helyi adó


drbjozsef # 2020.05.11. 05:04

Kata25,

Fizette édesanyád, és utána Te a negyedéves adóelőlegeket?

Szerintem kellett volna.

Azt sem értem, hogy mit jelent az, hogy "végrendeleti örökös lett volna".

Ha volt érvényes végrendelet, akkor az is lett. Annak kellett volna lennie. Akkor is, ha a hagyatéki lezárulta előtt meghal. Legfeljebb tőle örököltél volna.

Az ingatlan bérbeadás szempontjából kb. mindegy. Végülis járj el

Az ingatlan nem "lóg a levegőben", annak az örökös már a tulajdonosa a halál napjával, csak még egy ideig nincs bejegyezve az ingatlan nyilvántartásba, amíg le nem zárul a hagyatéki eljárás, ami hivatalosan is megnevezi az örököst.

Mindenesetre, ha az örökös mint általános jogutód tovább viszi a bérbeadást, akkor ugyanúgy fizetnie kell mindent, az adót is, mintha már be lenne jegyezve a nevére az ingatlan.

Ha nem fizettél adóelőleget akkor tuti biztos, de ha fizettél, akkor sem szokta a NAV az önállóan adózó jövedelmeket szerepeltetni a tervezetben, hiszen a költségeidről, a pontos elszámolásról mit sem tud.

Neked biztos kell szerintem önellenörzést csinálni. Édesapád és édesanyád után szerintem nem tudsz önellenőrzést csinálni, mert nekik nem tervezetet készít(ett) anno a NAV, hanem határozatban állapította meg az adóbevallását. Akkor kellett volna mindent bejelentened, ami a halál napjáig mág őket terhelte. Ha ezek megvoltak, akkor csak neked kell a sajátodat módosítanod utólag.

drbjozsef # 2020.05.11. 05:05

Lemaradt :

Végülis járj el = Végülis járj el úgy, ahogy a jogerős hagyatéki végzés rendelkezik.

sanyi_a_meglepett # 2020.05.19. 11:09

A következő kérdésem van: vettünk egy házat olyan településen ahol hasznos négyzetméter alapon kell helyi építményadót fizetni. A házhoz terveket nem kaptunk, a használatba vételi engedélyből csak a bruttó négyzetméter ismert. Az önkormányzat adóügyi irodájától kérdeztem, hogy mennyi nettó négyzetméter mert bejelentkeznék, hogy fizethessek helyi adót.

Az önkormányzat ezt írta:
Az építményadót az adózó adatbejelentése alapján veti ki az adóhatóság, hivatalos (közhiteles) információnk nincs az építmények hasznos alapterületét illetően.
Az előző tulajdonos adatbejelentésében szereplő adatok adótitkok.

Mi ilyen esetben a teendő? Én úgy gondolom, hogy a ház mérete nem változott, a hasznos négyzetméter nem személyes adat. Mit csináljak? Tervrajzom nincs, az előző tulaj nem segítőkész.

wers # 2020.05.19. 11:22

Mi ilyen esetben a teendő?

Én kiszámolnám.

alfateam # 2020.05.19. 12:49

Tervrajzom nincs, az előző tulaj nem segítőkész.
És esetleg a valósággal nem-tudnál kezdeni valamit.(?)
Ha esetleg a területszámítás okoz némi nehézséget akkor gyere vissza akad valaki itt aki segít.

Rexor # 2020.05.20. 13:01

Zárójelben az önkormányzat is hülyeséget mondott, mert nem az előző tulajdonos adatai után érdeklődött a kérdező, hanem a tulajdonában levő ingatlan hasznos alapterülete után, ami nem valószinű hogy változott. Egyébként annyira nem egyszerű ezt meghatározni, mert a törvény sem fogalmaz egyértelműen:

hasznos alapterület: a teljes alapterületnek olyan része, ahol a belmagasság - a padlószint (járófelület) és az afelett levő épületszerkezet (födém, tetőszerkezet) vagy álmennyezet közti távolság - legalább 1,90 m. A teljes alapterületbe a lakáshoz, üdülőhöz tartozó kiegészítő helyiségek, melléképületek, melléképületrészek kivételével valamennyi helyiség összegzett alapterülete, valamint a többszintes lakrészek belső lépcsőjének egy szinten számított vízszintes vetülete is beletartozik. Az építményhez tartozó fedett és három oldalról zárt külső tartózkodók (lodzsa, fedett és oldalt zárt erkélyek), és a fedett terasz, tornác alapterületének 50%-a tartozik a teljes alapterületbe. A lakások esetében a pinceszinten (a csatlakozó terepszint alatt) kialakított helyiségek alapterületének 70%-át kell a teljes alapterületbe számítani;