Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


TB fizetés

momonika # e-mail 2020.07.02. 20:23

Üdvözlöm,
a segítségét szeretném kérni!
6.5 éve külföldre költöztem, az első 1.5 évben nem volt kint biztosításom, Magyarországon sem fizettem a tb-t. Most viszont már 5 éve, hogy külföldön fizetem a biztosítást és be szeretném végre ezt otthon jelenteni.
Azzal tisztában vagyok, hogy a mulasztási bírság jár, de ezen kívül mással nem kell számolnom, igaz?
A másfél év, mikor nem volt biztosításom, már 5 évnél régebbi, az gondolom elévült (?), az utóbbi 5 évre pedig nem kérhetik otthon, ha más országba fizettem?!
köszönöm a segítséget,
Mónika

Roul # e-mail 2020.07.02. 10:00

Szép napot!

Egy elég felelőtlen dolog miatt kerültem ebbe a számomra kicsit kusza szituációba. 8 éve jöttem el M.O-ról, de nem égettem fel magam után semmit (Van lakcímem pl.). De tb bejelentés elmaradt. Nem voltam otthon ez idő alatt és teljesen el is felejtettem, de most úgy néz ki megyek haza, nem végleg, látogatóba, de a tb-s ügy nagy kérdőjel, főleg az új módosítások kapcsán jutott eszembe. Mit kellene tennem, vagy hogyan tudnám igazolni az elmaradt éveket illetve számolhatok e pénzbírságra. Valahol olvastam h 10 és 100 ezer forint közötti összeg lehetséges mint büntetés.
Köszönöm előre is a segítséget.

Tisztelettel, K.Jovok

Dödölle1 #   2020.07.02. 09:55

Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésének változásai 2020.07.01-től

Ha a belföldi magánszemély nem biztosított és más jogcímen sem jogosult egészségügyi szolgáltatásra, egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. 2020. július 1-től átalakul az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésének rendszere[1].

1. Információk a jelenleg is egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetőknek

A 2020. július 1-je előtt már egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett magánszemélyeknek új számlaszámra kell befizetniük a járulékot.

A július havi fizetési kötelezettséget augusztus 12-éig és ezt követően esedékes egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettségét a NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számla megnevezésű, 10032000-06055826 számlaszámú, 408-as adónemkódú költségvetési számlára kell teljesíteni.

A június havi járulékot július 12-éig még a 124-es adónemkódú (NAV Egészségbiztosítási Alapot megillető bevételek magánszemélyt, őstermelőt, egyéni vállalkozót, kifizetőt terhelő kötelezettség beszedési számla), 10032000-06056229 számú költségvetési számlára kell befizetni.

Ha a magánszemély nem a megfelelő számlára teljesíti fizetési kötelezettségét, az átvezetést a helyes számlára a 2017 jelű, „Átvezetési és kiutalási kérelem az adószámlán mutatkozó túlfizetéshez nyomtatványon” kezdeményezheti.

A fizetési kötelezettség az adóazonosító jel feltüntetésével
• átutalással,
• az Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszeren (EFER-en) keresztül az EFER-hez csatlakozott pénzforgalmi szolgáltató házibank felületén átutalással,
• POS, VPOS fizetéssel, illetve
• készpénzátutalási megbízással (csekkel) is teljesíthető.
Csekk igényelhető:
• a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ügyfélszolgálatain, személyesen
• a NAV Infóvonalán, a 4-es menüpont választásával (belföldről: 1819, külföldről: +36 (1) 250-9500 hívószám),
• az Ügyfél-tájékoztató és Ügyintéző Rendszerben a folyószámla-ügyintézés menüpont választásával (belföldről: +36 (80) 20-21-22, külföldről: +36 (1) 441-9600 hívószám),

• a NAV honlapján keresztül (https://www.nav.gov.hu/…k/csekk.html http://www.nav.gov.hu/…genyles.html.

A befizetési módokról a „Ki hogyan fizethet a NAV-nak?” című tájékoztatóban (https://nav.gov.hu/…szamlaszamok) olvashat.

A NAV az új számlaszámon továbbra is automatikusan előírja az egészségügyi szolgáltatási járulékot, a kötelezetteknek ezzel kapcsolatban teendőjük nincs.
A NAV minden érintettet külön tájékoztató levélben értesít a változásokról, melyhez mellékelten megküldi a befizetéshez szükséges, új számlaszámot tartalmazó csekket is.

2. Információk a 2020. július 1. után egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetőknek

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 2020. július 1-jétől is havi 7 710, illetve napi 257 forint[2]. Ha a fizetési kötelezettség nem teljes hónapra vonatkozik, akkor a fizetendő összeg a kötelezettség napjainak száma és a 257 forint szorzata.

A kötelezettséget a NAV a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (a továbbiakban: NEAK) adatszolgáltatása alapján automatikusan előírja az adószámlán és erről tájékoztatást küld a járulékfizetésre kötelezettnek. Ez azt jelenti, hogy a magánszemélynek – a korábbi gyakorlattól eltérően – a fizetési kötelezettségét főszabály szerint nem kell bejelentenie a NAV-hoz, arra a továbbiakban csak kivételes esetekben van lehetőség.[3]

A fizetési kötelezettség akkor szűnik meg, ha a magánszemély biztosítási jogviszonyt létesít vagy egyéb jogcímen jogosultságot szerez egészségügyi szolgáltatásra. A kötelezettség megszűnéséről a NAV szintén értesítést küld.

A fizetési kötelezettséget a „NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számla” megnevezésű, 10032000-06055826 számlaszámú, 408-as adónemkódú költségvetési számlára kell teljesíteni.
Ha a kötelezettség előírására visszamenőlegesen, 2020. július 1. előtti időszakra kerül sor, akkor az erre az időszakra vonatkozó járulékot a 124-es adónemkódú („NAV Egészségbiztosítási Alapot megillető bevételek magánszemélyt, őstermelőt, egyéni vállalkozót, kifizetőt terhelő kötelezettség beszedési számla”), 10032000-06056229 számú költségvetési számlára kell teljesíteni.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése esetén a magánszemély egészségügyi szolgáltatásokat vehet igénybe, amiről részletes tájékoztatást olvashat a NEAK honlapján[4].

Ha ellentmondás van a NAV értesítése és a magánszemély biztosítotti jogviszonyára, vagy egészségügyi szolgáltatásra egyéb jogcímen fennálló jogosultságára vonatkozó dokumentumai között, akkor egyeztetést kezdeményezhet

• a NAV lakóhelye szerint illetékes adó- és vámigazgatóságánál, ha biztosítási jogviszonya van (például munkaviszony), vagy

• a lakóhelye szerint illetékes megyei kormányhivatal egészségbiztosítási szakterületénél, ha egészségügyi szolgáltatásra egyéb jogcímen jogosult (például nyugdíjas, diák).

3. Járulékhátralék

Ha a magánszemély nem fizeti meg a járulékot és a 2020. július 1-jét követő időszakra vonatkozóan keletkezett hátraléka meghaladja a 46 260 forintot (az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegének hatszorosát), akkor nem vehet igénybe térítésmentesen egészségügyi szolgáltatást. Ebben az esetben a NEAK a társadalombiztosítási azonosító jelet (tajszám) érvényteleníti. Ezután legkorábban a tartozás megfizetése utáni naptól lesz újra érvényes a tajszám.

Ha a magánszemély méltányolható gazdasági vagy személyes okból nem tudja határidőre befizetni járulékát, fizetési kedvezményt kérhet a NAV-tól. Kérheti a fizetési kötelezettség halasztását, részletekben történő megfizetését, mérséklését vagy elengedését.

A fizetési kedvezmények részletes szabályairól a NAV honlapján elérhető 30.1. számú információs füzetben olvashat.

(https://www.nav.gov.hu/…inf_fuz/2020)

Forrás:
https://www.nav.gov.hu/…0200701.html

________________________________________
[1] A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: új Tbj.) 45. § (3) bekezdés
[2] új Tbj. 25. § (3) bekezdés
[3] új Tbj. 71. § (2) bekezdés
[4] http://www.neak.gov.hu/…gyarorszagon

intentio #   2020.07.02. 09:34

dorka212 2020.07.01. 20:24

Tisztelt Címzett!

Egêszsèg biztosítás hátralèkom van!

"2020.07.01.től már nem lesz lehetősège az elmaradt egèszsèg biztosítás szolgáltatási járulék befizetèsèvel a jogviszony utólagos rendezèsère, vagyis, hogy betegnek fizetni kell ha el látták"

Én szociális alapon megkaptam a támogatást 2021.06.02-ig de mint kiderült az utolsó munkaadóm nem jelentett be rendesen így van hátralékom jelenleg nem tudom kifizetni. Így már igénybe vehetem az orvosi szolgáltatásokat?

Illetve halasztás/elengedési kérelmet tudnék benyújtani?

Köszönöm!

T. Kérdező!

Ha a magánszemély nem fizeti meg a járulékot és a 2020. július 1-jét követő időszakra vonatkozóan keletkezett hátraléka meghaladja a 46 260 forintot (az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegének hatszorosát), akkor nem vehet igénybe térítésmentesen egészségügyi szolgáltatást.

Ebben az esetben a NEAK a társadalombiztosítási azonosító jelet (tajszám) érvényteleníti. Ezután legkorábban a tartozás megfizetése utáni naptól lesz újra érvényes a tajszám.

Ha a magánszemély méltányolható gazdasági vagy személyes okból nem tudja határidőre befizetni járulékát, fizetési kedvezményt kérhet a NAV-tól. Kérheti a fizetési kötelezettség halasztását, részletekben történő megfizetését, mérséklését vagy elengedését.

A fizetési kedvezmények részletes szabályairól a NAV honlapján elérhető 30.1. számú információs füzetben olvashat.

(https://www.nav.gov.hu/…inf_fuz/2020)

Látható, hogy az Ön által hivatkozott hátralékot 2020.07.01-től kell számolni, azaz csak arra vonatkozik, aki 2020.07.01-től halmoz fel hathavi hátralékot.

Ha jól értem, Ön biztosítási jogviszonnyal nem rendelkezik és a Járási Hivatal 2021.06.02-ig mentesítette az eü-i szolgáltatási járulék megfizetése alól. Ebben az esetben igen, Ön külön térítési díj fizetése nélkül igénybe veheti az orvosi szolgáltatásokat.

Szeretném felhívni a figyelmét arra is, hogy a NAV-nál kezdeményezheti, hogy az utolsó munkaadójánál eltöltött, be nem jelentet időt határozattal ismerje el, a járulékokat a munkáltatóval fizettesse meg.

Ehhez csatolni kell a minden, a jogviszony (munkaviszony) létrejöttét igazoló okmányt, pl. munkaszerződés, munkaköri leírás stb. Meg kell jelölni továbbá azokat a tanúkat (név, cím, egyéb elérhetőség), akik a jogviszony fennállását (az Ön munkavégzését) igazolni tudják. (Pl. Igen, 9 éven át velünk dolgozott, gépkocsit vezetett, idegenvezetett, mosogatott, takírított, könyvelt stb.)

Jogalap: (Ez a jogszabályi hely biztosítja azt a jogot, amelynek alapján kérheti a NAV segítségét, illetve ez kötelezi a NAV-ot arra, hogy kérésére eljárjanak a volt munkáltatójánál.)

1. Ellenőrzés

Tbj. 54. § (1) Az igazgatási szervek – jogszabályban meghatározott hatáskörükben eljárva – ellenőrzik a 46. § (1) bekezdésében előírt nyilvántartást, a biztosítási kötelezettség elbírálását és a 46. § (2) bekezdése szerinti nyilvántartás vezetését.

(2) Az (1) bekezdés szerinti ellenőrzés során a biztosítás vagy az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság utólagos megállapítása, törlése tárgyában a határozat meghozatalára
a. a járulék utólagos megállapítása nélkül az egészségbiztosítási szerv és az állami adóhatóság jogosult,

b. a biztosítottat terhelő járulék, foglalkoztatottnak minősülő biztosított esetében a foglalkoztatót terhelő járulék utólagos megállapítása mellett az állami adóhatóság (NAV)jogosult.

Ez azt jelenti, hogy hiába nem jelentette be a munkáltató -ha Ön ezt írásban kéri tőlük és tudja bizonyítani azt, hogy ott dolgozott- a NAV közigazgatási határozatta ezt a jogviszonyt utólag létezőként elismerheti.

dorka212 # e-mail 2020.07.01. 20:24

Tisztelt Címzett!

Egêszsèg biztosítás hátralèkom van!

"2020.07.01.től már nem lesz lehetősège az elmaradt egèszsèg biztosítás szolgáltatási járulék befizetèsèvel a jogviszony utólagos rendezèsère, vagyis, hogy betegnek fizetni kell ha el látták"

Én szociális alapon megkaptam a támogatást 2021.06.02-ig de mint kiderült az utolsó munkaadóm nem jelentett be rendesen így van hátralékom jelenleg nem tudom kifizetni. Így már igénybe vehetem az orvosi szolgáltatásokat?

Illetve halasztás/elengedési kérelmet tudnék benyújtani?

Köszönöm!

drbjozsef #   2020.07.01. 17:38

kgary,

Igen, jól értelmezed.

Eddig volt lehetőség arra, hogy ellátás után, utólag rendezd a hátralékodat, és így nem kellett kifizetni az ellátást.

Július 1-től, ezt nem lehet, a rendezetlen idő alatt igénybevett szolgáltatást kiszámlázzák, ÉS rendezned kell a hátralékot. Ha rendezted, és folyamatosan fizeted, akkor onnantól megint jár az egészségügyi ellátás.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

kgary # e-mail 2020.07.01. 07:06

Tisztelt Címzett!

Egêszsèg biztosítás hátralèkom van!

Olvastam
"2020.07.01.től már nem lesz lehetősège az elmaradt egèszsèg biztosítás szolgáltatási járulék befizetèsèvel a jogviszony utólagos rendezèsère, vagyis, hogy betegnek fizetni kell ha el látták"

Kèrdèsem : Ha ki egyenlítem a hàtralèkom, utána ugyan úgy meg lesz a jogviszonyom az ellátáshoz?

Jól èrtelmezem, míg van hátralèkom, közben orvoshoz kell fordulni akkor fizetni kell az ellátásért,ês arra az időre szól!
Ha utána rendezem a hátralèkom, úgyan úgy a következő időkre jogviszonyom meg lesz, ès az orvosi ellásèrt nem kell fizetnem?

Köszönöm válaszát előre!

Üdvözlettel : kgary

monoszkop #   2020.06.24. 10:02

tihanyka 2020.06.24. 09:02

Tisztelt Címzett!

Segitségét kérném az alábbiügyben.Lányom 2 éve Spanyolországban él,tavaly férjhez ment spanyol katona fiatalemberhez.Mint feleség,biztositásra jogosult kinn.Kinn is van bejelntett lakcime.Eddig fizette itthon is a havi alap TB dijat.Kérdezném,hogy mi a teendő,hogy itthon ne kelljen fizetnie és miket kell bemutatnia itthon.Illetve jogosult-e itthon is egészségügyi ellátásra,amennyiben nem fizet.Köszönöm segitségét.Üdvözlettel

T. Kérdező!

Röviden:

Főszabály, hogy egy személy csak egy EU-s tagállamban lehett biztosított.

Amennyiben a lánya a spanyol jog alapján Spanyolországban biztosított, úgy azt Magyarországon be kell jelentenie az alábbi nyomtatványon.

Ezt követően Magyarországon a TAJ száma érvénytelenítésre kerül és ha hazajön a Spanyolországban kiváltott/kiadott EU TB kártyával kizárólag a sürgősségi/életmentő ellátásokat veheti igénybe, amelynek költségét a magyar biztosító utólag mettérítteti a spanyol biztosítóval.

A nyomtatvány:

https://london.mfa.gov.hu/…28643a40.pdf

Illetve a NEAK (volt OEP) honlapján:

http://www.neak.gov.hu/…yomtatvanyok

Ezt kell kiválasztani, de a számítógépére telepíteni kell hozzá a JAVA programot.

Bővebben:

A külföldön létrejött biztosítási jogviszony bejelentését követően a kormányhivatal, kivételes esetben a NEAK intézkedik a TAJ szám ideiglenes érvénytelenítéséről. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a bejelentés teljesítését követően jogviszony-ellenőrzésre kerülne sor, úgy a NEAK rendszere „kék lámpa” jelzést fog mutatni.

A TAJ szám érvénytelenítéséről az eljáró kormányhivatal értesítő levelet küld az ügyfél magyarországi lakó/tartózkodási helyére vagy levelezési címére.

Annak, aki bejelentette, hogy a fentiek szerint külföldön szerzett jogosultságot egészségbiztosítási ellátásra, már nem a magyar biztosítása alapján jár az ellátás, ezért felhívjuk a figyelmét, hogy a korábban – a magyar biztosítása igazolására – kiadott Európai Uniós kártya a TAJ szám érvénytelenítését követően nem használható. A magyar biztosítás alapján kiállított EU kártyát vissza kell küldeni a lakóhely szerint illetékes kormányhivatalnak, ahogy azt a kártya átvételekor írásban vállalta.

  • Van-e lehetőség egészségügyi ellátás igénybevételére Magyarországon a bejelentés megtételét követően?

EGT tagállamban létrejött biztosítás esetén
Amennyiben EU (vagy EGT) tagállamban jött létre a biztosítása, és rendelkezik az illetékes külföldi biztosító által kiállított Európai Egészségbiztosítási kártyával vagy az azt helyettesítő nyomtatvánnyal, úgy jogosult az orvosilag szükséges egészségügyi ellátás magyarországi igénybevételére. Az orvosilag szükséges ellátásokat az egyenlő elbánás elve szerint ugyanolyan feltételekkel veheti igénybe, mint a Magyarországon biztosított személyek.

Részletesebben lásd itt, a NEAK (volt OEP) honlapján található tájékoztatót:

http://www.neak.gov.hu/…lentese.html?…

tihanyka # e-mail 2020.06.24. 09:02

Tisztelt Címzett!

Segitségét kérném az alábbiügyben.Lányom 2 éve Spanyolországban él,tavaly férjhez ment spanyol katona fiatalemberhez.Mint feleség,biztositásra jogosult kinn.Kinn is van bejelntett lakcime.Eddig fizette itthon is a havi alap TB dijat.Kérdezném,hogy mi a teendő,hogy itthon ne kelljen fizetnie és miket kell bemutatnia itthon.Illetve jogosult-e itthon is egészségügyi ellátásra,amennyiben nem fizet.Köszönöm segitségét.Üdvözlettel

vpati966 # e-mail 2020.06.01. 19:44

Tisztelt Címzett!

Segítséget szeretnék kérni.
Körübelül 5 hónapja nem volt lehetőségem fizetni a Tb-t. Viszont most szeretném visszamenőleg kifizetni.
A kérdésem az lenne, hogyha én előző évben utaltam minden hónapba, akkor most tudom ugyanazzal az azonosítóval utalni vagy újat kell igényelni?
Segítségét előre is köszönöm!

Kenzo # e-mail 2020.05.10. 10:55

Tisztelt Cím!

2020.02.21.-én megszünt a munkaviszonyom, viszont már 2020.02.25-én regisztráltam magam a munkanélkülibe, álláskeresési járadékra, így a munkaviszony megszűnése után járó 45 nap TB mentességemmel mi lesz?

2020.05.25.-én már nem leszek jogosult az állás keresési járadékra, de 90 napig előtt az voltam, hány nap múlva vagyok köteles fizetni magam után a TB-t, ha 2020.05.25 lejár a 90 napos álláskeresési járadékom?

Válaszát előre is köszönöm!

Balog Eva # e-mail 2020.05.08. 11:31

Szép napot!
Szeretném a segítségüket kérni.
2019 szeptembere óta csekken fizetem a tb járulékot magam után.
2020 május 5-en kaptam meg a nyugdij biztosító határozatát,mely szerint 2019.07.03-ig visszamenőleg megítélték számomra a nyugellatast.
Ennek fényében az eddig befizetett TB járulék visszaigenyelhető? Ha igen mi a módja?
Segítségüket előre is köszönöm!
Balog Éva

ypszilon89 # e-mail 2020.05.06. 16:46

cincinnatus 2020.05.06. 16:07

Nagyon szépen köszönöm a gyors, és hasznos választ!

cincinnatus #   2020.05.06. 16:07

ypszilon89 2020.05.06. 15:35
Üdvözlet!
Szeretném segítséget kérni.
A munkahelyem elvesztése miatt regisztrálni fogok a munkaügyi központba hétfőn a munkanélküli járadék miatt, akkor kapom meg a munkahelyemtől az elszámolási papírokat. Olvastam, hogy az ügyintézési határidő elég hosszú lesz a sok munkakereső miatt. Azt tudom, hogy a eü járulékot a munkanélküli idején nem kell fizetni magam után, de nem tudom ez mikortól érvényes. A regisztrációtól van számítva, vagy amikor már utalják a járadékot. Ugye ez lehet több hónap is mire elintéződik rossz esetben.
Azt szeretném tudni, hogy már most fizessem be az eü járulékot, vagy csak ha letelt a 3 hónap munkanélküli?
köszönöm a választ!

T. Kérdező!

Röviden:

  • A regisztrációtól.
  • Ha letelt a 3 hónap, úgy további 45 napig az eü-i szolgáltatásra való jogosultsága járulékfizetés nélkül is fennáll, mivel az álláskeresési járadék folyósításának ideje alatt Tbj. 5. § szerinti biztosítottnak minősül.

Hosszabban:

A hatályos Ebtv. értelmében az eü-i szolgáltatásra való jogosultsága járulékfizetés nélkül is fennáll a biztosítás megszűnését követő 45 napig.

Az Flt. 27. § (4) értelmében az álláskeresési járadék folyósításának kezdő napja az álláskeresőnek az állami foglalkoztatási szervnél történő jelentkezésének napja. Ha az álláskereső a személyes adatait – az állami foglalkoztatási szerv részére – a személyes jelentkezését megelőzően – elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvényben (a továbbiakban: e-ügyintézési tv.) foglaltak szerint küldte meg, az álláskeresési járadék folyósításának kezdő napja az adatoknak az állami foglalkoztatási szervhez történő megérkezésének a napja.

Ez azt jelenti, hogyha elhúzódik is az ügyintézési idő az ellátást és az eü-i szolgáltatásra való jogosultságot a jelentkezés napjától kell megállapítani/figyelembe venni.

Ha nagy a sor és teheti érdemes elektronikusan „jelentkeznie”/regisztrálnia.

Ha a fentiek alapján jár el, akkor nem keletkezik fizetési kötelezettsége.

Jogalap:

Ebtv. 29. § (9) Az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére való jogosultság a Tbj.-ben meghatározott belföldi személy részére a biztosítási jogviszonynak, illetve a Tbj. 16. § (1) bekezdés a)–o) és s) pontjában meghatározott jogosultsági feltételnek a megszűnését követően

  1. 45 napig marad fenn, ha a jogosultsági feltétel a megszűnést megelőzően megszakítás nélkül legalább 45 napig fennállt,
  2. ha a jogosultsági feltétel fennállásának az időtartama 45 napnál rövidebb volt, akkor ezen időtartammal hosszabbodik meg,
  3. 45 napig marad fenn, ha a jogosultsági feltétel megszűnését megelőzően fennállt korábbi jogosultsági feltétel 45 napnál hosszabb ideig állt fenn és az utolsóként megszűnt jogosultsági feltétel nem állt fenn 45 napig, de a két jogosultsági feltétel fennállása között 30 napnál kevesebb nap telt el.

Flt. 27. § (4) Az álláskeresési járadék folyósításának kezdő napja az álláskeresőnek az állami foglalkoztatási szervnél történő jelentkezésének napja. Ha az álláskereső a személyes adatait – az állami foglalkoztatási szerv részére – a személyes jelentkezését megelőzően – elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvényben (a továbbiakban: e-ügyintézési tv.) foglaltak szerint küldte meg, az álláskeresési járadék folyósításának kezdő napja az adatoknak az állami foglalkoztatási szervhez történő megérkezésének a napja.

ypszilon89 # e-mail 2020.05.06. 15:35

Üdvözlet!

Szeretném segítséget kérni.
A munkahelyem elvesztése miatt regisztrálni fogok a munkaügyi központba hétfőn a munkanélküli járadék miatt, akkor kapom meg a munkahelyemtől az elszámolási papírokat. Olvastam, hogy az ügyintézési határidő elég hosszú lesz a sok munkakereső miatt. Azt tudom, hogy a eü járulékot a munkanélküli idején nem kell fizetni magam után, de nem tudom ez mikortól érvényes. A regisztrációtól van számítva, vagy amikor már utalják a járadékot. Ugye ez lehet több hónap is mire elintéződik rossz esetben.
Azt szeretném tudni, hogy már most fizessem be az eü járulékot, vagy csak ha letelt a 3 hónap munkanélküli?
köszönöm a választ!

sortie #   2020.04.14. 09:42

Marcell92 2020.04.12. 02:43

Sziasztok!

Tud valaki nekem segíteni, megszűnt a munkaviszonyom már több mint 4 hete emiatt a vírus mizéria miatt, ötletem sincs mikor vesznek végre fel akárhová, hogyan tudnék (lehetőleg érintésmentesen) csekket igényelni, vagy online befizetni TB-t hogy újból biztosított lehessek?

Némi pontosítás:

Az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése nem keletkeztet Tbj. 5. § szerinti biztosítási jogviszonyt.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésével csupán egészségügyi szolgáltatásra (fogorvos, háziorvos, járóbeteg szakellátás, fekvőbeteg ellátás /kórházi ápolás, műtét stb./ szerez jogosultságot.

(Nem jogosult táppénzre, nem szerez vele nyugdíj szolgálati időt stb.)

drbjozsef #   2020.04.12. 07:57

Marcell92,

Google első találata "eü járulék befizetése" keresésre :

http://www.neak.gov.hu/…rulekfizetes

Ha beküldted a NAV-hoz a nyomtatványt (azt talán ügyfélkapun is lehet), küldenek majd egy levelet a részletekkel, abban benne lesz a beszedési számla száma.
(Egyébként szerintem a 124-es adókódú számla fog majd neked kelleni, 10032000-06056229)
Közleménybe az adóadonosító jeledet írd be.

Ha megjött a válaszlevél, akkor visszamenőleg, egy összegben, az összes napra érdemes befizetni az elmaradásodat is.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Marcell92 # e-mail 2020.04.12. 02:43

Sziasztok!

Tud valaki nekem segíteni, megszűnt a munkaviszonyom már több mint 4 hete emiatt a vírus mizéria miatt, ötletem sincs mikor vesznek végre fel akárhová, hogyan tudnék (lehetőleg érintésmentesen) csekket igényelni, vagy online befizetni TB-t hogy újból biztosított lehessek?
Van ügyfélkapum is meg minden, az elmúlt 4 hétben többször is megpróbáltam utánajárni, de semmire sem jutottam.
Nem szeretnék új TB számot, az már van, nem vagyok jogosult semmilyen címszó alatt ingyenes TB-re, nem érdekes semmi mizéria csak egy nyamvadt havi csekket kérnék vagy egy bankszámlaszámot! :D

Ha valaki konkrét egyenes linket, screenshotot bármit tud adni megköszönném!

kellemes húsvéti ünnepeket az olvasóknak!

Clipsy # e-mail 2020.03.31. 13:15

Üdvözlöm!
Kettős állampolgár (Szerb-Magyar) ként kértem állandó lakcímkártyát és személyi igazolványt 2015-ben. TB-t is szerettem volna,de akkori törvények szerint 2 évet kellett volna várnom rá, hogy igényelhessem és hogy fizessem magam után. Munkanélküli vagyok azóta is mindkét országban. Szeretnék Magyarországon TB kártyát és saját magam után járulékot fizetni. TB számot kaptam 2015-ben, de azóta is érvénytelen. Kérdésem az lenne, hogy jogilag visszamenőleg köteles vagyok e valami járulékot fizetni? Vagy elég ha igényelem az első TB kártyámat és elkezdem fizetni havonta?
Válaszát előre is köszönöm!

karifa # e-mail 2020.02.07. 13:40

Üdvözlöm,
január 10-vel ki lettem jelentve a munkahelyemen, viszont emellett adószámos magánszemélyként tevékenységemet folytatom. Érdeklődnék, hogy akkor innentől 45 nap "türelmi idő" rám is vonatkozik a ami az eü-i hozzájárulást illeti, vagy ugyanúgy már a januári teljes 7710 ft-os hozzájárulást kell fizetnem?

Jereván #   2020.02.03. 10:27

Van!

Ezirányú kérését a (záradékolt) jogerős ítélet másolatával írásban küldje meg a Kormányhivatal Társadalombiztosítási Főosztálya és a NAV részére.

Erassss # e-mail 2020.02.02. 23:01

Tisztelt Címzett!
A tavalyi évben szerettem volna igényelni TB jogviszony igazolást, amely az elmúlt 3 évre szólt, ám ezt nem kaptam meg, mivel több, mint 30 nap megszakítás volt a biztosítotti jogviszonyomban. Ennek előzménye egy jogellenes elbocsájtás, amelyből munkajogi vita lett. Az első fokú bírósági ítélet kimondta, hogy a munkaviszonyom megszüntetése jogellenes volt, valamint tartalmazza az időtartamot is, amelyre vonatkozóan a volt munkaadómnak elmaradt munkabért kell megfizetnie számomra. Ez lefedi a hiányzó 30 napot, amelyben nem voltam TB biztosítotti jogviszonyban. Az alperes fellebbezett, a másodfok helyben hagyta az elsőfokú ítéletet, a munkaadó pedig fizetett számomra elmaradt jövedelmet, amelyből a SZJA mellett 18,5 % társadalombiztosítási járulék is bérszámfejtésre került. A kérdésem az lenne, hogy Önök szerint van-e arra mód, hogy a NEAK / OEP - nél visszamenőleg számítsák bele biztosítotti jogviszonyba a kérdéses időtartamot? Amennyiben igen, milyen jogszabályra tudok esetleg hivatkozni? Köszönöm!

Jusztasz #   2020.01.30. 11:16

B.Bettina 2020.01.30. 10:14

Üdvözlöm!
December 31-ig rendeztem magam után csekken a TB-járulékot, az új munkahelyem pedig január 2 óta áll fenn. Ünnepnapra való tekintettel a kérdésem, hogy Január 1-ére kell fizetnem TB-járulékot?

Jogilag igen, hiszen a járulékfizetési kötelezettség naptári napra áll fenn.

B.Bettina # e-mail 2020.01.30. 10:14

Üdvözlöm!
December 31-ig rendeztem magam után csekken a TB-járulékot, az új munkahelyem pedig január 2 óta áll fenn. Ünnepnapra való tekintettel a kérdésem, hogy Január 1-ére kell fizetnem TB-járulékot?

Jusztasz #   2020.01.30. 09:36

mildiko90 2020.01.30. 05:35
Jó napot kívánok!
Segítséget szeretnék kérni. A húgomnak 2016. Október végén megszűnt a tanulói jogviszonya (érettségi, szakmai év után), utána viszont nem volt munkája, illetve nem bejelentett, majd 2018.-ban áprilistól tudott elhelyezkedni, de a munkahelyén csak ideiglenes munkavállalóként volt bejelentve havonta néhány napot, 4 órában. Ez a munkaviszonya megszűnt 2018 július középen, utána szeptemberben tudott elhelyezkedni és onnan teljes állásban, hivatalosan bejelentve folyamatosan dolgozni. Ez alatt az idő alatt nem fizetett tb-t, nem jelentette magát sehol sem. Semmiféle jelzést, felszólítást nem kaptunk, bármiféle tartozásról vagy kamatról. Volt aki azt mondta hogy ha nem szóltak eddig, akkor valószínűleg nem vették észre, illetve volt aki rávágta hogy akkor nem kell vele foglalkozni, nem lesz belőle semmi baj.
(Család alapítás előtt állnak, felmerült különböző hitelek lehetősége/CSOK, ugye GYED/GYES, de nem tudják mennyiben befolyásolja a régi tb tartozás(ha van) a hitelek igénylését)
Előre is köszönöm a segítséget.

T. Kérdező!

Jogilag a járulék tartozás is behajtható, és az adóra vonatkozó szabályok szerint évül el.

Ennek ellenére a gyakorlatban a NAV ezzel nem igen foglalkozott, így mindkét korábbi tanács a jelenlegi/korábbi gyakorlat figyelembevételével került megfogalmazásra. („hogy ha nem szóltak eddig, akkor valószínűleg nem vették észre, illetve volt aki rávágta hogy akkor nem kell vele foglalkozni”)

A CSOK-hoz meghatározott időre kell TB biztosítási jogviszonyt igazolni.

A CSED/GYED ellátáshoz szintén, azonban biztosítási jogviszonyt pénzért vásárolni, illetve az egészségügyi szolgáltatási járulék valós időben történő, vagy utólagos megfizetésével nem lehet.