Polgármester - összeférhetetlenség


Szomorú örökös # 2019.10.14. 17:49

Ancsandi

Nem lehet, hogy ezt még a választás előtt kellett volna jelezni a választási bizottság felé? Egyébként én nem találtam meg eddig azt a szabályt, ami egyenesági rokonokkal kapcsolatban összeférhetetlenséget állapítana meg.

Ancsandi # 2019.10.14. 17:36

Azt szeretném kérdezni, hogy egy önkormányzatnál 4 fő képviselőből + a polgármesterből álló testületben lehet-e összeférhetetlenségről beszélni egyenesági rokonsági kapcsolat esetén. Konkrét esetben a polgármesternek a fia képviselőként bekerült a testületbe az önkormányzati választáson. Döntéshozatalnál rendkívül aggályosnak tartom, hogy egy 5 fős testületből ketten családtagok. Köszönöm a választ.

Alumanium # 2019.08.10. 16:08

Üdvözlöm! Pomázi alpolgármester az önkormányzati képviselő-testület megbízása alapján lehet a helyi Művelődési Ház igazgatója?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.15. 19:00

Lehet. Utóbbi csak akkor, ha nem minősül olyan intézményvezetőnek, aki a megbízatását a képviselő-testülettől kapja.

agyas60 # 2011.05.15. 16:59

Üdvözlet
Azt szeretném megkérdezni, hogy a településünk polgármesterének felesége lehet-e a művelődési ház vezetője(akinek a polgármester a munkáltatója) és egyben önkormányzati képviselő is
Válaszát előre is köszönöm
Üdv agyas60

Sárga rózsa # 2011.02.27. 09:23

Összeférhetetlen-e ha a polgármester felesége az iskolaigazgató?

Válaszát előre is köszönöm!

nyaralo # 2010.11.05. 18:36

:-)

Nos engem (lehet, hogy Bélát is :-)))) ?) kicsit megzavart az első válaszüzenet zárójeles része: "amelyben az is lényeges kérdés, hogy társadalmi megbízású vagy főállású polgármesterről van e szó, hány lakosú településen stb., így ezt most ez alapján is röviden áttekintheti"

És ezért azt gondotam:

"NEM, de hátha mégis IGEN..." :-)

Sz.Márton # 2010.11.05. 18:08

NYaraló!

Nincs mit!

Az azonnali Igen/Nem kérdésről, mindig Arnold Schwarzenegger egykori mondása jut eszembe, valahogy így szólt; amikor a testem azt mondta nem, én mindig azt mondtam Igen!

(Bélának amikor a jogérzéke azt mondja; Igen, akkor néha azt mondhatná a hatodik érzéke a billentyűk felé száguldó ujjainak; Nem!)

nyaralo # 2010.11.05. 17:59

Köszönöm!

nyaralo # 2010.11.05. 17:59

Igen, ezt már egy szőke nő is megérti! :-))

Sz.Márton # 2010.11.05. 17:50

Nos ez már konkrét?

"33/A. § (1) A polgármester nem lehet:

l. a képviselő-testület által alapított költségvetési szerv vezetője, vezetőhelyettese, gazdasági vezetője, továbbá olyan közalkalmazott, aki kinevezését, megbízását a képviselő-testülettől kapja,"

Sz.Márton # 2010.11.05. 17:47

Néhány helyen még az is igen ami máshol nem!

Sz.Márton # 2010.11.05. 17:45

Eza törvényi rész, meg konkrétabban ad választ, Béla meg az azonnali igen/nem válaszokat várjon a nőktől:

1990. évi LXV. törvény
a helyi önkormányzatokról

"33/A. § (1) A polgármester nem lehet:

  1. köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság tagja, országgyűlési biztos,
  2. az Állami Számvevőszék elnöke, elnökhelyettese és számvevője,
  3. a Kormány tagja, államtitkár, közigazgatási államtitkár, helyettes államtitkár, központi államigazgatási szerv köztisztviselője,
  4. a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. igazgatóságának és felügyelő bizottságának elnöke és tagja, vezető alkalmazottja és munkavállalója,
  5. bíró, ügyész, közjegyző, bírósági végrehajtó,
  6. a Magyar Honvédség, a rendvédelmi szervek hivatásos állományú tagja,
  7. más önkormányzatnál polgármester, alpolgármester,
  8. más települési önkormányzat képviselő-testületének tagja,
  9. a közigazgatási hivatal vezetője, köztisztviselője; annak a területi, helyi államigazgatási szervnek a köztisztviselője, amelynek feladatkörébe az adott önkormányzatot érintő ügyek tartoznak, és illetékessége az önkormányzatra kiterjed,
  10. jegyző (főjegyző, körjegyző), aljegyző, a képviselő-testület hivatalának köztisztviselője,
  11. a területileg illetékes területfejlesztési tanács hivatali szervezetének munkavállalója,
  12. a képviselő-testület által alapított költségvetési szerv vezetője, vezetőhelyettese, gazdasági vezetője, továbbá olyan közalkalmazott, aki kinevezését, megbízását a képviselő-testülettől kapja,
  13. aki, illetve akinek a személyes közreműködésével működő gazdasági társaság önkormányzati feladatot a képviselő-testülettel vagy a képviselő-testület szervével kötött vállalkozási, megbízási szerződés vagy munkaszerződés alapján lát el,
  14. kuratóriumi tagság kivételével a képviselő-testület által létrehozott közalapítvány kezelő szervének tisztségviselője,
  15. a képviselő-testület által alapított önkormányzati vállalat vezérigazgatója, vezérigazgató-helyettese, igazgatója, igazgatóhelyettese, igazgatótanácsának, vezető testületének tagja,
  16. az önkormányzat tulajdoni részesedésével működő gazdasági társaság vezető tisztségviselője, igazgatótanácsának, igazgatóságának vagy vezető testületének, valamint a társasággal munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló más jogviszonyban álló vezetője (vezérigazgatója),
  17. az önkormányzat tulajdoni részesedésével működő gazdasági társaság által alapított gazdasági társaság vezérigazgatója, vezérigazgató-helyettese, igazgatója, igazgatóhelyettese, igazgatótanácsának, igazgatóságának vagy vezető testületének tagja,
  18. helyi és körzeti műsorszolgáltató, lapkiadó, lapterjesztő vezetője, vezető testületének tagja, ügyvezetője, ezek vezető állású alkalmazottja.

(2) A főállású polgármester:

  1. a tudományos, oktatói, lektori, szerkesztői, művészeti és jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység kivételével egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonyt - az országgyűlési képviselői megbízatás kivételével - nem létesíthet;..."
nyaralo # 2010.11.05. 17:39

Így van, kedves Kovács_Béla_Sándor!

Egy egyszerő igen-t vagy nem-et várok...szőke! :-)

És esetleg a törvényhelyet... Köszönöm!

nyaralo # 2010.11.05. 17:37

Köszönöm szépen!

De jól értem?

Tehát nem lehet a fenntartó önkormányzat (háromezernél kevesebb lakosú falu) nem főállású polgármestere az (általa fenntartott) általános iskola igazgatóhelyettese?

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/26/25677?…

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.05. 17:34

Ebben hol van benne, hogy összeférhetetlen-e?
Márton, a kérdező egy egyszerű "igen/nem" választ vár.

Sz.Márton # 2010.11.05. 17:29

Idézetek következnek; a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. törvény részeiből, (amelyben az is lényeges kérdés, hogy társadalmi megbízású vagy főállású polgármesterről van e szó, hány lakosú településen stb., így ezt most ez alapján is röviden áttekintheti):

"1. § (1) A polgármesteri foglalkoztatási jogviszony a képviselő-testület, a fővárosi, megyei, megyei jogú városi közgyűlés (a továbbiakban együtt: képviselő-testület) és a polgármester, a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke (a továbbiakban együtt: polgármester) között - a (2) bekezdés b) pontja kivételével - választással létrejövő, sajátos közszolgálati jogviszony.

(2) A polgármester foglalkoztatási jogviszonya

  1. a megválasztásával jön létre a háromezer vagy annál több lakosú helyi önkormányzatnál, továbbá a háromezernél kevesebb lakosú községi önkormányzatnál, ha főállású polgármesterként választották meg;
  2. a szervezeti és működési szabályzat módosításával jön létre a háromezernél kevesebb lakosú községben, ha a képviselő-testület a társadalmi megbízatást - a polgármesterrel egyetértésben - főállásúra változtatja.

(3) Az alpolgármester, a főpolgármester-helyettes, a megyei közgyűlési alelnök (a továbbiakban együtt: alpolgármester) foglalkoztatási jogviszonya a háromezernél több lakosú helyi önkormányzat képviselő-testületének a tisztség főállásban történő betöltéséről szóló döntését követően, az alpolgármester megválasztásával jön létre.

(4) A polgármestert kérésére - foglalkoztatási jogviszonyának időtartamára - a megválasztásakor fennálló munkaviszonya, közalkalmazotti jogviszonya szerinti munkáltatója - közalkalmazottak esetében az intézményvezetői megbízás egyidejű visszavonásával - köteles fizetés nélküli szabadságban részesíteni. E rendelkezést a szövetkezet és tagja között létrejött munkaviszony jellegű jogviszonyra is alkalmazni kell."

"A polgármesterre vonatkozó egyéb rendelkezések
és a közszolgálati szabályok

9. § A társadalmi megbízatású polgármester hivatali munkarendjét - figyelemmel a polgármester más foglalkoztatási jogviszonyára - a képviselő-testület határozza meg.

10. § E törvénynek a polgármesterre vonatkozó rendelkezéseit - eltérő rendelkezés hiányában - az alpolgármesterre is alkalmazni kell.

11. § A képviselő-testület a polgármester foglalkoztatási jogviszonyával, illetményének, tiszteletdíjának meghatározásával, fegyelmi és kártérítési felelősségének megállapításával kapcsolatos hatáskörét nem ruházhatja át.

12. § A jegyző, körjegyző, főjegyző kezeli a polgármester személyi anyagát, továbbá ellátja foglalkoztatási jogviszonyával kapcsolatos ügyviteli feladatokat."

nyaralo # 2010.11.05. 17:09

Lehet a fenntartó önkormányzat polgármestere az (általa fenntartott) általános iskola igazgatóhelyettese?

Előre is köszönöm a választ!

Törvény?