Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


TB fizetés

Zafhira # e-mail 2019.09.13. 17:19

Tisztelt Szakértő!
A párommal a babaváró kölcsön miatt érdeklődtük meg a napokban,hogy melyikünk áll közelebb a 3 év folyamatos TB jogviszony teljesítéséhez.Kiderült,hogy nekem csupán 2 hónap hiányozna hozzá....ha a munkáltatóm,akinél 3 éve dolgozom,nem szüneteltetné 2 éve a jogviszonyomat.A TB rendszere szerint nem is egyszer lett elindítva a szüneteltetés ez alatt az idő alatt,de egyszer sem lett lezárva,tehát még most is tart.Az ügyintéző hölgy azt mondta,hogy ha be tudok vinni egy munkáltatói igazolást,amin szerepel a szüneteltetés kezdete és vége,akkor még esetleg meglehet a 3 év,mert a cég úgy néz ki,fizeti utánam,csak semmi értelme gyakorlatilag,mert a rendszer "pirosat jelez" minden rendelőben,tehát nem vagyok jogosult jelenleg semmire.Mivel nem igazán járok orvoshoz,ez a dolog nem is derült ki eddig.
Voltam bent a HR osztályon,elmondtam amit nekem mondtak,de gyakorlatilag megpróbálták lesöpörni a felelősséget,azt mondták,biztos fizetetlen szabadságon voltam egyszer,és azért maradt úgy,holott tudva tudom,hogy nem voltam(nálunk jelenléti díj is van,és ha szabadságon lettem volna,nem habozták volna elvenni tőlem azt az összeget.)
Azt mondták,hogy a TB "csak rájuk akarja kenni",hogy majd utánanéznek,de azóta semmilyen intézkedés nem történt.
Azt szeretném megtudni,hogy hogyan tudnám megsürgetni ezt a dolgot,illetve hogy van e érteleme még reménykednem benne,hogy meglesz a 3 évem..?

Válaszát előre is köszönöm!

sortie #   2019.08.29. 10:31

Diana5 2019.08.28. 17:27

Jónapot kívánok !
Szerettük volna megigényelni a babavárot a párommal erre kiderült hogy van olyan hónapok amire nincs tb mert a főnöke kiírta fizetetlen szabira arra lennènk kíváncsi hogy vissz menőleg kilehet e fizetni az elmaradottat ? Ha igen akkor hány èv visszamenőleg ?
Nagyon szépen köszönöm a segítséget !

Nem, Tbj. 5. § szerinti biztosítási jogviszonyt „vásárolni” kb. 10-15 éve nem lehet.

Diana5 # e-mail 2019.08.28. 17:27

Jónapot kívánok !
Szeretuk volna meg igényelni a babavárot a párommal erre kiderült hogy van olyan hónapok amire nincs tb mert a főnöke kiírta fizetetlen szabira arra lennènk kíváncsi hogy vissza menoleg kilehet e fizetni az elmaradotat ? Ha igen akkor hány èv vissza menoleg ?
Nagyon szépen köszönöm a segítséget !

Gyomi # e-mail 2019.08.27. 07:35

Üdvözletem
Körülbelül 6 éve magyarországon bejelentettem Angliába költözésem. Ott azonban végül nem igényeltem a helyi állami biztosításhoz szükséges kártyát, Au-pairként dolgoztam, így nem volt rá szükségem. Most azonban hazatérnék, viszont nem lehet kilépőpapírom, semmi ami ahhoz kell, hogy itthon újra bejelentkezzek a TB -be.
Olvastam már rengeteg különféle infót hasonló helyzetekre. Olyat is hogy visszamenőleg behajtják, de olyat is hogy néhány esetben elengedik visszamenőleg a tb díját. Ami még aggaszt, hogy olyat is olvastam, hogy megfelelő dokumentumok híján bejelentést követően se kapcsolját vissza a tb-t.
Meglehetősen tartok tőle, hogy mi lesz ha bemegyek a hivatalba, szeretném megkérdezni mire számítsak, mit tehetek ?

Hold73 # e-mail 2019.08.16. 16:12

A következő a problémám 10 éve kint dolgoztam németbe egy családnál mindent ők intéztek a bejelentést a tb be..mert nem volt még nyelvtudásom,majd egy év után ugy döntöttek a család eggyik tagja dolgozik tovább és engem elküldtek megjegyzem idős gondozásrol van szo..tehát egy évet dolgoztam ennek a családnak.Most 10-év után jön egy papir német országbol a tb -böl..hogy 6 millios tartozásom van feléjük a tartozást már át is adtak a magyar ado hatoságnak akik semmilyen formában nem tudnak felvilágositást adni merre lehet ez ügyben fordulni.teljesen kétségbe vagyiok esvemikor jönnek és viszik el a házamat..nem tudom hol tudnám érvényesiteni az igazamat sajnos németül nem tudok :(

cincinnatus #   2019.08.16. 07:38

tsipesz 2019.08.15. 17:22
Kedves Szakértők!
A következővel kapcsolatban kérném a segítségüket. 2 hónapja született meg a kislányom, és most kaptam az értesítést, hogy a CSED kérelmemet elutasították, emrt nem volt meg a 365 nap folyamatos biztosítási jogviszonyom. A szülés előtt 6 hónapig bejelentett alkalmazott voltam, előtte pedig 2 évig egyéni vállalkozó. Aggodalmamat az okozza, hogy az egyéni vállalkozásom szüneteltetése és az új munkahelyre való bejelentés között eltelt 4 nap. Engem a bérszámfejtő arról tájékoztatott, hogy ilyen esetben is folyamatosnak számít a biztosítási jogviszony, és szerinte inkább arról van szó, hogy elkerülte a döntéshozó figyelmét, hogy vállalkozó voltam a bejelentés előtt. Én viszont elbizonytalanodtam. Ha amiatt a négy nap miatt estem el a támogatástól, akkor van-e mód arra, hogy utólag kifizessem a biztosítást, és jogosulttá váljak? Köszönöm előre is a segítséget.

T. Kérdező!

A bérszámfejtő helyesen tájékoztatta, ha csak 4 nap megszakítás van a biztosítási jogviszonyai között akkor az az Ebtv. értelmében folyamatosnak minősül.

(Ennek különben a CSED-nél nincs jelentősége, csak a táppénznél. A jogszabály ugyanis nem 365 nap folyamatos biztosítást, hanem csupán 365 nap biztosítást ír elő a csed-re való jogosultság feltételeként.)

A bérszámfejtő helyesen gondolja. A jelenlegi munkáltatója valószínűleg nem jelölte az előző jogviszonyt a Foglalkoztatói igazoláson, és azt valószínűleg a TB igazolványa sem tartalmazza.

Nem, biztosítási jogviszonyt „vásárolni” kb. 10-15 éve nem lehet.

Mit tehet?

Fellebbezze meg a határozatot, amelyhez csatolja a NAV igazolását a vállalkozás tartamáról.

Amennyiben a fellebbezésre nyitva álló határidő lejárt, úgy ugyanezt „kérelemként” terjessze elő.

Lehetősége van továbbá az igényt ismét előterjeszteni, a vállalkozói jogviszony tartamát azonban fel kell tüntetni, sőt lehetőleg igazolni is kell.

Ebtv. 61. § 2 a)Az ismételten benyújtott kérelem érdemi elbírálásának az első kérelem visszautasításáról vagy az eljárás megszüntetéséről szóló végzés véglegessé válását követő öt éven belül van helye. E határidő elmulasztása miatt igazolásnak helye nincs.

(7) Ha a kérelem elbírálása után megállapítást nyer, hogy a kérelmet jogszabálysértő módon elutasították, vagy alacsonyabb összegű ellátást állapítottak meg, illetőleg folyósítottak, a jogszabálysértés felfedésétől visszafelé számított öt éven belül járó összeget és az utána járó – az Art.-ban meghatározott – késedelmi pótlékot utólag ki kell fizetni.

Ebtv. 76. § A társadalombiztosítási kifizetőhelynek az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival, a baleset üzemiségének elbírálásával, valamint a baleseti táppénzzel kapcsolatban hozott döntése ellen fellebbezésnek van helye.

Tekintettel arra, hogy a korábban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által ellátott, az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokkal (táppénz, gyermekápolási táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj), baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatok 2017. november 1-jétől a Magyar Államkincstár Központjához kerültek át, ezért esetleges további kérdéseit az elnok@allamkincstar.gov.hu e-mail címre küldheti el, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére.

(A nemzetgazdasági miniszter 28/2017. (X. 31.) NGM utasításának (MÁK SZMSZ) 46. § (2) bek. 10. értelmében a Magyar Államkincstár az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatosan tájékoztatja a biztosítottakat, valamint segítséget nyújt az igény
érvényesítéséhez, lakossági megkeresés alapján szakmai tájékoztatást nyújt.)

Ezen túlmenően az igényelbíráló szervnél -a Megyei Kormányhivatal megyeszékhelyén működő Járási Hivatalnál, vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájánál, vagy ha 100 főnél többet foglalkoztató cégnél dolgozik a munkáltatói TB kifizetőhely tb. ügyintézőjénél- lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.

Javasoljuk, hogy a jövőben lehetőleg ne különböző fórumokon, közösségi, vagy egyéb internetes oldalakon, hanem az erre a célra létrehozott, hatáskörrel és illetékességgel rendelkező, jól képzett és jól fizetett társadalombiztosítási szakembereket foglalkoztató közigazgatási szervnél tájékozódjon.
Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

vagy ha a közszférában dolgozik itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

Lásd még:
https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/

További, az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos tájékoztatók, összefoglalók, segédletek, panaszlevél és egyéb beadvány minták itt:

http://aktaforum.hu/…mdisplay.php?…

tsipesz # e-mail 2019.08.15. 17:22

Kedves Szakértők!

A következővel kapcsolatban kérném a segítségüket. 2 hónapja született meg a kislányom, és most kaptam az értesítést, hogy a CSED kérelmemet elutasították, emrt nem volt meg a 365 nap folyamatos biztosítási jogviszonyom. A szülés előtt 6 hónapig bejelentett alkalmazott voltam, előtte pedig 2 évig egyéni vállalkozó. Aggodalmamat az okozza, hogy az egyéni vállalkozásom szüneteltetése és az új munkahelyre való bejelentés között eltelt 4 nap. Engem a bérszámfejtő arról tájékoztatott, hogy ilyen esetben is folyamatosnak számít a biztosítási jogviszony, és szerinte inkább arról van szó, hogy elkerülte a döntéshozó figyelmét, hogy vállalkozó voltam a bejelentés előtt. Én viszont elbizonytalanodtam. Ha amiatt a négy nap miatt estem el a támogatástól, akkor van-e mód arra, hogy utólag kifizessem a biztosítást, és jogosulttá váljak? Köszönöm előre is a segítséget.

safranek... # e-mail 2019.08.08. 09:31

Nem, nem az Ön feladatuk, de ha megvan Önök is benyújthatják és azt ellenkező bizonyításig köteles elfogadni..

Igen, kérhetik.

Lásd:

http://kormanyablak.hu/…9/EGBIZ00045

A kulcsmondat:

Az illetékes teherviselő a másik állam teherviselőjétől kér igazolást.

Tehát az állam kér az államtól az ügyfél kezdeményezésérte.

Jogalap:

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 987/2009/EK RENDELETE (2009. szeptember 16.) a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló 883/2004/EK rendelet végrehajtására vonatkozó eljárás megállapításáról(EGT- és Svájc-vonatkozású szöveg)

12. cikk

Időszakok összesítése

(1) Az alaprendelet 6. cikke alkalmazásában az illetékes intézmény kapcsolatba lép azon tagállam intézményeivel, amely jogszabályainak hatálya alá az érintett személy szintén tartozott, az utóbbi jogszabályai alapján megszerzett valamennyi időszak meghatározása érdekében.

sophie89 # e-mail 2019.08.05. 16:45

Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket, véleményeteket kérni.
A párom holland állampolgár, ott már dolgozott kint, de jelenleg Magyarországon most fejezte be a tanulmányait. Ez alatt a három év alatt privát eü biztosítása volt (Medicover), kedvezményesen, a sulija által.

Jelenleg munkát keres. Szeretnénk TAJ kártyát igényelni, úgy, hogy még nincs foglalkoztatója, hogy ez mindenképp meglegyen. Pl. ne teljen el 2 hónap biztosított időszak nélkül.

Voltunk ma a Teve utcában, ott, bár volt kitöltve igénylési lapunk (NYT 53) elküldtek minket, hogy kell az igazolás (e 104?) a holland bizotsító cégtől, hogy már nem biztosított. Mindezt mi igényeljük meg.

Közben találtunk angol hivatkozásokat, hogy ezt ők is (a hatóság) ki tudja kérni a másik EU-hatóságtól, főleg, ha már nem ott él az EU-s állampolgár (nem Hollandiában). Valamint, ott nem egy biztosító van, hanem sok, így az állami nyilvántartásból kellene kikértnünk (ha nekünk kell egyáltalán?).

Bejegyzett lakcíme, lakcímkártyája és regisztrációs kártyája van.

Kérlek segítsetek - ez most tényleg a mi feladatunk, vagy kérhetjük ezt a Egészségbiztosítási Hatósági Főosztály-t?

Nagyon köszönöm előre is a segítséget!
Üdv,
Sophie

wers # e-mail 2019.08.02. 06:51

Georgina91, valamit nagyon félre értettél. intentio szépen, részletesen kifejtette.

  • fizetned kell, nem választás kérdése
  • a tartozást vagy önként fizeted be, vagy behajtják. Vihetnek bármit, ingót, ingatlant.
  • a kormányhivatal (járási) adhat ezalól "felmentést", de azt is előre kell kérni, és vagy megadják vagy nem.
Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.01. 17:19

Ezt írták volna?

www.kbs-ugyved.hu

agnestj # e-mail 2019.08.01. 15:18

Tisztelt Szakértők!

Babaváró hitelhez szükséges igazolás ügyintézésekor derült ki számomra, hogy 3 évvel ezelőtt volt egy kb. másfél hónap, amíg nem voltam biztosítva.
Soha nem kaptam semmilyen felszólítást, értesítést a hátralékról, így természetesen tapasztalat és felszólítás hiányában fel sem merült bennem, bármi gond lenne. (nézzék el naivitásomat, mérnöki pályán dolgozok, alapvető feltételezésem, ha gond van, azt azonnal jelzi a rendszer)

2016. június végén fejeztem be egyik munkahelyemen, majd ezután 2016. szeptember 26-tól lettem újra bejelentve új munkahelyemen. Ma a NEAK ügyfélszolgálatán azt mondták, június végétől számítva volt 45 nap "türelmi idő", majd kb. augusztus közepétől szeptember 26-ig van vélhetően tartozásom. Ezt itt már adótartozásnak említette, és elmondásuk szerint nem ott, hanem az adóhatóságon kell intézkednem emiatt.

Kérdésem az lenne, ha eddig ez a kicsit több, mint egy hónapos tartozásról soha nem kaptam semmilyen értesítést, járjak most én utána a hatóságnál, hogy hadd fizessem be? Van ennek elévülési ideje?
Zavar ez a helyzet most, hogy számomra is kiderült, és teljesen értetlenül állok az előtt, hogy miért nem értesít a hatóság, ha gond van.

Köszönettel, és tisztelettel,

wers # e-mail 2019.08.01. 11:51

Wászhándzigezűrzavar?
:)) csak rossz ajtón nyitott be. De aztán célt ért máshol.

intentio #   2019.08.01. 11:47

Wászhándzigezűrzavar?

vasnorbert # e-mail 2019.08.01. 11:34

nem mert kiment egy adott cimre, de ott több 100-an laknak honnan tudja mi a pontos ajto meg stb cim meg eleve mi a neve?

intentio #   2019.08.01. 10:45

.... amelynek a jogi alapja ez:

Tbj. 2. § (1) A társadalombiztosítás Magyarország állampolgárait és e törvény külön rendelkezése alapján Magyarországon munkát végző más természetes személyeket az e törvényben meghatározott szabályok szerint magába foglaló, társadalmi szintű kockázatközösség.

(2)3 A társadalombiztosításban való részvétel a törvényben meghatározott szabályok szerint kötelező.

  • Igen, az adó és járuléktartozás adók módjára behajtható.

Ezen túlmenően javasolt elolvasni ezt is:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

Az, aki nem biztosított (azt, hogy ki minősül biztosítottnak az 1997. évi LXXX. törvény 5. § tartalmazza) és más módon sem mentesül az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség alól (azt, hogy biztosítás hiányában ki jogosult egészségügyi szolgáltatásra külön járulékfizetés nélkül 1997. évi LXXX. törvény 16. § tartalmazza) az kérheti a járási hivataltól, hogy a részére állítson ki egy olyan, egy évig érvényes hatósági bizonyítványt, amely mentesíti az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség alól.

A bizonyítvány kiállítása az egy év letelte után ismét kérhető.

Azt, hogy ki minősül rászorultnak a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény tartalmazza.

54. § (1) A járási hivatal az egészségügyi szolgáltatás igénybevétele céljából annak a személynek állapítja meg szociális rászorultságát,

  1. akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120%-át,
  1. aki egyedülélő és jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át

nem haladja meg, és családjának vagyona nincs.

(2) A szociális rászorultság igazolásáról a járási hivatal hatósági bizonyítványt (a továbbiakban: bizonyítvány) állít ki. A bizonyítvány hatályossága 1 év. A bizonyítvány tartalmazza a rászoruló személy nevét, lakcímét - tartózkodási engedéllyel rendelkező hontalan személy esetén szálláshelyét -, társadalombiztosítási azonosító jelét, a rászorultság tényét, valamint az igazolás hatályosságát. A bizonyítvány az (1) bekezdésben megjelölt feltételek fennállta esetén ismételten kiállítható.

(3) A szociálisan rászorult személyekről a járási hivatal nyilvántartást vezet és a külön jogszabály szerint bejelentési kötelezettséget teljesít az egészségbiztosítási szerv felé.

4. § b) vagyon: ha e törvény másként nem rendelkezik, az a hasznosítható ingatlan, jármű, továbbá vagyoni értékű jog, amelynek

ba) külön-külön számított forgalmi értéke, illetőleg összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a harmincszorosát, vagy

bb) együttes forgalmi értéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a nyolcvanszorosát

meghaladja, azzal, hogy a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátások jogosultsági feltételeinek vizsgálatánál nem minősül vagyonnak az az ingatlan, amelyben az érintett személy életvitelszerűen lakik,az a vagyoni értékű jog, amely az általa lakott ingatlanon áll fenn, továbbá a mozgáskorlátozottságra tekintettel fenntartott gépjármű;

wers # e-mail 2019.08.01. 10:08

hivatkozhatok arra hogy igénybe se veszem a szolgáltatást és akkor elengedik?

Hivatkozni hivatkozhatsz. Akát egy imát is mondhatsz, hátha az hat. Nem fogja meghatni őket. (ez nem egy választható "szolgáltatás")

monoszkop #   2019.07.30. 07:57

A lényeg a feltételes módon van. Szabhatnak. Ha akarnak. (De erre nincs kapacitás.) De akár mellőzhetik is a bírság kiszabását.

Egyebekben a bírság kiszabásával kapcsolatban a Tbj. ekként rendelkezik:

A mulasztási bírság kiszabásánál az egészségbiztosítási szerv mérlegeli az eset összes körülményét, a kötelezett jogellenes magatartásának vagy mulasztásának súlyát és gyakoriságát, amely alapján a mulasztás súlyához igazodó bírságot szab ki, vagy a bírság kiszabását mellőzi.

OrsiFleetwood # e-mail 2019.07.24. 18:21

Tisztelt Szakértők!

Már hosszú évek óta külföldön élek és dolgozom, az Egyesült Királyságban fizetek adót és TB járulékot. A papírmunka sosem volt erősségem, így sajnos eddig még nem sikerült külföldre távozásomat hivatalos fórumon Magyarországon sehol bejelenteni. Szeretném azonban rendezni a soraimat és bejelenteni a végleges külföldre telepedési szándékomat illetve ezzel egyidejűleg a NEAK-nak is benyújtanék egy külföldi biztosítási jogviszonnyal kapcsolatos bejelentő lapot.

A NEAK tájékoztatása szerint bírságot szabhatnak ki rám a bejelentés késedelme esetén. Hallottak már esteleg precedensről ilyen jellegű bírságok kapcsán? Ki szabja meg ilyenkor a bírságot és mi alapján ítélik meg a mértékét? Én személy szerint a maximumra tippelek, a több mint 15 évi késedelmet figyelembe véve. (Nevetni ér.)

Tudna valaki esetleg tanácsot adni? Előre is köszönöm.

Stella2016 #   2019.07.18. 11:16

Rigoz, nagyon köszönöm a részletes tájékoztazást!

rigoz # e-mail 2019.07.18. 10:54

@Stella2016: Akkor jut az adóhatóság tudomására, amikor a NEAK vagy az illetékes járási (kerületi) kormányhivatal megkeresése az illetékes megyei vagy fővárosi adó- és vámigazgatósághoz megérkezik, illetve arról egyéb jogszerű módon értesül.

Ekkortól fogva 5 éven belül évül el a tartozás, ami azt jelenti, hogy az elmaradás esedékességéhez képest 5 évnél régebbi tartozás is lehet behajtható.

Ha már kapott a testvére értesítést, akkor az adóhatóság tud róla, oda lehet és kell ugyanis befizetni a tartozást.

A tartozás pontos összegéről a fentiek szerint a testvére bejelentett lakó-, illetve tartózkodási helye szerint illetékes megyei (fővárosi) adó- és vámigazgatóságától kérhető tájékoztatás. De erre is csak meghatalmazottként lehet Ön jogosult.

A tudomásszerzésről iratbetekintés során lehet legegyszerűbben meggyőződni, erre Ön csak a testvére meghatalmazásával lehet jogosult.

Stella2016 #   2019.07.18. 10:15

Tisztelt Rigoz!

Köszönöm gyors válaszát. Ergo jól értem, hogy önmagában csak amiatt nem jut a NAV tudomására a tartozás, mert mostantól rendezett lesz a tb?
És ha valamiért mégis kiemelik a kalapból, akkor max. 5 évre vonatkozó tb elmaradást követelnek visszamenőleg?

rigoz # e-mail 2019.07.18. 09:44

Tisztelt Stella2016!

Az elévülés 5 év, az adóhatóság tudomására jutástól számítva.

A társadalombiztosítási rendszerből kibukni nem lehet, a sürgősségi ellátások elvégzése kötelező.

Stella2016 #   2019.07.18. 08:33

Tisztelt Szakértők!

Szeretném átvállalni testvérem egeszségbiztosítási járulék fizetését, aminek úgy tudom semmi akadálya, akár ügyfélkapun keresztül is lehet más személy javára rendezni ezt.
A kérdésem az, hogy utólagosan mennyi időre számlázhatjàk ki a tartozást, mivel testvéremnek több mint 10 éve nincs tb-je. A miértekbe most ne menjünk bele, én a jövőben fizetném az Ő tb-jét, viszont tartok attól, hogy emiatt kibukik a rendszerből az óriási tartozása. Megjegyzem, ez idő alatt orvosnál nem volt.
Előre is köszönöm!

Szép napot!

Melitta08 # e-mail 2019.07.17. 10:30

Tisztelt Szakértő!
TB tartozással kapcsolatban lenne kérdésem. A közelmúltban egyéni vállalkozó tevékenységbe kezdtem, KATA adózási formával. Viszont az ezt megelőző időkben nem volt munkahelyem, a tb-met nem tudtam fizetni, így ott tartozás keletkezett.
Azt tudom, hogy ha év végén 100 ezer Ft-ot meghaladó adótartozásom van, akkor törölnek a KATA alól. Ebbe azonban csak kimondottan a KATA be nem fizetésével keletkező tartozás számít bele, vagy ilyenkor a TB tartozást is nézik?
Jó lenne tisztán látni ez ügyben.
Előre is köszönöm!