nyelvoktatás egyéni vállalkozóként - diploma


wers # 2018.08.10. 13:52

azt azét érdemes előre ellenőrizni, hogy ez a külföldi diploma magyar megfelelőjével folytatható-e a tevékenység. De honosítani érdemes, máshova is kellhet.

wers # 2018.08.10. 13:49

a többit a könyvelőjével és a NAVval intézze

Haloványom sincs, mire gondol. Talán arra, hogy sok egyéni vállalkozónak a vállalkozói igazolvány bejelentéseket, bevallásokat stb. a könyvelő szokta intézni ügyfélkapunk keresztül.

scha # 2018.08.10. 12:01

Nagyon köszönöm, ezen indulunk el.

Ha van még más ötlet, lehetőség, annak is nagyon örülök.

És felmerül még egy kérdés. Az ügyintéző azt mondta az egyéni vállalkozónak, hogy a többit a könyvelőjével és a NAVval intézze. Ez azt jelenti, hogy visszamenőleg is gondja lehet ebből (az egyéni vállalkozást ezzel a tevékenységi körrel márciusban indította, júniusban és júliusban szüneteltette, tehát három hónapig számlázott)? Ebben valami tanács?

wers # 2018.08.10. 11:41

Az oktatási hivatalt kellene megkérdezni.
A honosítás során meghatározzák, a külföldi diploma milyen magyar képzéssel, bizonyítvánnyal egyenértékű.

Utána kiderül, hogy ez a diploma megfelelő-e a tevékenység folytatásához. Esetleg kérheti, hogy a honosításig adjanak határidőt, ne kelljen törölni.

33/2008. (II. 21.) Korm. rendelet szabályozza, olvassátok el.

scha # 2018.08.10. 11:14

Nem történt meg, de az okmányirodai ügyintéző ezt a lehetőséget fel sem ajánlotta, pedig az egyéni vállalkozó nyilatkozott ennek a diplomának a meglétéről. Szerinted az a megoldás, ha ezt honosíttatja (nem tudom, hogy lehet- e)? Ha lehet és beadja, akkor is törölnie kell a tevékenységet most, és később -a honosítás után- felveheti majd megint? Nincs olyan tevékenység, amelyben magyarországi diploma nélkül taníthat nyelvet? Akkor az engedélyezés hatálya alá nem eső képzéseken, ahova nem kell nyelvtanári diploma, hogyan tanítanak? Szerintem kizárt, hogy minden ilyen képzésen tanító tanárnak magyar nyelvtanári diplomája van.

wers # 2018.08.10. 10:57

2001. évi. C. törvény szerint megtörtént a diploma elismertetére, honosítása?

scha # 2018.08.10. 10:25

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni nyelvoktató egyéni vállalkozó tevékenységi körével kapcsolatban.
Az egyéni vállalkozó nyelvet oktat, tevékenységi körébe a 855901 - M.n.s. egyéb oktatást felvette. A tevékenységi kör leírásában többek között ez szerepel: "A képzés különböző formákban történhet: speciális képző intézményben, oktatási intézményben, munkahelyen vagy otthon; folytatható tanteremben, rádión, televízión, internet útján vagy levelező formában. Ebbe a szakágazatba tartozik: nyelvtanfolyam, beszédkészség-fejlesztő kurzus".
Az egyéni vállalkozónak magyarországi nyelvtanári diplomája nincs, van viszont Celta/trinity CertTESOL diplomája, amelyet a világ minden pontján elfogadnak. A felnőttképzési törvény és a 393/2013. (XI. 12.) Korm. rendelet azt mondja, hogy az engedélyezett képzések 20%- ban lehet tanítani magyar nyelvtanári diploma nélkül (az engedélyezés hatálya alá nem eső képzésekről ne is beszéljünk, ahhoz nem kell diploma).
Az okmányiroda felhívta az egyéni vállalkozót tevékenységi kör ellenőrzésre, majd közölték vele, hogy ezt a tevékenységi kört törölnie kell, nem taníthat, mert nincs diplomája.
Szépen kérem, hogy segítsetek valamilyen megoldást találni. Csak én érzem úgy, hogy ez nem jogos? Mit lehet tenni?
Nagyon köszönök előre is minden véleményt, tanácsot.
Üdv: Andrea