Elidegenítési "engedély" jelzálogjog mellett?

nyuszt # 2005.04.14. 20:00

Jelzálogbejegyzés lesz, tulajdonjog változás nem.
Nem igazán értettem a választ:
Ha a bank amellett, hogy nem lesz tulajdonos, csak 1. helyre bejegyzett jelzálogjogot alapít, bejegyeztethet elidegenítési tilalmat, de attól még mégis eladhatja egyik tulajdonos a másiknak bizonyos tulajdoni hányadát, és azt érvényesen be is jegyzik?
Ha így van, akkor ezt a Bank is engedélyezheti, hiszen csak a mostani 1/4 2/4 1/4 eloszlása lesz 2/4 1/4 1/4 az adóstársak között.
Jól értettem?

mikud # 2005.04.14. 17:19

Kedves Nyuszt!

Elidegenítési és terhelési tilalom kizárólag tulajdonjog bejegyzésével egyidejűleg jegyezhető be az ingatlannyilvántartásba. Ez annyit jelent, hogy ha a kölcsön felvételéhez nem kapcsolódik tulajdonszerzés, az elidegenítési és terhelési tilalom nem jegyezhető be érvényesen. Ez azt jelenti, hogy az adott ingatlan vonatkozásában bármilyen ezt követően kérelmezett átruházásra vagy terhelésre vonatkozó bejegyzést el fognak utasítani. Ennek a bejegyzésnek mindenkivel szemben hatálya van. A jog úgy mondja, hogy dologi hatály.

Ettől függetlenül azonban lehetőség van arra, hogy kölcsönadó elidegenítési és terhelési tilalmat kössön ki. Ez úgynevezett kötelmi hatályú tilalom lesz, csak a kölcsönszerződést aláíró felek között lesz hatálya. Az ingatlannyilvántartásba ezt követően bármilyen bejegyzést foganatosítani lehet, legfeljebb Önök lesznek rosszhiszeműek, ami a kölcsönszerződés felmondását is megalapozhatja.

Általában a bankok az első esetet kedvelik, ha csak a második eset lehetséges, akkor inkább lemondanak az elidegenítési és terhelési tilalom kikötésének lehetőségéről és anélkül adnak kölcsönt.

A kérdésében nem volt egészen világos, hogy lesz-e tulajdonátszállás.

Bízom benne, hogy tudtam segíteni,

Udvarhelyi Miklós
ügyvéd

nyuszt # 2005.04.14. 16:05

Nem tudtam eldönteni, de azt hiszem ez inkább pénzügy:
Ha felújítási kölcsönt veszünk fel a banktól, melyre a ház a fedezet, és a háznak 3 tulajdonosa van: 1/4, 1/4 és 1/2 tulajdoni hányaddal, a bank bejegyezteti az elidegenítési és terhelési tilalmat - ad, vagy szokott adni, vagy adhat-e engedélyt rá, hogy az adósok egymás között "elidegenítsenek"?
Konkrétan az a gond, hogy szeretnénk a félszocpolt is felvenni, és ahhoz a férjemé kell legyen az 1/2 rész. Ennek elintézése nem jelentene gondot a többiekkel - de a bank?
Sürgős választ kérek - holnap írjuk alá a szerződést!