Egyéves az új Polgári Perrendtartás - Lehetőségeket vagy akadályokat teremt az új törvény? - Szakértők válaszolnak | Budapest, 2019. március 20. szerda | Regisztráljon most!

Fórum közigazgatási jog régebbi elöl     új hozzászólás


közmű jogok

Szomorú örökös #   2018.12.07. 06:38

F.Laca

Hát ezt még nem bírtam kihagyni!!! :-D

Én sohasem fikáztam le az autójukat maguk javítókat, mert hogy én is az vagyok.
Bár én éppen nem sufniban (nekem olyanom nincs), hanem CSAK az utcán javítok ...

v.s.

Mellesleg - aki az autóját az utcán vagy sufniban javítgatja, azt bezzeg nem szólod le, viszont engem, mert hogy otthon bármit megcsinálok - szinte állandóan!

Ez már végképp LOL! :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D

Szomorú örökös #   2018.12.07. 06:35

F.Laca

valójában én is az vagyok

Nocsak, esetleg van vállakozói igazolványod és adószámod is?
Eme kettő mindenképp szükséges, ha ezt a jelzőt akarod magadra használni. :-)

Szomorú örökös #   2018.12.07. 06:34

F.Laca

elég nagy lehet a mások lebecsülése, és kicsi az IQ-d

Mondod ezt te, aki szerint az összes vállalkozó gazember és csak le akarja húzni az ügyfeleket. Hozzá teszem, hogy ezt mind magam, mind vállalkozó társaim nevében határozottan kikérem magamnak. Na de te mindig mindent meg tudsz helyettük javítani - akár más balekoknak is, akik elhiszik, hogy te egyáltalán értesz bármihez is. Az már más kérdés, hogy mennyire felel meg a szakszerűségnek, szabványoknak - amiket állítólag te nagyon jól ismersz, igaz a kőkorszak belieket, de az nem nálad nem számít. Mellesleg egyszer egy érintésvédelmi brigádnak érdemes volna azt a társasházat átvizsgálni a lakásokon belül is. Lehet utána soha nem hívnának „mesternek” a házban. ;-)

A lényeg, hogy minden vállalkozót lenéző szinten kezelsz, de szerinted én vagyok az, aki nagyképű, ugye? Hát kétlem! Én csak szimplán ki tudtam hozni a valódi személyiségedet. Köszi, hogy asszisztálsz benne! :-D

De az, hogy telef....sod itt a fórumot a saját személyes sztorijaiddal ahelyett, hogy a témába vágóan jogi tanácsokkal szolgálnál a kérdezőknek - eddig ez nem nagyon sikerült - az végképp LOL. Az már kevésbé, hogy a legtöbb kérdezőt max. félrevezetted eddig. Esetleg ha végre leállnál ezzel és amennyiben jogi válasszal nem tudsz szolgálni, akkor akár írnod sem kéne. Köszi!
Részemről befejeztem az égetésedet, mostantól egyedül csinálod tovább. :-)

Szomorú örökös #   2018.12.07. 02:48

F.Laca

Már megbocsáss, de előbb lefikázod azokat, akik a sufniban meg az utcán javítgatják az autójukat, majd utána leírod, hogy te magad szoktad felkészíteni műszakira az autót...hát ezek után az a csoda, hogy egyáltalán átmegy rajta és ez csak LOL lehet így egymás után leírva kicsi időközökkel, nem más! :-D

De hogy még közlekedsz vele saját beismerésed szerint, az meg végképp kimeríti a közveszély okozását és egyáltalán nem mókás. Gondolom gumiszereléshez is tartasz otthon megfelelő eszközt, hogy centírozva legyen a kerék, esetleg komplett futómű beállító berendezéssel is felszerelkeztél, fényszóró beállító eszközöd is van, komplett hibakód kiolvasó eszközöd is akad, hogy saját magad tudd a kocsit fedélzeti műszerét beállítani, programozni, esetleg még a kaszni javítására is fel vagy szerelkezve CO hegesztő géppel, ráadásul utána le is fested, ugye?

Nos, amilyen hozzáértésről eddig tanúbizonyságot akartál tenni itt, az alapján jobb, ha nem nyúlsz a saját autódhoz, mert kb. annyira veszélyes, mint a gázkészülékeidhez hozzányúlni a lakáson belül. És az már egyáltalán nem LOL.

Szomorú örökös #   2018.12.06. 20:02

F.Laca

Mennyezetről volt szó, tudod, amire felülről rá lehet akár menni is. Nem pedig holmi takaró burkolatról, ami felett aztán akár szét is rohadhat a valódi mennyezet, legfeljebb büdös lesz a kéróban. :-D

Szomorú örökös #   2018.12.06. 20:00

F.Laca

Ismét egy valódi gyöngyszem! De bevallom, egyre jobban élvezem! :-D

2018.12.06. 17:18, aki az autóját az utcán vagy sufniban javítgatja, azt bezzeg nem szólod le
v.s.
2018.12.06. 19:53, Általában én szoktam műszaki vizsgára felkészíteni, aztán - irány a Mozaik utca!

Hát ez már önmagában LOL! :-D

Szomorú örökös #   2018.12.06. 18:37

F.Laca

én például a nőgyógyászathoz, szülészethez, fog-gyógyászathoz, na meg úgy általában az összes emberi- és állati orvoslásokhoz - EGYÁLTALÁN NEM ÉRTEK!

Huhh! Szerintem sokan megkönnyebbültek! :-D

aki az autóját az utcán vagy sufniban javítgatja, azt bezzeg nem szólod le

De ők nem is fossák szét itt a jogi fórumot a saját Münchausen báró módjára kitalált marhaságaikkal.

az autó szintén van olyan veszélyes üzem a közúton, mint mondjuk nálam a lakásban pl. a víz, a csatorna, a fali vakolat, a világítás, vagy éppen a gáz...

Így van, viszont az autót kötelezően kétévente műszaki vizsgára viszik, ahol ha szarul dolgoznak, akkor az kiderül. Azonban ha te kontárkodsz otthon, akkor az csak akkor derül ki, ha baj, katasztrófa történik, de akkor már régen késő. És azokkal egy társasházban nem csak magadnak okozol veszélyes helyzetet, hanem mindenki másnak, akinek abban a házban tulajdona van.

Csak folyton recsegsz itt, hogy észrevegyenek

Ilyenkor nem szakad rád a mennyezet? :-D

Szomorú örökös #   2018.12.06. 11:09

F.Laca

Én nem a fejem (kispárnám) alá teszem be a tudományokat, hogy az majd álmomban mind átsugárzódjon ...

Hát pedig amilyen tudás a leírások alapján neked van, azt másként nem lehetséges elsajátítani.

De tudod van egy alap igazság: aki azt állítja, hogy mindenhez ért, az gyakorlatilag semmihez sem ért.

Az igazi szakember egyetlen szakterülettel foglalkozik, de abban profi. És nem csak ugatja, mint ahogy te bármelyiket Münchausen báró! :-)

Szomorú örökös #   2018.12.06. 08:45

F.Laca

Hogy még én a szabványt nem ismerném?

Tudjuk, hogy ismered, sőt még ettél is már olyat! :-D

Szomorú örökös #   2018.12.06. 08:44

F.Laca

Mit gondolsz te rólam?

Szerintem az előbb leírtam! Csak ismételném magam. :-D

Hogy még én a szabványt nem ismerném? Műszaki rajzoló koromban az összeset meg kellett tanulni, vagy legalábbis illett tudni róla, hol épp található meg!

Arról beszélsz, ami folyamatosan változik? Ma már nem az őskori szabványok szerint szerelnek villanyt. ;-)

Előtt szereltem én villanyt, mint te, de még túl is éltem! Igaz párszor jól megvágott, de túlélni is tudni kell! A legrosszabb ezeddig nálam a Hitachi képcsöves szines TV volt, az majdnem 40 ezerrel suhintott meg. Egy jó félóráig egyirányba néztem...

Elég lett volna bőven az az egy irány, mondjuk egy szép szociális otthonban, miközben tologatnak hátulról.

Én már csak nyugdíjas vagyok ... és nem okos Tóbiás.

Hehe, erről szerintem nem csak nekem más a véleményem! :-D

Szomorú örökös #   2018.12.06. 08:03

F.Laca

tellik még nekem a fusizásból

Másra se vagy képes! Ezt már régen tudjuk.

Én sosem tagadtam le

Jaj, dehogynem tagadtad le a metán robbanásveszélyességét!

2018.12.05. 07:48, Talán kissé összekevered a hidrogénnel,
ami durranógáznál - a legvégére vizet eredményez

A fórum nem felejt, ne feledd! Inkább add vissza azt a vegyipari technikusi oklevelet, mert a legkisebb mértékben se vagy méltó rá. :-)

Amikor én iskolába jártam, még pedellusok voltak!...Lehet, hogy a pedellus szó magyarul éppen portást jelent

Nem a te iskolás korodról van szó múmia! Viszont ha kellően intelligens lennél - hiú ábránd - akkor előbb megnézted volna: a jelentése iskolai segéd. :-D

Nem úgy, mint mai villanyszerelők esetében, akik egy lakás be-, vagy áthuzalozása esetén a sima rézdrótokat egyből aranyárban számolják fel!

Tudod, ők szolgáltatnak, te meg megrendeled, ha kell. Nem kötelező, de nem is te fogod megszabni, hogy ők mennyiért dolgoznak, azt egyedül az ő privilégiumuk megállapítani. Ők meg pontosan annyit végeznek a munkáért, amit te fizetsz nekik, sem többet, sem kevesebbet. Mindig a megrendelő dönti el, hogy mennyit végeznek el a vállalkozók egy adott feladatból, egyik se fog teljes munkát végezni, ha te nem fizeted ki nekik. Sőt az okosabbja ilyen esetben el sem vállalja, nem is adja a nevét a te szakbarbár megrendelésedhez.

Viszont mivel folyamatosan mocskolod a vállalkozókat, én meg csak annyit írok rá, hogy te meg egy garasoskodó skót szakkontár vagy, aki inkább mindent megcsinál magának kókány módon, mintsem hogy fizessen a szabvány szerinti szerelésért. Jaj, már megint mit várok én el tőled, még hogy a szabvány ismeretét, röhögnöm kell! :-)

Egy biztos, ha nincs érintésvédelem szakszerűen kialakítva a lakásodban, akkor felejtsd el, hogy majd az áramszolgáltató bármiért is vállalja a felelősséget, ha téged agyonvág az áram. Igaz sokat nem is vesztenénk vele. ;-)

Szomorú örökös #   2018.12.06. 06:04

F.Laca

Portás pedig sosem voltam iskolában, mert ott pedellusok szoktak lenni.

Tévedsz, ma már mindenhol portások vannak - sőt így is hívják őket - és egyáltalán nem éltes korúak, hanem munkaképes emberek, akik dolgozni járnak az iskolába, mivel az a munkahelyük.

Szomorú örökös #   2018.12.06. 06:02

F.Laca

A technikusi papíromhoz egyetlen egy liba se kellett, így évfolyamelső tudtam lenni - igazgatói dicsérettel!

Ehhez képest letagadod, hogy a metán fokozottan robbanásveszélyes gáz.
Hát csak gratulálni tudok, ez a nap vicce!
De jobban tennéd, ha inkább a WC-n elhasználnád azt a papírt, mert ezek után senki sem hiszi el, amit írtál. ;-)

Ott tényleg sose voltam, ezért is lett gyerekem!

Jaj Istenem! Pedig belőled már ez az egy is sok!
Az a szerencséd, hogy létezett olyan nő, aki egy szinten volt veled. :-D

Erdélyben, igazi aranybányában már voltam

Hol nem jártál még? Talán a bitófa alatt...de hát ami késik, nem múlik. Mondjuk ha berobban egy általad megjavított gázkészülék, akkor megúszod, mert az tuti felken a falra első körben.

a falkábel meg maradjon csak meg a kádárkaptár paneleseinek. Az ám az igazi szocreál.

Nem hinném, mert ma is lehet kapni, sőt be is szerelik, max. belül réz már manapság, kívül pedig nem szürke a külső szigetelése, hanem fehér (vagy inkább vaj-színű).

A telki házamban pl. a konyha nádszövetes plafonjába szerelt be valamelyik barom villanyszerelő olyat.

Most meg egy másik barom villanyszerelő (jaj, sértegetem itt a szakmát, hogy őt „villanyszerelőnek” nevezem - átszerelte a mostani szabványnak megfelelően. :-)

Tudod nem lebarmozni kell a náladnál sokkal intelligensebb villanyszerelőket, hiszen 30-40 évvel ezelőtt nem volt a szabvány szerint kötelező a rézvezeték beépítése - ráadásul drága is volt - az aluminium is tökéletesen elfogadott volt.

Szomorú örökös #   2018.12.05. 18:13

F.Laca

a védőföldelés a MEEI szabványok alapján a ZÖLD-SÁRGA (vagy sárga-zöld) csikozású huzal!

Ez ma valóban így van, de 25-30 évvel ezelőtt a régi lakótelepi lakásokban még nem így volt
és csak ezért azokat nem húzták át teljesen, főleg ha falkábel volt. ;-)

Nem vagyok én annyira MEKI, amennyire azt te szeretnéd!

Dehogynem! Sőt szerintem ezt a szintedet alulbecsültem. :-D

Szomorú örökös #   2018.12.05. 18:11

F.Laca

Nos akkor nézzük a mai történeteket, mert ma is hoztad a formádat! Először leírod, mennyire közöd van a kémiához is:

2018.12.05. 07:46, Kémia? Érdekes, mert belőle nekem technikusi végzettségem van!

Ezek után jön a lényeg a metán robbanásveszélyességével kapcsolatban:

2018.12.05. 07:48, Talán kissé összekevered a hidrogénnel,
ami durranógáznál - a legvégére vizet eredményez.

De az igazi non plus ultra még csak most jön:

jártam valaha a Felsőfokú Vegyipari- és Bányagép-ipari Technikumba - Dorogon.
Sujtólégről meg hallottam már, pl. a Davy-lámpáról is.

Ezek után csak annyit kérdezek, hogy hány libába került az a technikusi papír? Mellesleg más nem történhetett, mint hogy Dorogon te voltál a portás az iskolában és a hallgatók meséltek neked mindenfélét, de kb. ennyi maradt meg belőle. :-D

Azért egy pár bányában már jártam!

Ezek után már csak az a baj, hogy nem az uránbányákban jártál gyakrabban, az mindent megoldott volna. ;-)

Szomorú örökös #   2018.12.05. 07:51

F.Laca

Talán kissé összekevered a hidrogénnel, ami durranógáznál - a legvégére vizet eredményez.

És erről a tulajdonságáról a metánnak hallottál-e már, ha ennyire szakkémikusnak tartod magad?

Levegővel robbanóelegyet alkot (sújtólég)

Bányász ezek szerint sohasem voltál, pedig a gondolkodásod kb. minimum olyan mély szinten van, mint egy szénbánya. :-D

Szomorú örökös #   2018.12.05. 07:49

F.Laca

Kémia? Érdekes, mert belőle nekem technikusi végzettségem van!

Tanárod meg forog a sírjában, amikor ennyi marhaságot leírsz a földgázzal meg a szénmonoxiddal kapcsolatban, ugye? :-D

Szomorú örökös #   2018.12.05. 07:48

F.Laca

Nem, csak hogy hozzányúlok, de ráadásul meg is javítom!

Bakker, és még büszkén be is vallod nagy nyilvánosság előtt, hogy hozzányúltál ahhoz, amihez nincs semmilyen képesítésed. Hát komolyan, csak gratulálni tudok, de hogy én sem lennék szívesen szomszédod, az tuti.

De ilyesmi vállakozó lehetsz valójában te is - a "szakértelmed", s eddigi elmondásaid alapján.

Tévedsz! Pont az ilyen Mekk-mesterek miatt, mint te is vagy, folyamatosan akad munkám bőséggel. Előbb-utóbb minden értelmes ember rájön, hogy a te szakértelmed nem megfelelő és a végén mindig a valódi szakembernél köt ki a történet, de valljuk be, az ilyen kontárokból bőségesen megélek már 16 éve. Saját magam után még sohasem kellett másnak javítani, de ezt ne áruld el senkinek. Viszont az ilyen hozzád hasonló idióták után hagyott szarokból akad bőséggel! Főleg mikor egy szolgáltató TV-szerelőnek nevezett kontárja azt sem tudja megkülönböztetni, hogy melyik az erősáramú kábel és melyik nem az, mert mindkettő piros színű alu-vezeték és persze utóbbit védőföldelésnek nézi, mert az értelmi szintje meg a szakértelme kb. a tiéden volt.
Nos épp egy ilyen után dolgoztunk szombaton. ;-)

Szomorú örökös #   2018.12.05. 07:39

F.Laca

Óóó, te buta ember!

Hozzád képest mindenki zseni! :-D

A bejövő vezetékes gáz az valójában földgáz, azaz többnyire metán

És rohadt nagyot robban a levegővel megfelelő elegyben keveredve, de úgy látszik, hogy a Mekk-mester iskolában nem volt kémia tantárgy. :-D

Hol van ott egyáltalán szén monoxid? Majd ha esetleg elégetik ... de nagyon rosszul.

Nálad, kedves Mekk-mester, erre minden esély megvan!

Szomorú örökös #   2018.12.05. 07:21

F.Laca

Ők írják elő, hogy pl. a gázvezetéket át kell konstruálni. Nos hát - akkor csak rajta!
Gyakorlatilag de mindenképpen saját maguknak csinálják meg - és egyáltalán nem nekem!

És még egy nagyon fontos dolog! Léteznek olyan házak, ahol a kaputelefon vezetékhálózat hibájának javítását is a lakónak kell kifizetni a földszintet elhagyva, mert a teljes hálózat lakásokon belül halad végig, így gyakorlatilag minden lakó saját maga felel azért - akár anyagilag is - hogy az sértetlen és használható maradjon.

Pontosan ez a helyzet a lakásodon belül haladó gázvezetékkel. Te felelsz érte kizárólag, hogy ahhoz az ilyen Mekk-mesterek, mint amilyen te vagy, ne nyúljanak hozzá. A feleséged helyében én bunkósbottal vágnálak fejbe, ha meglátnám, hogy bármilyen gázkészülékhez hozzá mersz nyúlni javítás céljából a lakásban. :-D

Szomorú örökös #   2018.12.05. 07:08

F.Laca

Gyakorlatilag de mindenképpen saját maguknak csinálják meg - és egyáltalán nem nekem!

De te fogod használni, gyengeelméjű! Te havonta csakis a gázért fizetsz, nincs benne ilyen költség - mint pl. egy normális közös költségben a felújítási alap - hogy majd a vezetéket, ami a lakásodon belül megy, még ők alakítgatják, javítgatják. Sőt elárulom, ha nem megfelelő a vezeték, akkor a lakáson kívül simán leválasztanak róla és volt gáz, nincs gáz, integethetsz a szolgáltatásnak! Aztán mehetsz sírva panaszkodni, meg balhézni, hidd el, le fog pörögni róluk. Az biztos, hogy a gázműveknél a balhézással nem érsz el semmit.

A Vízművek bezzeg - nem igazán foglalkozik a mérő utáni csőhálózat bárminemű állapotával és milyenségével.

Nyilván mert azzal nem okozol életveszélyes helyzetet, ellentétben a gázzal, ami robbanáshoz, szénmonoxid mérgezéshez vezet, ha Mekk-mester módjára szereled, javítgatod, ahogy elmesélésed alapján szoktad.

Elmagyarázom!

Kár volt a mozdulatokért a billentyűzeten! :-D

Szomorú örökös #   2018.12.04. 19:27

F. Laca

Éppen te írogattad nekem itt a minap, hogy a lakásomban a gázvezeték többnyire a SZOLGÁLTATÓÉ!

Hogyne, miután ezt írtad nekem tegnap csipás szemekkel:

2018.12.03. 06:04
Ami ott nálam benn van, ahhoz másnak mi köze?

Ezek után ha szerinted - de csak szerinted - senkinek nincs köze a lakásodon belüli dolgokhoz, akkor vajon miért is kellene a gázszolgáltatónak bármit is ingyen csinálni a lakásodon belül? :-D

Mellesleg ha bizonyíthatóan közveszély áll fenn a lakásodon belüli dolgok miatt, akkor ahhoz bizony az egész társasháznak - de legfőképp a közös képviselőnek - köze van. Ezt nem árt ha tudod (bár úgysem fogod fel).

Szomorú örökös #   2018.12.04. 10:05

F.Laca

Ha valóban nem pénzlehúzásra menne, akkor többnyire ingyen és bérmentve csinálnák meg!

A te lakásodban? Ami szerinted magánterület? És ahol senkinek semmi köze hozzá, hogy te mit és hogyan javítasz meg? Ott ingyen dolgozzanak a gázosok? Komolyan nagyon jól szórakozik itt szerintem mindenki rajtad! :-D

Szomorú örökös #   2018.12.04. 07:02

F.Laca

Csak régebben vágott menetesek voltak a csőkötések, aztán egyszer kijöttek, hogy - "kérem ezt már nem szabványos!", oszt utána a teljes lakás-csőhálózatot egybehegesztett csőre cserélték ki. Persze - mindent a mi költségünkre! Hűű, de hogy örültünk a nem várt kiadásnak ...

Ismét megkérdezem: vajon miből gondolod, hogy a több éves szakmai gyakorlat alapján elrendelt változások csakis pénzlehúzásra mennek és nem inkább a te nagyobb biztonságodat szolgálják? Ja persze, max. azt a leszedhetetlen vonalkódok mostmár azért akadályozzák, hogy te magad kontárkodj a gázrendszerben, de azért csak egy kicsit érezd át - többet a te értelmi szinteden el se várok - hogy a gáz veszélyes játék, nagyon sok ház omlott már össze robbanás miatt kártyavárként.

ne gondolkodj annyit, mivel kissé árt az egészségnek„ne gondolkodj annyit, mivel kissé árt az egészségnek

Hát én inkább előbb gondolkodom továbbra is, mielőtt cselekszem. Jóval tovább fogok szerintem élni, mint te.

Szomorú örökös #   2018.12.04. 05:48

F.Laca

a másik 2 szobánkban nincsen flexibilis cső, mert ott maga a fém vascső /igencsak méretesen/ de passzol - egyenest rá a konvektorra. Mert régebben az iparosok még jól tudtak dolgozni, így aminek a térben ott kellett lennie, az többnyire és általában - az bizony ott is volt!

Nyilván, mert azokat a gázkészülékeket akkor helyezték oda, amikor a gázvezeték is készült. Nem gondolod, hogy úgy kicsit könnyebb? Ja persze, miből gondolom én, hogy egy Mekk-mester ezt felfogja? :-D