Birtokvédelem (kínai nád)


James Bond 007 (törölt felhasználó) # 2020.08.20. 12:05

Tisztelt fórumozók!

Bírósághoz tervezünk fordulni a szomszéd 10 méter magas nádja miatt, ami egyrészt sötétbe borítja a fáinkat, cserjéinket, másrészt a gyökerei 6 méter mélyen benyúlnak a kertünkbe, ott nagy számban hajtásokat hoznak, aminek az irtása jelentős munka. A jegyző az 1 éven túli probléma miatt elutasította az intézkedést.

Kérdéseim:

  1. a megoldás módját a bíróság dönti el, vagy nekünk kell a keresetben követeléseket megfogalmazni? Amit szeretnénk: a nád kiirtása a kerítéstől minimum 2 méterig és 60 cm mély áthatolhatatlan alap (beton vagy vaslemez) építése a kerítés alá.
  2. A követeléseknek lehet pénzügyi része? (A sarjak kiirtásához a mi területünkön 100 m2-en talajcsere és gyep újratelepítés szükséges, ennek fedezését követelnénk a szomszédtól).
alfateam # 2020.08.20. 12:32

Ugyan-ugyan, mielőtt kalandokba vernéd magad (Bírósághoz tervezünk fordulni a szomszéd 10 méter magas nádja miatt,) nézz körül a felszívódó gyomirtó szer között.
Ezt minden gond nélkül használhatod a saját kertedben.

James Bond 007 (törölt felhasználó) # 2020.08.20. 12:37

A mi kertünkben most is glifozátot használunk a sarjak ellen (ecsettel kenve, mert a gyepet kímélni kell), de annak semmilyen hatása nincs már a 30 centire lévő következő sarjra sem, nemhogy méterekkel odébb.

De ha tudsz olyan, akár engedélyköteles szert, ami több méternyi gyökéren át átszívódik a szomszédba is, örülnék neki. :)

alfateam # 2020.08.20. 12:44

Fozát 480-as. Okvetlen betartani a használati utasítást!!

James Bond 007 (törölt felhasználó) # 2020.08.20. 13:00

Ez ugyanúgy glifozát. Leveleken keresztül szívódik fel, de a nád rengeteg tápanyagot tárol a gyökerében. A sarjakon lévő pár levélen keresztül nem szívódik fel elég, csak úgy lehet kiéheztetni, ha a szomszéd náderdejét le tudom permetezni, hogy minden levélre jusson. Az is olyan 100-150 m2 lehet.

Amit még ha meg is akarnék tenni, a saját kertemből nem tudom, szóval még át is kéne másznom, ami nem jó ötlet. Hogy valami joggal kapcsolatosat is írjak. :)

alfateam # 2020.08.20. 13:01

Némi "jó" tanács. A Te oldaladon hagyd megnőni, legyen felület ahol fel tud szívódni megfelelő mennyiségű szer ami kifejti hatását a gazda növényre is.

Szomorú örökös # 2020.08.20. 14:56

James Bond 007

Amit még ha meg is akarnék tenni, a saját kertemből nem tudom, szóval még át is kéne másznom, ami nem jó ötlet.

Nem is kell átmászni, elég egy jó hosszú permetezőszár. :-)

Szomorú örökös # 2020.08.21. 03:06

James Bond 007

Itt olvasgathatsz róla, hogy nem lesz könnyű kitakarítani azt a kínai bambuszt. Itt nem csak a totális gyomirtó szert javasolják, gyakorlatilag minden egyes maradványát ki kell takarítani a földből, hogy ne jöjjön ki többé a földből. Bár azt írja, hogy még ha beton zárófalat teszel le, azt is képes áttörni. :-O

https://www.gazdabolt.hu/…usz-kiirtasa

Szomorú örökös # 2020.08.21. 21:07

az ott javasolt eljárás arra az esetre szól ha az egész mennyiséghez hozzáférsz.

Az ott javasolt hozzászólások gyakorlatilag épp azt írják le, hogy a kínai bambusznád szinte kiirthatatlan, ha felelőtlenül ültették. Hiába szeded ki az összes hajtást nálad a földből, újra és újra át fog hajtani a kerítést alatt.

Amennyiben a szomszédból jön az utánpótlás, akkor könnyű belátni, más megoldás kell - mint most az esetedben. A felszívódó vegyszer az, amit érdemes használnod

Nem igazán javasolt ilyen megoldás a felszívódó vegyszer saját területen sem. Ugyanúgy ha laborvizsgálattal megállapítja a szomszéd, hogy az ő részén is kiirtottad a vegyszerrel a bambuszt - mert az anyatőre is kihatott - úgy nagy valószínűséggel feljelentéssel kell szembenézned, mivel eléggé könnyen bizonyítható, hogy csakis tőled jöhetett a vegyszer.

James Bond 007 (törölt felhasználó) # 2020.08.22. 11:27

"könnyen bizonyítható, hogy csakis tőled jöhetett a vegyszer."

Szerintem a saját kertemben azt vegyszerezek, amit akarok. Ha nem tetszik neki, hogy átszívódik, vágja el a gyökereket kerítéssel a telekhatáron.

De ezek a megoldások nem működnek. Ahogy írtam, 100-150 m2-nyi nádról van szó, több száz szál, 10 méter magasak. Én nem akarok ugyanekkora erdőt növeszteni a saját kertemben, csak azért, hogy lepermetezhessem.

Bíróságon akarom elérni, hogy kötelezzék a kerítés építésére és a nád kiirtására a telekhatárról.

Szomorú örökös # 2020.08.22. 23:47

James Bond 007

Bíróságon akarom elérni, hogy kötelezzék a kerítés építésére és a nád kiirtására a telekhatárról

És az alatt a pár év alatt mit fogsz csinálni, amíg meg nem születik a döntés? Mellesleg ok, neked adnak igazat, de utána mi lesz a biztosíték, hogy azonnal meg is teszi majd? Ha nem, akkor megint mehetsz követelni a határozat végrehajtását.

Szóval inkább magad uram, ha szolgád nincs. A kerítéshez meg te is tehetsz le védő lemezt.

James Bond 007 (törölt felhasználó) # 2020.08.23. 04:29

Nem akarok én dolgozni helyette. És a probléma másik felét, a kerítéstől két centire lévő nád miatt árnyékban kopaszodó díszfák, cserék problémáját nem oldja meg a kerítésalap.

Abban reménykedem, hogy egy ügyvédi felszólító egy jelentősebb kártérítési összeggel megoldja a problémámat, de ha nem, kész vagyok végigmenni.

Az eredeti kérdéseimre tudja valaki a választ?

Szomorú örökös # 2020.08.23. 06:39

James Bond 007

Nem akarok én dolgozni helyette. És a probléma másik felét, a kerítéstől két centire lévő nád miatt árnyékban kopaszodó díszfák, cserék problémáját nem oldja meg a kerítésalap.

Ha ő nem csinálja meg, akkor jobb, ha te teszed meg, bármennyire is nem akarsz „helyette” dologozni, lehet jobban jársz, ha mégis. Attól félek, hogy ez nem lesz egyszerű kivárni a megoldást.

Abban reménykedem, hogy egy ügyvédi felszólító egy jelentősebb kártérítési összeggel megoldja a problémámat, de ha nem, kész vagyok végigmenni.

Hány esztendőd van rá? Hosszú lesz a végéig, nem egy-két hónapról van szó. A kártérítést meg vagy megadják, vagy nem. :-O

drbjozsef # 2020.08.23. 08:35
  1. a bíróság ritkán határoz olyanban, amit a felperes nem is kért. Kérjetek mindent is, legfeljebb kevesebbet kaptok. De ami nem kértek, olyat biztosan nem kaptok.
  2. lásd mint fent. Érdemes tudni, hogy kérni bármit lehet.
James Bond 007 (törölt felhasználó) # 2020.08.23. 10:05

Köszönöm!

Szomorú örökös # 2020.08.24. 12:40

James Bond 007

a probléma másik felét, a kerítéstől két centire lévő nád miatt árnyékban kopaszodó díszfák, cserék problémáját nem oldja meg a kerítésalap.

Azért arra figyelj oda, hogy ha a bambusz a túloldalon előbb megvolt és te ennek tudatában ültetted oda a dísznövény kollekciót, akkor arra jó eséllyel nem fogsz kártérítést kapni.