ingatlanszerzési illeték


Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.31. 07:00

Nézd, ha valaki vásárol egy ingatlant, akkor a hivatalt baromire nem érdekli, hogy kölcsönből fizette a vételárat vagy zsebből. És ehelyt többnyire a kérdések jogi oldalával foglalkozunk - az erkölcsivel csak ritkán és érintőlegesen.
(Én is azt hiszem, hogy kettőnk közül valaki valóban nem ért valamit, de Nyuszival szólva: "az a valaki nem én vagyok".)

fuleskutya # 2007.08.31. 05:16

Ne haragudj, de a jelek szerint nem igazán érted, hogy miről van szó...
A férjem felvenne egy olyan hitelt, ami már eleve óriási anyagi veszteséggel jár, azért, hogy mielőbb megnyugtatóan rendeződjön a gyerekek helyzete, valamint még fizessen az államnak 700 ezer forint illetéket arra a házrészre, ami ideiglenesen kerülne a "birtokába" (kompletten jelzáloggal terhelve, a hitel után havi 90 ezret fizetve), amíg el nem adja a házat és a teljes vételár felénél többért (a hitel előbbi visszafizetése miatt további százezreket számolnak fel neki) ki nem váltja a jelzálogot arról az ingatlanrészről amivel "gazdagodott".

Az már csak egyéni vélemény és nem tartozik a tárgyhoz, hogy alapból undorítónak tartom, hogy ha én veszek 13 millióért egy házat (összegürizem rá a nem kevés pénzt, félreteszem, és nem a kocsmába viszem, mitöbb, már nem kevés adót fizettem rá, mert ugye ez nettó összeg a fizetésemből ezt ne feledjük azért) - fizessek az államnak "büntetésként", hogy nem egy lumpen alak vagyok, aki elissza, eldohányozza stb. a pénzét, 700 ezret, ami horrorisztikusan magas összeg a 13 M-hoz viszonyítva...

De hogy olyanra fizessek, ami nem "gazdagodás", mindössze a gyerekek és felnőttek lelki egészségét szolgáló áthidaló intézkedés... Ha Te ezt igazságosnak tartod, akkor nem tudok más érveket felhozni, mert nincsenek...

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.30. 18:46

Nem értelek. Ha valaki ingatlant vásárol, illetéket kell fizetnie. Miért tennének kivételt azzal, aki momentán épp válik is?

fuleskutya # 2007.08.30. 07:11

:( De ez az, hogy nem gyarapodnánk... ld. első hozzászólásom...

Elég durva ha ennyire rugalmatlan az állam, miközben a kiskorúak érdeke egyértelműen az, hogy egy megromlott kapcsolat minél előbb megszünjön, s a gyerekek élete - a körülményekhez képest - normalizálódjon. (Persze az lenne a legszebb, ha minden oké lenne, és nem lenne válás, de ez megoldhatatlan)

:(

fuleskutya # 2007.08.30. 07:09

Ez eddig rendben van, de akkor miből lesz én házam? Ha arra ki kell fizetnem az illetéket, megint ott vagyok, ahol a part szakad :(

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.30. 07:08

Most van egy 26 milliós házatok. Ha veszel egy 13 millióst, akkor kettőtöknek lesz egy 26 milliós és egy 13 milliós háza. Vagyis a vagyonotok nőtt. Természetesen a vagyonszerzés után illetéket kell fizetni.

Azt, hogy gyarapodjatok is, és ne is kelljen illetékelni, nemigen lehet megoldani.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.30. 07:06

Adnak jelzáloghitelt szabad felhasználásra is.

fuleskutya # 2007.08.30. 07:02

Miután megköszöntem a gyors választ és 5 percig kellemesen éreztem magam, hogy mégis van kiút, utána vetődtek fel a további kérdéseim...

A hitelfelvétel célja (eddigi felállás szerint) az lett volna, hogy a férj kivásárolja a fél házat... ha együtt vesszük fel, nincs cél... tehát nincs hitel...

A másik kérdés, ami felmerül bennem, hogy oké, én lemondok a javára a hitelátvállalás fejében... akkor viszont nekem kell adóznom a 13 millióért vásárlandó ingatlan után, azaz ott vagyok, ahol a part szakad. :(

Vagy valamit rosszul értelmezek?

Köszönöm előre is a válaszokat.

fuleskutya # 2007.08.30. 06:50

Kedves Béla Sándor!

Nagyon köszönöm a tanácsot, nincs ügyvédünk, mivel elvileg közös megegyezéses válásról van szó, csak menetközben kissé eldurvultak a dolgok és a gyerekek miatt jobb lenne minél előbb véget vetni a közös életnek :(.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.30. 06:28

Nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni, ha a házassági vagyonmegosztás során a passzívákból való nagyobb részvállalás kiegyenlíti az aktívákból való nagyobb részesedést.

Vagyis ha együtt veszitek fel a hitelt - és a férjed az osztozkodáskor magára vállalja annak fejében, hogy ő kapja a ház 1/1 tulajdonjogát, akkor nem kell illetéket fizetnie.

Nincs ügyvédetek?

fuleskutya # 2007.08.30. 06:16

Sziasztok! Új vagyok itt, nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a lehetőségre.

Egy elég faramuci dologban szeretnék kérdezni...

Válunk három gyerekkel, van egy közös (feles) tulajdonú házunk a férjemmel. A gyerekek lelkiegészsége érdekében - mivel nem nagyon volt érdeklődés a házra - a férjem esetleg felvenne áthidaló kölcsönt arra, hogy kifizesse a részemet és külön tudjak költözni.

Alapvetően nem akarja megtartani a házat (eszetlen sok a hitel költsége, nem kell bemutatnom). Kb. egy év alatt értékesíteni szeretné, s visszafizetni az áthidaló kölcsönt.

Azonban ez úgy néz ki, hogy ő "gazdagodik", tulajdonjogot szerez ugye egy fél házra, ennek az illetéke 700 ezer forint lenne nagyságrendileg (13 milliót adna nekem érte).

Nem lehet valami módon igazolni azt az illetékhivatal felé, hogy nem gazdagodásról van szó, hanem átmeneti állapotról, ami a kultúrált válást segíti elő? Fel lehet esetleg függeszteni az illetékfizetést x időre és addig eladja, igazolja, hogy visszafizette a kölcsönt, és csak egy "félháznyi" pénze maradt, amit ingatlanvásárlásra fordít?

Előre is nagyon köszönöm a segítséget!

Tomi620 # 2007.02.09. 10:25

Azt szeretném kérdezni, hogy ha öröklöm apám után mondjuk egy lakásingatlan negyedét (anyu lakik benne), és befizetem az erre eső örökösödési illetéket, akkor pl. a földhivatalnak a tulajdonjog átírásáért kell-e még fizetnem? (Vagy bárkinek, bármiért.)
Köszönöm!

vycab # 2007.01.29. 22:26

Kedves Roni04!

Köszi, hogy írtál, ez jó hír!

Elméletileg folyamatban van, hogy az egész területet családi házas övezetté nyilvánítják, de sajnos nem lehet tudni, hogy mikor lesz belőle vmi. Még 'boxolnak'...
Építési területté talán lehetne, de annyira nem vagyok tisztában ezekkel a dolgokkal.

Roni04 # 2007.01.29. 16:05

Nem lehetne építési telekké, beépítetlen területté vagy lakóingatlanná minősíteni, mielőtt megveszitek?

Roni04 # 2007.01.29. 16:01

Kedves Vycab!

Én majdnem biztosra mondom, hogy megkapjátok a kedvezményt. Az illetékhivatal ebből a szempontból nagyon rugalmas. Mindenképpen csatolni kell a munkáltatóit a jövedelem igazolásához, fel kell sorakoztatni, hogy mennyi a család havi kiadása, biztos hogy fog adni kedvezményt. Én megjelölném, hogy mi az a reális összeg, amit havonta fizetni tudtok.

vycab # 2007.01.27. 10:39

Sziasztok!

Lakást szeretnénk vásárolni, és már ki is néztünk egy aranyos házikót.Sajnos nyaraló, ezért szomorúan kellett tudomásul vennünk, hogy a vásárlás után fizetendő illeték kemény 10%. 12m Ft-nál ugye már elég húzós az összeg.
Olvastam viszont az illetékekről, és tudom, hogy lehetőség van kedvezményt kérni, pl részletfizetés, vagy akár az összeg csökkentése. A kérdésem, hogy számíthatunk e méltányosságra, érdemes e kérelmet benyújtani? Ez lesz mindkettőnk első lakása, 23 és 27 évesek vagyunk, a fizetésünk 100e Ft körül van.Nem tudom, hogy milyen szempontok számítanak, illetve mennyire szoktak méltányosak lenni?!Tudnátok segíteni?

Előre is köszi!

hercseg # 2007.01.20. 16:57

köszönöm a válaszokat!

hát, akkor nincs más hátra,mint várni az illetéket.

további minden jót!

sziatok

_Lala_ # 2007.01.20. 09:17

a haszonélvezet pénzért történő megváltásával elkerülhető lenne az illetékfizetés?

Azzal kerülhető el teljesen, ha a haszonélvező és a tulajdonos együttesen adják el az ingatlant, és mindketten megkapják a maguk részének ellenértékét a vevőtől.
Azaz a teljes vételár egy része a haszonélvezőnek megy, a haszonélvezet értékének megfelelően, a maradék pedig a tulajdonosnak, a haszonélvezettel terhelt tulajdonjog fejében.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.19. 12:45

Kisebb lenne az illeték, mert visszterhes a szerzés.

hercseg # 2007.01.19. 11:27

köszi!

a lakás árából új lakást vettem.az eladás komárom-esztergom megyében volt, a vétel csongrádban.így melyik hivatal illetékes?
a haszonélvezet pénzért történő megváltásával elkerülhető lenne az illetékfizetés?

köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.19. 11:18

A vételár nyilván a teher nélküli ingatlan ellenértéke. Mivel ezt teljes egészében te kapod meg, úgy kell tekinteni, hogy a haszonélvezezetről való lemondást mint ajándékot te kaptad.
Hogy mennyit kell fizetni, azt az illetékhivatal majd közli. (Azon sem lepődnék meg nagyon, ha elkerülné a dolog a figyelmüket - nem tudom, mennyire körültekintőek.)

hercseg # 2007.01.19. 10:46

Kedves KBS!

szomorúan olvastam válaszod, amelyet ezúton köszönök!
vagyonszerzési illeték fizetése hogyan történik?a haszonélvezeti jog értékét mi alapján számítják és mennyi rá az illeték?
elkerülhető az illetékfizetés valahogy?
pl: 50.000 ft-ért történő lemondás vagy hasonló?

a szerődésben nincs külön említve, hogy kinek a javára mondanak le haszonélvezeti jogukról a szüleim.viszont a szövegezés így szól: haszonélvezők kötelezettséget vállalnak arra, hogy a vételár kiegyenlítésekor haszonélvezeti jogukról viszavonhatatlanul lemondanak.
így kinek a javára mondtak le?
szerintem az enyémre, de nem értek hozzá.szöveg szerint viszont a vevők javára, mivel az ő teljesítésükhöz van kötve.

előre is köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.18. 15:35

Problémát nem okoz. Viszont ajándékozásnak számít, és vagyonszerzési illetéket kell fizetned utána. Vagy a vevőnek, ha az ő javára mondtak le.

hercseg # 2007.01.18. 12:33

az illeték fizetés című topikban olvastam a haszonélvezeti jog megváltásával kapcsolatos problémákról.
az előbbi beírásomban említett panellakáson szüleim haszonélvezete állt fenn.
a szerződésben külön nnics megemlítve, hogy a lemondásért pénzt kérnének/kapnának.a valóságnak is ez felel meg, a vételárat teljes mértékben én kaptam meg, szüleim a haszonélvezeti jogukról ingyenesen lemondtak.
kérdés: ebben a helyzetben a haszonélvezeti jogról való lemondás nem okozhat problémát illetékfizetési/adózási szempontból?

köszönöm!

hercseg # 2007.01.18. 12:23

kedves Lala!

ismét köszönet a válaszaidért!

jelek szerint nem kell adót fizetnem az előző lakás eladásából származó jövedelemre.
okai: 14 éve (szüleim által)vásárolt panellakást adtam el 5,8 M ft-ért.akkori ára 400.000 ft volt.igazolható költségem alig van, mivel eredeti szakmám kőműves, édesapám pedig csőszerelő.ennek megfelelően házilag újítottuk fel.
a jövedelem így 5, 4 ft.
az új lakást viszont 9 M ftért vettem, így a laskáseladásból származó teljes jövedelmem benne foglaltatik + 3, 2 M saját forrás is.
a lakáseladásból származó jövedelmem tulajdonjog áránál is kevesebb, mivel az 7, 2 M ft volt, 1,8 M pedig a haszonélvező haszonélvezeti jogának megváltása.

köszönöm a választ!