Minősített többség


András77 # 2008.09.03. 08:41

Kérdésem a következő lenne : van e hatásköre a Megyei munkaügyi bíróságnak egy volt polgármester ellen inditott kártérítési perben itélkeznie?

1994. évi LXIV. törvény 11. §-a értelmében a polgármester fegyelmi és kártérítési felelősségének megállapításával kapcsolatos hatáskör a képviselőtestület át nem ruházható hatáskörébe tartozik.

Sasfioka # 2008.08.25. 10:27

Ok, köszi, így teljesen érthető!!!

SF

bandeeraz # 2008.08.25. 10:25

A minősített többség nem feltétlenül jelent kétharmadosat. Az egyszerű többség azt jelenti, hogy a jelenlévők több mint a fele kell, hogy azonosan szavazzon. A minősített többség ennél szigorúbb lehet (de hogy milyen az egyáltalán nincs sehol meghatározva), ha jól értem, akkor az esetetekben az összes képviselő több mint a fele. Tehát ha 6 képviselő van akkor is 6, és ha 10 képviselő akkor is. Ezzel szemben az egyszerűbb többség esetén ha 6 képviselő van, akkor 4 szavazat is elég az elfogadáshoz.

Példaként említhetném az országgyűlést, ahol van amit a jelenlévők felének, van amit az összes képviselő felének, van amit kétharmadának és van amit négyötödének támogatásával lehet elfogadni.

Sasfioka # 2008.08.25. 09:33

Segítségeteket kérem az alábbi - számomra bizarr - kérdésben:

Van egy önkormányzati képviselőtestület, ahol 10 képviselő van. Egyszerű szótöbbség esetén a 6 igen jelenti a határozat elfogadását.
Azonban a képviselőtestület működési szabályzata alapján a MINŐSÍTETT többségű elfogadást is 6 igen szavazathoz kötik.

Én úgy tudtam, hogy a minősített többség kötelezően kétharmados, azaz jelen esetben 8 igenes többséget jelent, ellenben azt a tájékoztatást kaptam, hogy a minősített többséget náluk az SZMSZ akként szabályozza, hogy hat igen minősül annak.
Ilyen lehetséges, hogy ők szmsz-ben "felülírják" a kétharmados többséget? Ez szabályos?

Köszönöm a segítséget.

SF