közmű jogok


david1111 # 2021.02.03. 08:50

Kedves Hozzáértők!

Közművesítéssel kapcsolatban merült fel bennem egy kérdés. Van egy nagyobb terület, körülbelül 100-150 darab építési telekkel. Egy ember összefogta az egész munkálatokat és beindult a közművesítési folyamat. Ugye a területen jelenleg nincsenek közművek, szóval messzebbről kell idehozatni, ami nyilván többletköltség. Jól gondolom, hogy ha a telektulajdonosok közül 90%-a beszállt a közművesítésbe, akkor lényegében az a 10% járt jól aki nem, mivel az ő telkük előtt is el kellett húzni a csatornát, vizet, áramot és ezek után ők már olcsóbban rátudnak csatlakozni a későbbiek folyamán? (Én a 90%-ba tartozom, ez puszta kiváncsiság)

Köszönettel,
Dávid

drbjozsef # 2019.01.26. 21:01

Az a meghatalmazás is jó, ha jól van megfogalmazva.

Ha az van benne, hogy csak az adásvétel megkötésére vagy jogosult a nevében, akkor nem jó arra.

Ha az van benne, hogy az ingatlan adásvételének teljeskörű lebonyolítására jogosult vagy, beleértve a birtokbaadást és a közműszolgáltatóknál való eljárást, akkor jó arra is.

Feltételezem, tudod, hogy az adásvételi aláírásához csak olyan meghatalmazás jó, amit ügyvéd vagy közjegyző is ellenjegyzett. A sima két tanús magánokirati meghatalmazás arra nem elég. Mondjuk az összes többi ügy intézéséhez elég olyan is. Úgyhogy ha már úgyis ügyvédkényszeres, beszéld meg vele a fentieket.

Lábnyom # 2019.01.26. 20:48

Tisztelt Szakértők!

Édesapám lakását meghatalmazással adjuk el, mert ő a kórházból nem jöhet ki. A kérdésem, hogy az ügyvéd által ellenjegyzett adás-vételhez írott meghatalmazással a birtokbaadási jegyzőkönyvet is aláírhatom-e az apám helyett, illetve a közüzemi szolgáltatóknál való szolgáltatás lemondásánál eljárhatok-e ezzel a meghatalmazással, vagy külön meghatalmazás szükséges hozzá?

Köszönöm a segítséget előre is!

spee981 # 2019.01.26. 16:50

bermuda háromszög:
valóban! nekem a közlekedő edényben lengő víz jutott eszembe éjjel... alvás helyett. kérdés hogy "érdekli-e" őket a megfigyelésem. és mire elég. létezik ilyen kontextusban a kármegosztás? azzal is sokkal előrébb lennék, de nem fogok meglepődni azon sem, ha lenulláznak.

drbjozsef:
ezzel csak egyetérteni tudok. :(

lehet hogy nagyon off már itt ez a téma, mindenesetre köszönöm mindenkinek az eddigi hsz-eket!

drbjozsef # 2019.01.26. 09:07

De ha nem kellő körültekintéssel csinálták - vagy akár úgy csinálták, de mégis megindult a cucc - mindegy, mert kárt okoztak.

Ugye, az sem normál üzemi körülmény, hogy egyszer csak száz köbméter szar borítja a kertemet...

spee981 # 2019.01.25. 14:11

bermuda háromszög:
A helyzetet jól értelmezted, pontosan így történhetett. Az elhárító karbantartótól tudom, de a jegyzőkönyvben nem említettek előzményt. Pedig kell lennie összefüggésnek, ha jól olvasom ki a soraidból. Én legalábbis erre jutottam. És azt szeretném, ha ez a következtetés megjelenne már végre valamilyen hivatalos iratban, és vizsgálat tárgya lenne, mert eddig csak a vcs meglétét/nem létét vizsgálták, a másik oldalt egyáltalán nem.

oligaliga:
A felvételeket valamilyen módon rátukmálom az érintettekre. A kárszakértőt most hívtam, e-mail elérhetőséget nem adott hogy előzetesen tanulmányozásra átküldhessem. Azt javasolta, hogy majd UTÓLAG küldjem át.

oligaliga # 2019.01.25. 10:08

spee981

A biztosító kárszakértője azt vesz figyelembe, ami szakmailag indokolt. Ha van felvételed az eseményről, ne csak mutasd be, de küldd el a biztosítónak ÉS a szakértőnek. Ha a biztosító elutasítja az igényt, attól még lehet pert indítani, amit meg is lehet nyerni.

Ha az aknád magasabban van, mint a gerincvezeték alja, akkor nem vagy felelős a védelem hiányáért. De ennek eldöntésére ismerni kellene a pontos műszaki leírását a házi hálózatnak és a bekötővezetéknek.

spee981 # 2019.01.25. 08:00

Közben megtaláltam a csatornázás topikot, lehet hogy a kérdésem inkább oda illett volna, elnézést.

Az alaphelyzet most már világos, mulasztottam mert nem építettem ki a védelmet, nem terveztettem át az aknát vagy oldottam volna meg más módszerel a védelmet, ha egyáltalán lehetséges a szennyvíz-bekötővezeték módosítása nélkül.

Egy kérdésem maradt: ha a szolgáltatói felelősségbiztosító kárszakértőjének szóbeli kommentárral bemutatok egy videót, ami (szerintem) engem igazol a szoláltató gondatlansága kapcsán, azt köteles megtekinteni, mérlegelni és jegyzőkönyvezni, vagy kizárólag a saját véleményét fogalmazza meg, amit nekem el kell fogadnom? Mi van ha nem írom alá a jegyzőkönyvet?

spee981 # 2019.01.24. 12:26

Lehet hogy tárgyi tévedésekben vagyok, köszönöm a türelmed!

Az aknámba az utca felől bejön egy vastag, kifelé lejtő sárga cső. Ennek az ég felé néző oldalára fűrészeltek egy kivágást arra a célra, hogy az utca felé az aknám irányából letolva a tisztítófejet elháríthassák kifelé a dugulást, ha ott történne valami. Ezt, és azt is ők mondták, hogy az a sárga cső már az övék.

Az utcai akna szintje az mit takar? Az utcai fedlap szintje alatt van az aknánk alján a kimenő csövünk szintje.

Úgy van megvalósítva a dolog, hogy kijön az akna felénk eső oldalán a betonból a PVC cső, egy 90 fokos idom párral szint ejtés van beiktatva, ezzel kerül szintbe az aknából az utca felé továbbmenő sárga, fentről tisztításra kifűrészelt csővel.

Nyitott szerelvényünk (wc, lefolyó) a házban csak magasabban van, mint az utcai fedlap, de de ugyebár nem ez számít?

oligaliga # 2019.01.24. 12:06

Gy se teljesen egyértelmű. Hol van az a böhöm nagy kivágás és az pontosan mit jelent?

A szennyvíz-törzshálózat fedlapszintje feletti szifonszint konkrétan azt jelenti, hogy ha a szennyvíz hálózatodban a szifon szintje magasabban van, mint az utcai akna, akkor nem kell visszacsapó. Ha alacsonyabban, akkor neked kel gondoskodni arról, hogy a szennyvíz ne tudjon visszafolyni a belső hálózatodba. Ezt a megoldást a saját bekötéseden belül kell megoldanod, nem a szolgáltató "csövén". A saját hálózatod pedig a szennyvízaknától kezdődik.

spee981 # 2019.01.24. 11:51

Gravitációs a bekötés, a gerinc van lejjebb, csak az utcaszint magasabb a bekötésünknél. Nem nagyon értek hozzá, ez az első konkrét találkozásom a szennyvízelvezetés problémakörével. Idézem azt a pontot, ami szerintem releváns:
"85. paragrafus (2) * A gravitációs rendszerű szennyvíz-törzshálózat üzemeltetője az ingatlan előtt húzódó szennyvíz-törzshálózat fedlapszintje feletti szifonszinttel rendelkező lefolyókba jutó szennyvíz, károkozás nélküli elvezetését biztosítja. A fedlapszint alatti szifonszinttel rendelkező lefolyók esetén a felhasználó az ingatlan elöntés elleni védelmét visszaáramlás elleni műszaki védelem házi, illetve csatlakozó szennyvízhálózatba történő beépítésével biztosítja. Ez utóbbi körülmény fennállására a víziközmű szolgáltató az üzletszabályzatában, új bekötés esetén az igénybejelentéssel egyidejűleg hívja fel az érintett felhasználókat."

Ez a szöveg értelmezésem szerint azt jelenti, hogy a saját vagy az ő csövükre kéne védelmet szerelni, de az övékén van egy böhöm nagy, fűrészelt kivágás felül. Az üzletszabályzatot ugye nekem kellett volna böngésznem, egyúttal felismerni a meglevő műszaki megoldás hiányosságait laikusként. Ez felróható nekem gondolom.

A dugulás a gerincben volt, először több utcával magasabban a mi portánknál. Ahogy az lezúdult, elakadt a mi utcaszintünk alatt egy kevéssel. A szolgáltató autói pár percen belül meg is jöttek, ez már magában is szokatlan volt, az okot ők maguk mondták el: feljebb épp az előbb hárítottak dugulást. Az elöntés így gejzírszerűen történt. Ugye nyitott a szolgáltatói csonkom, és a torlódás miatt magasan fölénk torlódott összefüggő vízoszlop nyomása jelentkezett az aknában. Négy portára folyt ki a "fölösleg", közben ők jó fél óra alatt hárították el az utcai dugulást, ami után csökkenni kezdett a szennyszint nálunk. Én eddigre téglákkal rég lesúlyoztam az akna tetejét, de olyan helyen van, hogy ez a megoldás állandó védelemre teljesen alkalmatlan: kocsibeálló, és csak ez a 2.5m széles kijárás van épület miatt. Egyébként se ilyen mókolást írnak elő, szóval "kifogásaim" vannak szerintem, kérdés, hogy ez elég lehet-e valamire.

oligaliga # 2019.01.24. 11:18

Ha jól értem, a káresemény tényállás a következő:

A telked szennyvíz bekötése nem gravitációs, vagyis az akna alacsonyabban van, mint a gerinc. Az udvarodat elöntötte a szennyvíz, és szerinted nem megoldható a visszacsapó szelep beszerelése.

Az általad leírtak elég hiányosak. Pontosan hol volt a dugulás? A belső hálózaton vagy a gerincvezetéken? Honnan öntött ki a szennyvíz? Mit jelent az, hogy a szennyvíz akna szolgáltató felőli oldala nyitott?

spee981 # 2019.01.24. 11:11

Tisztelt hozzáértők!
Vízszolgáltatóval szennyvízkáron van folyamatban huzavonám, és a szolgáltató az 58/2013-nak útburkolat alatt levő bekötésekkel kapcsolatos felmentésére hivatkozva utasítja el a kárigényemet (nekem kellett volna védekeznem, de az nem olyan egyszerű, mint ahogy ők jegyzőkönyvezték, hogy egy visszacsapót beszerelek, később részletezem). Elárasztás történt egy magasabb ponton kivitelezett gerincvezetéki dugulás elhárítása után közvetlenül, mert egy a mi bekötésünk alatti ponton azonnal újabb dugulás állt elő.

Az udvaron nagy betonozott, és valamivel kisebb füvesített rész szennyeződött. A házban nincs kár, de az udvari jelentős. A telkem bekötése jóval régebbi 2013-nál, bár úgy sejtem, hogy ez a rendelet alapján nem ment fel. Egyébként 2014-ben vettem az ingatlant, átíráskor nem hívták fel a figyelmet a dologra külön.

Ami fontos, de ők eddig nem reagáltak rá érdemben, hogy az udvari aknám szolgáltatói oldala miatt (teljesen nyitott) és a telek adottságai miatt lehetetlennek látszik a védekezés a szolgáltatói oldalhoz nyúlás nélkül.

Jelenleg a biztosítók pingpongoznak a szerintem erősen kifogásolható jegyzőkönyvön.

Gondolom nem állok jól, de lehet valami esélyem minden kár rámhárításával szemben? Előre is köszönök minden tanácsot!

Szomorú örökös # 2018.12.07. 05:38

F.Laca

Hát ezt még nem bírtam kihagyni!!! :-D

Én sohasem fikáztam le az autójukat maguk javítókat, mert hogy én is az vagyok.
Bár én éppen nem sufniban (nekem olyanom nincs), hanem CSAK az utcán javítok ...

v.s.

Mellesleg - aki az autóját az utcán vagy sufniban javítgatja, azt bezzeg nem szólod le, viszont engem, mert hogy otthon bármit megcsinálok - szinte állandóan!

Ez már végképp LOL! :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D

Szomorú örökös # 2018.12.07. 05:35

F.Laca

valójában én is az vagyok

Nocsak, esetleg van vállakozói igazolványod és adószámod is?
Eme kettő mindenképp szükséges, ha ezt a jelzőt akarod magadra használni. :-)

Szomorú örökös # 2018.12.07. 05:34

F.Laca

elég nagy lehet a mások lebecsülése, és kicsi az IQ-d

Mondod ezt te, aki szerint az összes vállalkozó gazember és csak le akarja húzni az ügyfeleket. Hozzá teszem, hogy ezt mind magam, mind vállalkozó társaim nevében határozottan kikérem magamnak. Na de te mindig mindent meg tudsz helyettük javítani - akár más balekoknak is, akik elhiszik, hogy te egyáltalán értesz bármihez is. Az már más kérdés, hogy mennyire felel meg a szakszerűségnek, szabványoknak - amiket állítólag te nagyon jól ismersz, igaz a kőkorszak belieket, de az nem nálad nem számít. Mellesleg egyszer egy érintésvédelmi brigádnak érdemes volna azt a társasházat átvizsgálni a lakásokon belül is. Lehet utána soha nem hívnának „mesternek” a házban. ;-)

A lényeg, hogy minden vállalkozót lenéző szinten kezelsz, de szerinted én vagyok az, aki nagyképű, ugye? Hát kétlem! Én csak szimplán ki tudtam hozni a valódi személyiségedet. Köszi, hogy asszisztálsz benne! :-D

De az, hogy telef....sod itt a fórumot a saját személyes sztorijaiddal ahelyett, hogy a témába vágóan jogi tanácsokkal szolgálnál a kérdezőknek - eddig ez nem nagyon sikerült - az végképp LOL. Az már kevésbé, hogy a legtöbb kérdezőt max. félrevezetted eddig. Esetleg ha végre leállnál ezzel és amennyiben jogi válasszal nem tudsz szolgálni, akkor akár írnod sem kéne. Köszi!
Részemről befejeztem az égetésedet, mostantól egyedül csinálod tovább. :-)

Szomorú örökös # 2018.12.07. 01:48

F.Laca

Már megbocsáss, de előbb lefikázod azokat, akik a sufniban meg az utcán javítgatják az autójukat, majd utána leírod, hogy te magad szoktad felkészíteni műszakira az autót...hát ezek után az a csoda, hogy egyáltalán átmegy rajta és ez csak LOL lehet így egymás után leírva kicsi időközökkel, nem más! :-D

De hogy még közlekedsz vele saját beismerésed szerint, az meg végképp kimeríti a közveszély okozását és egyáltalán nem mókás. Gondolom gumiszereléshez is tartasz otthon megfelelő eszközt, hogy centírozva legyen a kerék, esetleg komplett futómű beállító berendezéssel is felszerelkeztél, fényszóró beállító eszközöd is van, komplett hibakód kiolvasó eszközöd is akad, hogy saját magad tudd a kocsit fedélzeti műszerét beállítani, programozni, esetleg még a kaszni javítására is fel vagy szerelkezve CO hegesztő géppel, ráadásul utána le is fested, ugye?

Nos, amilyen hozzáértésről eddig tanúbizonyságot akartál tenni itt, az alapján jobb, ha nem nyúlsz a saját autódhoz, mert kb. annyira veszélyes, mint a gázkészülékeidhez hozzányúlni a lakáson belül. És az már egyáltalán nem LOL.

Szomorú örökös # 2018.12.06. 19:02

F.Laca

Mennyezetről volt szó, tudod, amire felülről rá lehet akár menni is. Nem pedig holmi takaró burkolatról, ami felett aztán akár szét is rohadhat a valódi mennyezet, legfeljebb büdös lesz a kéróban. :-D

Szomorú örökös # 2018.12.06. 19:00

F.Laca

Ismét egy valódi gyöngyszem! De bevallom, egyre jobban élvezem! :-D

2018.12.06. 17:18, aki az autóját az utcán vagy sufniban javítgatja, azt bezzeg nem szólod le
v.s.
2018.12.06. 19:53, Általában én szoktam műszaki vizsgára felkészíteni, aztán - irány a Mozaik utca!

Hát ez már önmagában LOL! :-D

Szomorú örökös # 2018.12.06. 17:37

F.Laca

én például a nőgyógyászathoz, szülészethez, fog-gyógyászathoz, na meg úgy általában az összes emberi- és állati orvoslásokhoz - EGYÁLTALÁN NEM ÉRTEK!

Huhh! Szerintem sokan megkönnyebbültek! :-D

aki az autóját az utcán vagy sufniban javítgatja, azt bezzeg nem szólod le

De ők nem is fossák szét itt a jogi fórumot a saját Münchausen báró módjára kitalált marhaságaikkal.

az autó szintén van olyan veszélyes üzem a közúton, mint mondjuk nálam a lakásban pl. a víz, a csatorna, a fali vakolat, a világítás, vagy éppen a gáz...

Így van, viszont az autót kötelezően kétévente műszaki vizsgára viszik, ahol ha szarul dolgoznak, akkor az kiderül. Azonban ha te kontárkodsz otthon, akkor az csak akkor derül ki, ha baj, katasztrófa történik, de akkor már régen késő. És azokkal egy társasházban nem csak magadnak okozol veszélyes helyzetet, hanem mindenki másnak, akinek abban a házban tulajdona van.

Csak folyton recsegsz itt, hogy észrevegyenek

Ilyenkor nem szakad rád a mennyezet? :-D

Szomorú örökös # 2018.12.06. 10:09

F.Laca

Én nem a fejem (kispárnám) alá teszem be a tudományokat, hogy az majd álmomban mind átsugárzódjon ...

Hát pedig amilyen tudás a leírások alapján neked van, azt másként nem lehetséges elsajátítani.

De tudod van egy alap igazság: aki azt állítja, hogy mindenhez ért, az gyakorlatilag semmihez sem ért.

Az igazi szakember egyetlen szakterülettel foglalkozik, de abban profi. És nem csak ugatja, mint ahogy te bármelyiket Münchausen báró! :-)

Szomorú örökös # 2018.12.06. 07:45

F.Laca

Hogy még én a szabványt nem ismerném?

Tudjuk, hogy ismered, sőt még ettél is már olyat! :-D

Szomorú örökös # 2018.12.06. 07:44

F.Laca

Mit gondolsz te rólam?

Szerintem az előbb leírtam! Csak ismételném magam. :-D

Hogy még én a szabványt nem ismerném? Műszaki rajzoló koromban az összeset meg kellett tanulni, vagy legalábbis illett tudni róla, hol épp található meg!

Arról beszélsz, ami folyamatosan változik? Ma már nem az őskori szabványok szerint szerelnek villanyt. ;-)

Előtt szereltem én villanyt, mint te, de még túl is éltem! Igaz párszor jól megvágott, de túlélni is tudni kell! A legrosszabb ezeddig nálam a Hitachi képcsöves szines TV volt, az majdnem 40 ezerrel suhintott meg. Egy jó félóráig egyirányba néztem...

Elég lett volna bőven az az egy irány, mondjuk egy szép szociális otthonban, miközben tologatnak hátulról.

Én már csak nyugdíjas vagyok ... és nem okos Tóbiás.

Hehe, erről szerintem nem csak nekem más a véleményem! :-D

Szomorú örökös # 2018.12.06. 07:03

F.Laca

tellik még nekem a fusizásból

Másra se vagy képes! Ezt már régen tudjuk.

Én sosem tagadtam le

Jaj, dehogynem tagadtad le a metán robbanásveszélyességét!

2018.12.05. 07:48, Talán kissé összekevered a hidrogénnel,
ami durranógáznál - a legvégére vizet eredményez

A fórum nem felejt, ne feledd! Inkább add vissza azt a vegyipari technikusi oklevelet, mert a legkisebb mértékben se vagy méltó rá. :-)

Amikor én iskolába jártam, még pedellusok voltak!...Lehet, hogy a pedellus szó magyarul éppen portást jelent

Nem a te iskolás korodról van szó múmia! Viszont ha kellően intelligens lennél - hiú ábránd - akkor előbb megnézted volna: a jelentése iskolai segéd. :-D

Nem úgy, mint mai villanyszerelők esetében, akik egy lakás be-, vagy áthuzalozása esetén a sima rézdrótokat egyből aranyárban számolják fel!

Tudod, ők szolgáltatnak, te meg megrendeled, ha kell. Nem kötelező, de nem is te fogod megszabni, hogy ők mennyiért dolgoznak, azt egyedül az ő privilégiumuk megállapítani. Ők meg pontosan annyit végeznek a munkáért, amit te fizetsz nekik, sem többet, sem kevesebbet. Mindig a megrendelő dönti el, hogy mennyit végeznek el a vállalkozók egy adott feladatból, egyik se fog teljes munkát végezni, ha te nem fizeted ki nekik. Sőt az okosabbja ilyen esetben el sem vállalja, nem is adja a nevét a te szakbarbár megrendelésedhez.

Viszont mivel folyamatosan mocskolod a vállalkozókat, én meg csak annyit írok rá, hogy te meg egy garasoskodó skót szakkontár vagy, aki inkább mindent megcsinál magának kókány módon, mintsem hogy fizessen a szabvány szerinti szerelésért. Jaj, már megint mit várok én el tőled, még hogy a szabvány ismeretét, röhögnöm kell! :-)

Egy biztos, ha nincs érintésvédelem szakszerűen kialakítva a lakásodban, akkor felejtsd el, hogy majd az áramszolgáltató bármiért is vállalja a felelősséget, ha téged agyonvág az áram. Igaz sokat nem is vesztenénk vele. ;-)

Szomorú örökös # 2018.12.06. 05:04

F.Laca

Portás pedig sosem voltam iskolában, mert ott pedellusok szoktak lenni.

Tévedsz, ma már mindenhol portások vannak - sőt így is hívják őket - és egyáltalán nem éltes korúak, hanem munkaképes emberek, akik dolgozni járnak az iskolába, mivel az a munkahelyük.