Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


TB fizetés

Ben993 # e-mail 2019.04.02. 11:22

*Elnézést, valamit elnéztem, elméletileg nekem csak a járulékfizetési kötelezettség kezdete dátumot kellene megadnom, ami a 2019.04.17 lenne?

Ben993 # e-mail 2019.04.02. 11:18

Tisztelt Fórum!

Az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz, ha valaki tudja a választ, kérem segítsen.

2019.01.21-től 2019.03.04-ig tartó 43 napos álláskeresési járadékban részesültem.

Mivel nagyon nem értek a témához, utána olvastam, a passzív időszakot is figyelembe véve, 2019.04.16-ig nem kell TB-t fizetnem és ha jól sejtem 2019.04.17. naptól kezdve vagyok kötelezett a TB fizetésére?

A TB fizetésre bejelentkező lapon 2019.01.21. kezdő dátumot és 2019.04.16. végdátumot kell megadnom járulékfizetési kötelezettség kezdete és vége időpontjának?

A másik kérdésem az lenne, mivel nem teljes hónapról van szó, így csak 3500Ft-ot kell Áprilisra befizetnem?

Ha valaki meg tudna erősíteni azt megköszönném, mert ügyfélkapun keresztül elintézném a dolgot. Nem szeretnék hibás bejelentést tenni.

Üdv.
B.

VM07 # e-mail 2019.04.01. 19:00

Üdv,

03.20-án szűnt meg a munkaviszonyom, és sajnos kitöltöttem a tb-s bejelentőlapot, meg is kaptam a levelet a fizetési kötelezettségről, 03.21-es kezdettel. Ezután jöttem rá erre a 45 napos dologra. Ilyenkor mi a teendő? Fizetnem kell, vagy elég májustól (ha addig nem találok munkát)?

sortie #   2019.03.27. 15:44

RavCsi 2019.03.23. 14:09

Szép Napot!

Az lenne a kérdésem,hogy az álláskeresési járulék megszűnése után azonnal kell-e TB járulékot fizetni,vagy itt is érvényben van a 45 napos passzív jogviszony?

Válaszát előre is köszönöm.

Mivel Tbj. 5. § szerinti jogviszonyról (biztosításról) van szó, ezért -főszabály szerint- érvényben van a 45 napos határidő.

Ebtv. 29. §

(9) Az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére való jogosultság a Tbj.-ben meghatározott belföldi személy részére a biztosítási jogviszonynak, illetve a Tbj. 16. § (1) bekezdés a)–o) és s) pontjában meghatározott jogosultsági feltételnek a megszűnését követően

  1. 45 napig marad fenn, ha a jogosultsági feltétel a megszűnést megelőzően megszakítás nélkül legalább 45 napig fennállt,
  2. ha a jogosultsági feltétel fennállásának az időtartama 45 napnál rövidebb volt, akkor ezen időtartammal hosszabbodik meg,
  3. 45 napig marad fenn, ha a jogosultsági feltétel megszűnését megelőzően fennállt korábbi jogosultsági feltétel 45 napnál hosszabb ideig állt fenn és az utolsóként megszűnt jogosultsági feltétel nem állt fenn 45 napig, de a két jogosultsági feltétel fennállása között 30 napnál kevesebb nap telt el.

(10) A (9) bekezdésben foglaltak a biztosítás szünetelése esetén nem alkalmazhatók.

RavCsi # e-mail 2019.03.23. 14:09

Szép Napot!

Az lenne a kérdésem,hogy az álláskeresési járulék megszűnése után azonnal kell-e TB járulékot fizetni,vagy itt is érvényben van a 45 napos passzív jogviszony?

Válaszát előre is köszönöm.

Tywin21 # e-mail 2019.03.21. 06:39

Kedves Forumozok!

A kerdesem az lenne, hogy nagyjabol ket eve kulfoldon dolgozom, fizetem a TB-t ott, itthon viszont nem. Azonban nem jelentkeztem ki itthonrol, mert mindig ugy volt, hogy hamarosan jovok haza es hallottam, hogy nem egyszeru a visszajelentkezesi procedura. Most viszont tenyleg koltozom haza, azonban rendeznem kene a TB jogviszonyom. Ha igazolom, hogy az elmult ket evben mas orszagban fizettem a TB-t, akkor meguszom, hogy itt ki kelljen fizetnem a tartozasom es folytathatom kijelentkezes nelkul a magyarorszagi TB fizetesem amint hazakoltoztem?

Szep Napot,

Nora

Ladybird08 # e-mail 2019.03.17. 20:50

Tisztelt Szakértő!

10 éves, tejallergiás gyermekem jogán gyest kapok, mellette pedig főállásban dolgozom, irodai munkarendben, napi 8,5 órát. Gyermekem megbetegedett, otthon kellett vele maradnom, a gyerekorvos felvett táppénzre. Tavaly a munkahelyem nem fogadta el a táppénzes igazolást ugyanebben a helyzetben, mondván, hogy aki gyest kap, az nem kaphat táppénzt, mivel egyidejűleg két TB ellátást nem vehet igénybe. Ez roppant logikátlanul hangzik, mivel a gyerek közösségbe jár, nyilván megbetegedhet, és olyankor szülői felügyeletre/gondozásra szorul. Hiába kapok gyest, ilyenkor otthon kell vele maradnom. Ráadásul a fizetésemből nem kevés TB járulékot vonnak!
A gyerekorvos úgy tudta, hogy pont a fentiekben részletezettek miatt a jogszabály megváltozott, de bizonytalan volt ez ügyben.
Kérdésem az, hogy jogosan vett-e fel táppénzre ebben az esetben? Melyik jogszabályra hivatkozhatok, ha a munkahelyemen nem akarják az igazolást elfogadni?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel, Ladybird

reka77 # e-mail 2019.03.17. 20:30

Tisztelt Szakértő!

A mai nap folyamán jelentkeztem be TB fizetés alá ügyfélkapun keresztül, és az lenne a kérdésem, hogy ezt követően postai úton kapok-e valamilyen formában határozatot a fizetési kötelezettségről/bejelentkezésről?
Papír alapú csekket nem kértem, átutalással szeretném fizetni majd a TB-t. Milyen formában, hol fogok értesítőt kapni, hogy meddig és hova kell utalnom az összeget?

Köszönöm a segítségét!

Zengőbérci #   2019.03.13. 09:37

Azt hiszem, hogy levelező szakos jogviszony mellett sem kell járulékot fizetni, mivel biztosítottnak minősül, bár nem is vagyok benne teljesen biztos.

A Tbj. 5. § szerinti jogviszonnyal nem rendelkező személy nem minősül biztosítottnak akkor sem, ha levelező tagozaton tanul.

Biztosítás és egyéb, jogszabály által adott felmentés hiányában (pl. csed, gyed, gyes, hajléktalan stb.) ezen személy eü-i szolgáltatási járulékfizetésre kötelezett.

rigoz # e-mail 2019.03.12. 21:16

Tisztelt Kucyka9!

Arra az időszakra nézve, míg semmilyen tanulói jogviszonya nincs, 5 évre az adóhatóság tudomására jutástól számítva (adó megállapításához való jog elévülése) visszamenőleg terheli az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésének kötelme, azt csak akkor úszhatja meg, ha azt a NAV különös méltányosságból elengedi.

Egyébként a jogviszony kezdetétől számított időszakra jogviszonyigazolás csatolásával jogviszonyrendezést kezdeményezhet a lakóhelye szerint területileg illetékes megyei kormányhivatal (Budapesti és Pest megyei lakosok esetén a Budapest Főváros Kormányhivatala XIII. kerületi Hivatalánál) Egészségbiztosítási (Hatósági) Főosztályánál.

Azt hiszem, hogy levelező szakos jogviszony mellett sem kell járulékot fizetni, mivel biztosítottnak minősül, bár nem is vagyok benne teljesen biztos.

kucyka9 # e-mail 2019.03.12. 18:35

Üdv

2018 tavaszán mikor lediplomáztam megszűnt a TB-m, viszont 2018 szeptemberétől egy másik egyetemet kezdtem el de csak levelező tagozaton amit után nem kapok TB-t (Megjegyzem a felsőoktatási intézmény nem tájékoztatott róla, hogy levelőn nem jár TB).
Dolgozni nem mentem el, mert sok helyen nem támogatják, hogy levelező tagozaton tanulok. A munkaügyiben viszont kiközvetíthetnek, olyan állásra ami mellett nem tudom csinálni az egyetemet vagy különböző átképzési tanfolyamokra.

Valamint 2018 tavaszától nem vettem igénybe állami egészségügyi ellátást, igazából egy fogászati ellátáson kívül magánorvosit sem.

A kérdésem az lenne, hogy ha megérkezik a vastag köteg csekk, akkor a befizetést visszamenőleg mindenképpen ki kell fizetnem akkor is ha nem vettem igénybe semmit és ha igen, akkor a jövőben van e valami lehetőség arra, hogy mint félig diák ne magam után fizessek TB-t?

Előre is köszönöm a választ

Tisztelettel

Kucyka

anzsel # e-mail 2019.03.09. 10:08

Kedves Tamás!
Ha, kiköltözöl az Egyesult Államokba a NAV felé kell jelezned, mert egyéni járulékot kell fizetned addig, amíg nem tudod hitelt érdemlően bizonyítíni, hogy életvitelszerűen kint élsz. Ez a legjobb megoldás, én személy szerint nem javaslom, hogy megszüntesd a lakóhelyedet,- mert bármikor lehet egy vissza út -, ha már tudod igazolni az életvitelszerű kint tartózkodást úgy sem kell fizetni.Az USA és Magyarország közötti szociálpolitikai egyezmény alalpján él törvény.

NAV részére ezek az igazolások szükségesek:

  • állandó lakóhelyet- bérleti szerződés
  • számla- viz, villany, telefon
  • kocsi bérlés stb.
Rakasz_Tamas # e-mail 2019.03.07. 09:21

Udv
Az Egyesult Allamokba letelepedes eseten mi a teendo?
Jelezni kell a TB-nek irasban, vagy siman csak nem fizetem tovabb miutan megszuntettem a munkaviszonyom es elutazom?

Van egyeb teendom mas szervek fele? Milyen hataridovel?
K-1 (volegeny/menyasszony) vizummal majd kb 90-180 nap varakozasi ido utan hazastarsi zold kartyaval tortenik a letelepedes.

Koszonom

edg4rD # e-mail 2019.03.02. 07:47

Nekem kiküldték hogy 2018 szeptemberétől nincs fizetve a tb-m és hogy fizette valaki etc., vagy ha nem küldjem el a T1011-es lapot.
Na azt én elküldtem de azóta semmi, honnan tudom hogy mennyit kell fizetnem? Nem fog jönni válasz levél?

Ildigaia # e-mail 2019.02.28. 17:25

Köszönöm a segítséget !
Több mint 10 éve nem éltem Magyarországon , az elmúlt 5 évben dél Amerikában önkéntesként dolgoztam . Nem fizettem tb-t sem ott sem itthon . A szüleim lakcímere voltam ez idő alatt bejelentve. Nemrég haza költöztem és szeretném elkezdeni a tb fizetést . Ha tudom igazolni hogy önkéntesként dolgoztam egy NGOnál, elkerülhetem e hogy 5 évre visszamenőleg be kelljen fizetnem ? Vagy hogyan tudom elkerülni? Igazolnom kellene higy nem éltem itthon . Az útlevelem megteszi e ?
Köszönöm !
Ildigaia

safranek... # e-mail 2019.02.26. 10:32

Tenerife 2019.02.25. 19:29

Kedves Szakértők!

Egy olyan ügyben kérnék segítséget, ami néhány éve volt esedékes. Az történt, hogy véget ért a munkaviszonyom, de nem találtam a rákövetkező 45 napon belül új munkahelyet, és nem is jelentkeztem be Munkaügyi Központba, valamint nem intéztem el azt, hogy magam után fizessem a TB-t. Aztán teltek a hónapok...és az lenne a kérdésem, hogy ezeket a hónapokat utólag kifizetteti a NAV? Ez idő alatt nem volt bejelentett munkaviszonyom, és mint fentebb írtam, nem is regisztráltam Munkaügyi Központba sem.

Kötelező, hogy minden magyar állampolgárnak legyen TB-je?

Előre is köszönöm a választ!
Tisztelettel:
Tenerife

T. kérdező!

  • Igen, kötelező.

Tbj. 2. § (2) A társadalombiztosításban való részvétel a törvényben meghatározott szabályok szerint kötelező.

(3) A kötelező társadalombiztosítás rendszerében a biztosított...

1997. évi LXXXIII. törvény
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól

  • Igen, az Art. szerinti elévülési időn belül KIFIZETTETHETŐ. A hangsúly a feltételes módon van.
Tenerife # e-mail 2019.02.25. 19:29

Kedves Szakértők!

Egy olyan ügyben kérnék segítséget, ami néhány éve volt esedékes. Az történt, hogy véget ért a munkaviszonyom, de nem találtam a rákövetkező 45 napon belül új munkahelyet, és nem is jelentkeztem be Munkaügyi Központba, valamint nem intéztem el azt, hogy magam után fizessem a TB-t. Aztán teltek a hónapok...és az lenne a kérdésem, hogy ezeket a hónapokat utólag kifizetteti a NAV? Ez idő alatt nem volt bejelentett munkaviszonyom, és mint fentebb írtam, nem is regisztráltam Munkaügyi Központba sem.

Kötelező, hogy minden magyar állampolgárnak legyen TB-je?

Előre is köszönöm a választ!
Tisztelettel:
Tenerife

anzsel # e-mail 2019.02.18. 07:49

Kedves PZoli81!

Csak részarányosan kell fizetni a NAV részére a járulékot. Ebben az évben napi 250.-Ft. 250x nap.

üdv. anzsel

PZoli81 # e-mail 2019.02.17. 09:11

Több hónapja magam után fizettem a TB-t. Pár napja felvettek valahova. Mivel nem a hónap elejétől dolgozom, így az adott havi TB-t kinek kell fizetnie? Nekem, az új munkáltatónak vagy arányosan ki kell számolni? Ha nem muszáj, nem akarom kifizetni a teljes februári részt.

anzsel # e-mail 2019.02.16. 08:15

Kedves Imi84!

Minden belföldinek számító személy, akinek nincs jogosultsága az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére, de Magyarországon egyéves állandó lakóhellyel rendelkezik, köteles az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetésre.

Belföldi személynek számít Magyarország területén a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény szerint bejelentett lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár, a bevándorolt és a letelepedett jogállású, valamint a menekültként vagy oltalmazottként elismert személy.

A járulékfizetési kötelezettséget át lehet vállalni, érdemes minél előbb rendezni a fizetési kötelezettséget.
A fizetésnél öt-éves elévülési lehetőség áll fenn és méltányossági alapon részletfizetési kedvezmény lehet kérni. Ezek a lehetőségek a NAV kompetenciájába tartozik.

üdv. anzsel

anzsel # e-mail 2019.02.16. 08:00

Kedves Ziggy!
Ha a holland biztosító nem tud E104-est adni, akkor magán biztosító és nincs szerződve a holland állammal. Ebben az esetben valóban kell itthon fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Ha megtetted itthon a bejelentési kötelezettséget és a hivatal elfogadta a biztosítódat, akkor minden rendben. Nem tudok róla, hogy retorzió ért volna valakit aki az EU-ban dolgozik, és igénybe vett orvosi ellátást, bár nem szabályos, hiszen nem magyar biztosított.Az adott ország EU kártyájára lehet igénybe venni a sürgős szükséges ellátást.

üdv. anzsel

Imi84 # e-mail 2019.02.15. 18:44

Tisztelt Szakértő!

Érdeklődnék, hogy olyankor mi van, ha valakinek még sosem volt biztosítási jogviszonya?
Anyósom , soha nem volt bejelentve, tb-t sem fizetett soha(nem is tudtunk róla, kapcsolatot sem tartottuk), de mivel beteges el kellene mennie orvoshoz, ezért szeretnék rajta valahogy segíteni.
Ilyenkor mi a teendő?
Fizetheti más is utána a tb-t?Ha én fizetem akkor biztosítva lesz?Hol lehet intézni?Visszamenőleg be fogják rajta hajtani?
Valószínűleg a nyugdíja sem lesz valami fényes.

tisztelettel:Imi

Ziggy #   2019.02.14. 23:07

Kedves anzsel!

Nagyon köszönöm a választ. Ha jól értem, a bejelentés elmulasztása (vagy késedelme) miatt így rám nem fognak bírságot kiszabni - ez nagy könnyebbség.

Az E104-es nyomtatványnak van esetleg alternatívája? Hollandiában magánbiztosító-rendszer működik, így nem tudom, pontosan milyen igazolást tud majd adni a biztosítóm.

Még egy kérdésem lenne: miután igazolom (valamilyen módon), hogy külföldön biztosított vagyok és igényelem a tévesen befizetett egészségügyi hozzájárulásom visszatérítését, nem lehet-e problémám abból, hogy a kérdéses időszakban igénybe vettem szolgáltatást Magyarországon a magyar TB-m alapján. Esetleg levonják ennek értékét a visszatérítendő befizetésből? Mi itt a precedens?

Köszönöm még egyszer a segítséget!

üdv: Ziggy

Idealia # e-mail 2019.02.14. 19:11

Kedves Szakértő! EUs országban dolgozom bejelentett munkaviszonyban. Ha munkáltatóm felment a munkavégzés alól néhány hónapra, akkor a felmentési idő alatt végezhetek munkát Magyarországon? Új magyar munkaviszonyban vagy másképp (megbízási jogviszony, katás vállalkozó). Azért aggódom, mert egy időben csak egy EUs országban lehet TB-t fizetni. Az A1 nyomtatványról hallottam, de attól tartok, az csak kiküldetésnél érvényes. Illetve nem tudom, hogy melyik ország számítana akkor "fizetős" országnak a kettő közül. Az állandó lakcímem még mindig Magyarországon van (ott is marad). Az EUs országban ideiglenes lakcímmel vagyok bejelentve, az alapján dolgozom ott, kb. összesen 1 évet. Köszönöm szépen! Szigit

anzsel # e-mail 2019.02.14. 08:47

Kedves Ziggy!

Semmi gond, egyszerű a dolog. Az EU-ban csak egy helyen lehetünk biztosítottak. Te Hollandiát választod, ebben az esetben utólag is meg lehet tenni, hogy eleget teszel itthon a bejelentési kötelezettségednek, és utána vissza tudod igényelni a túlfizetésedet, az egészségügyi szolgáltatásokra kifizetett járulékot. Semmi probléma nem keletkezik. Javaslom, hogy mi előtt megtennéd, igényeljél a holland biztosítódtól egy E104-et, amelyen leigazolják, hogy mi óta vagy kint biztosítási jogviszonyban. (csak az állami biztosító ad ilyen igazolást, magán biztosító nem) Ezzel az igazolással kell megtenned a bejelentési kötelezettséget és utána lehet menni a NAV-hoz és lemondani a járulékfizetést.
Minél előbb tedd meg, - a bejelentési kötelezettség azokra vonatkozik, akik magyarországon belföldinek számítanak illetve állandó lakóhellyel rendelkeznek./nem szüntették meg a lakóhelyüket van érvényes lakcímkártyájuk/ Ha, van, még kérdésed szívesen válaszolok

üdv.anzsel