Iratbetekintés, másolat kérése


Rozália* # 2021.05.08. 15:24

Ó, nagyon köszönöm.
(Egyszer próbáltam őket hívni más ügyben - a pandémia alatt, hogy lesz-e mégis tárgyalás, vagy online leszünk -, nem vették fel; cserébe 2 nappal a tárgyalás után kiértesítettek levélben, hogy nem lesz.)
Hátha most sikeresebb leszek, nagyon köszönöm még egyszer.

Szomorú örökös # 2021.05.08. 10:47

Rozália*

Én kapásból találtam egy oldalt, ahol lehet meg tudod ezt tenni:

https://ugyfelcentrum.fovarositorvenyszek.birosag.hu/…BClet%C3%A9n

Rozália* # 2021.05.07. 17:59

Kedves Szakértők!
A kezemben van egy büntető végzés - én sértett vagyok -, szeretnék utólag betekinteni a rendőrségi nyomozati anyagba. Fontos lenne. Egy oldalra lenne szükségem. A tárgyalás a Pesti Kerületi Bíróságon volt, gondolom, ott kellene ezt kérnem, ha egyáltalán így utólag jogosult vagyok még rá. Ha igen, akkor milyen módon kell a kérvényt beadnom és melyik elektronikus felületen? Van hozzá nyomtatvány?
Köszönöm

nanemaaa # 2016.09.19. 08:14

inci2
A jegyzőkönyv egy példányban készül és az ügy iratainak részét képezi. Mint érintett ügyfélnek jogodban áll az iratokba betekinteni, és azokról másolatot kérni. Ehhez minimum meg kellene jelenni a hatóságnál, vagy írásban fordulni hozzá a másolat kérési igénnyel.

gerbera317 # 2016.09.18. 10:09

Ezt miért itt kérdezed? Kérdezd ott, ahonnan nem kaptad meg az iratmásolatokat!

inci2 # 2016.09.18. 09:10

Agyrázkódást kaptam, és oldalamon zúzódások voltak. Sofőr 3 perc után ott hagyott.Utolagos helyszínelésből nem kaptam másolatot a helyi Rendőrségen.Nem irattak velem semmit alá a kórházban a rendőr azt mondta nem vagyok beszámítható, az elkövető minden rosszat mond rám.SOKKOT kaptam és még Mentőt se rendőrt nem tudtam hívni.Az elkővető dolga lett volna és a helyszínt gyorsan elhagyta.

inci2 # 2016.09.18. 09:04

Kérdésem annyi hogy az elsősegélyt elmulasztó vétkes autós aki elütött, miért nem kapok az utólagos helyszíninelésből jegyzőkönyvet.Nem az elkövető hívott mentőt. 3 napig a kórházban voltam.

Immaculata # 2016.02.23. 19:39

:)A reggeli órákban úgy, ahogyan Attika leírta. A déli egy kicsit másképp zajlik. Ott a reggeli és a fürdés kimarad.

primadon # 2016.02.23. 19:30

Értem, akkor ez nem lehetséges ....
Esetleg elévüléssel kapcsolatos okiratokat ,hol ,és hogy lehet megtekinteni?

Köszönöm!

Dr.Attika # 2016.02.23. 19:29

Üdvözlöm primadon!
Ügyvéd általi iratbetekintés folyamata:

Ügyvéd reggel felkel, megkávézik, reggelizik, zuhanyzik, felöltözik majd elindul a bíróságra "iratbetekinteni". Kezelőirodában közli, hogy milyen számú ügyben kíván betekinteni. Ügykezelő szól a kollégájának, hogy Xaktát hozza elő. Xakta előkerül. Az ügyintéző abból ellenőrzi- ügyvédi igazolványt elkéri- hogy jogosult-e betekinteni.
Jogosult. Ekkor megkapja az aktahegyet és elkezdi lapozgatni. Jegyzetelhet amennyit akar. Ha másolatot akar, akkor jön az irat megjelölési procedúra, majd közli az ügyintéző, hogy mennyi illeték bélyeg kell és mikor lesznek kész a másolatok. Megbeszélt időpontban ügyvéd visszamegy , lenyalja az illeték bélyegeket, aláírja az átvételt és viheti is a kért másolatokat.

Dr.Attika # 2016.02.23. 19:28

Üdvözlöm primadon!
Ügyvéd általi iratbetekintés folyamata:

Ügyvéd reggel felkel, megkávézik, reggelizik, zuhanyzik, felöltözik majd elindul a bíróságra "iratbetekinteni". Kezelőirodában közli, hogy milyen számú ügyben kíván betekinteni. Ügykezelő szól a kollégájának, hogy Xaktát hozza elő. Xakta előkerül. Az ügyintéző abból ellenőrzi- ügyvédi igazolványt elkéri- hogy jogosult-e betekinteni.
Jogosult. Ekkor megkapja az aktahegyet és elkezdi lapozgatni. Jegyzetelhet amennyit akar. Ha másolatot akar, akkor jön az irat megjelölési procedúra, majd közli az ügyintéző, hogy mennyi illeték bélyeg kell és mikor lesznek kész a másolatok. megbeszélt időpontban ügyvéd visszamegy , lenyalja az illeték bélyegeket, aláírja az átvételt és viheti is a kért másolatokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.23. 19:17

Faxon, emilben hogy nyújtja be az illetékbélyeget?

primadon # 2016.02.23. 19:08

Üdvözlök Mindenkit!

Milyen módok léteznek az iratbetekintésre?
Értem ezalatt azt , hogy fax, emailon letudja kérni az ügyvéd?

Köszönöm !

véső (törölt felhasználó) # 2009.10.31. 09:28

radar3
1997.évi XXXI. törvény a gyermekek védelméről

XXI. fejezet, adatkezelés,betekintési jog.
ne hagyd Magad !

nanemaaa # 2009.10.27. 12:46

Mindkét megoldás megfelelőnek tűnik. Talán az ügyvéd drágább.

radar3 # 2009.10.27. 10:11

Sziasztok!
Gyámügyön volt egy tárgyalásom kapcsolattartással kapcsolatban.Lassan már 2 hónapja. Nem tudtam megjelenni.Kérdésem, hogy "szokás" e ilyenkor bármiféle értesítést jegyzőkönyvet akármit postán küldeni a tárgyalásról. Valamint...Nyáron az első bejelentésemről akkor ott a gyámügyes nem adott semmit..hiába kértem..majd egy hónap múlva ismét mentem mert ex ismét nem adta a gyereket. Akkor ismét kértem a jegyzőkönyvet az előző bejelentésemről is. Kifogás akkor az volt, hogy nem tudják hol az ügyirat. Egy hónap múlva küldtem egy tértis levelet,amiben kértem a másolatot. Ennek is már 2hónapja, semmi reakció. A gyámügy igen erősen hülyének néz....Úgy tudom van jogom a jegyzőkönyvhöz, másolathoz, betekintéshez...
Mit tehetek ilyenkor? Mennyek panaszra jegyzőhöz? Küldjek ügyvédet meghatalmazással?
Köszönöm

nanemaaa # 2009.07.17. 12:02

A miértre elméletileg kaphatsz választ. A többihez elméletileg semmi közöd.

monalisa1 # 2009.07.16. 21:24

Amúgy egy bizottság dönt a kiutalásról, a bizottsági ülésről készült jegyzőkönyv meg bizonyára felkerül az önkormányzat honlapjára.

monalisa1 # 2009.07.16. 21:22

Szerintem nem fogják az orrodra kötni - és a többi kérelmezőére sem -, hogy xy miért nyerte el a pályázatot, vagyis mennyivel volt rászorultabb a többinél.

És innentől közömbös, hogy mennyi is volt a jelentkezők száma.

Legközelebb remélve már Te leszel a szerencsés kiválasztott., téged meg az nem fog érdekelni hányat és mivel sikerült leelőzni...

"Lisa"
laikus hozzászóló

Nafthali # 2009.07.16. 16:50

Sziasztok!
Nekem az volna a kérdésem, hogy önkormányzati lakáspályázat elbírálása után van-e jogom megtudni, hogy miért utasították el a pályázatomat, hány pontot kaptam, illetve az adott lakásra hányan pályáztak és hány ponttal nyerték azt meg?
Köszönettel: Nafthali

gitron # 2007.05.19. 09:02

A jogi oltalom ebben az esetben kiterjed az alkotásra, és annak a tervére is.
Európában talán példátlanul erősen védi a törvényünk a szerzői jogot (különös tekintettel arra, hogy az "átkosban" született).
Ami nem terv arról másolat szabadon készíthető. Bármilyen módszerrel.
Jogérzésed berzenkedését helyénvalónak tartom. Arra már van kialakult joggyakorlat, hogy a településrendezési terv addig áll szerzői jogi oltalom alatt, míg azt a képviselőtesület el nem fogadja. Ettől kezdve jogszabály és megszúnik a szerzői jogvédelem. Analóg történhetne így az egyedi tervekkel is. Ha a hatóság engedélyezi, engedélyezési záradékkal látja el, akkor az tulajdonképpen az építési engedély határozathoz tartozik.
És mégsem ez a joggyakorlat.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.19. 04:44

A fotózás is többszörözés, és bármely többszörözés felhasználás.
Jegyzeteket lehet készíteni; illetve, ha perben a bíróság elrendelheti, hogy a másik fél is példányt kapjon.

imolka24 # 2007.05.18. 20:07

Gitron, úgy tűnik védhető az álláspontod.

De, hogy a szerzői jogi művek megtartják-e ezt a jellegüket, és mennyiben egy ép.hatósági eljárásben, az ügyféljogokkal szemben, azért ez nem tiszta. (jogérzékem berzenkedik)

Építészeti alkotásnak (szerzői jogvédelemre érdemesnek) meg nem nevezném az összes ép.hatósági eljárásba kerülő aláírt tervet, vagy dokumentációt.
S ha igen is, szerintem nem mindegy, hogy mely része a tervnek a védendő. Új műszaki megoldás?, vagy az esztétikai, építészeti kvalitásai a tervnek? esetleg az ötletes válasz a helyi előírások 'figyelembevételére'?

A kérdező egy hosszadalmas ügy iratait kérdezte.
Arra - az iratokra, ami nem terv - akkor a fotózás szerinted megengedett?

gitron # 2007.05.18. 17:27

Jogszabályhely (1999. évi LXXVI. törvény
a szerzői jogról):

18. § (1) A szerző kizárólagos joga, hogy a művét többszörözze, és hogy erre másnak engedélyt adjon. Többszörözés:

  1. a mű anyagi hordozón való - közvetlen vagy közvetett - rögzítése, bármilyen módon, akár véglegesen, akár időlegesen, valamint
  2. egy vagy több másolat készítése a rögzítésről.

(2) A mű többszörözésének minősül különösen a nyomtatással megvalósuló mechanikai, filmes vagy mágneses rögzítés és másolatkészítés, a hang- vagy képfelvétel előállítása, a sugárzás vagy a vezeték útján a nyilvánossághoz történő közvetítés céljára való rögzítés, a mű tárolása digitális formában elektronikus eszközön, valamint a számítógépes hálózaton átvitt művek anyagi formában való előállítása. Az építészeti alkotások esetében többszörözés a tervben rögzített alkotás kivitelezése és utánépítése is.

Az iratbetekintés és a másolatkészítés kettő dolog. Az iratbetekintéssel semmi gond.

imolka24 # 2007.05.18. 11:42

Gitron, nem gondolod, hogy az általad említett szerző, adott esetben a tervező cég a konkrét ügyben értékesítette alkotását egy bizonyos célú felhasználási körön belül, és ez felöleli a beleegyezést abba, hogy hatósági eljárás tárgyává-részévé tegyék a tervet, aminek vannak jól ismert velejárói, és ilyen az is, hogy iratbetekintés tárgya lehet?
Persze, a hatóságnak feladata a nem ügyfél érdeklődők kiszűrése, de hát erre van intézményesített rendszer, és szabályozott, hogy ki minősülhet ügyfélnek. A szomszéd azért elég jó eséllyel indul.

Persze, más, ha 3. utcával arrébb ugyanazt megépítik, ekkor valóban felléphetne a tervező a szerzői jogával. De az adott esetben a tervező (ha kifizették) lemondott (illetve hozzájárult) szerintem az adott telekre a terv felhasználásához, és ebbe a körbe beletartozik nem csak a megépítés, hanem az is, hogy - mint a közigazgatási eljárás tárgya - el kell viselni a kapcsolódó eljárás során felmerülő jogos igényeket is, - és elég fura lenne, ha ezt a szerzői jogi törvény korlátozná. Én legalább is így látom.

Mondanál jogszabályhelyet a szerzői jogi törvényben, ami szerinted itt kizárja a másolatkészítést, vagy a fotózást?