Szia Hegylakó!
Egyetértek az előttem szólóval.
Az érthető, hogy a cég utalja vissza az adóvissztérítést.Viszont a bérfizetési jegyzékben külön soron fel kellett volna tüntetnie a bért, és külön soron az adóvisszatérítést. Ha ez nem így van szóljál, mert nem jogos, hogy azt az összeget is megadóztatták. Lehet, hogy a bérszámfejtő összevonta a jövedelmeddel és félő, hogy így megjelenik neked ez az összeg , mint 2005 évi jövedelem, és ez így hibás!
alkalmazotti adókedvezmény elveszítése?
Kedves Hegylakó!
Légy szíves, kérdezd meg a cégnél, olvasták-e az Szja-törvény 7. § (1) e) pontját!
Szerintem ez a rendelkezés a te esetedre is vonatkozik: a visszatérített adót nem kell figyelembe venni a jövedelem kiszámításánál, tehát nem jogszerű az adójóváírásból az utólagos visszatérítésekor szja-t levonni!
Az nem elfogadható magyarázat, hogy ha a fizetéssel együtt fizetik ki, akkor abból adót kell levonni.
Szia Banyamancs!
Azért a cég fizeti ki,mert a cég készítette az adóbevallást,és a céghez érkezett az APEH-től a pénz,ez már évek óta így van!
Ez tetszik! Ez logikusnak tűnik...
Nem értek az adójoghoz, ezt az adóbevallásoddal adták le? Amit nem értek még, hogy ilyenkor nem az APEH adja vissza a túlfizetést? Miért a cég fizette ki?
Clarissa Helló!
Köszönöm szépen a válaszodat!
Igen,azt próbáltam kideríteni,hogy mennyi jár vissza!Én is ennyit számoltam ki,de nem kaptam ennyit vissza!Mikor rákérdeztem a cégnél,azt a választ kaptam,hogy ebből le kellett vonni az adót,mert hogy a fizetéssel együtt kaptam meg!
Valahogy szerintem ez nem stimmel!
A tavalyi adóvisszatérítésemből milyen jogon vonnak le idén adót?
Köszönettel:Hegylakolaci
Szia Hegylako!
Ha jól értelmeztem neked 2004-évben az összes munkaviszonyból származó jöv: 1.366.000.-Ft
Erre az adó 291.160.-
A cégnek ezt be kellett fizetnie.
Ha nem kérted az adójóváírást.
Neked visszajár: 105.120.-Ft
Szép jó napot!
Ehhez a témához lenne még egy kérdésem!
Ha nem vettem igénybe évközben a kedvezményt(A cég év elején megkérdezte hogy igénylem évközben vagy csak az adóbevallásnál),és az adóbevallásnál kijön hogy ez jár(az előző hsz-ben érdeklődtem hogy mennyi is jár elvileg?),akkor kifizetéskor a cég vonhat-e ebből adót,és ha igen akkor mennyit?
A mielöbbi válaszokat előre is köszönöm!
Tisztelettel:Hegylakolaci
Szép jó napot kívánok!
Lenne egy olyan problémám,illetve egy kérdésem,hogy ha a tavalyi évben 1,366,000Ft volt a brutto keresetem,és nem kértem az alkalmazotti kedvezményt akkor most mennyi járna elvileg nekem vissza?
A segítséget előre is köszönöm.
Tisztelettel:Hegylakolaci
Kedves Rexor!
Nem vagyok benne biztos, hogy a Nelli által hallottak rémhírek. Lehet, hogy mégiscsak vissza kell fizetniük az év folyamán igénybevett adójóváírást.
Az szja törvény, 2004-ig, a bevallásban bevallott összes, az elkülönülten adózó jövedelmeket is figyelembe vette, amikor kizárta az adójóváírásból az 1950 eFt feletti jövedelemmel rendelkezőket.
Ugyanis a 7,1-ért eladott ingatlan után valószínűleg jelentős jövedelem keletkezett, csak az adója: 0 Ft, tekintettel az újabb lakásvásárlásra.
Nellinek sovány vigasz, hogy 2005. január 1-től ez már nem így van!
Üdv.
Még valami, ami azt hiszem zavart okozhatott. A lakásátruházásból származó jövedelm un. külön adózó jövedelem, tehát semmi köze ahhoz a bevételehez, amit munkaviszonyból kaptok. Nem növeli munkaviszonyból származó un. nem önálló tevékenység után kapott jövedelmet, igy nem is befolyásolja az ez után számitandó estelges adójóváírás összegét.
Kedves Nelli!
Szerintem nem kell adót fizetnetek, mivel vásároltatok 8.300.000 Ft-ért lakást, ami magasabb mint az átruházásból származó jövedelmetek. Az szja tv. 63.§ (2) bekezdése alapján ezzel az összeggel csökkenteni lehet a lakásátruházásból származó jövedelmet, tehát igy a fizetendő adó is nulla.
2004-ben eladtuk használt ingatlanunkat és még akkor vettünk is egy használt lakást. A lakást 7.1-ért értékesyítettük és 6 évvel ezelőtt 1.500.000-ért vettük a vásárolt lakás értéke 8.300.000 ft Ahhoz hogy megtudjuk ezt vásárolni 2 millió ft otp hitelt vettünk föl.
Kérdésem a következő a férjem is és én is havi 9000 ft-ot kapunk a jövedelmünkkel a bérpapíron azt hallottam ezt a tvalyi évre vagyis 2004-re elveszítjük és ha kaptuk ezt adóbevalláskor vissza kell fizetnünk az Apeh részére ez 216000 ft kettőnknek, mert jövedelmnek számítja az Apeh. Kérdem én hol az igazság? nekem ebből konkrétan 1 ft jövedelmem nem származott sőt még hitelt fizetek havi 22000 ft-ot és ahitel megítéléséhez is kifizettem 85000 ft-ot különböző címeken pl értékbecslés
Nem vagyunk nagy jövedelműek 3-an élünk 150000 ft jövedelemből+a hitel lakásrezsi
Ezt tényleg be kell most május 20-ig fizessük? (216000 ft )
Ha igen ez nem igazság ennyi bőrt nem lehet lehúzni valakiről aki az adózott jövedelméből hitellel mert venni 1 használt lakást.....
Válaszukat előre is köszönöm
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02