Köszönöm a segítséget!Még nem kaptam hivatalos pappírt, engem a napokban kerestek fel személyesen a rokonaim mivel nemtudták biztosan hogy hol lakom!
Örökösödés után mit kell fizetni?
- 1
- 2
hagyatékátadó végzést kaptatok már?
http://www.magyarorszag.hu
honlap bal felső sarkában megjelenő "keresés a Portálon" ablakba írd be az "öröklési illeték" kifejezést, és minden szükségeset megtudsz onnan.
Sziasztok!Édesapám 3 éve hunyt el!A napokban derült ki hogy édesapám után én és testvére örököltünk egy házat!Engem az érdekelne hogy mit kell majd fizetnem ezután a ház után? A segítséget előre is köszönöm! Roxana
Sziasztok!
Nemrég derült ki, hogy az édesapám fietése (nov. 18ig dolgozott) és a ki nem vett szabadságok (kb. 20 nap) kifizetését is a három gyermek örökli, ezt a munkáltató letétbe helyezi a közjegyzőnél vagy hol, és csak a hagyatéki tárgyalás után kapjuk meg. Miért mi örököljük a fizetését? Ez után is kell adózni (vonnak SZJA-t tőle és tőlünk örökösödési adót is)? Miért nem kaphatja meg az édesanyám mindenféle örökösödési hercehurca nélkül?
A segítségeteket köszönöm!
Üdv: AlterEgg
Sziasztok!
Az előző hozzászólásomhoz lenne egy kiegészítés: amit az édesanyám felvett a bankszámláról, és temetési költségként elszámolható, az után kell-e örökösödési adót fizetni, vagy csak a költségek után fennmaradó résznek a felét örököljük (már majdnem a felvett összeg felét fizették ki a számlákra)?
A segítséget mengköszönöm.
Sziasztok!
Derill ajánlotta, hogy a kérdésemet itt kellett volna feltenni, nem a "öröklés és családjog" témában. A történetem a következő:
Édesapám tragikus hírtelenséggel eltávozott közülünk. Végrendeletet nem hagyott maga után.
Édesanyám és két testvérem vagyunk az örökösök (édesanyám és 3 gyermek).
Ami az örökségbe tartozik (minden közös tulajdonú volt édesapámnak az édesanyámmal): egy kb. 14millió Ft-ot érő ingatlan, kb. 1millió Ft készpénz (amit közös bankszámlán tartottak), egy hobby kert (nagyságát és értékét nem tudom, de nem lehet túl nagy), és TSz-nek adott ki hosszú távra valamekkora földet.
Kérdés: édesanyám a közös bankszámlaszámukról levette a rajta lévő összeg nagy hányadát (temetési költségekre)...mi után, és mennyit kell adózni?
Jogilag mennyire megkérdőjelezhető az, hogy a közös bankszámláról édesanyám levette a pénzt?
Azt tudjuk, hogy az ingatlan, a pénz és a föld után biztosan kell adózni, de kell-e az életbiztosítás után járó összeg és különböző, más szervezetektől érkező (pl.: önkéntes magánnyugdíj-pénztár, szakszervezeti juttatás) haláleseti kifizetései után? Vagy ezek mind adómentesek?
A segítséget megköszönöm.
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02