Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


ingatlanszerzési illeték

Bubó #   2006.03.31. 20:45

Bocsi, a 4,25 helyére 4,0 mFt-ot kell írni. A többi stimmel.

Bubó #   2006.03.31. 20:43

Igen, jogszerű.
A vagyonszerzési illetéket - a nevében is benne van - amiért fizetjük.
Férjed a megszerzett - 4,25 mFt értékű - ingatlanhányad után kellene, hogy fizessen, de az eladott lakás miatt rendkívül kedvezően, a forgalmi érték különbözete után fog fizetni.
Ezen lakásvásárlásához, az illeték kiszabásához az exének semmi köze.

kriszta69 # e-mail 2006.03.31. 20:07

Sziasztok!

Férjem és anyósom 1/2-1/2 tulajdonában volt az a pesti lakás, amelyben 2003-ig férjem volt felesége élt a gyerekeikkel. Ekkor a lakást 8,5 millió Ft-ért eladták. Férjem a rá jutó 4,25 millió Ft-ból - a gyerekekre tekintettel - 3 millió Ft-ot átadott az exének, amit írásban is rögzítettek. (Vagyis férjemnek 1,25 millió Ft-ja maradt az eladott lakás vételárából.)
Mi közösen, 1/2-1/2 arányban vettünk vidéken egy házat, 8 millió Ft-ért.
A rám eső ingatlanszerzési illetéket kifizettük.
Volt felesége lakást vásárolt, ami után elmondása szerint szintén fizetett illetéket.
Most kaptunk az illetkhivataltól egy levelet, melyben az eladott és a vásárolt 1/2 lakástulajdon forgalmi értékének különbözete - 250 000 Ft - után 6.500 Ft (5.000+1.500Ft) illetéket rónak ki.
A pénzt már befizettem, mert a fellebbezés is min. 5.000Ft-ba kerül, de azért van kérdésem:

 • Mégha csekély is az összege, jogos-e a kivetett illeték?
 • Ha jogos, akkor ez után az összeg után kétszer fizetünk illetéket? (egyszer az ex, most pedig mi?)

Válaszotokat előre is köszönöm!

Kriszta

Kriszta

petruja # e-mail 2006.03.31. 18:11

Sziasztok! Aki tud segíteni, kérem írjon.
2006. márciusában vásároltunk feleségemmel egy 32nm-es félkész társasházi lakást, amit ezek után mi építünk tovább. Az illetékhivatal kiszabott egy teljesen irreális árat a lakásért, mivel szerinte az már majdnem lakás (vakolva van csak).
Ha kevés az infó még tudok írni, csak nem tudom mi lehet lényeges.
Köszönöm előre is.

ildikó31 # e-mail 2006.03.31. 15:24

Kedves salamon!

1. 5,5 mFt után kell megfizetni az illetéket, mégpedig olyan mértékben, hogy:
a.) 2.000.000,- Ft után 2%
b.) 3.500.000,- Ft után 6%

2. az illetékhivatal azután szabja ki az illetéket, miután a tulajdonjog bejegyzésre került.

3. lehet kérni részletfizetést.

ildiko31

salamon # e-mail 2006.03.23. 07:44

Sziasztok

Lenne pár kérdésem...
Közös tulajdon megszüntetése címén magamhoz váltom a férjem 1/2 tulajdoni részét 5,5 m forintért. a másik fele eddig is az enyém volt.(válás, vagyonmegosztás). Illetékfizetéssel kapcsolatban nem kerek valami nekem. volt olyan aki azt mondta, hogy 11m után kell illetéket fizetnem, és olyan is, aki szerint csak az 5,5 m után kell, de ez utóbbi esetben is 250e illetéket számolt ki. Elolvastam a jogszabályt, amiben azt olvasom, hogy ilyen esetben azt veszik figyelembe, hogy mennyivel gazdagodott az ember, tehát szerintem az 5,5m-t érő lakáshányadot.
3 részletben fizetek a férjemnek 500e+500e+4,5m (ez a kölcsön lesz). az illetékhivatal csak akkor szabja ki az illetéket,ha már okt-ben a 4,5m-t is odaadtam, vagy már most számíthatok rá, hiszen a földhivatalban már be van jegyezve, hogy megveszem, és az első részletet már oda is adtam.
ha ki is róják a 250e illetéket, azt majd kérhetem-e hogy részletekben fizethessem meg, és ez kb hány hónap szokott lenni? mert kevés az esély,hogy egy összegben tudnék fizetni, hiszen az 5,5 m nagyobb részét is kölcsönből adom a férjemnek.
a válaszokat előre is köszönöm

Cola (törölt felhasználó) #   2006.03.13. 07:17

nem túl nagy energia-befektetés és pozitív kimenetele lehet - tehát érdemes... különösen a részletfizetésre, a teljes elengedés nagyon ritka...

tomihos # e-mail 2006.03.13. 01:12

Sziasztok! Érdeklödni szeretnék,hogy érdemes,van értelme benyujtani a méltányossági kérelmet /elengedjék,ill. részlet/

zoli1234 # e-mail 2006.03.07. 11:39

Sziasztok! Lenne egy kérdésem.

A héten jön az illetékhivatal felértékelni a lakásunkat. Mivel ez régen anyósomé volt és tavaly óta üresen állt elkezdtük a felújítást sőt már a végefelé járunk. Nem tudtuk, hogy elég lesz-e a pénz a felujításra (komplet villany, víz, fűtési rendszer csere volt.) a lakás átírását csak két hete tettük meg. Az átírási, illeték összeget kb félmilió forint.
Felújítás előtt készítettem fényképeket a lakás akkori állapotáról, ill. mivel a feleségemnek a testvérét is ki kell fizetni a lakásból kb. másfél éve egy értékbecslőt is felfogadtunk aki készített a lakás akkori állapotáról egy írásos dokumentumot.
Van egy csomó számlánk az anyagokról, persze a munkadíjakról nem, hiszen akkor többszörösét kérték volna a mesterek.
Ezek után a kérdésem az lenne, hogy a ezek a dolgok elegek-e arra, hogy a hivatal ne a mostani állapot alapján szabja ki az illetéket? A válaszokat előre is köszi!

ildikó31 # e-mail 2006.03.06. 13:35

Létezik ilyen!

A haszonélvezeti jog után illetéket kell fizetni, mégpedig a haszonélvező köteles erre.

Az illteéktörvény következő jogszabályhelyei szólnak erről:
15. § (1) Ha más személy örökli a vagyon tulajdonjogát és más annak haszonélvezetét vagy használatát, a tulajdonjog örököse a haszonélvezetnek, használatnak a 72. § szerint számított értékével csökkentett forgalmi érték után, a haszonélvező, használó pedig az ugyanígy számított haszonélvezeti, használati érték után fizeti az öröklési illetéket.
(2) Az (1) bekezdésben foglaltakat kell alkalmazni akkor is, ha az ajándékozó más személynek ajándékozza a vagyon tulajdonjogát, és más személy részére biztosítja ennek haszonélvezetét vagy használatát.
(3) A tulajdonszerzőt terhelő illeték alapját az (1)-(2) bekezdésben meghatározott módon kell számítani akkor is, ha a haszonélvezet, illetőleg használat öröklése vagy ingyenes alapítása mentes az illeték alól, vagy nem tárgya az öröklési, ajándékozási illetéknek.
(4) A haszonélvezet, illetőleg használat jogával terhelten átruházott (átszállt) vagy ilyen teher egyidejű alapításával megszerzett vagyon esetében a tulajdonszerzőt terhelő illeték alapja a haszonélvezet, használat figyelembevétele nélkül megállapított forgalmi érték és a haszonélvezetnek, használatnak a 72. § szerint számított értéke közötti különbözet. Ezt a szabályt kell alkalmazni akkor is, ha a vagyon tulajdonjogát annak haszonélvezője, használója szerzi meg.
72. § (1) A vagyoni értékű jogok egy évi értékéül az ezzel terhelt dolog - terhekkel nem csökkentett - forgalmi értékének egyhuszad részét kell tekinteni.
(2) A meghatározott időre szóló vagyoni értékű jog értéke az egyévi érték és a kikötött évek szorzata. A jog így számított értéke azonban nem haladhatja meg az egyévi érték 20-szorosát, illetve természetes személy javára kikötött haszonélvezet, használat joga esetén az egyévi értéknek a (4) bekezdés a) pontjában meghatározott életkor szerinti többszörösét.
(3) A bizonytalan időre terjedő vagyoni értékű jog esetében a jog értéke - a (4) bekezdésben foglaltak kivételével - az egy évi érték ötszöröse.
(4) Ha a vagyoni értékű jog valamely személy életének, házasságának vagy özvegységének idejére terjed, annak értékét az illető személy életkorához képest a következő módon kell megállapítani:

 1. ha a vagyoni értékű jog jogosultja:

  25 évesnél fiatalabb, az egyévi érték 10-szerese,

  25-50 éves, az egyévi érték 8-szorosa,

  51-65 éves, az egyévi érték 6-szorosa,

  65 évnél idősebb, az egyévi érték 4-szerese;

ildiko31

CsipiOlgi # e-mail 2006.03.06. 13:08

Sziasztok!

Létezik olyan, hogy haszonélvezeti jog megszerzése? Ezután melyik felet milyen illeték és adó terheli?

zoli1234 # e-mail 2006.03.02. 09:52

Köszi az észrevételt én fogalmaztam pontatlanul. Persze feltüntettem az adóbevallásomban.

Bubó #   2006.02.23. 22:57

Csak a félreértések elkerülése céljából tájékoztatlak, előbb idézek tőled: „Jövedelmem nem keletkezett, mert az teljes összeget az új lakás megvá-sárlására fordítottam
Ez a logika, a következtetés így hibás, úgy lenne igaz, ha azt mondanád: Adófizetési kötelezettségem nem keletkezett, mert a teljes jövedel-met az új lakás megvásárlására fordítottam.
Sokan hiszik azt, hogy ha az eladott ingatlanból származó bevételt (a teljes vételárat) másik lakás vásárlására költik, akkor nem lesz dolguk az adóhi-vatallal. Remélem, te nem erre gondoltál, mert ez súlyos tévedés.
Kizárólag csak akkor nem kell adóbevallást benyújtani, ha 15 évnél régeb-ben vetted az eladott ingatlant, vagy ha a bevétel és a költség különbözete nem pozitív.
Más esetekben, pl. ha keletkezett jövedelem, de azt azonnal másik lakás megvásárlására fordítottad, erről bevallást kell tenni az Apeh felé.
Üdv.

zoli1234 # e-mail 2006.02.22. 15:26

Köszi a gyors választ.
Jövedelmem nem keletkezett, mert az teljes összeget az új lakás megvásárlására fordítottam (gyerekeknek adtam). Úgyhogy adoznom nem kell. A lakás meg több mint 8 MFt. úgyhogy szomorúan veszem tudomásul, hogy megint az állam jár jól.

Bubó #   2006.02.21. 20:02

Kedves Zoli!
A nejed esetében az illeték alapja az eladott és a vásárolt ingatlan forgalmi értéke közötti különbözet.
A gyerekek esetében ilyen kedvezményre nincs lehetőség. Más jogcímen kaphatnának egy csekély kedvezményt, ha a vásárolt lakás vételára a 8 mFt-ot nem haladná meg. De gondolom, az ennél többe került.
Az, hogy a te pénzedből vásárolták a lakást (talán a saját jövedelmükből nem is tudtak volna venni) az illeték szempontjából lényegtelen. Még szerencse, hogy nem ingatlan ajándékozásról van szó, mert annak jóval magasabb az illetéke.

Keletkezett-e jövedelem abból. hogy eladtad az ingatlanodat? Mert ha igen, akkor itt van jelentősége annak, hogy a gyermekeidnek lakást vásároltál. A kiszámított jövedelemadóval szemben ugyanis lakásszerzési kedvezményt érvényesíthetsz, a hozzátartozód lakásszerzésére tekintettel.

Bubó #   2006.02.21. 19:48

Kedves Csimpok!
Úgy gondolod, hogy az Illetékhivatal is benne van a lakásmaffiában?
Nem az lehet, hogy a részletfizetés engedélyezésének az a feltétele, hogy a jelzálogjog - hozzájárulásoddal - az illeték teljes összge kifizetésének a tartamára az ingatlanodat terhelje? Mert az a biztos, nem az ígéret.
Ha nem kapod meg a részlet-kedvezményt, és nem fizetsz, a végrehajtási jogot azonnal ráteszik az ingatlanra, ahhoz nem kérik a hozzájárulásod.

zoli1234 # e-mail 2006.02.21. 15:57

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy a nejemmel volt egy közös tulajdonú lakásunk amit eladtunk, Vettünk egy új lakást ami a nejem nevére és a két kiskorú gyermekünk nevére került. Az adásvételibe beírta az ügyvéd, hogy az előző lakásért kapott pénzem teljes egészében a gyerekeknek adom így került a nevükre a lakás. Ilyenkor a kiskorú gyerekeket vagyonszerzési illeték terheli? Vagy van valamilyen kedvezmény.
Válaszotokat előre is köszönöm

csimpok # e-mail 2006.02.06. 18:39

Sry, egy kicsit összecsúszott, szóval újra :)

Méltányossági kérelmet nyújtottunk be (az összeg csökkentésére és részletfizetésre), és most jöttek meg a kérdőívek. A 15. pontban az szerepel, hogy hozzájárulok-e, hogy jelzáloggal terheljék meg az ingatlant. A kérdésem az lenne, hogy ezt minden további nélkül elfogadhatom-e, vagyis hogy ez nem jelent semmilyen veszélyt? (csak mert a lakásmaffia esetén is ilyen jelzáloggal való csalásokról lehet hallani :).

csimpok # e-mail 2006.02.06. 18:37

Sziasztok!

Méltányossági kérelmet nyújtottunk be (az összeg csökkentésére és részletfizetésre), és most jöttek meg a kérdőívek. A 15. pontban az szerepel, hogy hozzájárulok-e, hogy jelzáloggal terheljék meg az ingatlant. A kérdésem az lenne, hogy ezt minden további nélkül elfogadhatom-e, vagyis hogy ez nem másik pedig az, hogy olyan ajelent semmilyen veszélyt? (csak mert a lakásmaffia esetén is ilyen jelzáloggal való csalásokról lehet hallani :).

Előre is köszönöm a választ.

_Lala_ # e-mail 2006.01.30. 23:31

Amint azt Bubó is írta, ha biztosra akarsz menni, akkor csak akkor adjátok be a földhivatalba a végleges szerződést, amikor már az szerepel a tulajdoni lapon, hogy "Belterület", valamint "művelési ág/kivett megnevezés/: Kivett beépítetlen terület". Ebben az esetben lehet kérni a 4 éven belüli építkezésre vonatkozó kedvezményt.

Bubó #   2006.01.30. 22:55

Az illetéket az ingatlannak a szerződés benyújtásakori telekkönyvi állapota szerint számítják ki. Tehát előre legfeljebb előszerződést szabad készíteni, a földhivatalba még nem szabad benyújtani. Ha megtörtént a belterületbe vo-nás, jogerőssé vált a bontási engedély, és az be is van nyújtva a földhiva-talba, csak azután szabad benyújtania végleges szerződést az adás-vételről.
Ha nem így teszel, valószínűleg nem kapod meg az építési telkek vásárlása-kor kérhető illeték-felfüggesztést.
Üdv.

elve # e-mail 2006.01.30. 09:13

Bocs, hogy ide írok, de ha már itt van illétékben járatos személy, akkor hátha:
Vennénk egy telket, amin jelenleg egy kis házikó is van. A telek jelenleg külterületi, de néhány napon belül belterületbe vonják. Mi építkezni szeretnénk rá (az önkorm. szerint az előbb említett néhány nap leteltével ki tudják rá adni a bontási és az építési engedélyt), vagyis tulajdonképpen építési telekként vesszük.
Szerintetek az illetékmentesség (építési telek, 4 éven belül használatbavételi engedély) vonatkozik erre a telekre?

_Lala_ # e-mail 2006.01.25. 15:29

Na, kicsit alaposabban: szóval a fél lakás az fél ház szintén, a 4MFt * 2% + 10MFt * 6% = 760kFt, az 1/3 ingatlan 12MFt volt, de ez végülis nem befolyásolja a számítást, a végösszeg ugyanúgy 350kFt. :)

_Lala_ # e-mail 2006.01.25. 15:25

Sharina, az biztos, hogy ebben a felállásban csak az egyik vehető figyelembe, de még csak nem is lehet választani, mert a közvetlenül előtte levő az (a 2006. januári), amit figyelembe lehet venni.
Tehát a férj eladott egy fél lakás 5.5MFt-ért, a feleség eladott egy fél lakás 5.5MFt-ért. A férj vesz egy fél házat 12.5MFt-ért, a feleség vesz egy fél házat 12.5MFt-ért. Mindkét fél esetén 12.5-5.5 = 7MFt után fizet illetéket (összen tehát 14MFt után). Ez lesz ~ 4MFt * 2% + 10MFt * 6% = 750kFt.

Viszont az időpont figyelembevételnél a földhivatali beadás számít! Ha el tudjátok intézni, hogy a vétel a két eladás közé essen, akkor a férj választhat, hogy melyik eladását vegyék figyelembe. Ekkor a férj eladott egy 1/3 ingatlant 13MFt értékben, vesz egy fél házat 12.5MFt értékben, fizet illetéket 0.5MFt után. A feleségnél marad 7MFt az illeték alapja, tehát összesen 7.5MFt után kell illetéket fizetni, ez ~ 2.5MFt * 2% + 5MFt * 6% = 350kFt.

Tehát 400ezer forintot lehet spórolni ezzel a művelettel.

Sharina # e-mail 2006.01.25. 15:08

Köszönöm.