kártérítés adózása

hevi # 2005.01.21. 11:22

Sziasztok!

Jelentkeztem egy állásra. A leendő munkáltató referenciáim ellenőrzése során kapcsolatba került a volt főnökömmel, aki engem valóságalapot nélkülöző állításokkal olyan színben tüntetett fel, hogy ennek eredményeként a leendő munkáltató elutasította a jelentkezésemet. Volt főnököm elismeri, hogy szándékosan kárt okozott nekem, és hajlandó kártérítést fizetni.

Kérdésem, hogy az így kapott kártérítés adóköteles-e, és ha igen, mi szerint adózik?

Válaszaitokat előre is köszönöm.

the big cat # 2005.01.21. 12:17

A kártérítés azon része, amit azért kapsz, mert elmaradt jövedelmed volt összevonandó jövedelemnek minősül, és úgy adózik, a felmerült költségeid fejében adott kártérítés természetesen adómetes, hiszen ott jövedelem nem keletkezik.

hevi # 2005.01.21. 12:56

A főnököm a kártérítést magánszemélyként fizeti, tehát olyan papírt írunk hozzá, amilyet akarunk. Ami költségem volt az állásra való jelentkezéssel kapcsolatban, azt a reménybeli munkaadó megtérítette, tehát ilyen címen nem kaphatok kártérítést. Ezek szerint marad az elmaradt jövedelem jogcíme, vagy van egyéb megoldás is (pl. jóhírem megsértése, vagy valami hasonló)?

Elég jelentős az összeg, ezért nem megoldás az, hogy készpénzben elteszem, és elfelejtem bevallani.