tartási szerződés - illeték fizetés

zsusz # 2005.04.19. 18:52

Kedves Kuha!

Ne aggódj, mindenképpen azokat az illetékszabályokat kell alkalmazniuk, amelyek akkor voltak hatályban, amikor a földhivatalhoz került az ügy.

Szerintem abból neked nem származhat károd, hogy az illetékhivatal késlekedik, esetleg azzal kell vigyázni, hogy ha más címed van megadva, mint ahol tartózkodol, és ezért nem kapod meg a leveleket. Ez sok kellemetlenséget okozhat, jobb elkerülni.

Arra azért számítanod kell, hogy bármilyen későn küldik a felszólítást, 15 napon belül fizetned kell. Részletfizetést ha nem feltétlenül fontos nem érdemes kérni, mert kamatot számolnak fel.

Jó éjt: Zsusz

kuha # 2005.04.19. 18:05

Kedves Zsusz!

Köszi a választ, én is erre gondoltam, de mindenképpen kíváncsi voltam az ehhez értő (szak)emberek véleményére. Az Illetékhivatalnál nem szívesen érdeklődnék utána, jobb, ha húzzák még egy kicsit a dolgot. Ami azt illeti, addig jó, amíg nem kell fizetni. Apropó! Egyéb iránt származhat abból a későbbiek folyamán valamilyen hátrányom , ha önhibámon kívül nem fizettem illetéket? (pl. a hivatal nem rótta ki stb...) Hallottam olyan esetekről is, hogy hosszú évek (4-5 év) elteltével sem küldték ki az illeték megfizetésére vonatkozó határozatot. Ilyenkor mi a helyzet? Gondolom, engem nem nagyon "büntethetnek", mert nem tehetek róla. (Vagy nekem kéne felhívni rá a figyelmüket?) És mi van akkor, ha időközben változik az illeték összege? Nekem még az adott időben érvényes mértékkel számolják az illetéket, vagy az újjal? Vagy kijön, és újra felbecsülteti a házat, és az alapján rója ki az illetéket. úristen, most , hogy így írok, egy csomó kérdés merül fel bennem. Ha valaki tudja ezekre a választ, szívesen várom az Õ segítségét is.
Köszönöm!

zsusz # 2005.04.19. 15:50

Kedves Kuha!

Véleményem szerint csak az illetékhivatal ül az ügyön.

Biztosat akkor tudhatsz meg, ha utánaérdeklődsz.

Üdv: Zsusz

kuha # 2005.04.19. 15:29

Sziasztok!

A következőkben kérném segítségeteket: párom az édesanyja halála után megörökölte az édesanyja és édesapja közös házának a 1/2 részét, vagyis az édesanyja részét. Ezen a részen az apjának haszonélvezeti joga lett. A hagyatéki tárgyaláson - hogy később már ne kelljen ezzel is foglalkozni - , egy kalap alatt "elintéztük" az édesapja 1/2 részét is. Méghozzá úgy, hogy tartási szerződést kötöttünk a papával, mely szerint a papa " holtigtartó haszonélvezeti jogának fenntartásával tartás fejében átruházza gyermekére a saját 1/2 részét. Nemsokára meg is érkezett az Illetékhivataltól a várva várt csekk, melyen az édesanyától megörökölt 1/2 rész után be is fizettük az illetéket. Kicsit később a földhivataltól jött a határozat is, mely szerint a másik 1/2 részre is bejegyezték a férjem nevére a tulajdonjogot, tartás fejében történő átruházás jogcímén. Igen ám, de az Illetékhivataltól erre vonatkozóan még nem kaptunk csekket, hogy fizessünk. Nem mintha nagyon várnánk, csak nem értjük. Lassan már 1 éve, hogy a másik részre illetéket fizettünk, erre a részre meg semmi. Holott egy időben lett elintézve a két dolog. Igaziból az lenne a kérdésem, hogy elképzelhető-e, hogy majd csak akkor fognak nekem illetéket felszámolni, ha a papa esetleg meghal, és ténylegesen a férjemre "száll" az 1/2 rész? VAgy ez már az övé, csak a hivatal nem sieti el a dolgot? És várjuk nyugodtan a csekket? Kíváncsian várom a véleményeteket.
Előre is köszönöm: kuha