az állam jobban tudja, hogy engem hogy hívnak...


szota # 2004.06.28. 07:48

Nemrégiben egy ingatlan vásárlás után szerettünk volna bejelentkezni az új lakásunkba. El is mentünk annak rendje szerint a helyi okmányirodába ahol némi számítógép búvárkodás után a hölgy kijelentette, hogy engem nem úgy hívnak ami a személyimben van (Szöllősi) hanem csak Szöllősnek legalábbis a számítógép szerint és az nem téved.Épp ezért a lakcím kártyát is erre a névre állította ki.
Miután közöltük, hogy itt valami tévedés van mert 34évvel ezelött a születési anyakönyvi kivonatba is már ez a név került sőt a szülők házassági anyakövi kivonata szerint anyám ezt a nevet vette fel 35 évvel ezelött. (Édesapámat már nem tudjuk megkérdezni hogy változtatott-e nevet valaha mert 12éve elhunyt, de míg élt az i-s verziót használta) A hölgy közölte, hogy akkor sem ha kell az i akkor változtassunk nevet az 10eFt illeték.
Nos: engem mindenki Szöllősinek ismer, az összes bizonyítványom, iratom, tulajdonom ezen a néven van bejegyezve.
Most ilyenkor mit lehet tenni?


szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.

Karika # 2004.06.28. 08:40

Magyar közigazgatás ohh..., egyébként részvétem; tortúra, időrabló utánajárás, esetleg költségek is. És ez csak abból adódik, hogy egy ügyintéző valamikor valamit tévesen írt.

ágnesjudit # 2004.06.28. 13:43

Az anyakönyvi kivonat becsatolásával lehet igazolni, hogy a számítógépbe bevitelkor elírás történt. Ebben az esetben egy nap ügyintézés és várakozás után az elírást illetékmentesen ki kell javítani. ellenkező esetben, ha már az anyakönyvi kivonaton is a Szőllős név szerepel valóban névváltoztatásra van szükség

szota # 2004.07.01. 14:40

Köszönöm a válaszokat!
De lenne még megjegyzésem:
A születési anyakönyvi kivonatomban i-vel szerepelek. Így ez a név illet? Mi van akkor, ha édesapám neve volt elírva és ő valóban i nélküli nevet kapta és nem változtatta meg, tehát az i-s verzió az elírás, de korábbi mint az én születési anyakönyvi kivonatom?
(bár mondom mégegyszer: amíg élt az i-s verziót használta ez volt a személyiében is!!)


szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.

the big cat # 2004.07.01. 16:59

Teljesen mindegy, hogy az édesapádat Szőllősnek, Szőllősinek vagy netán Kovácsnak hívták. Te a születési anyakönyvi bejegyzés szerint a Szőllősi névre hallgatsz, az ügyintéző az anyakönyvi kivonat alapján kutya köteles javítani, sőt ahelyett, hogy fontoskodott volna, és szakszerűtlen (hogy ne mondjam, végtelenül ostoba) felvilágosítást adott volna, fel kellett volna hívja a figyelmed, hogy a hibás adatot hogyan tudod iletékmentesen és nagyon gyorsan javíttatni.

derill # 2004.07.03. 11:30

A hölgy csak egyet felejtett el. A számitógép tényleg nem téved, nagyon okos szerkentyü. De csak azokat az adatokat képes kezelni, amiket beleirnak, ha pedig az adatrögzitő hibásan viszi fel, akkor ő is csak azt képes tárolni.

Másold le az anyakönyvi kivonatod. Küldd be nekik postán egy kisérőlevéllel, és kérd, hogy sziveskedjenek haladéktalanul kijavitani, továbbá közöljék azt az időpontot, amikor bemehetsz a kijavitott lakcimkártyádért. Add meg a telefonszámodat is ha van, és kérd irásban, hogy telefonon értesitsenek az időpontról. Természetesen ird meg azt is, hogy milyen "szakszerü" információt kaptál az ügyintézőtől.

Mindezt a jegyzőnek cimezd. Tértivevénnyel add fel, hogy tudd, ki és mikor vette át - a tértivevény ugyanis visszaérkezik hozzád, és rajta van, hogy ki és mikor vette át.

Az ügyintézési határidő 8 nap. Tehát mondjuk az átvételtől számitott 9. napon telefonálj oda, és kérdezz rá, hogy hol tartanak, kiküldték-e már a választ, mert lejárt a határidejük, és Te még nem kaptál semmit.

Ez is egy megoldás. Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten.

Egyébként ennek van egy kártéritési felelősségi szabálya is, amennyiben azzal, hogy elirták és nem rendezik soron kivül kárt okoznak, kötelesek a kárt megtériteni. Persze a károkozást bizonyitani kell. De ha mondjuk amiatt esel el egy szerződéstől, az egyértelmüen kár. Vagy ha amiatt nem jegyeznek be valamilyen jogosultságodat stb. és emiatt keletkezik károd. Ezt is emlitsd meg a levélben. Jelen esetben például emiatt kell az ország másik végébe - a volt lakóhelyed szerinti - orvosi rendelőbe menned az utiköltség a károd. Persze ezt lehet, hogy csak peres uton tudod érvényesiteni, de nem árt nekik megemliteni, hogy milyen károkat okoztak ezidáig az intézkedés elmulasztásával.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu