Mi az a veszélytelenítés?

kbj1 # 2009.01.21. 20:36

Gyakran hallani épületekkel, fákkal kapcsolatban a "veszélytelenítés" kifejezést.

Hogy illeszkedik ez bele a jogi szótárba?

Épületekkel kapcsolatban van-e olyan jogszabály ami meghatározza mi is ez a fogalom?
Mire ad lehetőséget?
Kinek a kötelessége?
Kinek a joga?

nanemaaa # 2009.01.22. 10:53

Én eddig még soha nem hallottam azt a kifejezést. Épületekkel kapcsolatban meg pláne.
A veszélytelenítés az olyan, mint a rovartalanítás?

Egyjogász # 2009.01.22. 11:04

Nem az akadálymentesítésre gondolsz?

kbj1 # 2009.01.22. 18:48

Veszélytelenítés:
Pl. ha

• egy fa ága le van féig törve és az út felett lebeg.
  • vakolatdarabok esnek le a homlokzatórl
  • berogyott a födém

és a veszélyt elhárítják.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.01.22. 19:02

Veszélyelhárítás? Tulajdonos kötelessége, szerződés szerint lehet más is, pld. vagyonkezelő, fenntartó, bérlő, használó stb.

nanemaaa # 2009.01.22. 19:37

Szóval veszély elhárítás?!
Nincs taxative meghatározása de a példáidra kapsz példákat:

1. félig letört ág esetében az ág levágása, ha menthető, akkor rögzítése és az összeforrásig a megtámasztása
  2. omladozó vakolat esetében a fellazult vakolat részek leverése, vagy a máló vakolatú fal elkerítése
  3. berogyott födém esetében az aládúcolás.

De a rejtvényfejtés helyett nem lenne egyszerűbb a konkrét ügyet ismertetni?

kbj1 # 2009.01.22. 22:40

Kérdezem máshol:
1.) Ez egy jogi fogalom, amit jogszabályok használnak, vagy teljesen köznyelvei?
2.) Ha ilyen, közveteln élet/balesetveszélyt előidéző helyzet van, akkor lehet-e/köteles-e azt elhárítani a tulaj vagy engedélyek kellenek?

kbj1 # 2009.01.22. 22:41

máshogy

nanemaaa # 2009.02.02. 16:05
  1. Mivel nincs taxatíve meghatározása, így nehezen értelmezhető. Sem jogszabályi sem köznyelvi meghatározásnak nem nevezhető. A szövegkörnyezet segíthet a megértésében.
  2. Igen, a tulajdonos köteles gondoskodni róla. És nem kell hozzá külön engedély. De csak a szükséges mértékig! Mert a szükséges mértéken túli munka már nyilvánvalóan engedély köteles.

Egy szemléletes negatív példa a "veszélyhelyzet" elhárítására:
"- Tegnap szegény feleségemnek nagyon fájt a foga, alig bírtam hallgatni az állandó jajgatását.

• És nem segítettél rajta?
  • De! Fejbelőttem, hogy ne szenvedjen annyit szegény."