Egyéves az új Polgári Perrendtartás - Lehetőségeket vagy akadályokat teremt az új törvény? - Szakértők válaszolnak | Budapest, 2019. március 20. szerda | Regisztráljon most!

Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


TB fizetés

PZoli81 # e-mail 2019.02.17. 09:11

Több hónapja magam után fizettem a TB-t. Pár napja felvettek valahova. Mivel nem a hónap elejétől dolgozom, így az adott havi TB-t kinek kell fizetnie? Nekem, az új munkáltatónak vagy arányosan ki kell számolni? Ha nem muszáj, nem akarom kifizetni a teljes februári részt.

anzsel # e-mail 2019.02.16. 08:15

Kedves Imi84!

Minden belföldinek számító személy, akinek nincs jogosultsága az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére, de Magyarországon egyéves állandó lakóhellyel rendelkezik, köteles az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetésre.

Belföldi személynek számít Magyarország területén a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény szerint bejelentett lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár, a bevándorolt és a letelepedett jogállású, valamint a menekültként vagy oltalmazottként elismert személy.

A járulékfizetési kötelezettséget át lehet vállalni, érdemes minél előbb rendezni a fizetési kötelezettséget.
A fizetésnél öt-éves elévülési lehetőség áll fenn és méltányossági alapon részletfizetési kedvezmény lehet kérni. Ezek a lehetőségek a NAV kompetenciájába tartozik.

üdv. anzsel

anzsel # e-mail 2019.02.16. 08:00

Kedves Ziggy!
Ha a holland biztosító nem tud E104-est adni, akkor magán biztosító és nincs szerződve a holland állammal. Ebben az esetben valóban kell itthon fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Ha megtetted itthon a bejelentési kötelezettséget és a hivatal elfogadta a biztosítódat, akkor minden rendben. Nem tudok róla, hogy retorzió ért volna valakit aki az EU-ban dolgozik, és igénybe vett orvosi ellátást, bár nem szabályos, hiszen nem magyar biztosított.Az adott ország EU kártyájára lehet igénybe venni a sürgős szükséges ellátást.

üdv. anzsel

Imi84 # e-mail 2019.02.15. 18:44

Tisztelt Szakértő!

Érdeklődnék, hogy olyankor mi van, ha valakinek még sosem volt biztosítási jogviszonya?
Anyósom , soha nem volt bejelentve, tb-t sem fizetett soha(nem is tudtunk róla, kapcsolatot sem tartottuk), de mivel beteges el kellene mennie orvoshoz, ezért szeretnék rajta valahogy segíteni.
Ilyenkor mi a teendő?
Fizetheti más is utána a tb-t?Ha én fizetem akkor biztosítva lesz?Hol lehet intézni?Visszamenőleg be fogják rajta hajtani?
Valószínűleg a nyugdíja sem lesz valami fényes.

tisztelettel:Imi

Ziggy #   2019.02.14. 23:07

Kedves anzsel!

Nagyon köszönöm a választ. Ha jól értem, a bejelentés elmulasztása (vagy késedelme) miatt így rám nem fognak bírságot kiszabni - ez nagy könnyebbség.

Az E104-es nyomtatványnak van esetleg alternatívája? Hollandiában magánbiztosító-rendszer működik, így nem tudom, pontosan milyen igazolást tud majd adni a biztosítóm.

Még egy kérdésem lenne: miután igazolom (valamilyen módon), hogy külföldön biztosított vagyok és igényelem a tévesen befizetett egészségügyi hozzájárulásom visszatérítését, nem lehet-e problémám abból, hogy a kérdéses időszakban igénybe vettem szolgáltatást Magyarországon a magyar TB-m alapján. Esetleg levonják ennek értékét a visszatérítendő befizetésből? Mi itt a precedens?

Köszönöm még egyszer a segítséget!

üdv: Ziggy

Idealia # e-mail 2019.02.14. 19:11

Kedves Szakértő! EUs országban dolgozom bejelentett munkaviszonyban. Ha munkáltatóm felment a munkavégzés alól néhány hónapra, akkor a felmentési idő alatt végezhetek munkát Magyarországon? Új magyar munkaviszonyban vagy másképp (megbízási jogviszony, katás vállalkozó). Azért aggódom, mert egy időben csak egy EUs országban lehet TB-t fizetni. Az A1 nyomtatványról hallottam, de attól tartok, az csak kiküldetésnél érvényes. Illetve nem tudom, hogy melyik ország számítana akkor "fizetős" országnak a kettő közül. Az állandó lakcímem még mindig Magyarországon van (ott is marad). Az EUs országban ideiglenes lakcímmel vagyok bejelentve, az alapján dolgozom ott, kb. összesen 1 évet. Köszönöm szépen! Szigit

anzsel # e-mail 2019.02.14. 08:47

Kedves Ziggy!

Semmi gond, egyszerű a dolog. Az EU-ban csak egy helyen lehetünk biztosítottak. Te Hollandiát választod, ebben az esetben utólag is meg lehet tenni, hogy eleget teszel itthon a bejelentési kötelezettségednek, és utána vissza tudod igényelni a túlfizetésedet, az egészségügyi szolgáltatásokra kifizetett járulékot. Semmi probléma nem keletkezik. Javaslom, hogy mi előtt megtennéd, igényeljél a holland biztosítódtól egy E104-et, amelyen leigazolják, hogy mi óta vagy kint biztosítási jogviszonyban. (csak az állami biztosító ad ilyen igazolást, magán biztosító nem) Ezzel az igazolással kell megtenned a bejelentési kötelezettséget és utána lehet menni a NAV-hoz és lemondani a járulékfizetést.
Minél előbb tedd meg, - a bejelentési kötelezettség azokra vonatkozik, akik magyarországon belföldinek számítanak illetve állandó lakóhellyel rendelkeznek./nem szüntették meg a lakóhelyüket van érvényes lakcímkártyájuk/ Ha, van, még kérdésed szívesen válaszolok

üdv.anzsel

Ziggy #   2019.02.13. 13:24

Kedves anzsel!

Átböngésztem a linkelt cikket, a témába vágó sok másikhoz hasonlóan, de a kérdésemre itt sem találtam választ. A TB nem fizetése világos ügy, de mi a helyzet azzal, aki két helyen fizet egyszerre? Idemásolom korábbi hozzászólásom, hogy kontextusba helyezzem a kérdést.
Nagyon köszönöm, ha tudsz tanácsot adni.

3 éve dolgozom Hollandiában, azóta két helyen fizetek TB-t. Mivel nem letelepedési szándékkal hagytam el az országot, nem volt bejelentési kötelezettségem. Mint nemrég értesültem, az OEP-nek azonban jelentenem kellett volna a külföldi munkavállalást, hogy megszűnjön itthon a járulékfizetési kötelezettségem.

Ezzel kapcsolatban lenne két kérdéscsomagom:

  • a hatályos jogszabály szerint, ha 15 napon belül nem teszek eleget a bejelentési kötelezettségemnek, bírság szabható ki rám. Vajon ezt akkor is kiszabják, ha (egyébként helytelenül) fizettem itthon a TB-t? Vagy ez arra az esetre vonatkozik csak, ha valaki nem fizet és nem is jelentkezik ki?
  • olvastam olyan esetről, hogy a hozzám hasonló "túlfizetést" visszatérítették a befizetőnek. Ez akkor is megtörténik, ha az elmúlt 3 évben a magyar biztosításom alapján igénybe vettem magyar egészségügyi ellátást? Két fogtömésről van szó, tehát minimális értékű ellátásról. Vagy elképzelhető olyan kombináció, hogy visszatérítik a túlfizetést, viszont a bírságot és az ellátás értékét levonják belőle?
anzsel # e-mail 2019.02.12. 16:34

Kedves mindenki, aki az Eu-ba megy dolgozni illetve most jön haza!

Figyelmetekbe ajánlom a következő cikket:

Külföldre megyek dolgozni, milyen bejelentkezési kötelezettségeim vannak? www.sosugyintezes.hu/…yek-dolgozni

Olvassátok el, érdemes! kellő felvilágosítást kaptok a kérdéseitekre, kinek mit, hol, kell rendeznie, vannak e fizetési kötelezettségek.

üdv. anzsel

korsii # e-mail 2019.02.08. 19:12

Kedves Szakértők!
Azért írok, mert 2017 Augusztusban költöztem ki Londonba és ezt nem jelentettem be Magyarországon sehol.
2017 tavaszán fejeztem be az egyetemet, a jogviszonyom azt hiszem augusztusban szűnt meg, szóval gondolom onnantól kezdve kellett volna fizetnem a tb-t.
Itt Londonban 2017 szeptember óta van munkám, szóval fizetek mindent, amit kell.
Viszont Magyarországon nem intéztem el semmit és nem is fizettem be semmit, nem is kaptam semmilyen levelet senkitől.
Tehát őszintén szólva nem tudom, hogy van-e büntetésem vagy, hogy kapok-e majd és hogy mennyi tartozásom van.
Ha legközelebb megyek Magyarországra (Március elején) szeretném ezeket elintézni, hogy ne legyen ebből valami hatalmas összegű bírság.
Azt szeretném kérdezni, hogy milyen papírokat szerezzek be itt Londonban, amit ott kérhetnek majd? Valamint otthon milyen papírokat szerezzek be? Hova kell mennem?(Budapesti vagyok) Számíthatok büntetésre, ha igen mekkora összegre?
Válaszukat előre is köszönöm!

Misi_1 # e-mail 2019.02.08. 06:09

Hálásan köszönöm a segítséget!

monoszkop #   2019.02.07. 09:03

Misi_12019.02.07. 06:17

Kedves Szakértők!
Fél éve született gyermekünk. Feleségemnek a munkaviszonya nem szűnt meg, amikor eljött szülni, hanem a munkáltatója "állományban tartja", amíg itthon van a gyermekkel, mert utána szeretnék foglalkoztatni. A munkahelyéről ezen idő alatt bért nem kap, járulékokat nem fizetnek utána. Eddig CSED-et kapott, ez nemrég járt le, a GYED-et én igényeltem meg munka mellett. Így mivel neki nem maradt jövedelme, fizetnie kellene maga után az egészségügyi hozzájárulást. Bementünk a NAV-hoz, hogy csekket kérjünk a befizetéshez, ott viszont a rendszerben a feleségem biztosítottként szerepel, mivel a munkáltatója nem jelentette ki. Ezért nem tudnak csekket sem adni. Mondtam, hogy a munkáltató csak állományban tartja, emögött nincs tényleges járulékfizetés, nekünk mostantól fizetni kellene a TB-t. Azt tanácsolták, hogy szóljunk a munkáltatónak, hogy szüntessék meg a jogviszonyt és egy változásbejelentő lappal jelentkezünk újra, akkor annak csekket. A munkáltató viszont nem akarja megszüntetni a jogviszonyt, alig várják, hogy a feleségemet újra foglalkoztathassák. Így most olyan helyzetbe kerültünk, hogy fizetnünk kellene a TB-t, akarjuk is, de nincs rá lehetőségünk.
Önök mit tanácsolnak ebben a helyzetben? A későbbiekben megbüntethet-e a NAV a meg nem fizetett egészségügyi hozzájárulás miatt, ha nem fizetjük?
Válaszukat hálásan köszönöm!

Önök mit tanácsolnak ebben a helyzetben?

T. Kérdező!

Írásban jelentse be a felesége a munkáltatójának, hogy a GYED ellátást nem Ő, hanem Ön, mint férj veszi igénybe.

A bejelentésben hívja fel a munkáltató figyelmét arra, hogy ezért, illetve ebben az esetben a Tbj. 8. § értelmében a biztosítása szünetel, illetve hogy ezt a tényt a munkáltatónak a havi bevallásban a helyes távolléti jogcímkód megadásával a NAV felé közölni kell.
Kérje, hogy a munkáltató az önellenőrzést visszamenőleg x hónapra (a gyed folyósítás kezdő napjáig) végezze el.

Kérje továbbá, hogy az önellenőrzésről és a fentiek szerinti módosításról egy másolati példányt adjanak át az Ő (felesége) részére.

Ezzel menjenek be a NAV-hoz és kezdeményezzék az EÜ-i szolgáltatási járulék megfizetését.

1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) 8. § Szünetel a biztosítás: a fizetés nélküli szabadság ideje alatt,

kivéve, ha
aa) a fizetés nélküli szabadság idejére csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, gyermekgondozást segítő ellátás, gyermekgondozási segély vagy gyermeknevelési támogatás kerül folyósításra,

Tekintettel arra, hogy a kivétel, miszerint a fiznélküli alatt gyed-ben részesül nem áll fenn, így jogilag bár a munkaviszonya fennáll (állományban van) TB jogilag a biztosítása szünetel, melyet a munkáltató köteles a havi bevallásokban a NAV felé jelezni.

1997. évi LXXXIII. törvény 29. §

(9) Az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére való jogosultság a Tbj.-ben meghatározott belföldi személy részére a biztosítási jogviszonynak, illetve a Tbj. 16. § (1) bekezdés a)–o) és s) pontjában meghatározott jogosultsági feltételnek a megszűnését követően

  1. 45 napig marad fenn, ha a jogosultsági feltétel a megszűnést megelőzően megszakítás nélkül legalább 45 napig fennállt,
  2. ha a jogosultsági feltétel fennállásának az időtartama 45 napnál rövidebb volt, akkor ezen időtartammal hosszabbodik meg,
  3. 45 napig marad fenn, ha a jogosultsági feltétel megszűnését megelőzően fennállt korábbi jogosultsági feltétel 45 napnál hosszabb ideig állt fenn és az utolsóként megszűnt jogosultsági feltétel nem állt fenn 45 napig, de a két jogosultsági feltétel fennállása között 30 napnál kevesebb nap telt el.

(10) A (9) bekezdésben foglaltak a biztosítás szünetelése esetén nem alkalmazhatók.

Ez azt jelenti, hogy fiznélküli szabadság esetén (ha nem a fiznélkülin lévő személy részesül GYED-ben) az első naptól köteles EÜ-i szolgáltatási járulékot fizetni.

A tBJ. 19. § ÉRTELMÉBEN a 39. § (2) bekezdésében meghatározott személy által fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 7500 forint (napi összege 250 forint).

A Tbj. 39. § (2) pedig ekként rendelkezik:

2)289 Az a belföldi személy, aki nem biztosított és egészségügyi szolgáltatásra a 16. § (1) bekezdésének a)–p) és s)–w) pontja, valamint a 13. § szerint sem jogosult, köteles a 19. § (4) bekezdésében meghatározott egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni.

Misi_1 # e-mail 2019.02.07. 06:17

Kedves Szakértők!
Fél éve született gyermekünk. Feleségemnek a munkaviszonya nem szűnt meg, amikor eljött szülni, hanem a munkáltatója "állományban tartja", amíg itthon van a gyermekkel, mert utána szeretnék foglalkoztatni. A munkahelyéről ezen idő alatt bért nem kap, járulékokat nem fizetnek utána. Eddig CSED-et kapott, ez nemrég járt le, a GYED-et én igényeltem meg munka mellett. Így mivel neki nem maradt jövedelme, fizetnie kellene maga után az egészségügyi hozzájárulást. Bementünk a NAV-hoz, hogy csekket kérjünk a befizetéshez, ott viszont a rendszerben a feleségem biztosítottként szerepel, mivel a munkáltatója nem jelentette ki. Ezért nem tudnak csekket sem adni. Mondtam, hogy a munkáltató csak állományban tartja, emögött nincs tényleges járulékfizetés, nekünk mostantól fizetni kellene a TB-t. Azt tanácsolták, hogy szóljunk a munkáltatónak, hogy szüntessék meg a jogviszonyt és egy változásbejelentő lappal jelentkezünk újra, akkor annak csekket. A munkáltató viszont nem akarja megszüntetni a jogviszonyt, alig várják, hogy a feleségemet újra foglalkoztathassák. Így most olyan helyzetbe kerültünk, hogy fizetnünk kellene a TB-t, akarjuk is, de nincs rá lehetőségünk.
Önök mit tanácsolnak ebben a helyzetben? A későbbiekben megbüntethet-e a NAV a meg nem fizetett egészségügyi hozzájárulás miatt, ha nem fizetjük?
Válaszukat hálásan köszönöm!

Ziggy #   2019.02.06. 20:03

Kedves Szakértők!

3 éve dolgozom Hollandiában, azóta két helyen fizetek TB-t. Mivel nem letelepedési szándékkal hagytam el az országot, nem volt bejelentési kötelezettségem. Mint nemrég értesültem, az OEP-nek azonban jelentenem kellett volna a külföldi munkavállalást, hogy megszűnjön itthon a járulékfizetési kötelezettségem.

Ezzel kapcsolatban lenne két kérdéscsomagom:

  • a hatályos jogszabály szerint, ha 15 napon belül nem teszek eleget a bejelentési kötelezettségemnek, bírság szabható ki rám. Vajon ezt akkor is kiszabják, ha (egyébként helytelenül) fizettem itthon a TB-t? Vagy ez arra az esetre vonatkozik csak, ha valaki nem fizet és nem is jelentkezik ki?
  • olvastam olyan esetről, hogy a hozzám hasonló "túlfizetést" visszatérítették a befizetőnek. Ez akkor is megtörténik, ha az elmúlt 3 évben a magyar biztosításom alapján igénybe vettem magyar egészségügyi ellátást? Két fogtömésről van szó, tehát minimális értékű ellátásról. Vagy elképzelhető olyan kombináció, hogy visszatérítik a túlfizetést, viszont a bírságot és az ellátás értékét levonják belőle?

Nagyon megköszönöm a segítséget, ha bárkinek van tapasztalata hasonló jellegű helyzettel, vagy jobban átlátja a gyakorlati alkalmazását a vonatkozó jogszabályoknak.

korsii # e-mail 2019.02.06. 00:29

Kedves Szakértők!
Azért írok, mert 2017 Augusztusban költöztem ki Londonba és ezt nem jelentettem be Magyarországon sehol.
2017 tavaszán fejeztem be az egyetemet, a jogviszonyom azt hiszem augusztusban szűnt meg, szóval gondolom onnantól kezdve kellett volna fizetnem a tb-t.
Itt Londonban 2017 szeptember óta van munkám, szóval fizetek mindent, amit kell.
Viszont Magyarországon nem intéztem el semmit és nem is fizettem be semmit, nem is kaptam semmilyen levelet senkitől.
Tehát őszintén szólva nem tudom, hogy van-e büntetésem vagy, hogy kapok-e majd és hogy mennyi tartozásom van.
Ha legközelebb megyek Magyarországra (Március elején) szeretném ezeket elintézni, hogy ne legyen ebből valami hatalmas összegű bírság.
Azt szeretném kérdezni, hogy milyen papírokat szerezzek be itt Londonban, amit ott kérhetnek majd? Valamint otthon milyen papírokat szerezzek be? Hova kell mennem?(Budapesti vagyok) Számíthatok büntetésre, ha igen mekkora összegre?
Válaszukat előre is köszönöm!

hollipop # e-mail 2019.02.05. 12:24

Írtam nekik, hogy ez az igazolás NAV-os adóigazolásnak minősül-e, azt kell-e kérni, erre bemásolták, amit én is, hogy mit kell csatolni és azt írták, hogy állásfoglalásért forduljak a lakóhelyem szerinti OEP-hez.

wers # e-mail 2019.02.05. 12:16

hmmm... nekem adtak, csak nem tudom, az tekinthető-e hivatalos igazolásnak.

hollipop, ha adnak, akkor a nav-nál, bár értelmetlen, a eop maga miért kér ilyent, magának is látnia kellene. Vagy tudomisén.

Én felhívnám a 1818-at, nem biztos, hogy okosabbak, de mielőtt kétszer sorba állnál, telefonál.

rigoz # e-mail 2019.02.05. 11:59

@wers: De, de például a nem előlegezendő bírósági illetékkel is ez a helyzet azzal az eltéréssel, hogy nem kell bejelentkezni, mégsem ad ki az illeték megfizetéséről a NAV igazolást, hiszen a megfizetés tényének igazolására a bíróságnak van felhatalmazása (mely egyébként éppenhogy az előlegezendő illeték kiszabatásánál releváns, de ez már messzire visz...) elsősorban a NAV irányában.

hollipop # e-mail 2019.02.05. 11:58

De, én is ott jelentettem be.

wers # e-mail 2019.02.05. 11:50

Ismétlem magmamat, hogy álláspontom szerint ezt a NAV-nak nincs hatásköre, azaz jogosultsága igazolni, sőt mi több, annak a nyilvántartása egészségpénztári feladat-, hatás- és jogkör,

Ha valaki magának fizeti, nem a nav-nál kell ezt bejelenteni, és nem a nav szabja ki, tartja nyilván, hajtja be?

rigoz # e-mail 2019.02.05. 11:42

@hollipop: Az OEP különválásos beolvadással, a nyilvántartásvezetési feladatok tekintetében részben jogutódjává a NEAK vált.

Az egészségügyi szolgáltatásra jogosultság igazolása külön, a TAJ-kártya kiállítását megelőző eljárásban kell megtörténjen, megjegyzendő, a TAJ-kártya kiállításának, a TAJ-számmal rendelkezésnek a biztosítotti jogviszony rendezettsége, illetve az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetett volta nem előfeltétele.

Amúgy, ha igénylik a megfizetett volt igazoltságát, akkor nekik kell a saját nyilvántartásukat ellenőrizni vagy a NAV-ot megkeresniük, hivatalból.

Ismétlem magmamat, hogy álláspontom szerint ezt a NAV-nak nincs hatásköre, azaz jogosultsága igazolni, sőt mi több, annak a nyilvántartása egészségpénztári feladat-, hatás- és jogkör, azaz éppen a TAJ-kártyát kiállító megyeszékhely szerinti járási kormányhivatal Egészségbiztosítási Főosztálya, illetve a Budapest Főváros Kormányhivatala XIII. kerületi Hivatala Egészségbiztosítási Hatósági Főosztály Nyilvántartási Osztály-ának a dolga.

hollipop # e-mail 2019.02.05. 11:36

Az OEP állítja ki, tudom, de a NEAK honlapján le van írva részletesen az igénylés menete:

alapul szolgáló jogviszony igazolása:

biztosítotti jogviszonyt igazoló dokumentum (pl.: munkaszerződés, munkáltatói igazolás)

egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett személyeknek e járulék megfizetéséről szóló, adóhatóság által kiállított igazolása.

külföldi kérelmező esetén a magyar egészségbiztosításra jogosultságot igazoló dokumentum.

rigoz # e-mail 2019.02.05. 11:13

@hollipop: A TAJ-kártyát nem a NEAK, hanem a megyeszékhely szerint területileg illetékes járási hivatal, Budapesten és Pest megyeében a Budapest Főváros Kormányhivatala XIII. kerületi Hivatala állítja ki, a jogosultságot is Ők jegyzik be, módosítják, vizsgálják felül a NEAK által vezetett nyilvántartásban, valamint azzal kapcsolatban.

Szerintem erre a NAV-nak nem is biztos, hogy van hatásköre...

Hiszen nem Ők a nyilvántartó hatóság, Ők hivatalos tudomás (NEAK megkeresése) alapján hivatalból behajtási-kivetési eljárást folytatnak.

Már többször állítottak ki nekem TAJ-kártyát, a személyesen előterjesztett kérelem esetén a személyazonosság igazolásán túl eddig Tőlem semmit nem kértek.

hollipop # e-mail 2019.02.05. 10:47

A NEAK honlapján ezt írják, hogy adóhatóság által kiállított igazolás szükséges, illetve egyszer már cseréltetni akartam, csak akkor még az új személyi nem jött meg és mondtak valamit a jogosultságról vagy annak igazolásáról, erre pontosan már nem emlékszem.

rigoz # e-mail 2019.02.05. 10:11

Tisztelt hollpop!

Nem kell - tudtommal, illetve Tőlem legalábbis nem kértek - semmi ilyesmi, sőt, névváltoztatás esetén az okmánycsere tárgyi illetékmentes.