Garázsvásár


Hajnal73 # 2019.02.02. 22:21

Kedves Mindenki!
Szeretnék segítséget kérni.
Az előző lakhelyünkön a költözésünk előtt meghírdettem egy garázsvásár hétvégét. A szomszédaim és környékbeliek csatlakoztak. Egy térképen bejelöltem hol vannak kipakolások és néhany mondatban leirtuk, hogy adott helyszinen ki mire számíthat. Így a Kincskeresők célirányosan tudták megtervezni a sétájukat, bicikli/görkori túrájukat. Mi meg többet beszélgettünk egymással, jobban megismertük a szomszédainkat, nem csak megváltunk a felesleges cuccainktól, nem csak csökkentettük a lomtalanítaskori mennyiséget, de barteroltunk egymással, jól éreztük magunkat. A sok pozitívum mellett “csapatépítettünk “ is utcaszinten. Az új otthonunkban bizony szembesülnünk kellett, hogy még mindig sok a felesleges cuccunk, és a helyünk is jóval kisebb. Ezért meghirdettem itt is egy garazsvasar-kincskereso hetveget, azzal a nem titkolt szandekkal, hogy talan konnyebben ismerkedhetunk a helyiekkel. Teljesen ledobbentem, mikor a varosi csoportban a posztomhoz olyan kommentek erkeztek, hogy ezt itt tilos, az onkormanyzattol es a kozeruletesek kepviseleteben kimentek a garazsvasarozokhoz, es birsaggal fenyegettek oket, amennyiben nem hagynak fel a sajat udvarukban levo garazsvasarral. Tilto hatarozatot, jogszabalyt ugyan nem tudtak felmutatni, de a megfelemlites hatott. En ezek utan levelben megkerestem a varos jegyzojet. Leirtam a pozitiv tapasztalatokat (jobb kapcsolat a szomszedokkal, kevesebb lomtalanitassal kidobando,...stb. Az aljegyzo valasza engem nem nyugtatott meg, sot. Ugy erzem, hogy erdekesen ertelmezik a jogszabalyt. Idezem:
“A garázsvásár, amit Ön szeretne szervezni, illetve tartani, az egy használtcikk vásár. A használtcikk vásár tartását a vásárokról és piacokról szóló és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. ( III.13 ) Kormányrendelet szabályozza, mely jogszabályból az Ön esetére vonatkozó részeket az alábbiakban ismertetem.
1§ (1)2 ...
2 § (1) Vásár és piac olyan területen rendezhető, illetve tartható, amelyen a településrendezési terv a vásárrendezést, piactartást lehetővé teszi, vagy amely vásár rendezése, helyi termelői piac működése céljából területhasználati hozzájárulással rendelkezik. A területnek, a vásár, illetve piac jellegétől az ott értékesített termékkörtől, illetve a folytatott tevékenységtől függően, meg kell felelnie a jogszabályban előírt építésügyi, közegészségügyi, élelmiszerlánc-biztonsági, élelmiszer-higiéniai, állat-egészségügyi, növényegészségügyi, környezetvédelmi, kulturális örökségvédelmi, munkavedelmi és tűzvédelmi követelményeknek, valamint rendelkeznie kell a tevékenység során képződő hulladékok elkülönített gyűjtését biztosító hulladéktárolókkal.

Vásár, használtcikk vásár, piac tartásakor felügyeleti szervként és engedélyező hatóságként a települési jegyzőt, azaz hatóságomat jelöli ki a Korm.rendelet 4.§? (1) és (2) bekezdése.

Fentiekből következik, amennyiben Ön teljesíti a 2?§? (1) bekezdésében foglaltakat, akkor tarthat használtcikk vásárt ingatlanán.”

A kérdésem az lenne, hogy egy sima garázsvásárhoz, amit max 2-szer terveznék lomtalanítás előtt évente az ingatlanomon, mindent be kell tartanom, amit egy piacnak kell(ene)? Mert ez így kicsit érdekes...
Előre is köszönök minden választ.