Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


TB fizetés

Anonymus00 #   2021.02.17. 14:11

Tisztelt Címzett!

2020.május óta nem állok foglalkoztatásban, ez idő alatt nem fizettem a TB-t. Hogyha újra foglalkoztatott leszek, akkor a munkáltatóm be tud jelenteni engem és fizetni utánam a TB-t? Ekkor biztosított leszek már, vagy csak akkor tudnak bejelenteni, hogyha befizetem a felhalmozódott összeget?
Előre is köszönöm a választ!

berke # e-mail 2021.01.22. 08:27

Sziasztok!

Kaptunk egy papírt párom kapcsán a NAV-tól, hogy 2020.12.28-tól eü szolg járadékot kell fizetnie.- hozzá egy katyvaszt-
Amit tudni kell:

 • párom friss álláskereső volt iskolapadból kiesve 2019. dec- 2020. aug-ig.
 • első mh-e 2020. aug, 3 nap
 • második mh. 2020 szept. okt közepe másfél hónap.
 • harmadik mh 2020 nov 3 nap
 • mostani állását 2021. január 5-től tölti be.

A fenti levélhez kaptunk egy kupac összeg nélküli csekket.

A kérdésem az, hogy mennyi összeget kell befizetnünk, mert ez nincs benne leírva, csak azt, hogy addig kell teljesítenie ilyen úton, még nincs munkaviszonya.

Értelmezésem szerint a 2020. dec 28-2021 jan. 5 közti időszakról van szó.- a dec 28-as keltezésű másolat kiállításakor a NAV még nem tudta, hogy dolgozni fog 01.05-től, gondolom ezért küldték ki-

Viszont kaptunk mellé egy szerintem általános második oldalt, ahol táblázatben fel vannak sorolva 2020 júliustól a hónapok dec-rel bezárólag és kötelező esedékességi dátumok ( ugye ezek már elmúltak) Onnan gondolom, hogy ez sablon oldal, mert az első másolat a NAV által hitelesített, ez meg nem.

Kérlek, erősítsétek meg, vagy cáfoljátok nálam jártasabbak, hogy csak a fenti időszakra gondolt e NAV vagy visszamenőlegesen is.

köszi: berke

bermuda háromszög #   2021.01.22. 07:54

Szívesen

EszterNy # e-mail 2021.01.21. 23:32

Köszönöm a linket! Már küldtem is nekik egy szép hosszú levelet.

bermuda háromszög #   2021.01.19. 20:58
EszterNy # e-mail 2021.01.19. 20:16

Tisztelt Jogi Fórum!

Én most kaptam "kézhez" egy levelet a NAVtól (az új lakó, ahol az utolsó magyarországi címem volt, küldte el fotóként), miszerint 5 hónapnyi tb járulék elmaradásom van. Utána kutattam, és láttam a törvénymódosítást. Viszont a helyzetem az, hogy én még 2015ben kijelentkeztem a tb-ből, a NAVtól, az országból (Angliában élek), a régi lakcímemről, mindenhonnan, ahonnan kellett. Soha nem is kaptam tőlük semmi levelet, értesítőt, bármit.
Tekintve, hogy még mindig Angliában élek, nem is tervezek Magyarországra menni, semmilyen okból, sőt, hivalatos settled statuszom is van Angliába, nem igazán értem, hogy egyrészt miért kaptam a levelet. Másrészt, és főleg inkább ez érdekelne, fogalmam sincs, hogy hol tudnám a helyzetet rendezni velük? Ügyfélkapum nincs, ugyanis nem állok semmilyen jogi/tb/adó kapcsolatban az országgal, feleslegesnek tartottam csinálni. Ezért az országba tuti nem fogok utazni, hogy személyesen intézzem, miközben egy világjárvány tombol. Lehet nekik emailt vagy normális levelet küldeni bárhova? Ha igen, hova? Esetleg telefonon intézni valamit? A levélen konkrétan kb semmi elérhetőség nincs (vagy legalábbis azon a részén, amit én fotón megkaptam.

Előre is köszönöm a segítséget!
Üdvözlettel: Eszter

tbkmariann # e-mail 2020.11.20. 00:15

Üdv!
Nekem ey olyan kérdésem lenne, hogy az elévülési időt ez eü hozzájárulás hátralékánál miként állapítják meg? Mi ennek a szabálya? Köszönöm előre is a választ.

Jereván #   2020.11.12. 11:28

Igen. A bérszámfejtőt.

Davidsas # e-mail 2020.11.06. 17:14

Tisztelt Fórumozók!
Azzal a kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy még nyár elején megszűnt a munkaviszonyom és azóta most októberben álltam újra munkába. És ha minden igaz tbj hátralékom keletkezett, bár az ügyfélkapu szerint nem, és később a NEAK szerint sem, mikor is jelentkeztem, hogy megtudjam mennyivel is tartozom. Most viszont a munkabéremből a 7% járulék helyett 20.000ft-al többet vontak le mint kellett volna tbj gyanánt. Ez lehet a hátralékom? Vagy mi történhetett? Megkeressek vele valakit?
Előre is köszönöm a segítséget!

drbjozsef #   2020.10.30. 14:06

GéZsé,

Ügyvélkapuja nincs? Ott az adószámláján talán láthatná.

Azért ha valakinek tartozása van - ha van -, és fizetni szeretne, csak megtudhatja valahogy, hogy mennyi az.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

GéZsé # e-mail 2020.10.30. 13:54

drbjozsef
Pont ezt szerettük volna, az ügyfélszolgálaton ezt a nyomtatványt töltették ki vele még júliusban,mert akkor sem dolgozott, kérte a lehetőséget is, hogy több részletben fizethesse meg. A választ most októberben kapta meg először, miután elment újra a NAV-hoz, hogy még nem kapott csekket. Akkor derült ki, hogy megszületett a válasz, csak nem kapta még meg. Helyben beadta a fellebbezést, hogy nem fogadja el a választ, s egy hét múlva újra megjött u.ez a válasz.

Telefonon elérhetetlen a NAV, a NEAK-nál meg lehetőséget sincs megkérdezni a hogyan tovább.....

drbjozsef #   2020.10.30. 11:47

GéZsé,

Én megkérdezném van-e, és ha igen mennyi hátralék, azt befizetném a megfelelő számlaszámra, aztán utána még mindig lehet papírozgatni.

Ha most biztosított, akkor lehet, nem is kell nyomtatvány, egyszerűen ki kell fizetni a tartozást. De majd okosabbak megmondják itt talán, mi kell, ha kell valami.

A hátralék legyen befizetve, az a biztos.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

GéZsé # e-mail 2020.10.30. 09:21

Rendezni szerettük volna családtagunk eü.járulék hátralékát, mert az elmúlt két évben hol dolgozott,hol nem, a járulékot viszont nem fizette, mert eszébe sem jutott,hogy kell. Benyújtotta a NAV-hoz a T1011U nyomtatványt, a válasz szerint "biztosítási jogviszonnyal/egyéb jogcímen jogosultsággal (Biztosított) rendelkezik, így a járulék fizetésének kötelezettsége alá nem jelentkezhet be,ezért el kellett utasítani. Megfellebbezte, u.ez a válasz jött megint.
Merre menjünk tovább, mert hálisten nem volt beteg eddig, de nem szeretnénk orvosi ellátásért fizetni a későbbiekben.

wers #   2020.10.21. 09:26

A probléma nem állna fenn, ha nem rendelkezne magyarországi lakóhellyel (is).

Igen, ezt pontosabban úgy kell intézni, hogy be kell jelentenek kormányablakban, hogy életvitelszerűen külföldön élsz. Ekkor külföldön élő magyar állampolgár státuszt kapsz.

Ezt már jó ideje a sajtó is hangoztatja, csak nem nagyon ért el hallgató fülekig, hogy aki külföldön él annak a státuszát rendeznie kell.

Most mindenkit megkeresnek aki Magyarországon élőnek tekintendő és nem rendezett a tb jogviszonya (sem).

Felhívom a figyelmet, hogy bármelyik kormányablaknál intézhető de csak személyesen. Meghatalmazással se. Ez egy egyoldalú jognyilatkozat. (olyan, mint a házasságkötés, azt sem lehet meghatalmazással)

wers #   2020.10.21. 09:12

Amikor en kikoltoztem, a kikoltozes bejelentesenek a szabalya meg nem letezett,

Szerintem meg igen. Akkor olyasmi volt szabály, hogy a három hónapot meghaladó külföldön tartózkodást be kellett jelenteni. Ha jól emlékszem a jegyzőnél kellett.

Vagy minimum három havonta határt kellett lépni (pecséttel) különben büntettek.

monoszkop #   2020.10.21. 09:01

Stellamarina 2020.10.20. 20:28

En 1989 decembere ota elek Olaszorszagban, 1990-tol vagyok ott allando lakos es azota az olasz nemzeti tb tagja vagyok.Olasz allampolgar vagyok es mind az itt kotott hazassagom, mind a gyerekeim magyarorszagi anyakonyveztetese a konzulatuson keresztul tortent. Amikor en kikoltoztem, a kikoltozes bejelentesenek a szabalya meg nem letezett, most megis kerik tolem 2014-tol az egeszsegugyi jaradekot. Anyukam ma bevitte a tb-hez az olasz tb tagsagom igazolasait husz evre visszamenoen (masolatokat), de nem fogadtak el: kertek az itteni egeszsegbiztosito cimet (akivel mar beszeltem, de azt mondta, hogy ok csak a jelen allapotrol nyilatkozhatnak, visszamenolegesen nem).
Nem hiszem, hogy az europai jogszabalyok szerint jogos lenne tb-jarulekot kerni egy olyan idoszakra, amikor egy masik eu orszagban is biztositott volt valaki, es foleg, ha 1989 decembere ota kulfoldon elokkel is ezt csinaljak, az 56-os disszidenseket is elovehetik, vagy nem!?
Koszonom, ha valaki erdemben valaszol!

 1. Írásbeli megkeresésre írásbeli (ajánlott tértivevényes levél) választ adjon és ne az anyukáját küldje ügyintézni.
 2. Ha kérték adja meg.
 3. Ha határozatot kap és annak rendelkező részével nem ért egyet, vitassa. (A határidőket betartva éljen a hatzározatban biztosított jogorvoslati jogával, illetve az igazolási kérelem lehetőségével.)
 4. Nem tudom, hogy mit csinálnak a diszidensekkel, de ez nem is lényeges. Önnek a saját ügyét kell elintéznie.
 5. A probléma nem állna fenn, ha nem rendelkezne magyarországi lakóhellyel (is).
 6. Nem jogos, de ha nem tudnak a külföldi biztosításáról, akkor csak abból tudnak kiindulni, hogy ön Mo-i lakóhellyel rendelkezik, de TB járulékot nem fizet. Az ön kötelessége igazolni azt, hogy más EU-s TB jogviszonnyal rendelkezik. (Ezt különben az EU TB koordinációs rendeletek is előírják.)
Stellamarina # e-mail 2020.10.20. 20:28

En 1989 decembere ota elek Olaszorszagban, 1990-tol vagyok ott allando lakos es azota az olasz nemzeti tb tagja vagyok.Olasz allampolgar vagyok es mind az itt kotott hazassagom, mind a gyerekeim magyarorszagi anyakonyveztetese a konzulatuson keresztul tortent. Amikor en kikoltoztem, a kikoltozes bejelentesenek a szabalya meg nem letezett, most megis kerik tolem 2014-tol az egeszsegugyi jaradekot. Anyukam ma bevitte a tb-hez az olasz tb tagsagom igazolasait husz evre visszamenoen (masolatokat), de nem fogadtak el: kertek az itteni egeszsegbiztosito cimet (akivel mar beszeltem, de azt mondta, hogy ok csak a jelen allapotrol nyilatkozhatnak, visszamenolegesen nem).
Nem hiszem, hogy az europai jogszabalyok szerint jogos lenne tb-jarulekot kerni egy olyan idoszakra, amikor egy masik eu orszagban is biztositott volt valaki, es foleg, ha 1989 decembere ota kulfoldon elokkel is ezt csinaljak, az 56-os disszidenseket is elovehetik, vagy nem!?
Koszonom, ha valaki erdemben valaszol!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.10.20. 14:10

Nem vagyok egy tb-guru, de a jogérzékem azt mondja, hogy ha egy másik tagállamban fizeti a járulékot, akkor itthon már nem kell. (Persze, lehet, hogy ehhez be is kellene jelentenie, hogy külföldre távozott.)

www.kbs-ugyved.hu

ypszilon89 # e-mail 2020.10.20. 08:43

Tisztelt Szakértő!

A fiam Franciaországba ment dolgozni egyelőre 2 hónapra, és erre az időre a munkahelyén fizetés nélküli szabadságot vett ki megegyezve a munkáltatójával.
Az lenne a kérdésem, hogy elég-e, ha csak beadja az ügyfélkapuján a 20T1011U nyomtatványt, hogy maga fizeti erre az időre a tb járulékot? Európai egészségbiztosítási kártyát igényelt.

Köszönöm a segítséget!

Zsolti84 # e-mail 2020.10.19. 22:53

Üdv; Kb 6 évvel ezelőtt kimentem Ausztriába dolgozni. Kint voltam egy másfél évet, közben kijelentkeztem a tb-től mert volt kint jogviszonyom. Amikor hazajöttem a bejelentkezés elmaradt. Az én hibám, tudom a kérdésem az lenne, hogy kb öt évre visszamenőleg hogyan és kinek tudom igazolni, hogy volt, van utánam jelenleg is befizetés? Most Ausztriából is kell bekérnem papírt, vagy a hivatal bekéri helyettem?
Mennyi idő elintézni egy ilyet? Ill, elég egy helyre elmennem vagy dobálgatni fognak ide-oda? Van valakinek tapasztalata?
Köszönöm a válaszokat!

wers #   2020.10.13. 09:17

Egyébként sem értem ezt a kérést, ha nyugdíjas akkor miért jelentkezne ki?

wers #   2020.10.13. 09:13

igazolja a jogviszonyát és a nyugdij folyósitó orszgából hozzon igazolást, hogy ott kijelentkezett az egészségbiztositásból. Ez a Korona virus helyzet és határzárak miatt nem megoldható.

Naaaaa. Szerintem ezt akár még e-mailon keresztül is teljesítik. Csak kérni kell.

sotieva # e-mail 2020.10.13. 08:08

Üdv, Nagynéném, aki külföldön valósitotta meg nyugdiját, már kb 7 éve Magyarországon él és eddig volt egészségbiztositása gond nélkül, csak a nyugdijvégzését kellett bemutatnia. Kormányhivataltól kapott levelet, hogy igazolja a jogviszonyát és a nyugdij folyósitó orszgából hozzon igazolást, hogy ott kijelentkezett az egészségbiztositásból. Ez a Korona virus helyzet és határzárak miatt nem megoldható. Időközben a NAV tól kapott levelet, miszerint az elmúlt időszakra tartozik kb. fél millió forinttal és ha ezt befizeti, valamint a jövében fizeti a havi járulékokat, akkor az egészségbiztositása megmarad. Pillanatnyilat TAJ száma fel van függesztve, valamilyen módon meg kell oldani az egészségbiztositását. Kérdésem az, hogy amennyiben bevállalja, hogy kifizeti a " tartozást " ( nem taglalva ennek jogosságát ) és fizeti a havi egészségbiztositási dijat, akkor ugye nem kerülhet olyan helyzetbe, hogy a kormányhivatal, ahová nem tudja csatolni a kért formanyomtatványt, mégis érvényteleniti a TAJ kártyáját.Köszönöm a válaszokat

Nagynéném ( aki külföldön megval?sitott nyugdijasként él Magyarországon már 6-8 éve ) a Kormányhivataltól értesitést kapott, hogy jogviszonya me

wers #   2020.10.13. 07:44

Mit csináljak akkor, ha nem akarok Magyarországon biztosított

Törvényt akarsz módosítani? Nagy esélyed nincs rá.

Ez nem így működik.

tbkmariann # e-mail 2020.10.13. 01:56

Köszönöm a válaszokat.

A kérdésem, hogy egy 2020. 09.28. napjával záradékolt értesítéssel mennyi ideig visszamenőleg kérheti a nav a fizetési kötelezettséget? A 2020-a év beleszámít az elévülési időbe?

Mit csináljak akkor, ha az írják, hogy a jogi viszonyom az egyéni vállalkozói státusz alapján szűnt meg, amikor sosem voltam egyéni vállalkozó, Magyarországról pedig nincs jövedelmem öt éve biztosan?

Mit csináljak akkor, ha nem akarok Magyarországon biztosított lenni, van biztosításom magánbiztosítókkal, ez nekem teljesen jó, ahogy eddig is volt, nem akarok Magyarországról semmit, különösen nem az egészségügyet.

Előre is köszi.