társasház rendkívüli közgyűlés

MajorDomus # 2011.02.24. 19:19

ha kétszer elvágod a kábelt, jövőre mar nem fogsz beazni.

Andi2 (törölt felhasználó) # 2011.02.24. 19:02

Szedjétek le. Ennyi. Nincs arról kgy határozat hogy oda tehesse, nem járultatok hozzá, mehet panaszra a Holdra.

Laaszlo # 2011.02.24. 13:05

T.cím!

Kérem tanácsukat az alábbi ügyben.
5 lakásos társasházban lakunk. Az egyik lakó a tetőre helyezett egy antennatartó szerkezetet 2003. évben. A következő év közgyűlésén kifogásoltuk a cselekedetet, mivel mi lakunk a tető alatt a 2. emeleten és már több alkalommal beáztunk annak ellenére, hogy teljes tetőfelújítás történt 1998-ban.
A társasház 2004. évi beszámoló közgyűlésén a Társasházkezelő Iroda felszólította xy lakót, hogy "...a tetőre felszerelt antenna fennmaradásához utólag megkéri a tulajdonosok hozzájárulását, abban az esetben maradhat fenn az antenna a tetőn ha a tulajdonosok a társasházi törvényben meghatározottak szerint hozzájárulnak, amennyiben nem kapja meg a tulajdonosok hozzájárulását a tetőről az antennát le kell szereltetni."
Kérdésem a következő: hány lakónak kell beleegyeznie az antennatartó szerkezet fennmaradásához?
Ugyanis xy-nak esze ágában sincs leszerelni a szerkezetet, hisz most fogja feltenni rá az antennákat, egyik nap is felmászott a tetőre és húzkodta a kábeleket. Amikor kérdőre vontuk, hogy mit csinál a tetőn, azt felelte, hogy semmi közünk hozzá. Ezt a beszélgetést videofelvétel bizonyítja. Az illetőnek rádió távközlési és szolgáltató kft-je van, tehát anyagi érdeke fűződik ahhoz, hogy ez a szerkezet fennmaradjon és a lakók hozzájáruljanak az antennatartó szerkezet fennmaradásához.
Tisztelettel és köszönettel!

Mart # 2006.08.20. 11:50

2003-as a legrégebbi iratom a házról. Korábbi időszakról csak szájhagyomány útján maradtak fenn emlékek.
Én kerestem a két multit az épület elektromos hálózatának teljes felújítása miatt.
Kedden kezdi a kivitelező az erősáramú felújítást, ahhoz minden engedély rendben.
A legjobb szándékkal sem tudnánk az erősáramút úgy felújítani, hogy ne bontsuk a gyengéket, hisz minden lakás mellett keresztezik egymást. A gyenge van felül, falon kívül...
A gyengéken még meccsezünk. A tervben ötcsatornás, süllyesztett hálózat szerepel (EU-s előírásoknak megfelelő), a szabad szolgáltató-választás jegyében … multijainknak viszont kifogása van a süllyesztett, több csatornás ellen, állítólag rontja a szolgáltatás minőségét, nem közösködnek, …. Nem adni, hanem kapni akarnak…
Továbbra is kíváncsi vagyok, mások hogyan intézték el utólag gyorsan és hatékonyan a dolgot.

péterapó # 2006.08.20. 08:42

Mart !

A második számú Cégnél úgy érted, hogy csak úgy fogták magukat és behúzták a kábeleket, elhelyezték a szerelvényeket???

....ha így van szólítsd fel őket a birtoksértés rövid határidőn belüli megszüntetésére...
Helyezd kilátásba, hogy a tulajdonos hozzájárulása nélkül elhelyezett vezetékeket, szerelvényeket az Õ költségére és veszélyére eltávolítod,ha....-ig nem teszik meg.

Gyorsan tudnak jelentkezni.....

Az általam említett ügyekben kivétel nélkül peren kívül, illetve folyamatban lévő perben egyezséggel született megállapodás.

Nem kedvelik ugyanis a gazdasági erőfölényükkel sorozatosan visszaélő cégek, ha ítélet születik....az ugyan is gyorsan terjed, könnyen hozzáférhető....
xxxxxxxxx
Az egyes számú Céggel kapcsolatos "szerződést" is érdemes lenne megböngészned.
A Tanács építési engedélyt, vagy tulajdonosi hozzájárulást adott???

Üdv P.

Polgár légy, ne alattvaló!

Mart # 2006.08.19. 23:26

Péterapó!
Most meccsezek két multival egy ház hálózat-felújítása ügyében. Az egyik még a Tanácstól kapta az engedélyt a hálózat kiépítésére. Komoly összeg fejében hajlandó betelepülni a megtervezett és hamarosan kivitelezésre kerülő modern, ötcsatornás rendszer egyik csatornájába. Jah! … és ne merészeljenek az embereim a felújítás során hozzányúlni az ő dobozaikhoz vagy kábelcsatornáikhoz, mert annak komoly jogi és anyagi következményei lesznek!
A másik multi már a Társasházba települt be. Õk lejjebb vettek a hangból. Nincs meg a szerződés, pedig csak a szolgalmi jog biztosítását követően szolgáltathatnának.
A tulajdonosok mindkét multi jelenlétéhez ragaszkodnak.
"Fejlődésben lévő" kicsik először felmérik az igényeket. Általában minimálisan 5-10 jelentkezőhöz kötik a hálózatépítést.
Egyik általam kezelt Társasházba sem én engedtem betelepülni a szolgáltatókat.
Kb. 1 hónapja közöltem az egyik szolgáltató képviselőjével, hogy a tulajdonosok 4/5-ének írásos hozzájárulása után írhatom alá az elém tolt iratot, hogy antennát szerelhessen a Társasház tetejére. Nem hagyta ott a szerződést, és azóta sem láttam. Az akció lejárt. A tulajdonos, aki be akart lépni a szolgáltatóhoz, finoman átfogalmazva azt közölte velem, hogy vigyen vissza a gólya. Azt is közölte, hogy beperel, ha ezen túl nem fizetem meg neki azt az összeget, amivel többet fizet havonta a multinak, mert én akadályoztam meg a szabad szolgáltatóválasztásban.
Ha küldesz e-mailben egy-két elérhetőséget, szívesen kérek tanácsot azoktól a kollégáktól, akiknek sikerült komoly összeget legombolni a szolgáltatóktól a házon belüli hálózat szolgalmi jogáért. Sosem szégyelltem, és a jövőben sem fogom szégyellni, ha bárkitől hasznos dolgokat tanulhatok. Most épp a legjobbkor jönne ez a tudás.

péterapó # 2006.08.19. 19:36

Mart !

Szerintem nem csak egy "térség" ellátásával kapcsolatosan kell szükségszerűen bontással-véséssel járó munkát végezni.
A vélemény szabad...te úgy érzed,hogy hogy csak a helyiség használat esetén kell komolyan tárgyalni a szolgáltatókkal..az épületet nyugodtan be lehet csövezni..vésni, kapcsoló szekrényeket elhelyezni a folyósókon.
Én nem sarc szedésnek nevezném azt, ha én egy szolgáltatónak helyet biztosítok az ingatlanomban...melyből neki nem kis jövedelme származik igenis fizessen !
Multi cégeket is lehetett kötelezni a házak előtt felbontott és "véletlenül" úgy hagyott aszfaltozás tisztességes elvégzésére ( nem foltozgatás)

Te a Társasház a saját ellátásának véledt egy gazdasági társaság tevékenységéhez szükséges feltételeket. Õk is keményen megkérik a pénzüket az ügyfelektől.

Költői a kérdésed, hogy hol szednék be ezt az összeget a szolgáltatók. Az általad képviselt épületekben, ahol ingyen és bérmentve engedted be pl.az internet,telefon szolgáltatókat kedvezményes tarifákat biztosítanak a Társasház tulajdonosainak mindezért???? Gondolo
  • nem.

Egyébként találkoztam jó néhány tisztességes, hozzáértő közös képviselővel.

Ugyanígy ismerem jó néhány kk. ellen folytatott -s elitéléssel végződő-büntetőeljárás iratait.
Üdv P.

Mart # 2006.08.18. 22:30

Péterapó!
Szerintem ne tévesszük össze a társasház, vagy a házon belül egyes tulajdonosok ellátását biztosító kisebb egységek és kábelek elhelyezését, a nagyobb térség vagy övezet ellátása érdekében helyiséghasználatot is igénylő központok/alközpontok, erősítők, antennák üzemeltetésével.
Komoly bérleti szerződéseink vannak molil szolgáltatóval, áramszolgáltatóval terület-, illetve helyiséghasználatra. Ezek a szolgalmi illetve tartós használati jogok valóban bejegyzésre kerültek az ingatlannyilvántartásba. A bérleti-, használati díjakat a szolgáltatók számla ellenében a szerződésben foglaltaknak megfelelően meg is fizetik.
Valóban szedhetne komoly sarcot minden egyes Társasház a saját ellátására szolgáló vezetékek, egységek elhelyezéséért is. Szerinted hol szednék be ezt az összeget a szolgáltatók?
Egyébként találkoztál Te már valamihez is értő közös képviselővel?

péterapó # 2006.08.18. 19:50

Komoly szolgáltató szolgalmijog/vezetékjog megszerzése után kezd bármilyen hálózat kiépítésébe.Ezt a jogot az ingatlannyilvántartásba bejegyzik.
Melynek megadásáért a Társasház jelentős összeghez juthat. Sajnos hozzá nem értő közös képviselők nem észlelik, hogy különböző helyiségeket évtizedek óta fizetés nélkül használnak/elfoglalnak különböző szolgáltatást végző gazdasági társaságok .
A bejegyzéshez tulajdonosi hozzájárulás szükséges.

Üdv P.

swift # 2006.08.13. 15:49

"A lakossági Internet szolgáltatása nem dedikált internet-hozzáférést biztosít, az előfizetőt az internet-szolgáltató hálózatával összekötő hozzáférési szolgáltatás minimális átviteli sebessége letöltési irányban minimum 128 kbit/s maximálisan 1024 kbit/s, feltöltési irányban minimum 64 kbit/s, maximum 1024 kbit/s.
Az egyes internettartalmak elérhetőségét, letöltési sebességét a független tényezők is befolyásolják, így a megadott átviteli sebesség értékek kizárólag a saját hálózata és az előfizető között garantáltak."

Miért van az hogy amikor megyek gépet szerelgetni, akkor mindig a minimum van?

swift # 2006.08.13. 15:35

Kedves ssolidute!

Tudom, hogy nem ebbe a témába tartozik, de jobb lenne ha inkább adsl-re kötnéd a gépedet.
Rengeteg számítógépet szerelek (igaz nem ez a szakmám), de hidd el, nem éri meg a fáradságot a mikrós internet miatt zaklatni a házat. Bekötteted, aztán majd jönnek elő vele a gondok (2-3 napos kiesések, az előírt sávszélesség tizede). Szerinted miért ilyen olcsó?

Amúgy az x szolgáltatónál (remélem egyre gondolunk) ha jól tudom akkor úgy van, hogy a házban min. 3-an kell rendelni ezt a szolgáltatást. Ha nem így van, akkor sokkal többért fogják neked kiépíteni.
Előre közlöm, hogy nem csak parabolát fognak a tetőre tenni, hanem egy ócska linuxos számítógépet (router, amin célszoftver fut) is a padlástérbe vagy bármely KÖZÖS tulajdonba, ami lakattal lezárható (azért közösbe, mivel ha probléma van az összeköttetéssel, akkor a másik kettőnek is tudjanak segíteni attól függetlenül hogy otthon vagy-e. És a kérdés: ha beteszik pl. a padlástérre, akkor az áramot honnan viszik és azt ki fizeti meg?
Elösször el kéne menni referenciahálózatot megnézni ahol tudod, hogy ez a szolgáltató nyújt internetet. Mi van akkor, ha a közös képviselő erről már hallot, látott, tudott?

ssolitude # 2006.08.13. 14:58

Köszönöm a segítséget és a jókívánságokat. Bizakodom.

Mart # 2006.08.13. 11:52

Építési munkának számít. Kábelcsatornákat kell elhelyezni, szükség esetén falat vésni, födémet áttörni.
A leírt szolgáltatás jónak tűnik. Az előnyeit kiemelve kell kérni a tulajdonostársak hozzájárulását az antenna telepítéséhez és a hálózat kiépítéséhez.

T. Tultársak! - megszólítással írd le pontosan, hogy mit szeretnél. Készíts mellé egy listát a lakásokról. A lista tartalma:
Lakás száma tulajdonos/ok/ neve, az aláírás (hozzájárulás)-ra pedig 3 oszlop Igen- Nem - Tartózkodom.

Valószínű, hogy a tulajdonosi lista nem fog kiférni egy oldalra. Minden oldal tetején pontosan szerepeljen a szöveg, amihez a hozzájárulást kéred. Az oldalakat sorszámozd.

Sétálj végig a kérelmeddel, és irad alá a tulajdonosokkal.
Ha megszerezted a 4/5 aláírását, viheted a közös képviselőnek, hogy foglalja határozatba a közösség döntését. Nem utasíthat el.
Sok sikert! Drukkolok neked.

ssolitude # 2006.08.13. 11:13

2003.éviCXXXIII.törvény a társasházakról:
"21.§(1)Az építtető tulajdonostárs a lakásában tervezett építkezés megkezdéséhez a tulajdonostársak 4/5-ének írásbeli hozzájáruló nyilatkozatát köteles beszerezni, ha a munka az alapító okiratban közös tulajdonként megjelölt épületrészt érinti."
Már csak az a kérdés, építtetésnek számít-e ez.

ssolitude # 2006.08.13. 11:00

Nem szerettem volna a műszaki részével foglalkozni, de félreértések elkerülése végett
kitérek rá pontosabban.
A szóban forgó antenna egy darab, 60 cm átmérőjű parabola antennához hasonlatos szerkezet.(A szerződésben ugyan 2 db szerepel, de mindaddig, amíg a szolgáltatás minősége nem kívánja, nem teszik fel a másodikat).
Az egy darab(szükség esetén kettő)antenna mind a 60 lakás internetszolgáltatását el tudja látni, nagyságrendekkel alacsonyabb áron, mint a jelenleg technikailag elérhető bármilyen más szolgáltatás.(Néven nevezve: CSAK ADSL használható az adott házban. A kb. 15 szolgáltató hasonló sávszélességgel rendelkező csomagjai közül a legolcsóbb is kétszerese X Kft. szolgáltatásának.Nem véletlenül szeretnék váltani.)
A szolgáltatást NEM KELL mindenkinek megrendelni,és építési, kábelezési, szerelési munkálatok sem folynak ezekben a lakásokban, gyakorlatilag észre sem veszik, hogy valami is változott volna.
A kapcsolat telepítése csak X szolgáltatóval történt szerződéskötés után történik, fizetni is csak ezért kell.A telepítési és üzemeltetési költségek CSAK az előfizetéssel rendelkező lakásokat terheli.
Mivel a házban van egy kábelTV szolgáltató(Internetet nem tud szolgáltatni, és belátható időn belül nem is fog)az áttörések elő vannak készítve, természetesen új rendszer kiépítésével történik a telepítés, hiszen a kábelszolgáltató nem engedi használni a nyomvonalat(jogosan).
Végül: a közös képviselő nem mondta, hogy a tulajdonosok döntenek róla, hanem ő döntött egy személyben, minden felmérés vagy tájékozódás nélkül.

Mart # 2006.08.13. 07:41

A közös képviselő nagyon helyesen mondta, hogy a tulajdonosok döntenek róla. Nem is akármilyen arányban. "a tulajdonostársak 4/5-ének írásbeli hozzájáruló nyilatkozatát köteles beszerezni, ha a munka az alapító okiratban közös tulajdonként megjelölt épületrészt érinti."
Nem kell közgyűlést összehívni. A hozzájárulások és elutasízások összesítését követően az SZMSZ-ben leírt írásbeli szavazásra vonatkozó szabály szerint a közös képviselő foglalja határozatba a közösség döntését.

Meg kell érdeklődni a szolgáltatótól, hogy az általuk felszerelt antennát adott esetben hány lakás használhatja.
Amíg egy ház tetejére egyetlen tulajdonos szeretne antennát szereltetni, nincs nagy gond. Amikor a 60-ból a harmincharmadik áll elő hasonló igénnyel, akkor már biztosan hatalmas problémát jelent.

65 lakásos társasház tulajdonosa hasonmló igénnyel fordult hozzám. Rendelkezésére bocsátottam a legfrisseb tulajdonosi listát. Kértem, szerezze be a szolgáltatótól a telepítésre ajánlott antenna műszaki leírását, különös tekintettel arra, hogy hány lakás, hány számítógép és televízió csatlakozhat az antennára. Igény esetén a 65 lakásos ház tetején hány db. hasonló antenna helyezhető el. Milyen módon kívánják a tetőn rögzíteni az antennát. Van-e kábeligénye az antennának, ha igen, hogyan oldják meg a tetőről a fsz-i lakáshoz történő levezetést...
A műszaki leírás ismertetésével kérje a tulajdonosok hozzájárulását az antenna telepítéséhez.
A szolgáltatótól a kért műszaki leírás a mai napig nem érkezett meg, a meghirdetett akció pedig hamarosan lejár...
A szolgáltatónak évek óta kábelrendszere van a házban, amin keresztül TV-, internet-, és telefonszolgáltatás vehető igénybe! De! a most reklámozott antennával havi 1.000, azaz Egyezer firinttal lenne olcsóbb a szolgáltatás.
(meddig?)

ssolitude # 2006.08.13. 04:37

Előre is elnézést kérek, ha egy kicsit hosszúra sikeredik a kérdés, de nem nagyon vagyok járatos jogi téren.
Tehát:
Adott egy 4 lépcsőházas társasház 60(4x15)lakással.A tulajdonosok száma még bizonytalan, de úgy 80 körül van. A közös képviselő több más társasházban is betölti a posztot, de nem lakik, és (tudtommal) nincs tulajdona az említett társasházban.
Az eset:
Internetszolgáltatót szeretnék váltani, és érdeklődésemre X Kft. elmondta, hogy a társasház tetejére szerelt antennával ez megoldható, de a közös képviselő beleegyezése szükséges. Ide tartozik még, hogy a lakókra az antenna felszerelése sem anyagi sem más terhet nem ró, a lakásokba semmiféle munkavégzés nem történik, csak akkor, ha X Kft-nél a szolgáltatást megrendelik, mindennemű esetleges károkozásért az épületben(fúrás,szerelések,stb..)a Kft vállalja a felelősséget(láttam a szerződést).
Megkeresésemre a közös képviselő elég ködös kifogásokkal úgymond lerázott. Közgyűlésről, lakók megkérdezéséről szó nem esett, úgy tűnt, ő ezt eldöntötte.
Az SzMSz a tető, mint közös tulajdon hasznosításáról rendelkezik. Mégpedig a TULAJDONOSOK döntenek róla.
A kérdések:
1.Közgyűlés elé kell-e vinni a dolgot, és ha igen, akkor mit jelent pontosan a "tulajdoni hányad 1/10-ével rendelkező tulajdonosok" kifejezés.
2.Egy esetleges aláírásgyűjtés és az 51% megszerzése elegendő a döntéshez? Az így gyűjtött szavazat minősíthető-e meghatalmazásnak?Kell-e az aláírásgyűjtő iratnak bármiféle hivatalos formát adni?
3.Esetleges jogsértésnél milyen felügyelet, vagy szervnél lehet jelezni, és kivizsgálást kérni?
Válaszaikat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2006.07.20. 18:15

Nincs meg a többség. Az egyszerű többség mindenhol azt jelenti, hogy a jelenlévő igenek száma több, mint a jelen lévő nem igenek (vagyis nemek és tartózkodások) száma.

Vadalma # 2006.07.20. 14:15

egyszerű többség:

jelen lévő IGENek többek, mint NEMek

minősített többség:

jelen lévők IGENei 50%+1 fölött vannak

abszolút többség:

minden jelen lévő és jelen nem lévő IGENe is beszámítanak

(bizonytalan) Vadalma

Laca42 # 2006.07.20. 12:19

Kedves Fórum!

Igen egyszerű kérdésem lenne.

Társasház, megismételt közgyűlés, egyszerű szavazattöbséget igénylő napirendi pont.

Jelen van (az egyszerű számpélda kedvéért) mondjuk 4000/10000 tulajdoni hányad. IGEN szavazat: 1800, NEM szavazat: 1700, tartózkodik: 500.

Van-e egyszerű szavazattöbség? Én úgy tudom, hogy a jelenlévők 50%-nál több kell hozzá. Más azonban úgy értelmezi, hogy IGEN szavazatból volt a legtöbb, tehát megvan a többség.

Köszönettel:
Laca

zandok # 2006.07.12. 11:49

köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2006.07.11. 19:08

A meghívónak tartalmaznia kell a közgyûlésen elnöklô személy, a közgyûlési jegyzôkönyv vezetôje és a jegyzôkönyvet hitelesítô két tulajdonostárs megválasztására, valamint a szavazásra elôterjesztett napirendet.

péterapó # 2006.07.08. 00:28

T.zandok!
a társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény részletesen választ ad kérdésedre.

35. § (2) Kötelező a közgyűlés összehívása, ha azt a tulajdoni hányad 1/10-ével rendelkező tulajdonostársak a napirend és az ok megjelölésével írásban kérték.

Ha a kérést a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke tizenöt napon belül nem teljesítette, az összehívást kérő tulajdonostársak vagy az általuk megbízott személy a közgyűlést összehívhatják.

Üdv P.

zandok # 2006.07.06. 08:23

Társasházunkban az egyik emeleten az összes lakás feltörték (4db), és emiatt rendkívüli közgyűlést szeretnék összhívni, hogy határozzunk kártyás beléptető beszereléséről esetleg bekamerázásról, a közös képviselő leváltásáról.

1/10-ével rendelkező tulajdontársaknak összehívhatja a rendkívüli közgyűlést, de akkor hányan (25 lakás) mit és kinek kell írni ez esetben?