Polgármester ellen aláírásgyűjtés

nanemaaa # 2010.10.07. 12:03

Alkotmány:
44. § (4) A képviselő-testület a megbízatásának lejárta előtt - a helyi önkormányzatokról szóló törvényben meghatározott feltételek szerint - kimondhatja a feloszlását. A feloszlás és a feloszlatás [19. § (3) bek. l) pont] a polgármester megbízatását is megszünteti.

Először persze meg kellene alakulni. Az önfeloszlatósdiban azonban simán benne van, hogy az új választás alkalmával még nagyobb arányban fog győzni. ;)

Tordesillas # 2010.10.07. 09:07

Március óta nem foglalkoztam az aktuális törvénnyel, azóta meg új is lett, de korábban volt egy olyan lehetőség, hogy a képviselő-testület feloszlatta önmagát, akkor új választást kellett tartani mind a testület, mind a polgármester vonatkozásában.

nanemaaa # 2010.10.06. 12:39

Az általad leírtak alapján a szavazók a három jelöltből egyet létesítettek előnyben a többivel szemben, így több, mint egyharmadának az akarata érvényesült. Ezt hívják demokráciának.
Jogorvoslat 4 év múlva a következő választáson. Az, hogy valaki a kampány keretében hogyan eteti a népet, gyakorlatilag magánügynek tekinthető. Más lenne a helyzet, ha minden szavazó mellett ott állt volna csőre töltött fegyverrel, de vélhetőleg ez ellen a szavazatszedő bizottság is kifakadt volna.

alexia # 2010.10.06. 04:01

Ilyen esetekről azt hiszem eleget hallani, amit én tudok az az:
Mindenki indulhat a választáson, ha összeszedte az ajánlószelvényeket, szavazhatnak is rá.
Ha alkoholista, bűnöző, stb. de a bíróság nem korlátozta a választójogát akkor megválasztható. Az már más kérdés, hogy mi az emberek erkölcsi megítélése.
Ha ezek után követ el valamit, amiért elítéli a bíróság, akkor le lehet váltani, de addig ...
Saját véleményem :
Ha három szavazó közül nem kettő kapta a szavazatokat, hanem a harmadik is, akkor az azt jelentheti, hogy az az emberek új polgármestert akarnak/akartak, de nem tudott akkora szavazótábort összeszedni, amekkora neki elég lett volna a bejutáshoz.

Alexia

szaboakoska # 2010.10.05. 22:53

A tegnapi polgármester választáson a községünkben meglepő eredmény született. Sajnos egy iskolázatlan, alkoholista, agresszív állat lett a polgármester. 138szavazatot kapott, az eddigi polgármester pedig 131et, mivel egy új jelölt kapta eddigi szavazatainak jelentős részét, 105 szavazatot összesen.
A ténylegesen szavazók 2/3 a megrökönyödve áll az eset előtt.A falusi szegény embereket cirkuszjeggyel, pálinkával, valamint birkapörkölttel kenyerezte le. Azonban sajnos senki nem tett semmilyen kezdeményezést, fellebbezést, így törvényesnek nyilvánították a szavazást.
A kérdésem az lenne, hogy lehet-e valamit tenni ebben az esetben?
Mennyi aláírás szükséges ahhoz, hogy időközi választást írjanak ki. A szavazásra jogosultak száma körülbelül 5-600 fő.
Ha erre nincs mód, milyen szabálysértési ügytől lehet lemondatni a polgármestert?
Ugyanis ittas vezetés és súlyos testi sértés nem ritka az adott személynél, és nem hiszem, hogy ez a jövőben egycsapásra megváltozzon
Nagyon szépen köszönöm az esetleges válaszokat.Remélem nem írtam nagyon nagy blődséget, de sajnos jogi kérdésekben egyáltalán nem vagyok kompetens.