Tiszteletem!
2005. október elején kaptam egy levelet a számlavezető bankomtól, miszerint a 2004.10.01. és 2005.03.01. között nem minden vásárlásom összegét vonták le a számlámról. Kérik, hogy az összeget (421eFt), 2005.10.14-re helyezzem el a számlámon. A számlámat még nem zárolták, így a fizetésemhez hozzáfértem. A számlám soha nem volt fedezetlen, ha az lett volna nem tudok vásárolni a kártyámmal. Semmilyen hitel nincs a számlámhoz kapcsolva. A banktól nem fenyegető levelet kaptam, hanem egy "szíves elnézését kérjük a kellemetlenségért" hangneműt. Ismerősöm révén megtudtam, hogy nem én vagyok az egyetlen, a bankban körlevelet küldtek az ügyintézőknek, hogy tavaly 2004. szeptemberétől 2005. májusáig bezárólag több ilyen terhelés nem került elszámolásra az ügyfelek számláin.
A kérdésem a következő:
Megteheti-e a bank, hogy ennyi idő elteltével követeljen tőlem egy ekkora összeget és nekem erre csak 14 napot adjon? Mi van ha nem fizetem ki? És mi lenne ha most - a beterhelés előtt - megszüntetném a számlát. Köteles vagyok egyáltalán visszafizetni? Élhetek-e részletfizetési lehetőséggel?
Továbbá kérdezem én: ki emlékszik arra, hogy mennyit vásárolt tavaly decemberben és hol? És honnan tudom, hogy jogos-e? A bankszámlakivonataimat igaz nem ellenőriztem tételesen, nem is igazán igazodom ki rajta, hiszen a zárolt összegeket csak dátum és összeg megjelölésével tüntetik fel, a vásárlás helye nem szerepel a kivonaton.
Várom mielőbbi válaszukat!
Köszönettel: Kat