csapadékvíz elvezetése


nanemaaa # 2016.08.11. 05:53

Gyakran alkalmazzák ezt a technikát a hatóságok, hogy a feljelentővel szemben intézkednek, ha lehet, meg is büntetik. Ezzel elérik, hogy többé az illető (és mindaz, akinek az eset a tudomására jut) ne jelentgessen senkit, s ne csináljon munkát a hatóságnak.
A jókarbantartási kötelezettség valóban a tulajdonosé. Az egy dolog, hogy a szomszéd a falra vezeti a vizet. Ha bizonyítani tudod, hogy ennek következtében téged kár ért, akkor a javítási költséget ráverheted egy kártérítési perben. De sajnos, ha egy fal elkezd felvizesedni, az egyben azt is jelenti, hogy tönkrement a falszigetelés (ha volt egyáltalán), vagy a szomszéd térburkolásával a meglévő falszigetelés fölé emelte a terepszintjét. A probléma elhárításának megnyugtató megoldása a falszigetelés javítása, vagy a térburkolat szintjének a falszigetelés alá történő pozicionálása. Az előbbi a te dolgod, az utóbbi a szomszédé lenne. Ha már szakértőt akarsz fogadni, akkor alighanem ezt az alapkérdést lenne érdemes tisztázni.

Immaculata # 2016.08.10. 13:03

Csuli

Ha a ti házatok műemlék, akkor az kihatással van a szomszédos épületekre is, még akkor is, ha azok nincsenek műemlékké nyilvánítva.
Valószínűleg a szomszéd ház térkövezése is szabályosan, engedélyezetten készült. Abban igazad van, hogy ez elvezető épülhetett volna középre is, vagy az udvar másik oldalára is. De akárhová esik is, az attól még műszakilag megfelelő elvezetésű.
Ha az eső egy része nem a csatornába folyik, akkor a másik részét a nap és a szél felszárítja, másik része pedig a földbe szivárog. A földnek is van bizonyos elnyelési képessége. Ha van pince és nem szellőzik, akkor a földszint vizesedhet, maximum fél méteren, vagy egy méter magasan. Amiről te írsz, az folyamatos ázásról tanúskodik. Nagyobbról, mint amit a szellőztetés helyrehozhatna.

csuli # 2016.08.10. 10:22

Immaculata!

Amíg írtam befutott a válaszod. Nem tudom alaptalan e feltételezni, hogy egy alulméretezett lefolyó ami ráadásul tele van törmelékkel, falevéllel, nem képes egy teljesen leburkolt udvarról elvezetni a vizet.

Ha kérésre a szomszéd nem reagál éveken keresztül, akkor ez jelentgetés , vádaskodás? Gondolom Te sem örülnél ha a szobád fala már penészedne.

Egyebekben egyetértek, és köszönöm a véleményed.

csuli # 2016.08.10. 10:09

Igen én is úgy gondolom, és ebben igazat is adok. Ez egy alapvetően műszaki probléma, amit egy hivatalos szakvélemény fog majd a vélhetően megállapítani.

Laikusként viszont úgy gondolom , hogy ez egy birtokháborítási ügy. Annyit sikerült az idevágó törvényből kibogarászni, hogy a tulajdonos úgy köteles kialakítani az ingatlanán a terepviszonyokat, hogy az más tulajdonosok ingatlanában kárt ne okozzon. Jelen esetben ne a mi falunk tövére vezesse a csapaék vizet.
Most ez történik amit az építéshatóság szemlén megállapított. Mégis számunkra állapítanak meg szabálytalanságot és figyelmeztetnek /bírság kilátásba helyezésével/ a jó karban tartási kötelezettségünkre.

Ezt én furcsának tartom.

Egyébként a magam részéről azt tartanám megnyugtató eljárásnak , ha a hatóság kötelezné a szomszédot a lejtés irányának megváltoztatására.
Valamint ha bebizonyosodik egy műszaki szakvélemény alapján, hogy a mi házunk a szomszéd miatt ázik akkor
vegye ki a részét a helyreállítási munkálatokat illetően.

Immaculata # 2016.08.10. 09:56

csuli

Jókarbantartási kötelezettség terhel benneteket.

Keresni kell egy szakembert, aki felméri a vizesedés okát. Ilyen mértékű vizesedésnél valószínűleg a ház valamely vízvezetéke, vagy a szennyvezetéke áztathatja a házat. A hiba feltárása után a kijavításról tervet kell készíttetni és a műemlékvédelmi hatóságnál engedélyeztetni. Az engedélyben a bírság felfüggesztését kell kérni a munkálatok idejére, vagy határidő módosítást.

A ház képviseletét olyanra kell bízni, aki minimális ismeretekkel rendelkezik, mert az alaptalan vádaskodás és jelentgetés felesleges költségeket generál.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.10. 09:00

Nekem ez nem jogi problémának tűnik.

csuli # 2016.08.10. 08:58

Tisztelt Fórum!

Az alábbi hozzászólásomra sajnos nem érkezett még válasz, ezért mielőtt teljesen látókörön kívül kerül, ismét teszek egy próbát.

Tehát:

Örökségvédelem alatt álló Társasházban lakom. A házunk tűzfala a szomszédos ház udvarával találkozik kb. 15 méteres szakaszon. A fal két méter magasságig vizesedik. Ez már olyan mértékű hogy a lakásokban is problémát okoz.

Megpróbáltam utána járni a dolognak. Bejutottam a szomszéd ház udvarába,és a következő dolgokat tapasztaltam:
az egész udvar le van térkövezve és (komoly lejtéssel bír a tűzfal felé) a mi házunk tövében végig futó szintén térkőből kialakított 5x5cm-es repedezett folyókába van vezetve.Ez lenne hivatott a kb 100nm2 udvar és a tetőről szintén odafolyó csapadékvíz elvezetésére.Az egész egy 110mm ejtőcsatornába van kötve. A csatorna ott jártamkor tele volt falevelekkel, törmelékkel, amennyire tudtam kitisztítottam.

Laikusként úgy gondolom,hogy ez így nem szabályos. Józan ésszel is belátható hogy egy épülettől mindig kifelé vezetik a vizet, tehát nem az épület felé lejt a terep.
Megkerestem ez ügyben a helyi Örökségvédelmi és Építésügyi hatóságot az észrevételeimmel kapcsolatban, és állásfoglalást kértem tőlük.

Válaszlevelükben készségesen arról tájékoztattak, hogy
helyszíni bejárással ellenőrizték és megállapították az általam elmondottakat, mely alapján kötelezik a mi társasházunkat balesetveszély elhárítására, mert a málló vakolat balesetveszélyt okoz. Valamint a jó karbantartási kötelezettségünknek sem tettünk eleget, ezzel jogszabályt sértettünk, ezért eljárást kezdeményeznek ellenünk, ha 1 hónapon belül nem intézkedünk. A szomszédot csak arra kötelezték hogy a lefolyót tisztítsa ki.
Szerintem ez így nincs rendben. Nagy valószínűséggel a probléma legfőbb oka a lejtés iránya, a nem vízzáró folyóka és a gyakran eltömődő alulméretezett elvezető csatorna. A félig mohás udvar is jelzi, hogy ott megáll a víz és a mi házunk tövében szikkad el.

Kérdés:

A szomszéd áztatja ami házunk falát, a hivatal pedig minket tulajdonosokat fenyeget bírsággal mert nem teszünk eleget a jó karbantartási kötelezettségünknek.

Sajnos hiába kutattam olyan jogszabály után amiben le van írva egyértelműen a megoldás. Ilyet nem találtam.

Van e valakinek hasonló ügyben tapasztalata? Nagy segítség lenne!

Várom a segítő hozzászólásokat

Üdvözlettel Csuli.

nanemaaa # 2016.08.08. 13:06

FZsolt75

Sajnos aki nem a felső szinten lakik, vagy nincs erkélye, halott ügy, hogy klímát szereltessen fel.

Ez így, ebben a formában közel sem igaz.
Az OTÉK 92. § (2) A homlokzaton - e rendelkezés hatálybalépését megelőzően használatba vett, meglévő építményen - mesterséges szellőzéshez kivezetést létesíteni, továbbá helyiségszellőztető vagy klimatizáló berendezést elhelyezni az épület külső megjelenésével összhangban, takartan, illetve építészeti eszközökkel megoldva akkor lehet, ha a tervezett megoldás és a működés hatása

  1. az épület állékonyságát nem veszélyezteti, a homlokzatot nem károsítja,
  2. az épített környezet értékeinek védelmére vonatkozó (településkép, építészeti érték vagy műemlékvédelmi, továbbá táj- és természetvédelmi) érdeket nem sért,
  3. a kivezetés a környezetet bűz-, mérgező-, zaj-, rezgés- vagy más káros hatással nem szennyezi, az építmény rendeltetés szerinti használatát nem zavarja, ártalmas mértékű páralecsapódást nem okoz.

A fentiek alapján, ha a tház dönt arról, hogy biztosítja a lakások utólagos klimatizálásának lehetőségét, akkor fogad egy tervezőt, aki egy egységes építészeti kialakítással helyet fog biztosítani a klíma kültérik részére valamilyen takart műszaki megoldással. Onnantól a már megtervezett helyre bárki bármikor kihelyezheti a klímáját.

FZsolt75 # 2016.07.29. 16:57

groszfater@gmail.com, sajnos nincs eresz csatorna lapos tetős épület révén. Az esővíz összefolyó lesz a megoldás, de abba is csak a tetőn tudom belefolyatni. Így nem kell szétszednem a lakást, elcsúfítani egy szürke műanyag csővel, bilincsekkel.

FZsolt75 # 2016.07.29. 16:51

Tisztelt fórumozók!

Köszönöm a válaszokat a klíma kondenzvíz elvezetéssel kapcsolatban.
Részemről megszületett a döntés: vennem kell egy kondenzvíz szivattyút, ami a társasház tetejére kinyomja a kondenzvizet. Ez tűnik a legjobb megoldásnak. A kb. 1 méteres szintkülönbséget vígan átemeli, és megszűnik a probléma.
Előzmények: a szomszéd házba beköltözött egy nav-os nő, aki a földszintre a homlokzatra szereltetett klímát. A közös képviselő felszólította, hogy az 55/2013-as önkorm. rend. értelmében nem tehet a homlokzatra kültérit, szedesse le.
Ekkor kerültem én a képbe, mert a lecsöpögő kondenzvíz szemet szúrt neki, és bemószerolt a közös képviselőnél. Megmagyarázta neki, hogy a negyedik emelet mennyezet szint, és a tető szint közötti "kábelcsatorna" (amiben a csövek, kábelek kimennek a tetőre) a mi kültéri egységünk! Ezt a közös képviselő el is hitte, és még a víz is oda csöpög, ekkor indult a balhé. Tisztáztam a kültéri egység kinézetű kábelcsatorna kilétét, és kaptam jövő nyárig haladékot a kondenzvíz elvezetésére.
A közös képviselőt állítólag ketten szövetkezve (egy másik klímás) feljelentik. Én, tudom, hogy ez halott ügy, és nem lesz igazuk. Sajnos aki nem a felső szinten lakik, vagy nincs erkélye, halott ügy, hogy klímát szereltessen fel. Ha valakinek szúrja a szemét, le fogják szedetni. És sajnos van jogi alapjuk rá.

efi99 # 2016.07.26. 20:20

Ja, életszerű, ha mondjuk 40 méterre van az az ereszcsatorna. Elég érdekes nézne ki pár nagyobb ház, ahol sorakozik 5 emeleten a 60 kültéri egység és mindegyiktől menne keresztül-kasul egy vékony csövecske a több tíz méterre lévő esőcsatornába. Ha egyáltalán van.

groszfater@gmail.com # 2016.07.26. 20:04

A kicsapódás eredményeként folyékony, vagy szilárd halmazállapotban megjelenő víz a csapadék.

Bizony, azt neked kell elvezetned. Ott az ereszcsatorna, vezesd oda.
Nem várhatod el, eltűrjék neked, hogy a negyedikről csepeg a víz a földszintre és ott szétfröccsen

efi99 # 2016.07.26. 19:31

Tegyél alá egy cserepes leandert. Az szereti a sok vizet, azt a pár litert simán benyeli.

FZsolt75 # 2016.07.26. 18:06

Tisztelt Fórumozók!

Egy nyolc éve felszerelt klíma kondenzvíz elvezetésével kapcsolatban érdeklődöm. Négy emeletesben a negyediken lakunk. A közös képviselő felszólított, hogy oldjam meg a lakáson belül a kondenzvíz elvezetését. Hozott papírt is róla, melyben szó volt a létesítésről (55/2013-as önk. rend). A létesítésnek teljesen eleget tettünk anno. Viszont a vízelvezetésről nem ír semmit a rendelet.
Utána olvastam még, hogy van előírás a "csapadékvíz" elvezetésről is. A kondenzvíz csapadékvíznek minősül? Vonatkozik rá az előírás? A kondenzvíz az utcára csöpög egy beugróba, a járdán közlekedőket egyáltalán nem zavarja. Néha napján működik a klíma, mikor már elviselhetetlen a meleg a negyediken.

katonag # 2016.07.25. 09:39

Ez a kérdésem elsikkadt, megpróbálom újra:

Milyen szabályok vonatkoznak egy utcában az út melletti szikkasztónak nevezett árok létesítésére?

Az önkormányzat egyszer csak kizavart néhány közmunkást, akik kb 30-35 cm széles, 40cm mély szikkasztónak nevezett árkot ástak. Az utca még nem burkolt, csak útalap van, de tragikus az út állapota, az árkot az út melletti homokos talajon ásták. Az árok fala teljesen instabil, az eső már így is szétmosta, most már a gaz is úgy benőtte, hogy nem is látszik. Cserébe a vízelvezetést semmilyen szinten nem oldja meg, mivel az úton magán vannak olyan elég nagy tál szerű mélyedések, amikben tóként áll meg a víz. Már több autó is belement, miközben az úton lévő aknatölcséreket próbálták kikerülni.

Mit lehet tenni, kihez érdemes fordulni? Nem kell semmi engedély, tervezés, stb egy ilyen az út mellé pakolt létesítményhez? Bármilyen balesetveszélyes árkot megcsinálhatnak? Nem kötelességük legalább annyira karban tartani, hogy látható legyen? És sorolhatnám még. Szóval mit lehet tenni.

tudor70 # 2016.07.19. 18:57

Kedves Fórumozók !

Nagyon köszönöm a segítséget.
Ma voltam egy ügyvédnél, szerinte a birtokháborítás nem állna meg.
Inkább valami másba kellene kapaszkodni. Van már ötlete, hogy hogyan kellene indítani, de még gondolkodást kért.
Tudom, hogy a régi, akármilyen szuper jó hídjaimért cserébe nem várhatom, hogy az önkormányzat 2 ÚJ hidat építsen, építtessen; de a mód, hogy az aránytalanul nagy részt a nyakamba sózza nagyon is bosszant.
Semmilye nincs, se szakember, se alapanyag, se pénz, de még alapvető józan paraszti esze sem, mert nem hiszem hogy végig gondolták, hogy ez a nyomvonal egyenesítés nekem mennyibe kerül.
Most pedig az anyagiakon kívül még idegileg is alaposan igénybe vesz, hogy hogyan fogok a jelenlegi hozzáállásukkal bármit is kikényszeríteni belőlük.
Önként nem hiszem, hogy bármire is hajlandóak lesznek.

Bea1 # 2016.07.19. 09:01

Tudor 70

Ők felelnek, ez teljesen igaz, de a telekre való bejutást biztosítaniuk kell.

Ha valakinek van gépjárműbehajtója, és jönnek tisztítani, és bontaniuk is kell, akkor az eredeti állapotot kell visszaállítaniuk.

groszfater@gmail.com # 2016.07.18. 20:00

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény, valamint a Kkt. alapján a települési
önkormányzatok a tulajdonukban levı helyi közutak, azok mőtárgyai és tartozékai kezelésének további,
részletes szabályait - a helyi viszonyokat figyelembe véve - önkormányzati rendeletben állapíthatják meg. Az
önkormányzati rendelet kötelezettségeket állapíthat meg abban a körben is, amelyben a Szabályzat csak
javasolt intézkedéseket, illetve javasolt intézkedési gyakoriságot tartalmaz.

Nézd meg van-e önkormányzati rendelet !

tudor70 # 2016.07.18. 19:06

Tisztelt Fórumozók !

Azt hiszem mégis inkább ügyvédet kell fogadnom, mert a helyi Önkormányzat jegyzője úgy értelmezi a csapadékvízzel kapcsolatos jogi hátteret, hogy ők felelnek a csapadékvíz elvezetéséért, és nekem kell ÚJBÓL megépíttetnem azt a két hidat, amit ők bontattak el.
Ha jogi útra terelem akkor állítólag rám verik még a bontási, romeltakarítási költségeket is.
A két híd újjáépítésére kb. 850.000,- Ft-os árajánlatot kaptam egy cégtől.
Idegileg már teljesen kivagyunk.
Megtehetik ezt velünk ?
Kérem aki tud segítsen !
Előre is köszönöm !

csuli # 2016.07.12. 09:23

Tisztelt Fórum!

Az alábbi témához kérek segítséget.

Örökségvédelem alatt álló Társasházban lakom. A házunk tűzfala a szomszédos ház udvarával találkozik kb. 15 méteres szakaszon. A fal két méter magasságig vizesedik. Ez már olyan mértékű hogy a lakásokban is problémát okoz.

Megpróbáltam utána járni a dolognak. Bejutottam a szomszéd ház udvarába,és a következő dolgokat tapasztaltam:
az egész udvar le van térkövezve és (komoly lejtéssel bír a tűzfal felé) a mi házunk tövében végig futó szintén térkőből kialakított 5x5cm-es repedezett folyókába van vezetve.Ez lenne hivatott a kb 100nm2 udvar és a tetőről szintén odafolyó csapadékvíz elvezetésére.Az egész egy 110mm ejtőcsatornába van kötve. A csatorna ott jártamkor tele volt falevelekkel, törmelékkel, amennyire tudtam kitisztítottam.

Laikusként úgy gondolom,hogy ez így nem szabályos. Józan ésszel is belátható hogy egy épülettől mindig kifelé vezetik a vizet, tehát nem az épület felé lejt a terep.
Megkerestem ez ügyben a helyi Örökségvédelmi és Építésügyi hatóságot az észrevételeimmel kapcsolatban, és állásfoglalást kértem tőlük.

Válaszlevelükben készségesen arról tájékoztattak, hogy
helyszíni bejárással ellenőrizték és megállapították az általam elmondottakat, mely alapján kötelezik a mi társasházunkat balesetveszély elhárítására, mert a málló vakolat balesetveszélyt okoz. Valamint a jó karbantartási kötelezettségünknek sem tettünk eleget, ezzel jogszabályt sértettünk, ezért eljárást kezdeményeznek ellenünk, ha 1 hónapon belül nem intézkedünk. A szomszédot csak arra kötelezték hogy a lefolyót tisztítsa ki.
Szerintem ez így nincs rendben. Nagy valószínűséggel a probléma legfőbb oka a lejtés iránya, a nem vízzáró folyóka és a gyakran eltömődő alulméretezett elvezető csatorna. A félig mohás udvar is jelzi, hogy ott megáll a víz és a mi házunk tövében szikkad el.

Kérdés:

A szomszéd áztatja ami házunk falát, a hivatal pedig minket tulajdonosokat fenyeget bírsággal mert nem teszünk eleget a jó karbantartási kötelezettségünknek.

Sajnos hiába kutattam olyan jogszabály után amiben le van írva egyértelműen a megoldás. Ilyet nem találtam.

Van e valakinek hasonló ügyben tapasztalata? Nagy segítség lenne!

Várom a segítő hozzászólásokat

Üdvözlettel Csuli.

tudor70 # 2016.07.11. 10:59

Nagyon köszönöm !

Bea1 # 2016.07.11. 10:47

Birtokvédelmet a jegyzőnél kell indítani.

A fényképes bizonyítás ebben az esetben elégnek tűnik.

Volt már rá itt precedens, hogy a polgármester "segített" valakinek... de a segített csak a birtokvédelemmel érte csak el a célját.

tudor70 # 2016.07.11. 07:23

Tisztelt Fórumozók !

Megteheti azt az Önkormányzat,hogy a hídjaim bontásáról határozatban előzetesen - mondjuk kb. 15 nappal - nem tájékoztat,nem egyeztet velem ? Mert ez történt. Reggel 9.45-kor közölte velem az alpolgármester, hogy a mérnök kifejezett kívánsága a bontás és délután 13.30-kor az egyiket már szét is szedték. ( Előzetesen már voltak ugyan utaló jelek, amiből erre magamtól is rájöhettem volna, csak az alpolgármester úr egy furcsa pókerbe kezdett és szerette volna, ha én magamtól a saját költségemen bontatom el és hozatom helyre a hídjaimat. )
Hova forduljak, ha továbbra sem jutunk dűlőre egymással?
Két hete, hogy a kiemelt betontömbökkel - amelyeket ott hagytak a garázsbejárónál - kizártak a saját ingatlanomból.
Az udvarra vezető hídnál, pedig a kapubejárónál felejtettek egy kb. 100 kg-os fedlapot. Alig tudtuk annyira arrébb tolni, hogy legalább oda be tudjak állni. Ráadásul a gyalogos forgalomra is veszélyes, bárki hasra eshet benne.
Jó ötlet a birtokvédelem kérése, de ezekután kitől kérjem ?

tudor70 # 2016.07.08. 09:51

Tartok tőle, hogy a Címzetes Főjegyző Asszony is csak tőlem értesült a bontásokról és az ügy eddigi menetéről.

tudor70 # 2016.07.08. 09:50

Írtam már a Címzetes Főjegyző Asszonynak egy levelet, de nem birtokvédelem kérésével.
Kifogásoltam az eljárást és kértem hogy indokolja meg mi alapján akarják a költségek akárhányad részét rám tolni.
Se határozat kiküldése, se tájékoztatás, se megállapodás, mi alapján döntenek a fejem felett ?
Lehet, hogy mégis kérni kell a birtokvédelmi eljárást, hogy érdemben foglalkozzanak a problémámmal ?
Kezdjek fényképeket, tanukat gyűjteni, hogy volt két hidam ?