Albérleti gondok


drbjozsef # 2023.12.09. 11:19

Ne foglalkozz politikai lózungokkal, neked is jobb lesz.

Egyébként :

"Egy magánszemély számára az a lakóingatlan szolgál ténylegesen, életvitelszerűen lakóhelyéül, ahonnan életét szervezi (pl. rendszeresen innen indul munkába vagy oktatási intézménybe, illetve ide tér haza), ahol a magánszemély az életviteléhez szükséges tevékenységeket – úgymint étkezés, főzés, mosás stb. – legjellemzőbben folytatja, amely családi élete helyszínéül szolgál, amely vonatkozásában közüzemi szolgáltatásokat vesz igénybe, illetve amely elsődleges elérhetőségi címeként (levelezési címeként) jelenik meg a hatóságoknál, közműszolgáltatóknál."

Nem bonyolult ez.

Zöldövezeti11 # 2023.12.09. 10:28

Üdvözletem a Tagoknak!

Esetleg valaki meg tudná határozni,hogy mit jelent jogilag ez a fogalom :

Nem laknak életvitelszerűen a lakóingatlanban”?
Szabatos jogi körülírása mi lenne?

Hogy miért érdekel?

Hát egy feltörekvő mikro-mikro párt elképzelése szerint a lakhatási válságra (már ez is homályos hogy mi az hogy lakhatási válság ) lenne nekik egy tuti megoldásuk.

Létrehoznák a Lakhatási Hivatalt. Ez a hivatal az un. Nem életvitel szerint lakott lakásokat kezelésébe venné és bérbe adná méltányos lakbérért.
A harmadik homályos fogalom ez a méltányos lakbér. Vajon mi az?

Ja ezek a társadalommérnökök azért gondolnának a tulajokra is... adnának valamit a beszedett méltányos lakbérből.

Egyébként nincs új a nap alatt. Cirka 25 éve egy nyírségi polgármester asszony habozta ezt a dolgot. Cs.-né asszony is a más lakásának lefoglalásban és bérbeadásában látta a megoldást a ' tomboló lakhatási válság 'ra.

Amúgy elég gyenge megoldásban utaznának.
A 'komoly emberek' 125 és úgy 75 éve a teljes elkobzásban utaztak.
Az általuk másoknak feleslegesnek ítélt lakásokat ' társadalmasították ' és az arra méltóknak juttatták.

Majordomus # 2023.12.07. 21:18

Csilla
A határozott idejű bérleti szerződés kötelező az új tulajdonosra nézve.
Azt nem bonthatja fel csak a te egyetértéseddel.

A berendezési tárgyakat csak a tulaj engedélyével cserélheted le még saját költségeden is.
Ha visszacseréled azzal helyreállitod az eredeti állapotot.
Fontos.
A szerződésed nem szűnik meg,tehát a kauciót nem köteles visszaadni,te viszont bem vagy köteles az uj tulajdonosnak kauciót fizetni.
Ekkor az a szabály,hogy a régi tulaj a kauciódat átadja az uj tulajnak.

A bútorai árát a lakás vételárában számitsa fel az új tulajnak.
Ennyi.

drbjozsef # 2023.12.07. 20:14

Akárhogy is nézzük, ti csakis használhattátok a lakást, de az nem jogosít fel benneteket, hogy egy bebútorozott lakásban bármit is önkényesen lecseréljetek, mert az nektek nem felel meg,

A bútorok használata jog, nem kötelesség.
Gondolom, meg fogsz lepődni, de a lakás használata, amiért fizetnek, az sem kötelesség, csak jog. Ha kiköltözik, de fizeti a lakbért, semmilyen szabálytalanságot nem követ el (kivéve esetleg, ha ezzel ellentétes konkrét megállapodás van a szerződésben erről, de nem láttam még ilyet).

Szomorú örökös # 2023.12.07. 16:33

csilla77

Az eladás 2 hónapja zajlik.....Jöttek sorban a háznézők heti kettő kb.
Most egy hete felhívott hogy elkelt. Január 1- től az új tulajdonos lesz a Bérbeadónk.

Ezek szerint egészen gyorsan eladta.

egy pár dolgot lecseréltünk mert nem feleltek meg nekünk. Pl. : tévék, gáztűzhely, mosógép, hűtő. Amiket persze mi eltároltunk párom szüleinél gondolván hogy ha majd elhagyjuk az ingatlant visszacseréljük. Tehát ezeket eszem ágában sincs megvenni.

Ebbe simán beleköthet a régi tulajdonos, mert gondolom nem kértétek hozzá az engedélyét. Akárhogy is nézzük, ti csakis használhattátok a lakást, de az nem jogosít fel benneteket, hogy egy bebútorozott lakásban bármit is önkényesen lecseréljetek, mert az nektek nem felel meg, nem jó. De végül ha a régi eszközök üzemképesen kerülnek visszaszerelésre, akkor talán nincs belőle gond.

Amire igazán szükségünk van azok csak a szoba bútorok.

Nos, ha a régi tulaj az egészet egyben ajánlotta fel, akkor nincs lehetőségetek válogatni, hogy ezt szeretnétek, azt meg nem.

drbjozsef # 2023.12.07. 12:14

És ha valamikor elmegyünk nekünk üresen kellene átadnunk gondolom a lakást.
Úgy kell átadnod, ahogy kaptad. Ha benne volt és nem a tied, akkor nem a te dolgod. Ha a te lomod és nem volt benne beköltözéskor, akkor neked kell eltakarítanod.
Értelemszerűen.

Ennyi van benne a bútorokkal kapcsolatban de felsorolva nincs.
Érdekes. Eléggé bízik benned a tulaj, vagy alaposan körbefotózta a lakást kiadás előtt. Bár ez se sokat számít, hiszen sehogy se bizonyítja, hogy azokat tényleg átvetted.
(Én se csináltam tételes listát kiadásnál, de azért, mert semmi nem volt benne olyan bútor, aminek igazán értéke lett volna. Teljesen bútorozott, csak 20+ éves nagyi bútorokkal. Nem számít. Szerintem a bérlő már a felét kidobálta.)

Nincs itt sok látnivaló. Közös megegyezéssel bármit lehet, anélkül pedig az irányadó a szerződés. Nem kényszeríthet semminek a megvételére.
A kaucióval pedig vagy elszámol veled, és te adod az új bérbeadódnak, vagy ők lerendezik, de ennek legyen írásos nyoma!
Erre így nemigen van szabály, nem tudom, melyik lenne a "szabályos", szerintem az utóbbi egyszerűbb és célszerűbb is.

csilla77 # 2023.12.07. 11:29

Alapos
“Eladja? De mikor?”
Az eladás 2 hónapja zajlik akkor kereset meg és közölte hogy csődbe ment a cég amibe ő egy nagyobb összeget befektetett. Szeretne a hítelétől megszabadulni minél hamarabb. És ezért el kell hogy adja az ingatlant. De már akkor megígérte hogy csak befeketetési céllal hirdeti meg hogy mi itt maradhassunk. Mivel rendes bérlők vagyunk és nem akar velünk kiszurni
Jöttek sorban a háznézők heti kettő kb. Most egy hete felhívott hogy elkelt. Január 1- től az új tulajdonos lesz a Bérbeadónk. De sajnos egyenlőre még nem tudom ki lehet ő de várom hogy már hogy keresen.

csilla77 # 2023.12.07. 11:17

matthiasi

“Általában saját lakás”
Jelen pillanatnyi most adom el a saját lakásom, ami egy kis faluban ide 40 km-re. Beköltöztem a váróban mert csak így tudtunk a párommal elkezdeni egy közös életet. Én is itt dolgozom ő is a lányom pedig itt gimis. Tehát ideiglenesen jó megoldás.
Természetesen megvannak a távlati célok és abban a saját közös lakás is szerepel.

csilla77 # 2023.12.07. 11:10

drbjozsef

“ Mi van pontosan a szerződéséetekben? “
Az ingatlant bútorozva, alapvető felszerelési és berendezési tárgyakkal együtt adja bérbe a Bérlő részére. A Bérlő a megtekintett állapotban veszi ki a lakást.
Ennyi van benne a bútorokkal kapcsolatban de felsorolva nincs.
Ami még gond hogy közben mi egy pár dolgot lecseréltünk mert nem feleltek meg nekünk. Pl. : tévék, gáztűszhely, mosógép, hűtő. Amiket persze mi eltároltunk párom szüleinél gondolván hogy ha majd elhagyjuk az ingatlant visszacseréljük. Tehát ezeket eszem ágában sincs megvenni.
Ezen kívül még elég sok lim- lom is akad itt a beépített szekrényeken ill. a az erkélyen lévő tárolókban. És ha valamikor elmegyünk nekünk üresen kellene átadnunk gondolom a lakást. Szóval ez akkor sok gondot okozna.
Amire igazán szükségünk van azok csak a szoba bútorok.

Alapos # 2023.12.07. 09:03

A főbérlő eladja az ingatlant ....

Egy főbérlő nem adhatja el a bérletét..Elhagyhatja vagy ha előnyös az a bérlet átjátszhatja valakinek némi pénzért. ha a tulajdonos hagyja.

Eladja? Na de mikor ?

T. Csilla !
Tárgyalni kell a bérbeadóval, tisztázni a helyzetet !
2024.08.31-ig szól.” a szerződés. Addig kb.3/4 év van.. Használt bútorokat eladni nem olyan eccerű mint Móricka gondolá. Azok általában a zúzóban végzik, vagy ajándékká válnak. Egy egy darabot persze értékesíteni lehet.Mélyen áron alul.

Eladja ?, Nos azt mindig megelőzi egy vevői mustra..Mivel mint bérlők ott laktok.... csak alkalmatok van némi szóváltásra az érdeklődőkkel. Ilyenkor nagyon le lehet húzni egy lakást... ha akarja az eladó, hanem.
Tehát diplomatikusan tárgyalni ! És átgondolni miért is akar szabadulni az ingatlantól az a tulaj.
Pl. elszámította magát a bérleti díjban, pl. nem olyan bérlők vagytok hogy érdemes lenni folytatni a mókát...meg ezer más ok.

matthiasi # 2023.12.07. 08:35

Mi lehet a megoldás?

Általában a saját lakás.

Az pedig sok sok lemondással jár !

Szomorú örökös # 2023.12.07. 07:27

drbjozsef

A visszterhes vevő jogutódja az eladónak. Vagy bontsa fel még az eladó a szerződést, vagy megteheti ezt a vevő is - kizárólag akkor, ha erre a bérleti szerződés lehetőséget ad. Ha nem, akkor nem ér véget. Majd a határnap elteltével.

Oké, elfogadom!

drbjozsef # 2023.12.07. 07:25

csilla77,

Mi van PONTOSAN a szerződésetekben?
Bútorozottan vettétek ki a lakást, van melléklet, felsorolva a berendezési tárgyakkal?

Ha igen, akkor Ti nem vagytok kötelesek megvenni a bútorokat. Ő eladhatja, de akár neki, akár a jogutódjának, biztosítani kell a szerződés szerinti bútorokat. Értelemszerűen az lenne a célszerű, ha az új vevő megvenné a bútorokat is. Neki, mint jogutódnak, biztosítania kell a szerződés szerinti feltételeket. Ha nem akarja megvenni, oldja meg máshogy.
Nektek elvileg nincs teendőtök.

Az a szerződés gyakorlatilag az ingatlan eladásával véget fog érni, bármennyire is határozott idejű szerintem.
De miért érne véget?
A visszterhes vevő jogutódja az eladónak. Vagy bontsa fel még az eladó a szerződést, vagy megteheti ezt a vevő is - kizárólag akkor, ha erre a bérleti szerződés lehetőséget ad. Ha nem, akkor nem ér véget. Majd a határnap elteltével.

Szomorú örökös # 2023.12.07. 07:17

csilla7

Szerződésünk 2024.08.31-ig szól......Szerződésünk bútorozott albérletet tartalmaz.

Az a szerződés gyakorlatilag az ingatlan eladásával véget fog érni, bármennyire is határozott idejű szerintem.
Egy albérlet esetén mindig benne van a pakliban, hogy egyszer csak eladják az ingatlant, akkor mindig ez a vége.

jelenleg bútorozott az albérlet a főbérlő úgy gondolja hogy a nála lévő kaukció fejébe megtarthatjuk a bútorokat mert neki úgyse kellenek......A gond ott van hogy mi nem szándékozunk bútorokat venni mert mert csak kb. 2 évig tervezünk még itt lakni. Viszont rosszul esne ha a bútorokat eladná alolunk......Nincs is gond mert befektetési szándékkal vette meg az új tulajdonos.

Esetleg egyezzetek meg az új tulajdonossal, hogy ő vegye meg a bútorokat, a kaució összegét pedig adja át az új tulajnak. Ha ezt így, ebben a formában sikerül lezongorázni, az csoda lesz, mert a leírásból az jön le, hogy a jelenlegi tulaj nem akarja visszaadni a kauciót.

csilla77 # 2023.12.07. 06:47

Tisztel fórum tagok!

A főbérlő eladja az ingatlant amit bérelünk.Szerződésünk 2024.08.31-ig szól. Nincs is gond mert befektetési szándékkal vette meg az új tulajdonos. A kérdésem az lenne hogy jelenleg bútorozott az albérlet a főbérlő úgy gondolja hogy a nála lévő kaukció fejébe megtarthatjuk a bútorokat mert neki úgyse kellenek. És majd az új tulajdonosnak fizetünk megint kaukciót. A gond ott van hogy mi nem szándékozunk bútorokat venni mert mert csak kb. 2 évig tervezünk még itt lakni.Viszont rosszul esne ha a bútorokat eladná alolunk. Szerződésünk bútorozott albérletet tartalmaz. Illetve az újbóli 2 havi kaikció kifizetése is hátrányosan érintett minket. Mi lehet a megoldás?

groszfater@gmail.com # 2023.08.25. 14:58

"F'orrás?"
Ptk,

drbjozsef # 2023.08.25. 14:35

groszfater@gmail.com,

Forrás?

A lakástörvény 91/A.§ 7. pontjában nincs felsorolva. Máshol?

valamiva # 2023.08.25. 13:44

Köszönöm a válaszokat!

groszfater@gmail.com # 2023.08.25. 13:19

"A bérleti szerződésben erről egyáltalán nem esett szó, "
Nem-is kell, a postaláda a lakás tartozéka,

Alapos # 2023.08.25. 12:58

A bérleti szerződésben erről egyáltalán nem esett szó”,
Akkor itt az alkalom,hogy ezt most korrigáljátok.

Alapos # 2023.08.25. 12:51

Egy rokon kérdezte,hogy van e előírás arra,hogy egy bérleti szerződés milyen nyelven legyen.
Szerinte és szerintem is nálunk magyarul kell. Aztán aki nem érti megtanul magyarul vagy lefordíttatja.

Egy török férfi venné ki a lakást.... egyenlőre angolul kommunikálnak,elég jó hatásfokkal.
Létezik valami sablon angol nyelven ?
Hozzáférés?

groszfater@gmail.com # 2023.08.25. 11:44

Ha a "főbérlő" a bérbeadó akkor nincs keresni-valója a postaládában és a fürdőszobai pipera szekrénybe-sem.
Cseréld le a zárat és annyi.

valamiva # 2023.08.25. 10:25

Tisztelt Hozzászólók!
Joga van egy főbérlőnek a bérlője előzetes értesítése nélkül random időpontokban nyitogatni az bérleményhez tartozó postaládát? A bérleti szerződésben erről egyáltalán nem esett szó, nekem ez kicsit furcsa, és ő még csak nem is a környéken lakik. Ráadásul nem volt soha olyan eset, hogy egy az ő nevére jött levélnél a bérlő ne értesítette volna.
Ez a postaláda ellenőrizgetés nem sérti a bérlő jogait?
Köszönöm előre is a válaszokat!

kovacsl # 2023.06.01. 11:38

Sziasztok!

Tudtok esetleg egy linket ahol egy jelenleg aktuális szerződésminta van albérletre? Köszönöm

matthiasi # 2021.12.01. 07:37

Ha nem tételes a költség elszámolás, akkor hanem bevétel-10% a jövedelem, akkor hogyan könyveled el a lakás rendbetételét a bérlő be-, illetve kiköltözésével kapcsolatos javítási, felújítási költségeket ?
Hát jobbára sehogy. Amíg nincs bérlő, azaz a bérlet előtti felújításokat meredek lenne egy új bérlőre terhelni. Aztán ha elment, akkor is lehetelen. Na meg a mesterek 90 % -a számlát nem ád. Plusz a saját munkának is van értéke.
Ez a tételes elszámolás bérlésnél egy naiv elképzelés.

Legutóbb a nyáron volt egy bérlő váltásom. Az elmenetel és az új beköltözése között 3 hét telt el. Folyamatosan dolgoztam..... reparáltam.
Had ne soroljam, hogy mit. Csak csemegének . az ablakokból a ki hullott gittet pótoltam, az előző bérlő által agyonfurkált falat javítottam.

aki nem ezermester, nem talpra esett az ne foglalkozzon bérbeadással.
Egy másik . egy elmenő bérlő nem fizetett ki pár számlát. Ez csak akkor derült ki amikor volt egy un. elő elszámolás. természetesen levontam a „kócióból”, pár bérlő kedvenc szóhasználatával élve. De nekem a hanyagsága 3 de . - ömbe került. Nekem is van órabérem
Ja meg az elkallodott kulcsok. 3 garniturát szoktam adni. általában egyet kapok vissza.