Egyéves az új Polgári Perrendtartás - Lehetőségeket vagy akadályokat teremt az új törvény? - Szakértők válaszolnak | Budapest, 2019. március 20. szerda | Regisztráljon most!

Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


Albérleti gondok

viktortamas # e-mail 2018.12.14. 01:20

Igazad van, akkor legyen havi 20ezer fejenként a bérleti díj.
Biztosan szereltetnék légkondit, nehogy megfőjenek nyáron, mert nyáron a panel légkondi nélkül elég brutális úgy tudom.
(Én egy régi építésű kertes házban lakom, nincs légkondi, nyáron a házban dög meleg van, de nekem elég egy kis asztali ventilátor is a lényeg hogy ne a fejemet fújja.)
Légkondival emelkedne ugyan a rezsi, de mivel háromfelé oszlik reméljük nem vészesen.

CsCsilla # e-mail 2018.12.13. 23:25

Köszönöm a választ!

Még egy kérdésem lenne: ha a bérlővel határozott idejű szerződést kötünk, amelyet lejáratakor megújítunk, akkor a közjegyző előtt tett egyoldalú kiköltözési nyilatkozatot is meg kell újítani?

nonolet # e-mail 2018.12.13. 18:31

Miért jelentene?!

Nem jelent...

CsCsilla # e-mail 2018.12.13. 15:55

Kedves Hozzáértők, egy kérdéssel fordulnék hozzátok!

Régi lakásunkat szeretnénk kiadni, mi pedig egy újonnan vásároltba költözünk. Állandó lakcímem praktikus okokból a régi lakás címe marad (tagja vagyok a lakásszövetkezetünk elnökségének, elnökségi tag pedig csak olyan szövetkezeti tag lehet alapszabályunk értelmében, akinek a szövetkezet címén van az állandó lakcíme), az új lakásba pedig, mint tartózkodási helyre fogok bejelentkezni.
A szerződéskötésnél jelenthet-e problémát, hogy nekem is az marad az állandó lakcímem, ahova a bérlő is bejelentkezik?
A segítséget előre is köszönöm!

Szomorú örökös #   2018.12.13. 05:04

viktortamas

pláne ha alacsony a bérleti díj

A havi 40 ezer fejenként nem igazán tűnik annak...de mint írtam, a te dolgod. Én szóltam.

viktortamas # e-mail 2018.12.13. 01:45

Jézusom...
Írtam már hogy nem agyalok tovább azon a hülyeségen hogy a saját lakásomban fogadok bérlőket,mert megtudtam hála ennek a fórumnak, hogy ez sem egy nagy ötlet(ugyanúgy kell szerződés, ugyanolyan nehéz kirakni a nem fizető bérlőt)

Aztán írtam hogy vennék 10-15 év múlva 20-25M-ért egy kis luxuslakást és kiadnám legalább havi 100 ezerért+rezsi.Ebben az esetben viszont ott a kockázat hogy belefutnék nem fizető bérlőbe.Hogy csökkentsem a "nem fizető bérlő" kockázatot jött az ötlet hogy kiadnék egy háromszobás lakást három diáklánynak fejenként olcsón.(Ezt arra a megérzésemre-vagy ahogy nonolet írta hatodik érzékre-alapoztam hogy a diáklányokból nehezebb kinézni hogy genyózzanak,pláne ha alacsony a bérleti díj és a rezsi is három felé oszlik.
Erre a célra szerintem megfelelne a drága luxuslakás helyett egy 3 szobás panel lakás, amit évek múlva, (talán kb.7 év múlva) meg is tudnék venni.

Szomorú örökös #   2018.12.12. 06:27

viktortamas

Az hogy 7 év múlva vennék egy háromszobás panellakást és kiadnám három diáklánynak, az álmodozás?Ezzel én szívatom a népet?

Ha jól emlékszem, így indult a kérdésed:

a saját lakásomban, ahol én is lakok, fogadhatok-e bérlőt szerződés nélkül,pusztán kölcsönös szimpátia alapján?

Erre korrekt választ kaptál. Azóta már ott tartunk, hogy veszel egy lakást és kiadod, de már az összeget itt akarod kitárgyalni, hogy mennyiért szeretnéd kiadni, de ebben is vitatkozol, most meg már teljesen elkanyarodtunk abba az irányba, hogy mi lesz 7 év múlva.

Nekem leginkább az a furcsa a kérdés alapján, hogy „kölcsönös szimpátia” alapján akarsz diáklányokat befogadni a saját lakásodba bérlőnek, ez nekem felettébb gyanús, mert inkább társkereső hirdetésnek tűnik, mint kiadó lakásnak. Lehet találnál így is diáklányt, hogy akár „természetben” is szívesen rendezné a bérleti díjat, de akinek esze van, az ilyen paktumba bele se megy. ;-)

viktortamas # e-mail 2018.12.11. 22:29

Az segítség hogy iróniaképpen azt írod hogy:
"Talán addigra megváltozik a világ, mindenki becsületes, jó bérlő és bérbeadó lesz. Ki tudja?"

"Nem ráérsz akkor gondolkodni, hogy mi lesz majd ha ..."
Szóval az "ej ráérünk arra még" hozzáállás híve vagy,ne legyen terve az embernek a jövőre.

Az hogy 7 év múlva vennék egy háromszobás panellakást és kiadnám három diáklánynak, az álmodozás?Ezzel én szívatom a népet?

vaer # e-mail 2018.12.11. 21:56

Kedves viktortamas!
Úgy látom nem érted az iróniát! Még azt sem tudjuk, hogy mi lesz egy hét múlva, vagy egy év múlva! De az, hogy majd veszel 10-15 év múlva egy lakást és akkor azt majd hogy adod ki és mennyiért az egy kicsit hogy is mondjam, "furi!" Az az érzésem, hogy szivatod itt a jónépet akik segíteni akarnak neked. Egyébként szíved joga álmodozni, de hogy a valóság akkor mi lesz azt senki nem tudja.

viktortamas # e-mail 2018.12.11. 20:56

Szerintem nem baj ha vannak terveim és azokat megbeszélem másokkal,hogy ne csak a saját fejem után menjek ész nélkül.
Most az jutott eszembe, lehet hogy jobban járok ha veszek egy háromszobás panellakást 15 M-ért 7 év múlva, és kiadom mindegyik szobát egy diáklánynak korrekt áron,és közben én is jól járnék,ráadásul a "nem fizető bérlő" veszély is kisebb lenne szerintem.

" Talán addigra megváltozik a világ, mindenki becsületes, jó bérlő és bérbeadó lesz. Ki tudja?
Talán addigra az összes katona a világon meg az összes terrorista eldobja majd a fegyvert és minden ember szeretni fogja egymást,mindenki jókedvében fog majd dolgozni még pénz se lesz.


2:01:01-től nézd meg.Ez mind szép és jó csak kicsit utópisztikus.

Szomorú örökös #   2018.12.11. 20:41

viktortamas

Most olvastam a jófogáson hogy Szegeden egy háromszobás főbérlő nélküli lakásban kiadó egy szoba egy lánynak 39ezerért+rezsi harmada.

Nyilván lehet drágábban is hirdetni, csak kérdés, hogy akkor vajon találsz-e rá embert?
Kétféle albérlet létezik, az egyik meg van hirdetve, a másik meg valóban kiadó. :-)

vaer # e-mail 2018.12.11. 20:00

viktortamas

"Lehet hogy sikerül 10-15 év múlva összerakni 20-25 M-t, és inkább mégiscsak egy kis luxuslakásba fektetném, mint a bankba."

Nem ráérsz akkor gondolkodni, hogy mi lesz majd ha .....
Van még pár éved! Talán addigra megváltozik a világ, mindenki becsületes, jó bérlő és bérbeadó lesz. Ki tudja?

viktortamas # e-mail 2018.12.11. 19:16

Most olvastam a jófogáson hogy Szegeden egy háromszobás főbérlő nélküli lakásban kiadó egy szoba egy lánynak 39ezerért+rezsi harmada.A másik 2 szobában szintén lányok laknak.3 diáklány ezek szerint megfér egy lakásban,és feltételezem hogy nem fognak nem fizető bérlőkké válni,de várom az ellenvéleményeket.

Szomorú örökös #   2018.12.11. 18:40

viktortamas

Csakhogy olyan szobát hirdet amiben már lakik egy ember

Nagyon tévedsz! Háromszobás az albérlet és épp hárman fognak benne lakni, külön-külön szobában :-)

Egyébként jó a megérzésem hogy 3 diák bérlőnél kisebb a "nem fizető bérlő" kockázat?

Nem feltétlen te fogsz szerződni mindhárommal. Normális esetben egy hivatalos bérlővel szerződik a tulajdonos, aki aztán csengeti a teljes bérleti díjat, így viszont ő dönti el, hogy ki lakjon vele. Úgy elég nehéz lesz bérlőt találni, ha te döntöd el mindhárom bérlő személyét és gyakorlatilag akaratuk ellenére akarod, hogy együtt lakjanak.

viktortamas # e-mail 2018.12.11. 18:35

Csakhogy olyan szobát hirdet amiben már lakik egy ember, tehát majd így ketten fognak lakni egy szobában, ebben az esetben nem csoda hogy 20+rezsi harmada az ár.Én háromszobás panellakásra gondoltam, ahol mindhárom diáknak külön szobája lenne.
Egyébként jó a megérzésem hogy 3 diák bérlőnél kisebb a "nem fizető bérlő" kockázat?

Szomorú örökös #   2018.12.11. 18:09

viktortamas

Mint ha azt írtad volna, hogy szegedi vagy. Nos épp most egy diák ismerősöm egy háromszobás panellakás nagyszobáját hirdeti - ahol ő is lakik és lakótársat keres - 20 ezer + rezsi egyharmada költségért. Szóval az a 30-40 ezer fejenként kicsit sok lesz szerintem, de te tudod.

viktortamas # e-mail 2018.12.11. 17:43

Köszönöm a választ.
Mostanában azon gondolkozok hogy egy háromszobás panellakást veszek(majd évek múlva) és kiadom három diáknak havi 30-40-ért +rezsi harmada.Ez korrekt, szerintem ennyiért nem sokáig lenne üres egyik szoba sem.
Ebben az esetben, mikor három diák bérel egy lakást,nehéz elképzelni, hogy az egyikük fizet a másik kettő meg nem, vagy kettő fizet a harmadik meg nem,vagy pedig egyikük sem fizet.(Gondolom én).

nonolet # e-mail 2018.12.11. 02:14

1.
A szüleivel köss szerződést (lehetőleg), hisz ők a fizető képesek... a diák javára.

2.
Ne hidd, hogy a diákok jobban fizetnek mint bárki más.

3.
Olvasgass, tanulj a bérleti szerződések világáról, trükkjeiről.
Mert vannak bőven.
Az internet sokat segít ebben, csak időt kell rá szánni.

Azonban a 8-10 oldalas sok-sok pontból álló, körültekintően és jól felépített szerződés sem véd meg 100% biztosan... a genyáktól.

Ezért a legfontosabb a JÓÓÓÓ emberismeret!!!! és az élettapasztalat, a megérzés a hatodik érzék.

4.
A nagyjából biztonságos és gyors kirakást biztosító szerződés

  • közjegyzős
  • határozott idejű és
  • van mellé kiköltözési és befogadási nyilatkozat is
viktortamas # e-mail 2018.12.10. 20:31

Egyébként a fiatal diákok normálisan fizető bérlők?
(Nehezebben tudom elképzelni hogy egy fiatal diáknak-akit nyilvánvalóan a szülei finanszíroznak- van bőr a képén fizetés nélkül lakni a felszólítás ellenére.
Mert valljuk be nem mindenkinek van bőr a képén ilyesmire, vannak akik nem képesek szemét patkányként viselkedni.)

drbjozsef #   2018.12.08. 19:06

Ennek semmi köze a közjegyzőhöz, se a full extrához, vagy bármihez a szerződés körülményeiből. Még szerződés se kell adott esetben.

Ha elrendelték a végrehajtást, inkasszózhat a végrehajtó. Az, hogy mennyi idő alatt, meg hogy van-e egyáltalán vagyona, az más kérdés.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

viktortamas # e-mail 2018.12.08. 18:55

Pesten lehet, de én szegedi vagyok!

Egyébként közjegyző előtt kötött full extrás bérleti szerződés esetén, a keletkezett kárt ki lehet-e fizettetni a bankszámlájának az inkasszózásával?

drbjozsef #   2018.12.08. 09:53

viktortamas,

10-15 év múlva 20-25 millió forintért szerinted mit fogsz kapni? Kb. 6-7 négyzetméternyi kis luxuslakást legfeljebb. Jó esetben.
Szerintem te trollkodsz. :)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szomorú örökös #   2018.12.08. 03:20

viktortamas

Bár itt is van kockázat(nehéz kirakni a nem fizető bérlőt még akkor is ha full extrásan le van papírozva minden).

Ez bizony valóban így van. A közjegyző előtt kötött bérleti szerződés esetén is mire eljutsz oda, hogy ki tudod rakni, már nagy valószínűséggel nem csak a bérleti díjat, hanem a rezsit sem fizeti egy ideje és ez mind-mind hozzá adódik a költségekhez, ami ez esetben is van, mert a végrehajtók sem ingyé dolgoznak.

viktortamas # e-mail 2018.12.07. 20:48

Köszönöm a válaszokat így legalább nem agyalok tovább ezen a hülyeségen.
Lehet hogy sikerül 10-15 év múlva összerakni 20-25 M-t, és inkább mégiscsak egy kis luxuslakásba fektetném, mint a bankba.
Természetesen szerződéssel,közjegyzővel, adózva.(mimimum havi 100ezerért+rezsi)
Bár itt is van kockázat(nehéz kirakni a nem fizető bérlőt még akkor is ha full extrásan le van papírozva minden).

Szomorú örökös #   2018.12.07. 03:00

viktortamas

saját lakásban együtt lakni bérlőkkel mindenféle papír szerződés nélkül...így viszont hogy zsebbe fizetne, korrekt árat kérnék úgy hogy nekem is és a bérlő(k)nek is megérje.

Ezt gyakorlatilag úgy hívják, hogy adóelkerülés, mivel minden jövedelem a törvény alapján adóköteles.

azt hittem hogy ebben az esetben ha nem hajlandó kiköltözni akkor a rendőrséget hívva azonnal kirakhatom mondván hogy ez az én lakásom itt is lakom, őt pedig csak baráti alapon fogadtam be, és letagadom hogy feketén pénzért bérelte a szobát.

Ezt meg úgy hívják, hogy hatóság félrevezetése, amit szintén büntetnek.
Ha az illető bármi módon tudja a saját igazát bizonyítani, akkor neked meszeltek.

Szerződést, közjegyzőt azért nem akarok mert macerás pénzbe is kerül...

Viszont törvényes! Az már más kérdés, hogy ki szeret így albérletben lakni a főbérlővel együtt...szerintem kevesen vannak így. Szép dolog ezen agyalni, de a megvalósítás már sokkal nehezebb lesz.