Önkormányzat kártérítési kötelezettsége


nanemaaa # 2024.07.09. 09:43

Ha bizonyítani tudod, hogy jogellenesen kárt okozott, akkor persze, lehetséges. Elvégre az önkormányzat jogi személyként perképes.

Janos26 # 2024.06.22. 19:06

Üdvözlöm a kedves fórumozókat!
Kérdésem van azzal kapcsolatban, hogy az önkormányzatnak van e kártérítési kötelezettsége árvíz esetén.
A településre az elmúlt öt évben már negyedszer zúdult rá a villámárvíz. Minden alkalommal eltömődött egy fő vízelvezető meder főút alatti áteresze, emiatt az ár kitört az útra és egy jelentős része a magán ingatlanomon keresztül folyt tovább. A szomszédos telek és az én telkem között van egy önkormányzati tulajdonú árok (a hivatalos tulajdoni lapon, ill. térképen), amit a szomszéd tulajdonos lekerített és megszüntetett, csak egy kb 30cm átmérőjű cső van a földben az árok helyett. A harmadik árvíz után jeleztük az önkormányzatnak az árok hiányát, de semmi nem történt, negyedjére is elöntött a víz és a bűzlő iszapos (és valószínűleg szennyvizet is tartalmazó) áradat. Valószínűleg akkor is bejutna valamennyi az árból, ha ott lenne az árok, de sokkal kisebb mértékben.
Mit lehet tenni annak érdekében, hogy az önkormányzat visszaállítsa a hivatalos állapotot, ill. van e ilyen esetben kártérítési kötelezettsége?
Köszönöm a választ.
Üdv
János