alkalmazotti adókedvezmény elveszítése?

clarissa # 2005.05.05. 15:23

Szia Hegylakó!
Egyetértek az előttem szólóval.
Az érthető, hogy a cég utalja vissza az adóvissztérítést.Viszont a bérfizetési jegyzékben külön soron fel kellett volna tüntetnie a bért, és külön soron az adóvisszatérítést. Ha ez nem így van szóljál, mert nem jogos, hogy azt az összeget is megadóztatták. Lehet, hogy a bérszámfejtő összevonta a jövedelmeddel és félő, hogy így megjelenik neked ez az összeg , mint 2005 évi jövedelem, és ez így hibás!

Bubó # 2005.05.04. 21:35

Kedves Hegylakó!

Légy szíves, kérdezd meg a cégnél, olvasták-e az Szja-törvény 7. § (1) e) pontját!
Szerintem ez a rendelkezés a te esetedre is vonatkozik: a visszatérített adót nem kell figyelembe venni a jövedelem kiszámításánál, tehát nem jogszerű az adójóváírásból az utólagos visszatérítésekor szja-t levonni!
Az nem elfogadható magyarázat, hogy ha a fizetéssel együtt fizetik ki, akkor abból adót kell levonni.

Hegylako # 2005.05.04. 19:08

Szia Banyamancs!

Azért a cég fizeti ki,mert a cég készítette az adóbevallást,és a céghez érkezett az APEH-től a pénz,ez már évek óta így van!

Banyamancs # 2005.05.04. 17:33

Ez tetszik! Ez logikusnak tűnik...

Nem értek az adójoghoz, ezt az adóbevallásoddal adták le? Amit nem értek még, hogy ilyenkor nem az APEH adja vissza a túlfizetést? Miért a cég fizette ki?

Hegylako # 2005.05.04. 16:22

Clarissa Helló!

Köszönöm szépen a válaszodat!
Igen,azt próbáltam kideríteni,hogy mennyi jár vissza!Én is ennyit számoltam ki,de nem kaptam ennyit vissza!Mikor rákérdeztem a cégnél,azt a választ kaptam,hogy ebből le kellett vonni az adót,mert hogy a fizetéssel együtt kaptam meg!

Valahogy szerintem ez nem stimmel!
A tavalyi adóvisszatérítésemből milyen jogon vonnak le idén adót?

Köszönettel:Hegylakolaci

clarissa # 2005.05.04. 15:59

Szia Hegylako!
Ha jól értelmeztem neked 2004-évben az összes munkaviszonyból származó jöv: 1.366.000.-Ft
Erre az adó 291.160.-
A cégnek ezt be kellett fizetnie.
Ha nem kérted az adójóváírást.
Neked visszajár: 105.120.-Ft

Hegylako # 2005.05.04. 15:00

Szép jó napot!

Ehhez a témához lenne még egy kérdésem!
Ha nem vettem igénybe évközben a kedvezményt(A cég év elején megkérdezte hogy igénylem évközben vagy csak az adóbevallásnál),és az adóbevallásnál kijön hogy ez jár(az előző hsz-ben érdeklődtem hogy mennyi is jár elvileg?),akkor kifizetéskor a cég vonhat-e ebből adót,és ha igen akkor mennyit?
A mielöbbi válaszokat előre is köszönöm!
Tisztelettel:Hegylakolaci

Hegylako # 2005.05.04. 14:59

Szép jó napot kívánok!

Lenne egy olyan problémám,illetve egy kérdésem,hogy ha a tavalyi évben 1,366,000Ft volt a brutto keresetem,és nem kértem az alkalmazotti kedvezményt akkor most mennyi járna elvileg nekem vissza?
A segítséget előre is köszönöm.
Tisztelettel:Hegylakolaci

Bubó # 2005.01.07. 20:41

Kedves Rexor!
Nem vagyok benne biztos, hogy a Nelli által hallottak rémhírek. Lehet, hogy mégiscsak vissza kell fizetniük az év folyamán igénybevett adójóváírást.
Az szja törvény, 2004-ig, a bevallásban bevallott összes, az elkülönülten adózó jövedelmeket is figyelembe vette, amikor kizárta az adójóváírásból az 1950 eFt feletti jövedelemmel rendelkezőket.
Ugyanis a 7,1-ért eladott ingatlan után valószínűleg jelentős jövedelem keletkezett, csak az adója: 0 Ft, tekintettel az újabb lakásvásárlásra.
Nellinek sovány vigasz, hogy 2005. január 1-től ez már nem így van!
Üdv.

Rexor # 2005.01.07. 11:31

Még valami, ami azt hiszem zavart okozhatott. A lakásátruházásból származó jövedelm un. külön adózó jövedelem, tehát semmi köze ahhoz a bevételehez, amit munkaviszonyból kaptok. Nem növeli munkaviszonyból származó un. nem önálló tevékenység után kapott jövedelmet, igy nem is befolyásolja az ez után számitandó estelges adójóváírás összegét.

Rexor # 2005.01.07. 11:28

Kedves Nelli!

Szerintem nem kell adót fizetnetek, mivel vásároltatok 8.300.000 Ft-ért lakást, ami magasabb mint az átruházásból származó jövedelmetek. Az szja tv. 63.§ (2) bekezdése alapján ezzel az összeggel csökkenteni lehet a lakásátruházásból származó jövedelmet, tehát igy a fizetendő adó is nulla.

Nelli # 2005.01.07. 08:16

2004-ben eladtuk használt ingatlanunkat és még akkor vettünk is egy használt lakást. A lakást 7.1-ért értékesyítettük és 6 évvel ezelőtt 1.500.000-ért vettük a vásárolt lakás értéke 8.300.000 ft Ahhoz hogy megtudjuk ezt vásárolni 2 millió ft otp hitelt vettünk föl.
Kérdésem a következő a férjem is és én is havi 9000 ft-ot kapunk a jövedelmünkkel a bérpapíron azt hallottam ezt a tvalyi évre vagyis 2004-re elveszítjük és ha kaptuk ezt adóbevalláskor vissza kell fizetnünk az Apeh részére ez 216000 ft kettőnknek, mert jövedelmnek számítja az Apeh. Kérdem én hol az igazság? nekem ebből konkrétan 1 ft jövedelmem nem származott sőt még hitelt fizetek havi 22000 ft-ot és ahitel megítéléséhez is kifizettem 85000 ft-ot különböző címeken pl értékbecslés
Nem vagyunk nagy jövedelműek 3-an élünk 150000 ft jövedelemből+a hitel lakásrezsi
Ezt tényleg be kell most május 20-ig fizessük? (216000 ft )
Ha igen ez nem igazság ennyi bőrt nem lehet lehúzni valakiről aki az adózott jövedelméből hitellel mert venni 1 használt lakást.....
Válaszukat előre is köszönöm