Csalóknak könyveltem

Rexor # 2005.05.17. 12:35

Így azért már tisztább a helyzet, mert így jogviszony nem közted és a cég között van, hanem a társaság ahol dolgoztál és a másik cég között (tehát munkaviszonyban végezted a tevékenységet). Ebben az esetben a volt munkadódnak kellene címezni a levelet, amelyben leírod az észrevételeidet.

Ugyanakkor azt már nem nagyon látom hogy a könyvvizsgálók, akiknek a feladata a jogszabályoknak megfelelő működés ellenőrzése, hogy nem vettek észre ilyen jellegű hibát, hogy a pénztár egyenlege negatív.

kamilla1 # 2005.05.17. 11:16

Kedves Rexor. Az a cég, amiben alkalmazott voltam: rendben van, az nem csinált ilyesmit. Számviteli szolgáltatást számlázott a "problémás" cégnek. Szerződés azért nem készült, mert én nem voltam hajlandó aláírni az abban előírt kötelezettségeket, mert tudtam hogy nem teljesíthető. Tudom, hogy hibás vagyok ebben, de gondoltam még mindig jobb ha nincs, mintha ilyen lenne. Az összeg egyébként a piacon kb. a bérszámfejtés díját fedezné, olyan alacsony. (bár éves szinten 200 e felett van és könyvelésről mindenképpen szerződni kéne) A munkáltatóm tevékenységi körében szerepel a számviteli szolgáltatás, de másnak nem végez ilyet. Természetesen nem működtem közre a csalásban, de pl könyveléskor látnom kellett, hogy nincs aláírva pl.egy 15 milliós pénztárbizonylat, még a pénztáros által sem, és hát hogy lehet egy pénztár egyenlege negatív? Azon gondolkozom, hogy mi legyen a levélben és vajon kinek címezzem? A volt munkáltatómnak, vagy a "problémás" cég vezetőjének? Esetleg az utóbbinak utólag írhatnék, hogy a korábban szóban közölt észrevételeimet most megerősítem.

Rexor # 2005.05.17. 10:45

Ha jól értettem, nem működtél közre a hamis bizonylatok elkészítésében, hanem jóhiszeműen lekönyvelted őket, emiatt nem lehet problémád. Ha tudomásod volt arról, hogy a társaságnál adócsalás történik, és nem tettél feljelentést ez már kicsit problémásabb dolog, mivel rádhúztják azt, hogy közreműködtél ebben részesként. Célszerű lenne írásban írni egy nyilatkozatot, amelyben felmondod a szerződést közted és a cél között (gondolom van egy megbízási szerződés erre vonatkozóan), és ebben megindokolod hogy azért mondasz fel, mert jogszabályellenesen jár el a társaság. A könyvelési hiba megint egy másik kategória, a megbízási szerződés alapján felelsz azért a kárért, amit a társaságnak okozol, ha a könyvelésed miatt éri kár a céget bírósági úton kérhetik a kár megtérítését. Persze ha mástól vetted át a könyvelést, és az ő általuk készített dolgokban van hiba, ezért nem felelsz.

kamilla1 # 2005.05.17. 10:30

Másfél éve egy ismerősöm kérésére novemberben elvállaltam 2 cég könyvelését. Nagyon nagy hiba volt. Próbáltam rendbe tenni, de nagyon hiányos volt. A napi dolgokat rendben megcsinltam(áfa bevallások, bérszámfejtés stb.), de a visszamenőleges dolgok miatt göngyölődnek a problémák. Egy könyvvizsgáló aláírta a 2003-as beszámolót, de nem nézte meg valójában. Néhány hónapja, de már 2005-ben eljöttem onnan, mert rájöttem, hogy APEH igazolást, biztosítási kötvényt, bankgaranciát hamisítottak. Nem mindenről adnak számlát, ellenben "vesznek". 10 éves a cég, nincs semmilyen szabályzata, pl. számviteli politika stb. (Azt mondták, csináljak ha akarok)Több milliós pénztárbizonylatokat nem írta alá senki. A pénztár egyenlege időnként több tízmillió forint, minuszban. A kérdésem: nem vagyok hajlandó közreműködni a 2004-es zárásban. Lehet-e ebből problémám, illetve abból hogy a tudomásomra jutott dolgokat nem jelentettem sehol? Arról sincs papírom, hogy ezekről a problémákról szóltam. Rámkenhetnek-e valamit utólag? Mi a helyzet, ha valami valamit utólag könyvelési hibának minősítenek?