A tegnapi polgármester választáson a községünkben meglepő eredmény született. Sajnos egy iskolázatlan, alkoholista, agresszív állat lett a polgármester. 138szavazatot kapott, az eddigi polgármester pedig 131et, mivel egy új jelölt kapta eddigi szavazatainak jelentős részét, 105 szavazatot összesen.
A ténylegesen szavazók 2/3 a megrökönyödve áll az eset előtt.A falusi szegény embereket cirkuszjeggyel, pálinkával, valamint birkapörkölttel kenyerezte le. Azonban sajnos senki nem tett semmilyen kezdeményezést, fellebbezést, így törvényesnek nyilvánították a szavazást.
A kérdésem az lenne, hogy lehet-e valamit tenni ebben az esetben?
Mennyi aláírás szükséges ahhoz, hogy időközi választást írjanak ki. A szavazásra jogosultak száma körülbelül 5-600 fő.
Ha erre nincs mód, milyen szabálysértési ügytől lehet lemondatni a polgármestert?
Ugyanis ittas vezetés és súlyos testi sértés nem ritka az adott személynél, és nem hiszem, hogy ez a jövőben egycsapásra megváltozzon
Nagyon szépen köszönöm az esetleges válaszokat.Remélem nem írtam nagyon nagy blődséget, de sajnos jogi kérdésekben egyáltalán nem vagyok kompetens.
Polgármester ellen aláírásgyűjtés
Ilyen esetekről azt hiszem eleget hallani, amit én tudok az az:
Mindenki indulhat a választáson, ha összeszedte az ajánlószelvényeket, szavazhatnak is rá.
Ha alkoholista, bűnöző, stb. de a bíróság nem korlátozta a választójogát akkor megválasztható. Az már más kérdés, hogy mi az emberek erkölcsi megítélése.
Ha ezek után követ el valamit, amiért elítéli a bíróság, akkor le lehet váltani, de addig ...
Saját véleményem :
Ha három szavazó közül nem kettő kapta a szavazatokat, hanem a harmadik is, akkor az azt jelentheti, hogy az az emberek új polgármestert akarnak/akartak, de nem tudott akkora szavazótábort összeszedni, amekkora neki elég lett volna a bejutáshoz.
Alexia
Az általad leírtak alapján a szavazók a három jelöltből egyet létesítettek előnyben a többivel szemben, így több, mint egyharmadának az akarata érvényesült. Ezt hívják demokráciának.
Jogorvoslat 4 év múlva a következő választáson. Az, hogy valaki a kampány keretében hogyan eteti a népet, gyakorlatilag magánügynek tekinthető. Más lenne a helyzet, ha minden szavazó mellett ott állt volna csőre töltött fegyverrel, de vélhetőleg ez ellen a szavazatszedő bizottság is kifakadt volna.
Március óta nem foglalkoztam az aktuális törvénnyel, azóta meg új is lett, de korábban volt egy olyan lehetőség, hogy a képviselő-testület feloszlatta önmagát, akkor új választást kellett tartani mind a testület, mind a polgármester vonatkozásában.
Alkotmány:
44. § (4) A képviselő-testület a megbízatásának lejárta előtt - a helyi önkormányzatokról szóló törvényben meghatározott feltételek szerint - kimondhatja a feloszlását. A feloszlás és a feloszlatás [19. § (3) bek. l) pont] a polgármester megbízatását is megszünteti.
Először persze meg kellene alakulni. Az önfeloszlatósdiban azonban simán benne van, hogy az új választás alkalmával még nagyobb arányban fog győzni. ;)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02