hozzányúlni, így ha a bruttóm meghaladta az előírt keretet, akkor így is úgy is vissza kell fizetnem az adójóváírást.

Szilvi

Zizzz # 2012.03.24. 09:02

Szil13: sürgősen keress egy másik könyvelőt, vidd az M30-asaitok. Magánszemély május 20-ig vall, ha először az adójóváírást állítjátok be a bevallásba, másabb lesz a leányzó fekvése!

"a tavalyi évhez ugye már nem lehet hozzányúlni"-ez butaság, a tavalyi év zárása a legtöbb cégnél most van folyamatban (határideje május 31.), és a már leadott bevallásokat is lehet önrevíziózni..

Szil13 # 2012.03.24. 09:24

Köszönöm, de nem igazán értem amit mondasz. Én egy magánszemély vagyok egy cégnél, ahol több ezer alkalmazott van. A bevallásomat pedig a cég készíti az általa fizetett "adószakértőkkel".
Azt mondta, már nem választhatom azt, hogy én készítsem a bevallásomat. Ezek szerint ez sem igaz?
Ha én szeretném készíteni, akkor pontosan mit is csináljak?? Hova menjek, mit kérjek kitől? Még soha nem csináltam én.

Köszönöm előre is!!!

Rexor # 2012.03.24. 09:32

Kedves Szil, kicsit keverednek itt a dolgok úgy látom. A tartásdíjat a nettó jövedelemből kell fizetni. Értelemszerűen, ha valaki családi adókedvezményt kap, akkor magasabb lesz a nettó jövedelme, tehát több tartásdíjat fog fizetni (amennyiben az a fizetés százalékában van meghatározva). A 41.000 Ft-ot gyanítom azért kell visszafizetni, mert arra az időszakra a férjed és te is vallottatok adókedvezményt.

Szil13 # 2012.03.24. 09:57

Tisztelt Rexor!
Igen, a tartásdíj vonatkozásában én is így gondoltam. És igen, mind a ketten kaptuk a családi adókedvezményt egy időszakban, viszont voltak hónapok mikor egyikünk sem, szóval ennyire nem egyszerű.
Viszont azt sem értem, hogy ha én visszamenőleg kértem azokra a hónapokra, amikre kaptam családi adókedvezményt, vagyis 4., 5., 6., 7. hónapra, akkor férjem ezekre a hónapokra nem kéri. De ő annak ellenére, hogy egyáltalán nem is kértük, mégis kapta, és vontak belőle tartásdíjat is. Lényegében ezek a hónapok azok, amikor mind a ketten kaptuk.
A másik, hogy mivel úgy tudom a családi adókedvezmény a bruttót növeli, leginkább az adójóváírás miatt aggódom mostmár. Mert mikor én családi adókedvezményt nem kaptam, rejtélyes módon, pont azokban a hónapokban viszont adójóváírást kaptam. Lényegében majdnem ugyanannyit. Még az is rejtély, hogy férjem hogy kaphatott minden hónapban ugyanannyit, ha kapott családi adókedvezményt, ha nem. Valahogy a nettója mindig pár ezer forint különbséggel ugyanannyi volt, persze tartásdíj levonása után.

Be is vallották, hogy nincs meg a papír, hogy mi kértünk volna családi adókedvezményt, hát persze, mert nem kértük még!!!!!!

Na, akkor akármit csinálok, fizetnem kell, igaz???!!! Értem én.... csak nincs miből.

Szilvi

Rexor # 2012.03.24. 10:02

Kedves SZil,

A bruttót nem növelheti a családi adókedvezmény, mivel ez nem plusz pénz, hanem egy adókedvezmény (mint a nevéből is következik), tehát ennyivel több marad a zsebedebn, de emiatt az adójóváírásra sincs hatással. Abban igazad van, hogy ezt csak akkor lehet érvényesíteni, ha a munkaadónak leadsz nyilatkozatot, hogy kéred ennek az adóelőlegnél történő megállapítását.

Egyébként már biztso megkaptad a munkaadódtól (te is és a férjed is) az éves elszámoéást, abban le van vezetve, hogy mit és hogyan fizettetek.

Szil13 # 2012.03.24. 10:03

Bocsánat, ha esetleg értelmetlen dolgokat írok, de tényleg nem értek ezekhez a dolgokhoz.
Csak azt értem, hogy el lett rontva az egész, nem mi rontottuk el, és mégis mi vagyunk meghurcolva ezért.

Rexor # 2012.03.24. 10:07

Nem vagytok meghurcolva, de ha jogtalanul használjátok állam bácsi pénzét azt sajnos vissza kell fizetni. Vigasztaljon az, hogy egy évig kamatmentesen használhattátok ezt.