ingatlanszerzési illeték

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.25. 15:44

Igen. Majd küld a hatóság fizetési meghagyást.

regenye # 2014.10.25. 12:15

Tisztelt Fórumozók!
Ingatlanszerzési illetékkel kapcsolatban kérdezném a következőt:
Fél évvel ezelőtt eladtunk egy örökölt lakást 20 M Ft-ért, melynek tulajdonjoga 1/2 - 1/2 arányban oszlott meg testvérem és közöttem. Most pedig vásároltam egy lakást 11,75M Ft-ért.
A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben az eladott lakáson fennálló tulajdoni hányadom értéke (vagyis 10M) lesz a különbözetszámítás alapja, vagyis 1,75 M forintra kell 4%-os illetéket fizetnem?
A másik kérdésem pedig az lenne, hogy az illetéket az ingatlan adásvételt követően mikor, hol és milyen formában kell befizetnem?

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.16. 07:30

Csak úgy, minden ügylet nélkül nem. (De ha úgy lenne is, az illetékkivetésnél nem vehetik figyelembe a telekkönyvtől eltérő állapotot.)

hagrid # 2014.09.16. 06:41

A 24 év alatt a 15m Ft-os ház nem lett közös tulajdon?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.16. 06:30

Vagy 5.5 m Ft után?
Igen.

hagrid # 2014.09.16. 06:24

Üdvözletem!
Családi házunkat eladtuk 15m Ft-ért. A férjem 1/1 tulajdonban szerepelt a tulajdoni lapon. 24 éve vagyunk házasok. 24 éve vásárolta az ingatlant.
Az uj lakást 11 m Ft-ért vásároltuk. fele-fele arányban.
Nekem most mennyi összeg után kell illetéket fizetnem? Vagy már nem, mivel közös lett az első lakás az évek alatt? Vagy 5.5 m Ft után?
Köszönöm a választ.
Tisztelettel: hagrid

Ditta9 # 2014.09.15. 18:27

Tisztelt Válaszadó!

Az esetem a következő:
egy ismerősömtől 2011 tavasza óta bérelek egy 2.000 nm-es földterületet (termőföld) egy 1,7 hektáros táblából.
Az egész területet (1,7 ha-t) ő 2009-ben vásárolta, illetékmentességgel, mert megfelelt a feltételeknek.

Most kapott egy határozatot, amely szerint a vásárolt termőföld után fizetendő illeték dupláját fizesse be, mert nekem abból 2.000 nm-t bérbe adott.

Kérdésem, hogy jogos-e a teljes területre felszámított büntető illeték, vagy esetleg lehetne esélyünk, ha egy fellebbezésben azt kérnénk, hogy arányosítva számolja azt az adóhatóság az általam bérelt 2.000 nm arányában?

Válaszukat köszönve, tisztelettel: Ditta

huntah # 2014.08.24. 21:07

Csak a tulajdoni hányad által képviselt érték számít, de különbözeti illetéket csak akkor lehet számolni, ha mindez egy éven belül történik.

Figyelni, ha az eladott garzon kevesebb mint 5 éve van a tulajdonotokban, akkor az eladás után 16% SZJA-t fizetni kell. Az adóalap évente 20%-kal csökken, és az ötödik év után nulla lesz.
Tehát ha pl harmadik éve vagytok a garzon tulajdonában, akkor 4.5M x 60% x 16% = 432eFt.

lilei # 2014.08.24. 19:19

Üdvözletem
Az én helyzetem a következő:
Férjemmel közösen van egy garzonunk, amit most eladunk 4,5 millióért. a tulajdoni hányad 1/2 és 1/2.
Megvennénk azt a lakást amiben tulajdonképpen élünk. Örökség a nővéremmel. Nekem ebben 1/2 tulajdonom van jelenleg és a nővéremnek is 1/2.
Az ő részét szeretnénk megvenni olyan módon, hogy a férjem 1/4 és én 1/4 részt 1,7 és 1,7 millióért (összesen 3,4 milliót fizetnénk így a lakás feléért).
Illeték miatt kérdezném, hogy ebben az esetben kell-e fizetnünk majd. Tudom, hogy külön-külön számolnak a férjemmel.Azt mondanám kapásból, hogy kisebb értékű lakást veszünk a nagyobb értékűból, tehát nem kell fizetnünk, mivel negatív illetékalap keletkezik.
A kérdésem az, hogy számít-e, hogy egy egész lakásért egy fél lakást veszünk illeték szempontjából, mert csak így igaz az, hogy több pénzünkből kevesebbet fordítunk lakásvásárlásra.

Elnézést a hosszúra nyúlt kérdésért.

ObudaFan # 2014.08.04. 15:04

4% lenne az illeték, de itt van egy kedvezmény: az illetékkötelezettség keletkezésekor a 35. életévét be nem töltött fiatal az első lakástulajdonának (tulajdoni hányadának) megszerzése esetén az egyébként fizetendő illeték 50%-ig terjedő kedvezményre jogosult, ha az egész lakástulajdon forgalmi értéke a 15 000 000 forintot nem haladja meg. Ilyen forgalmi értékű lakás tulajdoni hányadának megszerzése esetén a vagyonszerzőt a szerzett tulajdoni hányaddal arányos mértékű kedvezmény illeti meg.

Attila8308 # 2014.08.04. 12:42

Kedves Ügyvédúr!

Párommal most készülünk lakást venni, Ő 31 én 24 éves vagyok, egyikőnknek sincs semmilyen tulajdonjoga más lakásban, első lakásunk lesz.
5,7 m Forintért vásároljuk, mennyi adót fognak tőlünk ezért behajtani? Lesz mód a részletfizetésre? Mire figyeljünk oda? Válaszát ellőre is köszönöm

ObudaFan # 2014.08.04. 11:47

Ingatlan eladása esetén illetéket nem kell fizetni, esetleg szja-t lehet, hogy kell.
Első lakásnak számít. Hogy jár-e a kedvezmény, az a vásárolt lakás értékétől és az életkorodtól függ.

Marti89 # 2014.07.25. 11:09

Tisztelt Szakértők!

Illeték kérdéssel kapcsolatban keresem önöket. Vásárolnék egy lakást, mely az első önálló ingatlanom lenne, 1/1 arányban. Korábban csak öröklés útján voltam "tulajdonos" kevesebb, mint 1/4 részben.
Kérdésem az lenne, hogy ha az ingatlant, ami örökség volt, eladtuk, az illetékköteles-e, illetve, hogy az a lakás, amelyet meg szeretnék vásárolni, az tekinthető-e első önálló ingatlannak?? Továbbá, mennyi lenne az illeték mértéke, vonatkozik-e rám az illetékkedvezmény.

Üdvözlettel:
Marti

ObudaFan # 2014.07.14. 15:19

Egymás között illetékmentesen tudtok ajándékozni, és utána már megoldható.
Persze, érdemes azért a dolog családjogi jogkövetkezményeit is átgondolni, mert sosem lehet tudni.

Fleecy # 2014.07.14. 12:39

Tisztelt Szakértő!

2011-ben vásároltam élettársammal egy ingatlant, amely 1/1 arányban az én nevemen van. 2013-ban hozzámentem feleségül, de az ingatlan tulajdoni lapján nem változtattunk azóta sem. Most ezt az ingatlant el szeretnénk adni, illetve most készülünk venni egy másikat, amelyben a férjem lenne 1/1 arányban tulajdonos. A kérdésem az, hogy milyen módon tudnánk az elsőként említett ingatlan eladási árának 100%-át beszámíttatni a most megvásárlásra kerülő másik ingatlan illeték-számításánál? Köszönettel!

pestszentlorinc # 2014.07.08. 16:12

Köszönöm a választ

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.07. 12:30

Szerintem elég.

lajcsó # 2014.07.07. 11:53

A "B400"-as nyomtatvány önmagában nem elég. A vevőnek nyilatkoznia is kell arról, hogy első lakást szerzőnek minősül. Ez a nyilatkozat az adásvételi szerződésben is megtehető.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.07. 11:17

Igen. A B400-as nyomtatványon.

pestszentlorinc # 2014.07.07. 10:17

Az adóhivatal első lakásszerzésre is a teljes illetéket rótta ki és le lettünk tolva, hogy miért nem jelezte az ügyvéd a NAV felé előre? Valóban az ügyvéd jelezhette volna?

pestszentlorinc # 2014.07.07. 10:00

Első lakástulajdon megszerzésekor az illetékkedvezmény mértéke jelenleg 50 %? Tehát csak a 4 %-os illeték felét kell befizetni?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.30. 12:36

Az 1/3 eléri az 50%-ot vagy nem?

Anna2013 # 2014.06.30. 11:32

Tisztelt Szakértő!

Első lakástulajdon szerzőnek minősül-e az aki nem töltötte be a 35. évét, de van/vásárláskor már csak volt 1/3 tulajdonrésze egy lakásban?

(A (6) és (15) bekezdés alkalmazásában első lakástulajdont szerzőnek az minősül, akinek nincs és nem is volt lakástulajdona, lakástulajdonban 50%-ot elérő tulajdoni hányada, lakástulajdonhoz kapcsolódó, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű joga.)

Válaszukat előre is köszönöm!

Pusztaegres # 2014.06.18. 18:15

"Nagyon rossz ötlet a költségektől tenni függővé az ügyleti akaratot"
Hú de vagány szöveg. aki ilyet mond annak biztosan nincsenek anyagi gondjai, vagy az 1 milliárdhoz csak még hiányzik neki 999 Ft.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.18. 15:01

csak tulajdonközösséget megszüntető szerződést, melyet elküldtünk a Földhivatalba egy tulajdonjog bejegyzési kérelemmel.
A szerződés szövegezésétől függően talán érdemes lenne fellebbezni. De miért nem a szerződést szövegező, ellenjegyző ügyvédet kérdezed?