küföldi cég áfa visszatérítése

Anna01 # 2004.12.06. 14:55

sziasztok!

Kinek van gyakorlati tapasztalata a külföldön nyilvántartásba vett adóalany számára adható áfa-visszatérítéssel kapcsolatban?
A apeh most utasította el a kérelmünket, melyet junius 29-én adtunk fel, mert szerinte az elkésett. Az álláspontjuk szerint a junius 30-ai határidőig be is kell érkeznie a kérelemnek.

Állítólag van már két bírósági döntési is ezzel kapcsolatban, amelyek nekik adnak igazat: a 2/1993. Korm. rend.-ben szabályozott időpont szerintük anyagi jogi és elévülési természetű.

Fontos: A mi visszaigénylésünkre a rendelet 2004. április 30-án hatályos szövegét kell aklakmazni!

Köszi a segítséget:

Bonus

old-guy # 2004.12.06. 19:20

Az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal elnökének 7/2004. (AEÉ 10.) APEH utasítása a külföldön nyilvántartásba vett adóalany számára adható általános forgalmiadó-visszatérítés eljárási szabályairól

alapján

(2) A 2004. április 30. napja után benyújtott, de 2003. évben illetve 2004. április 30. napja elõtt beszerzett termékekre és igénybe vett szolgáltatásokra vonatkozó visszatérítési kérelmek elbírálására a 279/2002. (XII. 21.) számú Korm. rendelettel módosított Rendelet 2004. április 30-án hatályos rendelkezéseit kell alkalmazni. Ezen beszerzések tekintetében továbbra is az 1/2003. (AEÉ 2.) APEH utasítás rendelkezései az irányadóak.

old-guy # 2004.12.06. 19:58

Ugyanitt:

(7) A kérelmezõ a számla kiállításának évében (a továbbiakban: tárgyév) keletkezett adó-visszatérítési jogát a tárgyévet követõ naptári év január 1. napjától kezdõdõen, legfeljebb azonban ugyanezen év június 30. napjáig az adóhatósághoz benyújtott kérelemmel érvényesítheti. Ez a határidõ anyagi jogvesztõ határidõ, ezáltal sem igazolásnak, sem kimentésnek nincs helye.

Meg kellene keresni, hogy a postára adás dátuma mikor érvényes.

Anna01 # 2004.12.06. 21:36

Köszi a válaszokat, de a kérdésem arra vonatkozik, hogy a 2/1993-as Korm. rend. 4.§ (2) bek.
"A tárgyévben keletkezett adó-vissaztérítési jogát .... a tárgyévet követő naptári év január hónap 1. napjától kezdődően, legfeljebb azonban ugyanezen év június hónap 30. napjáig érvényesítheti"
hogyan értelmezendő: max. juni 30-ai postabélyegző vagy be is kell érkeznie????
Szerintük a juni 30 anyagi jogi, elévülési jellegű határidő, és kizárólag a beérkezést veszik figyelembe.

old-guy # 2004.12.07. 21:03

Elképzelhető, hogy június 30.-án már csak személyesen lehet benyújtani?

Rexor # 2004.12.08. 08:16

Az APEH értelmezése szerint, amit sajnos volt szerencsém látni a kérelemnek be is kell érekznie június 30-ig (akár személyesen is), tehát nem elég ha akkor benyújtják postán, mivel értelmezésük szerint ez anyagi jogi és nem eljárási határidő.

Rexor # 2004.12.08. 08:17

Olyan bírósági döntéssel nem találkoztam még ami az ő érvelésüket támasztotta voln alá, de olyan másodfokú adóhatósági határozattal, ami emiatt az elsőfokú határozatot megsemmisitette már igen.

Anna01 # 2005.01.05. 08:26

Bocsi a késői válaszért, de egész eddig ünnepeltem.
Rexor, köszi a jó híreket, mármint azt, hogy nincs bírósági döntés, uis én sem találtam.
Amikor az elutasító határoza után felhívtam őket, hogy pontosan hogy is van ez, a megadott ügyintézőnk (egyébként jogász a csaj) egész végig azt sugallta, hogy az egész fellebbezés tiszta pénzkidobás.
Egyébként is elég érdekes az a társaság, nem képesek felfogni, hogy a külföldi cégek nem alamizsnát vagy segélyt kérnek, hanem azt a pénzt amit itt ténylegesen elköltöttek.
Az az érzésem, hogy mindent elkövetnek, hogy nem kelljen egy fillért sem kifizetni.
Megkérdezhetem, hogy ti is igényeltetek így vissza áfát? Van más tapasztalatod is ezzel kapcsolatban?