Otthontámogatás

drbjozsef # 2025.11.27. 13:15

Pannasag,

Ha minden hónapban igénylened kellene, akkor működne. (mint pl. amilyen az ösegélyző pénztárak lakáshitel törlesztő támogatása)
De most jan20-ig megigényled, és szerintem a feltételein nem tudsz változtatni.
De ezt is nyilván vagy a bank, vagy méginkább a törvényalkotó tudná pontosan megválaszolni. Ez még mindenkinek új, szerintem még az sem érti, aki kitalálta.

(Én egészen biztosan emlékszem, hogy pár hete még arról volt szó, hogy végtörlesztésre, előtörlesztésre nem használható. Hogy ez azóta megváltozott, az simán lehet, ha a kormany.hu is ezt állítja. Szokott ez így lenni.)

Pannasag # 2025.11.27. 13:05

Nem mondtam, hogy visszaható hatállyal fogja változtatni a havi törlesztőrészlet nagyságát. Azt vetettem fel, mi van, ha később változik a szerződés, amit a változást követő 5 napon belül kötelező bejelenteni.
A hitelszerződés tőlem függetlenül is több okból változhat, pl. új kamatperiódus kezdődik.

eulimen # 2025.11.27. 12:13

Esetleg ez működhet?
Olvasd már vissza kérlek, amit írunk!
Akkor még egyszer a jogszabályból idézve:
4.§ (1) ab) "a változó kamatperiódusú lakáskölcsön-szerződések vonatkozásában a 2025. december 31. napján fennálló kamatelőírás szerinti törlesztőrészletet kell irányadónak tekinteni";

szerinted ha 2026.01.20-a után módosítod a szerződést, akkor az vajon 2025.12.31-re visszaható hatállyal fogja változtatni a havi törlesztőrészlet nagyságát?

Pannasag # 2025.11.27. 11:32

Igen, szerintem is egy átgondolatlan, logikátlan, igazságtalan tákolmány...
És a bankban is teljesen vakon vannak...
Azt mondták, beadhatom az igényemet a futamidő csökkentésére, de egyrészt kb. 80-100.000 Ft költséggel jár, valamint nem valószínű, hogy 2025.12.31-ig készen lesz a módosított szerződés.

A 11.§. (5) bek. szerint
Az Otthontámogatásra jogosult a lakásköcsön-szerződésben bekövetkezett változásról a munkáltatóját a változás tudomásra jutásától számított 5 napon belül tájékoztatja.

Esetleg ez működhet? Beadom az igényt a jelenlegi kisebb törlesztőre,2026.01.20-ig, majd ha készen lesz a módosított szerződés az emelt törlesztőről, erről tájékoztatom a munkáltatómat, és kiegészíti a a korábban utalt összeget.

eulimen # 2025.11.27. 09:15

Előbbit miért fizetne ki egy összegben?
Mert választás előtt osztogatni támadt kedve, amint lecseng a konzultáció, két hónapig ezt is műsoron lehet tartani (azzal, hog a baloldal természetesen ezt is elvenné).
Nincs itt semmi különös látnivaló

Ez valami borzalmas fércmű.
Az bizony. Különösen, hogy a rendelet jelenlegi formájában és szövegében a még meg nem kötött kölcsönszerződésekre vonatkozóan a havi fizetési ütemezésű támogatás (10.§ (2) ba) pont) meghatározatlan időtartamú (de legfeljebb a kölcsönszerződé végéig tart); míg a már meglévő szerződésekre vonatkozóan az egy évnyi előre történő, 2026 elején történő kifizetésről rendelkezésén kívül semmilyen kötelezettségvállalás nincs a rendeletben. Tehát semmilyen jogszabályi alapja nincs annak, hogy aki meglévő szerződésre igényel támogatást, az 2027-re is megkapná.
Vagy én is félreértem, és a 10§ (2) a) pontjában szereplő "teljes keretösszeg" egyáltalán nem az "éves keretösszeg" egymillió forintja, hanem több.
Koherenciazavar a köbön.

drbjozsef # 2025.11.27. 08:30

a legnagyobb trükk viszont ott van, hogy a a munkavállaló jogosultsága nem automatikus, a munkáltatónak a juttatási jogosultságot külön meg kell igényelnie a 3.§ (1) szerint.

Ez minden bizonnyal csak a jogosultak egy kisebb körét érinti (pl. egészségügyi foglalkoztatott kft.-nél, mondjuk háziorvosnál), a messze többség munkáltatója/fenntartója a 3.§(6) szerint automatikusan benne lesz a regiszterben.

drbjozsef # 2025.11.27. 08:28

Egyébként a 10.§(2) "ba" pont van előtörlesztésről szó, bár az a több hitelnél szerepel csak, szóval számomra teljesen értelmezhetetlen, ahogy a 10.§(2) is teljesen értelemtlen szerintem, hiszen a 4.§(1) "a" és "b" csak abban különbözik, hogy már idén létező hitel vagy jövőre veszi fel valaki. Előbbit miért fizetne ki egy összegben? Vagy én értek félre valamit?
Ez valami borzalmas fércmű.

eulimen # 2025.11.27. 07:53

a legnagyobb trükk viszont ott van, hogy a a munkavállaló jogosultsága nem automatikus, a munkáltatónak a juttatási jogosultságot külön meg kell igényelnie a 3.§ (1) szerint.
Arról, hogy a munkáltató regisztrációja jogán egyáltalán jogosult-e a munkavállaló, legkésőbb december 20-ig fog tudomást szerezni (4.§ (1)).

eulimen # 2025.11.27. 07:47

Pannasag

de viszont végtörlesztésre nem igényelhetek 650.000 Ft-ot?
A jogszabály kiemelt része miatt nem vagy ekkora összegre jogosult.
a konstrukció úgy szól, hogy egy évre előre, egy összegben kifizeti az állam az éves kölcsöntörlesztőt (de max. 1M-t) 10.§ (2) a) szerint:

1. "a 4. § (4) bekezdés a) pontja szerinti igénybejelentések tekintetében egy összegben, 2026. február 27. napjáig folyósítja az Otthontámogatás teljes keretösszegét, ha a lakáskölcsön-szerződésből fennálló törlesztőrészletek összege ennél kevesebb, akkor azt az összeget"

Ha be akarod húzni az egészet a támogatásból, akkor jön az, mit drbjozsef mondott, de fürgén kell intézkedned, mivel:
4.§ (1) ab) "a változó kamatperiódusú lakáskölcsön-szerződések vonatkozásában a 2025. december 31. napján fennálló kamatelőírás szerinti törlesztőrészletet kell irányadónak tekinteni";

drbjozsef # 2025.11.27. 06:59

Pannasag,

Ha a kormany.hu írja ezt, akkor ki vagyok én, hogy vitatkozzak vele. Biztos lehet.

Ugyanakkor én ezt nem tudom kiolvasni a 361/2025. (XI. 25.) Korm. rendeletből, nézd meg te is, hátha megtalálod.

https://njt.hu/…25-361-20-22

Se az előtörlesztés, se a végtörlesztés szó nem szerepel benne (ami jó is lehetne, hiszen ha nem tiltja konkrétan, akkor akár lehetne is), de az én értelmezésemben a 10.§(1) bekezdés teljesen egyértelműen definiálja, hogy mire lehet felhasználni a támogatást. A „hitelintézettel kötött lakáskölcsön-szerződésben előírt törlesztés” szerintem a normál törlesztőrészlet, de akár értelmezhető úgy is, hogy szerződésmódosítás esetén is a bank "írja elő" a fizetendő törlesztést, ami akár nagyobb összeg is lehet.

Ha lehetséges a végtörlesztés, akkor abban az esetben szerintem felhasználhatod a 650.000.- Ft-ot (ha, ugye, ezt "írja elő" neked a bank).

Pannasag # 2025.11.26. 23:24

Kedves József!
Most találtam egy ilyet a kormany.hu/otthontamogatás oldalon a Gyakori kérdéseknél:

"12. A lakáshitelem tőketörlesztésére (előtörlesztés, végtörlesztés) felhasználhatom az Otthontámogatást?
A rendelet nem tiltja az elő- és végtörlesztés célú igénybevételt, ezért a kapott Otthontámogatás ezekre is felhasználható. "

Jól értelmezem, hogy ez azt jelenti, hogy ha kapnék 264.000 Ft-ot (22.000 Ft/hó), azt felhasználhatnám végtörlesztésre, de viszont végtörlesztésre nem igényelhetek 650.000 Ft-ot? (csak 650.000 Ft a fennálló hiteltartozásom).

Köszönöm !

Pannasag # 2025.11.26. 22:30

Kedves József!
Köszönöm szépen a gyors választ, megpróbálok a bankkal egyezkedni!

drbjozsef # 2025.11.26. 19:02

Pannasag,

Esetedben a január 20-a jogvesztő határidő, ha addig nem adod be az igénylést, bukod az egészet.
Végtörlesztésre ezt a támogatást nem lehet igénybe venni meglévő hitelhez.

Marad két eset.
Vagy a havi 22.000- Ft-ot igényled meg, és nem fogod visszafizetni 2026-ban. (és szerintem ez a támogatás elég kicsi eséllyel lesz 2027-ben is, szóval összesen 264.000.- Ft tudsz belőle csak igénybe venni 1millió helyett)
Vagy szerződésmódosítással rövidíted a futamidőt. Ennek egy csomó feltétele is lenne a bank részéről (főleg hitelbiztosítéki, jövedelem arány miatt, ezt te tudod, hogy teljesíted-e), másrészt én se nagyon hinném, hogy ezt bő egy hónap alatt le tudod rendezni. Talán nem lehetetlen, de ezt csak és kizárólag a bank tudná neked megmondani. Ha akarsz ebből valamit, érdemes minél előbb személyesen bemenni, vagy jó hitelközvetítőt keresni aki ért ehhez.

Pannasag # 2025.11.26. 15:14

Kedves Jogászok!
Megjelent a közszolgálati dolgozók otthontámogatásáról szóló kormányrendelet.
Nekem jelenleg 650,000 Ft a fennálló lakáshiteltartozásom, és havi 22,000 Ft részletet fizetek.
Az lenne a kérdésem, hogyan tudom a támogatást igénybe venni, hogy ezt a hitelt teljesen visszafizessem 2026-ban?
Csökkentessem a bankkal a futamidőt? Költséggel is jár (szerződésmódosítási díj, közjegyzői ktg, stb), meg az sem biztos, hogy a megadott határidőig (2025.12.31, vagy 2026.01.20. ?) sikerül a módosítás.
Vagy végtörlesztésre igénybe tudom venni valahogyan a támogatást?
Hogyan a legjobb beadni az igényt?
Köszönöm előre a segítséget! :-)