csapadékvíz elvezetése


Whisper # 2011.09.15. 12:55

T. Netka!

A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (Vt.) 16. § (5) bekezdése alapján a helyi önkormányzat feladata a település belterületén a csapadék- és egyéb vizek által okozott kártételek megelőzése, valamint a Vt. 4. § (1) bekezdés f) pontja szerint a helyi vízrendezés és vízkárelhárítás, az árvíz- és belvízelvezetés.

A telken belüli csapadékvíz-elvezetés kialakítása nem az Önkormányzat, hanem az ingatlan tulajdonos feladata, a Vt. 6. § (4) bekezdés c) pontja szerint az ingatlan tulajdonos tulajdonában van az ingatlanra lehulló és az ingatlanon maradó csapadékvíz, valamint a Vt. 16. § (6) bekezdése értelmében a vizek kártételei elleni védelem érdekében szükséges állami vagy helyi önkormányzati feladatkörbe nem tartozó tevékenységek ellátása az érdekelt tulajdonosok, illetve az ingatlant egyéb jogcímen használók feladata.

Általában helyi önkormányzati rendeletek előírják, hogy a közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, folyókák, átereszek tisztántartása, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása – az ingatlan előtti szakaszra terjedően – az ingatlan tényleges használójának, illetve tulajdonosának kötelessége.

A Ptk. 99. §-a szerint a tulajdonos viseli a dologgal járó terheket és a dologban beállott azt a kárt, amelynek megtérítésére senkit sem lehet kötelezni.

Alaptétel a kártérítéseknél, hogy egyrészt kell egy kár, egy jogellenes magatartás (vagy mulasztás) illetve a kettő közötti okozati összefüggés, valamint felróhatóság.
Ha az önkormányzat mulasztott, tehát nem alakította ki a vízelvezető rendszert, akkor van lehetőség a kártérítésre, ha a tulajdonos (vagy jogelődje) betemette az árkot és ezért nem tud a víz elszikkadni vagy elfolyni, akkor nem annyira.

Szóval röviden(!?) ennyi, remélem segít valamit.

Üdv.

Netka # 2011.09.09. 11:17

Tisztelt Fórumtársak!
A június eleji esőzések alkalmával beázott a pincénk. Hozzáteszem a fél utca vize hozzánk folyt, mert olyan a lejtése a járdának. A házak előtt van ahol van, van ahol nincs kiásott árok. Miután azok teli lettek hozzánk folyt a rengeteg víz. Ez után az eset után bementem a PM hiv.ba hogy akkor kinek a kötelessége az árkokat karbantartani, mert erről semmit sem lehetett találni az önkormányzat honlapján. A polgármester erre nem igen tudott választ adni, azt mondta többen is kérdezték már, vizsgálják.
Nem sokkal ezután a postaládába bedobták a helyi újságot, amiben kerek perec az állt, hogy a lakók feladata az árkok megfelelő mélységben tartása, de a bejárók alatti átereszek elkészíttetése is.
Ezzel több gondom is van. Én az ingatlant így vettem. Korábban már gondolkodtunk a bejáró ilyen megoldásán, de több százezer forintba került volna. Tehát forrásunk nincs rá. Valamint mivel a szomszédok elmondása alapján mikor még földút volt az utcában minden víz a mi pincénkbe ömlött, félő, hogy ha mindenki megteszi ezt tervek és számítások nélkül, a lefolyó víz legnagyobb része nálunk landol, és használhatatlanná teszi a pincét.
A házunk teljesen sík területen van egyébként az alföld közepén, tehát a terepszintek változása csak kismértékű.
Kérdésem, hogy számíthatok-e valamilyen bírságra, ha nem teszem meg a kötelezettségem? Valamint, ha ilyen mértékű eső esik, és akár vannak árkok akár nincsenek, de beázok kérhetek-e valakitől kártérítést?
Köszönettel, Netka


Netka

C a s a b l a n c a # 2011.09.02. 07:42

Közérdekből tűrni vagy köteles.

Kétségtelen, hogy ezután macerás lesz kezelni az árkot, fűnyírózni, rendben tartani. Értem én, hogy gőzgép és azt is, hogy mi hajtja...

nanemaaa # 2011.09.01. 20:32

Szerintem igen. A megelőzés mégis csak jobb számodra is, mint egy tavaszi belvízben összedőlt házad miatt segélyért kilincselni az önkormányzatnál.

kistigris121 # 2011.09.01. 08:51

Tisztelt Fórumozók!
Szeretnék tájékoztatást kérni, ha az Önkormányzat a családi ház előtt szikkasztó árkot ás, amelyek nincsenek összekötve egymással, azaz nem vízlevezető árok. Köteles vagyok-e tudomásul venni azaz beleegyezni, ha a telek tulajdonságai ezt nem indokolják? Az Önkormányzat a belvízre hivatkozva ássa az árkot.Az utca így közlekedés szempontjából balesetveszélyes lehet. Nem lehet megállni a kapu előtt valamint lekeskenyül az utca is . Nem mellesleg gondolom ezt is a tulajdonosoknak kell majd karbantartani, amelyet sem fűnyírózni nem lehet sem tisztán tartani se, ismerve a mentalitásokat.
Mit tehetek? Csak tudomásul veszem??????

bodrikutya # 2010.09.27. 15:37

Csapadékvíz, de másképpen: a falunkban a patakmedret a májusi nagy esők ürügyén kikotorták. Szerintem semmi értelme nem volt, elköltöttek 2 millát, a meder már ugyanolyan, mint volt, viszont kivágtak egy csomó fát, tönkretették a teljes növényzetet. Lehet-e egy képviselőtestület ellen hűtlen kezelés miatt feljelentést tenni? Végülis eltapsoltak egy rakás pénzt a mienkből a semmire. Illetve a helyi sírköves a legerőszakosabb képviselő, a saját márványait akarja ezzel megvédeni a következő árvíztől. Mert ugye tudjuk: a márvány nem bírja a vizet. Jegyző, Közig-hivatal, zöldhatóság már kipipálva, levelezünk, de szánalmas kis DonQuijotenak tartanak. Tud valaki tanácsot adni? Köszi, előre is.

efi99 # 2010.09.07. 17:03

Reprezentatív mintavételt végeztem és abból interpoláltam...

nanemaaa # 2010.09.07. 15:16

A világegyetem valamennyi bolygóját sem láttad még. Attól még léteznek. :D

Ez nagyjából olyan volt, mint az öreg paraszt az állatkertben a zsiráf előtt: "Már pedig ilyen állat nincs!" :D

efi99 # 2010.09.06. 16:48

Hát nem tudom milyenek a különleges telkek, de kb mind az, mivel elöl mindenki az árokba vezeti, hátul meg ahova sikerül (kút, fű stb). Szikkasztót én még udvarban nem láttam.

nanemaaa # 2010.09.06. 15:02

A csapadékvizet a saját telken belül kell elvezetni és leszikkasztani, úgy, hogy az a szomszédos telkek használhatóságát ne akadályozza, illetve a szomszédos épületek állékonyságát ne veszélyeztesse.
Ha ez a telek adottságai miatt nem lehetséges, akkor a közcsatornába (akár az utcai nyílt szelvényű csapadékvíz elvezető csatornába) kell bevezetni a járdaszint alatt.

Összegezve: Az általad leírt megoldás megfelelőnek tűnik első olvasatra. Arra kell ügyelned, hogy ahová vezeted és szikkasztani kívánod, a telekhatártól legalább 1,5 m távolságra legyen és a terepfelszín ne a szomszéd felé, hanem a telekbelső felé lejtsen. (Jó megoldás még pl a szikkasztó építése is, egy kilyuggatott hordó leásása, ha azt pl helyi szabály nem tiltja)

vadvirág (törölt felhasználó) # 2010.09.06. 13:08

Segitséget szeretnék kérni,hogy a tetrőről a lefolyocsatornán kersztől a csapadékvíz elvezetése az alábbiak szerint szabályos-e? A ház mögött van 60cm szélességű lebetonozott csatorna mely a mi tulajdonunk.
ía lefolycső oda lenne vezetve majd a csapadékviz a betoncsatornán kersztül a szabadba távozna.
Van-e jogalapja,hogy a szomszéd belekössön?
Milyen jogszábály van arra hogy miként kell a csapadédvíz elvezetését megoldani?
köszönöm a válaszokat
vadvirág