Átíratás, elbirtoklás lehetséges?

osztap # 2025.05.06. 11:33

(Sőt, a tulajdonost sem tudod felszólítani, hogy vigye a bontószökevényét az udvarodról.)

osztap # 2025.05.06. 11:30

A póthagyatékis megoldás nem fog menni.
Miért is? Az lenne ennek a módja. Amíg nincs ismert tulajdonos, megvenni sem tudod senkitől.

drbjozsef # 2025.05.06. 10:42

Nincs más út.
El nem birtokolhatod az ingóságot, mert jogcímmel használtad. Nálad ilyenkor el sem indul az elbirtoklás, amíg üztembentartó vagy.

Misi333 # 2025.05.06. 09:20

Tisztelt Hozzáértők!

A következőképpen jártam. Évekig üzembentartója voltam egy autónak. A tulajdonos elhunyt évekkel ez előtt. Az autót szerettem volna megvenni, de az örökösök nem vetették bele a hagyatéki listába a kérésem ellenére sem, ekkor szóban mondták, hogy nem kell nekik a kocsi. Sajnos az elhunyt örököse külföldön él, bár az is lehet, hogy már elhunyt ő is, semmilyen elérhetőségét nem ismerem, tulajdonképpen még a nevét sem. Az én elérhetőségemet elvileg tudják, de engem 5 éve nem kerestek az autóval kapcsolatban.

Az autó az ingatlanomon áll, amióta lejárt a műszaki, csak kerülgetem, az állaga egyre romlik, adót nem fizettem, így ideiglenesen kivonták a forgalomból. Még talpra állítható lenne, de olyan turpisságokba nem mennék bele, mint a hamisított adásvételi.

Van-e valamilyen járható útja, hogy az autó a tulajdonomba kerüljön? Az egykori üzembentartói és a törzskönyv a birtokomban van. A póthagyatékis megoldás nem fog menni.
Ha erre nincs lehetőségem, milyen módon tudnék legálisan (!) túladni a kocsin, hogy ne díszítse az udvaromat tovább? A közterületre kivontatás nem járható út.
Köszönöm a válaszokat!