Fórum közigazgatási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Önkormányzati rendelet

drbjozsef #   2020.09.16. 15:25

Bodnarerzsebet,

Kerítést építeni főszabályként nem kötelező, de aki akar, a saját telkére bármikor építhet.

Azt, hogy a házad a telekhatáron áll, vagy beljebb (esetleg kijjebb) mi nem fogjuk tudni - azt vagy neked kellene tudni, vagy meg kellene nézni a földhivatal térképmásolatán, vagy felméretheted a telket egy földmérővel.

HA a ház a telekhatáron áll, akkor nem építhetsz kerítést a közterületre.

Ha beljebb áll a ház, akkor a saját részeden építhetsz.

Nincs olyan, hogy "valahány" centi még a telekhez tartozik a ház mellett. A telek adott, kimérhető, ehhez képest kell megnézni hol áll a ház.

Ha ennyire a szélén van, akkor jó eséllyel ez egy olyan övezet, ahol telekhatárra kellett építkezni, és feltehetőleg nincs ott hely arra, hogy kerítést építs.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Bodnarerzsebet # e-mail 2020.09.16. 14:51

Ůdvōzlōm szeretnék ōntől jogi tanácsot kérdezni. Olyan sěrelem ért, hogy sarok telken van a házam utca fronton van a házam hátulja. Anno mikor meg vettem ezt a házat volt kerítés de nagyon gondolkodom megint csinálok kerítést. elsōsorban van e jogom oda kerítést huzatni ōnhatalmilag mert lassan a házam falán kōzlekednek az autók.Masik kérdésem ami miatt írok ōnnek, volt egy elég régi orgona bokrom majdnem a házam tōveben és még kérdezés nelkůl semmi értesítés nélkül fogta az ōnkormanyzat kivágta tőből . A házam hátuljatol hány cm az enyém ami hivatalos is AZ en telkemhez tartozik. És ez ügyben mit tehetek, mik a jogaim. Várom mihamarabbi válaszát előre is kōszōnōm

drbjozsef #   2020.06.14. 16:56

Ez már tíz év. A kora újkori méhészet tökre érdekel, remélem eljutunk odáig.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

malyap # e-mail 2020.06.14. 16:52

A tapasztalatok szerint hamarabb lesz birtokvédelmi ügy abból a helyzetből amikor a méhek belterületen, de nem a méhész lakóhelyén vannak elhelyezve.A méhek környezetében élők hamarabb feltételezik a szakszerűtlen állattartást, és talán kevésbé toleránsak is mint más helyben, az állatival egy ingatlanon élő állattartókkal szemben.A bizonyítási teher ettől persze nem változik.

chrisnemeth # e-mail 2010.05.29. 19:55

Kedves rhava87!

A mi szomszédunk is úgy tart kb. 150 méhcsaládot, hogy nem lakik itt. És az önkormányzat nálunk nem sem foglalkozik az üggyel. Ráadásul ez a falu központja, és most nyílt kb. 200 méterre tőle gyermekintézmény.

Amúgy véleményem szerint olyan rendeletet hozni hogy csak oda bejelentett ember tarthat méheket, felesleges, bármikor bejelentkezhet oda az unokája, (ha jól olvastam,)azt úgysem tudja ellenerőzni senki hogy ott lakik-e.

Nálunk nem szándékoznak helyi rendeletet hozni (pedig még példákat is adtunk nekik hogy mi alkotmányellenes, és mi nem). Jó lenne ha az országos jogszabályban lenne valami kikötés maximalizálva a lakott területen tartható méhek számát például.

monalisa1 #   2010.05.29. 18:22

rhava87

Itt balra az "Adattár" rovat keresőjébe ha beírod a méhtartás kifejezést 4 találat jelenik meg., mindegyik topicban vannak konkrét jogszabályhelyek hasznosak lehetnek a problémádhoz.

ml.

monalisa1 #   2010.05.29. 18:15

Tisztázni kellene hogy a nagyszülő méheit gondozzák vagy pedig "hozott" méheket tartanak a telkén - nem mindegy hogy ki(k) ellen is az eljárás megindítása.

"Mona"
laikus hozzászóló

rhava87 # e-mail 2010.05.29. 15:57

Üdvözlök mindenkit!
Úgy látom h a méhészek és a méhek máshol is gondot okoznak nem csak nálunk. Én speciel allergiás vagyok a méhcsípésre és 3szor kerültem intenzívra, de a második szomszédomban akkor is továbbra is tartanak méhet méghozzá 100családnál nekik is több van. 3.ik alkalommal a korházban az orvos aki ellátott jelentette a rendőrségnek az esetet de nem történt semmi. A polgármester olyan mértékű közömbösséggel áll a dologhoz h az már nevettséges. A második szomszéd egy idős bácsi aki gyerekkorom óta méheket tart ezért én amikor jött a jó idő egyre kevesebbet lehettem az udvaron és a kertben. Viszont abácsi már idős és mozgáskorlátozott így már nem ő hanem az unokái tartják a méheket akik nem a mi településünkön laknak! Namármost ebből adódóan jutott az eszembe hogy a méhtartás szabályozásáról szóló rendeletek nem nyújtanak védemet, megjegyzem az összes szomszédnál betelt a pohár, eddig nem áltak mellém de mostmár mindenkit nagyon zavar h a saját udvarán nem lehet nyugodtan. Szóval visszatérve arra ami eszembejutott: Ha nem itt laknak mi joguk van ahhoz h lakott területen (egy kis falu) tartsanak ennyi sok méhet? Vajon lehetséges lenne e egy olyan önkormányzati rendelet megalkotása ami megtiltaná h olyanok tartsanak méhet a faluban akiknek nem itt van a bejelentett lakcíme?

chrisnemeth # e-mail 2010.04.27. 11:31

Köszönöm szépen, és még egyszer elnézést kérek, hogy ennyiszer visszakérdeztem.

Akkor valószínűleg neki fogunk állni az aláírás gyűjtésnek.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.04.27. 11:28

Igen, úgy is lehet. Mint mondtam, ez pusztán a jogalkotó (a képviselőtestület) szándékán, akaratán múlik.

www.kbs-ugyved.hu

chrisnemeth # e-mail 2010.04.27. 11:25

Elnézést kérek, úgy látszik akkor nekem nehéz ma a felfogásom, vagy nem tudok olvasni a sorok között.
Az világos hogy van egy türelmi idő, ameddig el kell vinnie a megengedetten felüli létszámot (nyilván nem várható el hogy pl. 2 napon belül intézkedjen). Ami nem világos az az a rész, hogy „lehetséges ilyen szabályozás”, tehát lehet úgy is szabályozni hogy az rá ne vonatkozzon csak az újonnan létesített méhészetekre?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.04.27. 10:59

Pont erre válaszoltam.

www.kbs-ugyved.hu

chrisnemeth # e-mail 2010.04.27. 10:35

Köszönöm szépen! És olyan létezik, amit az önkormányzat mond, hogy ha ők most lecsökkentenék a tartható méhek számát 20 családra, akkor a szomszéd továbbra is tarthatna több mint 100 családot, mert a rendelet alkotás előtt is itt volt és ennyit tartott?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.04.27. 10:18

Lehetséges olyan szabályozás, hogy az új rendelet által engedélyezettet meghaladó, már meglévő állatállományt meghatározott idő alatt le kell csökkenteni. Csak szándék kérdése.

www.kbs-ugyved.hu

chrisnemeth # e-mail 2010.04.27. 10:11

Igen, még nincs meg rendelet, aláírásokat szeretnénk gyűjteni hogy hozzanak. De azt mondták hogy hiába az aláírások, meg a rendelet, akkor sem fog az a méhész szomszédra vonatkozni.

És ezért bátorkodtam feltenni a kérdést, mert ha ez valóban igaz, akkor nem fektetnénk felesleges energiát az aláírás gyűjtésbe.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.04.27. 09:54

Ha hoznak? Szóval még nincs is rendelet? Vagyis olyan rendelet tartalmáról kérdezel bennünket, amelyet még nem is alkottak meg?

www.kbs-ugyved.hu

chrisnemeth # e-mail 2010.04.27. 09:49

A kérdésem a következő lenne:

Ha egy önkormányzat hoz egy helyi rendeletet állattartással kapcsolatban, (jelen esetben tartható méhcsaládok száma), akkor annak aki a rendeletben meghatározott területen több méhet tart, mennyi ideig kell elszállítani a méheit, illetőleg vonatkozik-e rá is a mennyiségi korlátozás? Ugyanis nekünk azt a választ adta az Önkormányzat, hogy ha hoznak egy helyi rendeletet, akkor a jelenleg szomszédomban lakó méhészre ez nem vonatkozik, mivel ő már évek óta itt tartja a méheit.

A válaszokat előre is köszönöm!

nanemaaa # e-mail 2010.01.26. 12:22

escargot
Igen, ha van rendszáma, akkor van forgalmija is, max nem érvényes. Ilyen esetben nem viszik el.
Mellesleg, ha van rendszám, akkor a tulaj könnyen beazonosítható, így ha el kellene vinni, akor először fel tudnák szólítani a tulajdonost. Szankció (pl elszállítás) jogszerűen csak akkor van, ha a tulajdonos felhívásra sem folytat jogkövető magatartást, tehát önkélnt nem teljesít.

monalisa1 #   2010.01.25. 20:03

Olyant már olvastam hogy területfoglalási engedélyt kell kérni és Ft/m2/nap fizetni a közterületfelügyelőségnek, és akkor állhat ott nem forgalomképes autó vagy akármi is - persze vélhetően nem időtlen időkig is.

"Mona"
laikus hozzászóló

escargot #   2010.01.25. 18:12

nanemaaa:

Köszi!

Nem az én kocsim, hála égnek....
rendszám volt rajta, csak nem volt műszaki vizsgáztatva - pár hét múlva menne/ment volna. Fórumtéma volt máshol és úgy rémlett többünknek, hogyha a rendszám rajta van, akkor nem vihetik el.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

nanemaaa # e-mail 2010.01.25. 16:21

escargot
Helyi önkormányzati rendeletnek kell lennie a közterülethasználat szabályozásáról. Jellemzően a közterület nem szemétlerakó, és nem garázstelek. A legtöbb ilyen helyi rendelet szerint az érvényes forgalmival/rendszámmal nem rendelkező "elhagyott" járművet elviszik. Ha ki tudják deríteni a kocsi tualjdonosát, akkor a szállítás és a bontó díját utólag ráverik.

Forgalmival nem rendelkező autóval nem lehet parkolni, hiszen közlekedni sem. :)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.01.25. 10:42

A Közigazgatási Hivatal felé fordultam több évvel ezelőtt ugyanebben a fűtéstámogatási témában…
Akkor figyelmeztették az Önkormányzatot,hogy csakis ajándék jogcímén osztogathatnak pénzbeli támogatást minden lakosnak.

No, ha eddig kételkedett volna benne bárki is, hogy mese, ezek után biztos lehet.

www.kbs-ugyved.hu

escargot #   2010.01.24. 17:01

Hello!

Mikor vihetik el a közterületesek egy közterületen szabályosan parkoló autót, ha annak lejárt a műszakija és ponyvával le van takarva? Milyen kötelező értesítéseket kell a tulajnak küldeniük elszállítás előtt?

Köszi a választ :)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

fittness # e-mail 2010.01.24. 15:42

Kedves végrehajtó1!
Nem hiába jöttem ide a Jogi Fórumra mert ebben a rendeletben 800% azaz nyolcszáz százalékról van szó!!!
És már 20-án kifizetésre is került itt semmi tévedés elírás nincs ez a valóság!
A Közigazgatási Hivatal felé fordultam több évvel ezelőtt ugyanebben a fűtéstámogatási témában...
Akkor figyelmeztették az Önkormányzatot,hogy csakis ajándék jogcímén osztogathatnak pénzbeli támogatást minden lakosnak.

fittness # e-mail 2010.01.24. 15:32

Kedves monalisa1!

Ahol lakom nem tették fel a rendeletet...Ó vajon miért?:) De én nem voltam rest kikértem a Hivatalban a rendeletet melyet a jegyző szívélyesen átadott sőt szépen kiszámolta az összeget a nettó 228 ezer forintot! Nem semmi ez kérem szépen! Nem azt jelenti az Önkormányzatok autonómiája,hogy ők mindent megtehetnek így meghozhatják rendeleteiket törvénysértő,jogsértő magatartással na nem?
Ez még egy laikus számára is azonnal érzékelhető és érthető:),hogy ez a rendelet úgy hibás ahogy van.
A szociális törvény nem hagyhatja ennyire szabadon a lehetőségeket,hogy az önkormányzatok maguk döntsenek a pénzbeli ellátásokról.Főképpen az ilyesfajta célzott fűtéstámogatást.