Kedves Fórumozók!
Lakástulajdonosként már másodszorra továbbította nekem a közös képviselő a társasház lakóinak panaszát az albérlőmre.
Első alkalommal a kutyájára panaszkodtak, aki a beköltözés óta óriásira nőtt, összekoszolja a közös helyiségeket, és félnek tőle a kisgyerekek, mert habár barátkozós szándékkal akar felugrani mindenkire, a gazdája többé nem tudja megfékezni a termete miatt. Akkor emailben figyelmeztettem, és - ahogy a közös képviselő tőlem is kérte - kértem, ha van rá mód, költöztesse el az állatot. Ebbe nyilván nem ment bele.
Most arra panaszkodott egy szomszéd a közös képviselőnek, hogy késő este hangoskodás van, és amikor átment szólni, hatalmas veszekedés kerekedett belőle.
Szeretném kikérni a véleményüket, hogy a fentiek alapos indokként szolgálnak-e a szerződés felmondására részemről. A közös képviselő biztosított róla, hogy ha jogi vita adódna a dologból, ő tanúként képviselné a lakókat. A szerződésben ez áll, még az 1 éven belül vagyunk:
"A felek kijelentik, hogy ezen szerződést határozatlan időre kötik. Szerződő felek rögzítik, hogy a bérleti szerződést 1 évig nem lehet felmondani."
"A bérbeadó a bérlő előzetes írásbeli felszólítását követően, legalább tizenöt napos felmondási idővel felmondhatja jelen szerződést, ha a bérlő vagy a vele együtt lakó személy a bérbeadóval vagy a szomszédokkal szemben az együttélés követelményeivel kirívóan ellentétes magatartást tanúsít, vagy a lakást vagy a közös használatra szolgáló területet nem rendeltetésszerűen vagy nem a szerződésben foglaltak szerint használja. A felmondást nem kell előzetes felszólításnak megelőznie, ha a kifogásolt magatartás olyan súlyos, hogy a bérbeadótól a szerződés fenntartását nem lehet elvárni."
Ha felmondom a szerződést, és ő nem hajlandó önként kiköltözni, milyen további jogi lépések szükségesek?
A történetet bonyolítja, hogy az albérlővel ott lakik a 12 év körüli fia. Gondolom, ez a téli moratórium miatt fontos lehet.