TB fizetés


Majordomus # 2024.02.15. 23:05

A rokon kezdjen el törleszteni.

osztap # 2024.02.15. 11:36

SZN-79,

Magad is kiszámolhatod, hogy mennyi a tartozás, itt vannak az ESZJ havi összegei. Bizony, ez összesen félmillió feletti van 2017 decembere óta. Mulasztási bírságot nem is szabtak ki a határozatban? Örülj neki.
https://nav.gov.hu/…nuar-1-jetol

Azért "nőtt" az összeg, mert régebben egy másik NAV-számlán tartották nyilván az ESZJ-t, azt hiszem, csak 2020 környékén kapott önálló számlaszámot. Ez csak a NAV belső könyvelése, a teljes tartozás ettől független fennáll. A január 6-i levél valószínűleg csak az önálló számlán levő tartozást mutatta, a míg a decemberi a teljes ESZJ-tartozásról írt, aztán a részletfizetést engedélyező határozat megint a teljes tartozásra vonatkozott.

Az elévülés max a 2017-2018-as ESZJ-re vonatkozhat, ami kb. 90 ezer forint. Mivel amit már megfizettetek (a részletfizetési döntés előtti befizetés, meg az azóta fizetett részletek), először a legrégebbi tartozásra számolják el, az mind a 90 ezret csökkenti. Ezért nem sokról beszélünk, ha el is ismernék az elévülést. Azt nem tudom megmondani, hogy elévült-e, mert sok oka lehet, hogy valami megszakította vagy felfüggesztette az elévülést.
A 2019-es és későbbi ESZJ még nem évülhetett el, amint alább írtam.

És van egy rossz hírem: Minden év november 15-tel írják elő a késedelmi pótlékot. Érdemes bemennetek a NAV eBEV rendszerbe, letölteni az adószámlát, és megnézni, van-e előírás. Ha nincs is, érdemes készülni rá, hogy novemberben előírják. Ez a jegybanki alapkamat duplája.

SZN-79 # 2024.02.15. 06:43

osztap...

Köszönöm a segítő válaszokat.
Két kérdés merült még fel.
Jött egy levél 2023.12.15-én. Ahol nincs összegezve a teljes tartozás. Az egy tájékoztató levél, hogy 2017. december hónaptól nem fizetett járulékot. Felsorolják, hogy évenként mekkora összeg a volt a havi fizetendő járulék.
Majd ezt követően érkezett, január 6-án egy újabb levél, melyben közölték, hogy: 2023.12.29 napi állapot szerint 348.660 Ft tartozása van az egészségügyi szolgáltatás járulék adónemen.
Beadtuk a 12 havi törlesztés kérelmet. Amikor az ezt engedélyező határozatot megkaptuk, abban már az van, hogy 231.210 Ft Egészségbiztosítási alapot megillető bevételek, valamint 346.960 Ft Egészségügyi szolgáltatási járulék tartozásra engedélyezik a 12 havi részletfizetést.
Beszéltem az ügyintézővel, nem tudott (nem akart) választ adni arra a kérdésre, hogy lett a leírt 348660 Ft-ból 578170 Ft. A rokonom most azt mondja, hogy biztos azért lett ennyi, mert felhívtam rá a figyelmet azzal, hogy részletfizetést kértem. Valóban így lenne? Lehet, hogy elévült volna a 231.210 Ft? Nem értem az egészet.
üdv, Szné

Szomorú örökös # 2024.02.14. 09:01

SZN-79

Most előírták a tartozás rendezését

Ez itt a varázsszó szerintem. Az elévült tartozásokat a NAV általában kérés nélkül is eltünteti az adó-folyószámláról.
Ha ezt nem tették meg, akkor lehet ettől a tartozás-előírástól számíthatják, de én csak laikus vagyok a kérdésben.
Nekem is volt nagyon régen adótartozásom és akkoriban 5 év után valóban törölték. A legnagyobb gond, hogy kockáztatod a TAJ kártyája érvényességét, mert most, hogy ez kiderült, oda fognak figyelni rá és ha nem fizeti a részleteket senki, akkor azt érvényteleníteni fogják, ergo minden egyes kezelésért fizetnie kell az orvosnál, kórházakban, stb.

Ez év januárit befizettük helyette, azonban mivel idő előtt adtuk fel (február 12-ig kellett befizetni, mi feladtuk január 8.), ezért a felhalmozott tartozásba tudták be a befizetést.

Bármit befizetsz nekik, előbb mindig a korábbi tartozásokra fogják jóváírni. Ahogy azok elfogynak, fizetheted a jelenlegit.

osztap # 2024.02.14. 08:58

SZN-79,

Fizessük a havi nagy összegű részletet, plusz az ez évi aktuális hónapot?
Igen. Jobban mondva, fizesse a rokon. Rendes dolog, ha Te fizeted helyette, de az ő kötelessége, nem a Tied.

Vagy számíthatunk arra, hogy elévül?
Nem. Az adó megállapításához való jog annak a naptári évnek az utolsó napjától számított öt év elteltével évül el, amelyben az adóról bevallást, adatbejelentést, bejelentést kellett volna tenni, illetve bevallás, adatbejelentés, bejelentés hiányában az adót meg kellett volna fizetni. Art. 202. §
Ezért a 2018-ban meg nem fizetett ESZJ utáni adómegállapítási jog csak 2023.12.31-én évült el. Amint írod, a NAV levele még 2023-ban jött. Ha az adó meg van állapítva, akkor pedig újraindul az elévülés a nulláról (ott már nem a megállapítás joga évülhet el, hanem a maga az adótartozás).

Végül: Egészséges szkepticizmussal érdemes kezelni azt az állítást, hogy soha nem keresték a rokont. Bár előfordulhat, de a NAV nem szokott feledékeny lenni, amikor valaki nem fizet ESZJ-t. Törvényi kötelessége is, hogy hathatvi tartozás felgyűlése után megkeresse az adózót.

SZN-79 # 2024.02.14. 07:11

Üdv!
Egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésével kapcsolatban lenne kérdésem.
A rokonom december végén kapott levelet, miszerint 2017 decemberétől 2023.decemberéig nem volt fizetve a TB-je.
A kártyája működik, zöld. Előtte soha nem kapott értesítést, levelet, semmit.
Most előírták a tartozás rendezését, valamint tájékoztatták az idei évtől fizetendő járulék mértékéről.
Ez év januárit befizettük helyette, azonban mivel idő előtt adtuk fel (február 12-ig kellett befizetni, mi feladtuk január 8.), ezért a felhalmozott tartozásba tudták be a befizetést.
Ezt követően kértünk részletfizetést neki, melyet megkapott, 12 havi részletre.
Kérdésem az, hogy mikortól érvényes az 5 év utáni elévülés? Mivel belefizettünk, ezért így az már nem lehetséges, hogy elévül? Az elévülésről tájékoztatnak? Megmondom őszintén nem szeretném ezt a nagy összeget helyette fizetni, így utána olvasva csak reménykedem, hogy elévül.
Mitévők legyünk? Fizessük a havi nagy összegű részletet, plusz az ez évi aktuális hónapot? Vagy számíthatunk arra, hogy elévül?

Segítségüket köszönöm,
Szné

Majordomus # 2023.11.07. 21:31

Keresd neg az illetékes tb igazgatóságot...

osztap # 2023.11.07. 20:47

nanana,

Arról, hogy hol kell biztosítottnak lenned, olvasd el ezt. Nem engednek a szabályok olyat, hogy pár havonta más országban vagy biztosított. Azt az Úristen sem tudná követni, nemhogy a magyar TB.
https://europa.eu/…index_hu.htm

A TB-tartozást (valószínűleg egészségügyi szolgáltatási járulék lesz az) meg kell fizetned. Már ha van, mert annak mutatkoznia kéne az adószámládon. Ott nézted? NAV E-bev portál, ügyfélkapuval be tudsz jelentkezni. A TB-kártya azért is lehet érvénytelen, mert ugyan nincs tartozásod, de más uniós ország jelentette a magyar TB-nek, hogy ott vagy biztosított. Ha egyik sem, akkor kérdezd meg a kormányhivatalban, mi a baj.

nanana # 2023.11.07. 18:32

Kedves Mindenki!
Tanacsot, segitseget szeretnek kerni,
2019 ev vege ota nincs Tb biztositasom, jott a covid, megcsusztam anyagilag, nem volt munkam evekig, csaladi problemak sokasaga. Stbstb
Azota kezdek helyre jonni, szezonalis munkakbol elek, kulfoldon, de sajnos a szivem meg neha hazahuz, tehat egy evben par honapot magyarorszagon kell legyek. Ezekben a honapokban szeretnem fizetni a tb-m. Eloszor is, mindenkeppen behajtjak rajtam az elmult evek tartozasat? Vagy lehet kervenyezni hogy munkanelkulikent nem jo kedvembol nem fizettem?
Kovetkezo erdekesseg, sehol az ugyfelkapun nem tudom lehivni a tb tartozasom, mindenhol azt irjak nincs semmilyen ado tartozasom, de persze ez nem igaz, a tbm nem mukodik.
Kovetkezo, minden egyes alkalommal amikor uj szezonalis munkam van kijelentkezek, majd abban az egy ket honapban vissza? Es ujra ki?
Ez a mai magyarorszagon tud mukodni? Nem veszek el a burokracia csapdaiban?
Nagyon koszonom ha valaki valami okossal segiteni tud.

Majordomus # 2023.09.24. 20:29

Lehet hogy át kellene gondolni.

Ha beteg lesz,itthon lényegesen olcsóbb a kezelés mint Dubajban.

Csak győzze kivárni mig sorra kerül.

osztap # 2023.09.24. 14:19

Zsuzskoka,

Amíg Magyarországról ki nem jelentkezik, és Magyarországon semmilyen egyéb jogcímen nem jogosult tb-ellátásra, akkor egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie, havi kb. 10 eFt. Ha van ügyfélkapuja, a NAV eBEV portálon le tudja tölteni a járulék-kivonatát és az adószámla-kivonatot. Azokon rajta van, hogy mennyit kell fizetnie, beleértve a büntetéseket is. Az eBEV-ről elérhető az EFER rendszer is, ahol bankkártyával be tudja fizetni. Olvassa el a NAV 93. tájékoztató füzetét, különösen a 8.3. pontot, mert ha tudja igazolni, hogy ténylegesen külföldön lakott, kérheti a törlését.
https://nav.gov.hu/…inf_fuz/2023

Zsuzskoka # 2023.09.24. 09:10

Tanácsot szeretnék kérni. A fiam hosszú évek óta Dubaiban él, dolgozik vállalkozóként. Az itthoni TB rendszerből nem jelentkezett ki, állandó lakhelye Magyarországra van bejelentve. Ha most leadja a lakcímkártyáját, akkor már nem kell többet TB-t fizetnie ? Az elmaradt TB díjat mi alapján számítják ki, ki számítja ki és hogy tudja fizetni, ha nem akar hazajönni ügyintézni. Bírságra kell e számítani akkor is, ha önként jelentkezik az adósság rendezésére ? Interneten vagy csak személyesen tudja elintézni ? A kinti jövedelme után kell e Magyarországon adót fizetnie ? Kettős adóztatási megállapodás van Dubajjal 2013 óta tudomásom szerint. Van ügyfélkapuja Köszönöm a választ.

Majordomus # 2023.09.23. 19:33

Próba szerencse alapon...

drbjozsef # 2023.09.23. 14:30

mote75,

Én azt hiszem, hogy az AUTRESZ az esetedben nem járható, mert az az Art. 198.§(3) szerinti tartozásokra nem kérhető. A TB járulék szerintem ide tartozik, akkor is, ha nem kfizető általi levonása maradt el, hanem mert pl. nem volt munkahelyed.
De nem vagyok benne biztos.

A NAV ismertető szerint csak ezeket vizsgálják, és ha elutasítják, akkor kérelmezheted a hagyományos fizetési könnyítéseket.

Ha van ügyfélkapud, add be, egy próbát megér. Hátha mégse kivétel a te eseted, és jár. Aztán ha nem, mehet a normál kedvezmény kérése.

https://nav.gov.hu/pfile/file?…

gerbera317 # 2023.09.23. 13:50

Miért nem fizeted meg inkább a tartozásodat részletekben?

mote75 # 2023.09.23. 12:41

Tisztelt Fórumozók!

Fennálló 300.000ft-os tb tartozásomra szeretnék részletfizetést kérni a NAV-tól.
Azt szeretném megtudni, hogy használhatom e hozzá az AUTRESZ kérelmet ? Vonatkozik -e erre az automatikus részletfizetés 1 000 000 forintot meg nem haladó adótartozásra természetes személyeknek lehetőség?
Vagy csak azt a kérelmet lehet használni, amihez a jövedelem igazolást stb. kell csatolni?

Köszönöm.

groszfater@gmail.com # 2023.08.25. 07:57

"Ezért semmi köze az iskolának a TB-hez, tehát nyilván nem fizet semmit sem visszamenőleg."
Annyi van, jelenti a NAV.nak a tanulói jogviszonyt.

drbjozsef # 2023.08.25. 07:49

NoodleDog,

Az iskola semmiféle TB-t nem fizet a tanulói után, se előtte visszamenőleg, de a felvétel után se.
Ha tanulói jogviszonyod van, akkor biztosított vagy TB fizetés nélkül is, de nem azért mert az iskola fizeti, hanem a törvény erejénél fogva. Ezért semmi köze az iskolának a TB-hez, tehát nyilván nem fizet semmit sem visszamenőleg.

Majordomus # 2023.08.24. 20:01

Naiv kérdés.
Jó hogy nem nyugdíj előtt jut eszébe....

osztap # 2023.08.24. 19:00

NoodleDog,

Szeptembertől az iskola állja-e a visszamenőleg kifizetendő tb tartozást vagy nem?
Természetesen nem. Miért tenné?

az iskola csak szeptembertől fizeti a tb-t akkor mi van az eddig ki nem fizetett összeggel?
Ki kell fizetni. Ha nem fizet, végrehajtják.

groszfater@gmail.com # 2023.08.24. 16:49

Esetleg NAV. honlapja Diák címszó alatt...

NoodleDog # 2023.08.24. 16:15

Tisztelt Fórum!

Eddig sehol nem találtam kérdést még a válaszomra, remélhetőleg itt segítségre lelek. Adott egy személy aki 2023.01. (január) óta nem fizeti a tb-t. Most szeptemberbe tervez tovább tanulni. Szeptembertől az iskola állja-e a visszamenőleg kifizetendő tb tartozást vagy nem? Illetve ha felvételt nyer, és az iskola csak szeptembertől fizeti a tb-t akkor mi van az eddig ki nem fizetett összeggel? Válaszokat előre is köszönöm!

Szomorú örökös # 2023.08.21. 16:35

Nature

Eléggé egyértelműen leírták a törvényben:

Az adó megállapításához való jog annak a naptári évnek az utolsó napjától számított öt év elteltével évül el, amelyben az adóról bevallást, adatbejelentést, bejelentést kellett volna tenni, illetve bevallás, adatbejelentés, bejelentés hiányában az adót meg kellett volna fizetni.

Tehát ahogy írtam, 2017-ről 2018-ban vallottál, ergo 2018. naptári évnek az utolsó napjától indul az elévülés dátuma, tehát 2023. azaz idén december 31-e után fog elévülni.

Szomorú örökös # 2023.08.21. 16:31

Nature

Jogos-e a NAV-nak a 2017. novemberi és decemberi, valamint az egész 2018-as évre vonatkozóan egészségügyi járulék megfizetésének követelése? Én úgy tudom, hogy öt év az elévülési idő az Art. szerint

Önadózóként 2017-ről 2018-ban vallunk és onnan számított 5. év december 31-ig kell mindent megőrízni ezzel kapcsolatban.
A 2018-as év meg még bőven 5 éven belül van, úgyhogy ezt a részét a kérdésednek nem is igazán értem, hogy merülhet fel.

Nature # 2023.08.21. 15:46

Tisztelt Fórum!

Tb tartozással kapcsolatban kérnék segítséget. Jogos-e a NAV-nak a 2017. novemberi és decemberi, valamint az egész 2018-as évre vonatkozóan egészségügyi járulék megfizetésének követelése? Én úgy tudom, hogy öt év az elévülési idő az Art. szerint, de az adóhatóság az alábbi paragrafusokkal "válaszolt": 2017. évi CL. tv. 6. § (2) bekezdés a., része, valamint a 202. § (1) bekezdése.

Valaki segítene a NAV által válaszul adott paragrafus értelmezésében?

Megköszönném, ha valaki válaszolna.