ingatlan+adó


Rexor # 2002.05.22. 17:07

Kedves Fu!

A felújítást, ha nincsen számla vagy szerződés, tényleg nehéz bizonyítani. Azt tudom ebben az esetben megoldásként javasolni, hogy az, aki a felújítást végezte adjon ki erről egy nyilatkozatot, ami tartalmazza a felhasznált anyagok és a szolgáltatás ellenértékét, az APEH ezt is elfogadja (persze csak ha hajlandó erre).

A vételárral kapcsolatban pedig azt tudom mondani, hogy végülis ez az egész Szja rendszer lényege. Röviden: ha valaki gazdagodik, adózzon utána.

Fu4 # 2002.05.22. 14:40

köszönöm a választ.
Említetted az értéknövelt beruházást. A lakás valóban fel lett újítva, de számla nincs róla, sk csináltunk mindent. Ilyenkor mit lehet tenni?
Sajnos az akkori vételára meg sem közelíti a mostani értékét. Ezt senki nem veszi figyelembe?

Rexor # 2002.05.22. 12:43

Kedves Fu!

Ingatlan átruházásakor le lehet vonni a következőket költségként:

megszerzésre fordított összeget (pl. a befizetett illetéket, ügyvédi költséget, stb.)
értéknövelő beruházást (pl ha ki lett bővítve, felújítva, stb.)
átruházással kpacsolatos kiadásokat (ez elég ritkán szokott előfordulni).

A Te esetedben más költséget nem lehet elszámolni.

Lakótelek vásárlása esetében az arra jutó 20 % adót lehet levonni, a fenti költségekkel csökkentett összeg után kiszámított adóból DE csak abban az esetben, ha lakóházat kezdesz építeni 48 hónapon belül.

De tömören, úgy van ahogy mondod.

Fu4 # 2002.05.21. 13:54

3 evvel ezelott megvettem az Onkormanyzattol azt a lakast, amiben testveremmel es szuleimmel laktam. Szuleim orokoltek videken egy kis hazat, es oda is koltoztek. Ocsemmel megallapodtunk abban meg anno, hogy mivel neki nem volt semmi penze (meg tanult) igy en vettem meg a lakast, de termeszetesen neki is 'jar' belole. Most el szeretnem adni a lakast, es ocsemnek a vetelar 30%-t adnam. O bele is egyezett, csak itt jon a buktato. En nem szeretnek most uj lakast vasarolni, ideiglenesen alberletbe mennek, es vennek egy olcso telket es epitkeznek rajta. Igen am! De akkor az el nem koltott penz 20% be kell fizetnem adoba marciusba? Amit a testveremnek adok, meg le is adozom???