Előtársaság időszak ugye nem mindig van?

Jhering # 2013.05.24. 17:34

Először is köszi!

Az első kérdésemre nem adtál választ egyértelműen, ezért van bennem dilemma.

Lenne értelme, hogy tudjon kötelezettségeket vállalni bizonyos irányban már a bejegyzési kérelem benyújtását megelőzően is, és a jogszabályoknak megfelelően nem is üzletszerűen. Ilyen például egy kezességvállalás, aminek nagyon is lehet jelentősége, ha például az alaptőke "összegereblyézése" érdekében már maga a társaság kíván biztosítékot nyújtani - pont a saját tőkéjével.

Elviekben a létesítő okirat ellenjegyzésétől már létezik az előtársaság, a gt. szabályai alapján én nem látom akadályát, de vélhetően tudtok valamit, amit én nem.

Hmm??

Sherlock # 2013.05.24. 14:39

MÁr kaptál választ. Biztos praktikus lenne, pont ezért találták ki hogy ne lehessen.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.05.24. 14:26

Időben hol járunk?

A hatósági engedély beszerzése után?

Jhering # 2013.05.24. 10:32

Pénzügyi vállalkozások esetében az alapítási engedély magában foglalja a tevékenységekre vonatkozó hatósági engedélyt is, ezért kérdezem.
Elvileg az előtársasági létszakasz már a létesítő okirat keltétől megindul. Üzletszerű tevékenységeket végezhet pedig a bejegyzési kérelem benyújtásától.

Itt azonban az a specialitás, hogy a létesítő okirat megalkotása és a bejegyzési kérelem benyújtása között lezajlik egy alapítási engedélyezési eljárás is. Itt engedélyt kap a társaság a tevékenységek végzésére. (már a bejegyzési kérelem benyújtása előtt)

Azért is kérdezem, mert - bizonyos jogügylet vonatkozásában - praktikus lenne, ha a cég már az előtársasági létszakaszában a számláját már biztosítékként tudná nyújtani.

Szerintetek?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.05.24. 05:01

A bejegyzési kérelem benyújtásától a megadott alapítási engedélyben foglalt tevékenységeket végezheti már?

Tényleg nem. Meg kell várni a társaság bejegyzését, ez előfeltétel még akkor is, ha már van alapítási engedély.

váááá

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.05.24. 04:59

Kezdjük előről és feladom a tanácsadást.

Előtársaságként csak a bejegyezési kérelem benyújtása után működhet a társaság.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.05.24. 04:56

Az első soron átfutottam. Bocsánat.

Szerződéseket köthet, előzetes intézkedéseket tehet, de az engedélyhez kötött tevékenységet nem kezdheti meg.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.05.24. 04:54

:))

1. Működhet, természetesen, minden iraton fel kell tüntetni azt, hogy bejegyzés alatt. "b.a."
  2. Tevékenység végezhető, kivéve, amihez hatósági engedély szükség.

Személyváltozás a társaságban a bejegyezésig nem történhet, illetve gazdasági társaságot nem alapíthat, vagy egy másikba tagként nem léphet be.

Sherlock # 2013.05.23. 20:42

1., Mi értelme lenne?

2., Nem.

Jhering # 2013.05.23. 19:43

Pénzügyi vállalkozásokhoz alapítási engedély kell.

Kérdésem:

A létesítő okirat keltétől az alapítási engedély megadásáig a céltársaság működhet előtársaságként?

Illetőleg

A bejegyzési kérelem benyújtásától a megadott alapítási engedélyben foglalt tevékenységeket végezheti már?

Köszönöm,

J.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.16. 15:56

2012.január 1-től a társaság ügyvezetőjét be kell jelenteni, bért kell számfejteni...
Biztos?

gajdosk60 # 2012.11.15. 15:10

2012.január 1-től a társaság ügyvezetőjét be kell jelenteni, bért kell számfejteni... Ezek szerint, ha nem azonnal jegyzik be a társaságot mindenképp van előtársasági beszámoló. Jól gondolom?

zuria # 2012.02.20. 11:27

Ó hála Istennek! Köszönöm!
Nem volt más, csak alapítás.
Még annyit tudtam meg, hogy majd az első adóbevallásokon X-elni kell, hogy előtársaságot alkalmaz. Legalábbis régebbi években így volt. Most még nem néztem nagyon utána.

Köszönöm a választ,
zuria

Rexor # 2012.02.20. 10:01

Ebben igazad van, én voltam pontatlan. Tehát ebben az esetben is létezik előtársasági időszak és pl. az alapítási költségeket, ügyvédi költséget az előtársasági időszakban kell elszámolni, de nem kell külön beszámolót csinálni ha nem történt "vállalkozási tevékenység".

Fontos tudni, hogyha más is történt az előtársasági időszakban mint alapítás és az ezzel kapcsolatos ügyvédi költségek elszámolása (pl. bérszámfejtés, beszerzés, stb.), már nem lehet alkalmazni ezt a szabályt.

zuria # 2012.02.20. 09:29

(6)408 Nem kell az előtársasági időszakról, mint önálló üzleti évről külön beszámolót készíteni, ha ezen időszak alatt a vállalkozó vállalkozási tevékenységét nem kezdte meg, és a bejegyzésre az üzleti év naptári évnek megfelelő, illetve a 11. § (2) bekezdése szerint választott mérlegfordulónapjáig sor került. Ez esetben az első üzleti év a létesítő okirat ellenjegyzésének, illetve közokiratba foglalásának napjától a bejegyzett társaság üzleti évének mérlegfordulónapjáig tart.

Ezért kérdezem... jó lenne, ha nem kéne beadni minden nyavalyát az a 1-8 nap miatt.

Köszönöm a választ,
zuria

Rexor # 2012.02.20. 08:51

Hm.. ez nem igazán így van. Előfordulhat, hogy nincs előtársasági időszak (pl. ha 1 nap alatt bejegyzik a társaságot), de a cégbírósághoz történő benyújtástól számítva a társaság már működik és a bejegyzésig terjedő időszak előtársasági időszaknak minősül.

zuria # 2012.02.19. 19:11

Sziasztok,

Ugye, ha cégbejegyzésig nem kezdi meg a vállalkozás a tevékenységét, akkor nincs előtársasági időszak?
A számviteli tv 135§. (6) bekezdés szerint akkor nem kell beadni beszámolót. TAO, HIPA és egyéb adókra is igaz ez a dolog?
Az alapítás költségeit milyen dátummal szokás elszámolni (ügyvéd, illeték)?

Köszönöm a választ,
zuria